Nogomet

Topnici protiv Porta žele izbjeći još jednu eliminaciju u osmini finala Lige prvaka

Filip Mihoković • utorak, 12.03.2024.
Topnici protiv Porta žele izbjeći još jednu eliminaciju u osmini finala Lige prvaka
Foto: EPA

Arsenal će sa zaostatkom od jednog pogotka ugostiti Porto u uzvratu osmine finala Lige prvaka, a Topnici nisu dosegli četvrtfinale natjecanja od 2010. godine, kada su u osmini finala slavili upravo protiv Porta...

Arsenal na rubu još jednog preranog ispadanja iz Lige prvaka, traži preokret nakon minimalnog zaostatka iz prvog susreta osmine finala protiv Porta. Igrači Mikela Artete bili su na korak do remija bez golova u prvom susretu u Portugalu, samo da bi im poraz zadao sjajan udarac Galena u posljednjoj minuti. Izgledalo je kao da se ne može zaustaviti Arsenal nakon što su Topnici pregazili West Ham sa šest golova i slavili protiv Burnleya s pet pogodaka bez odgovora prije prve utakmice osmine finala s Portom. Međutim, igrači Sergija Conceicaoa iskoristili su pogreške gostujuće ekipe, a Galenov dalekometni udarac donio je domaćinu prednost u uzvratu.

Igraj na utakmice Lige prvaka na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Neobično bezopasan Arsenal napustio je Estadio do Dragao bez ijednog udarca u okvir gola, što mu se u Ligi prvaka nije dogodilo od 2011., ali Arteta je dobio odgovor koji je tražio od svojih trupa, ostvarivši tri uzastopne pobjede protiv Newcastle Uniteda, Sheffield Uniteda i Brentforda. Posljednja je ostvarena zahvaljujući golu Kaija Havertza u 86. minuti, koji je Arsenalu ujedno i donio prvo mjesto na tablici Premier lige, po prvi puta od prosinca.

Samo jednom u posljednjih deset pokušaja je Arsenal uspio proći dalje u Ligi prvaka nakon što je izgubio prvu utakmicu dvomeča, no taj se prolaz prikladno dogodio upravo protiv Porta u sezoni 2009./2010., što je ujedno i posljednja sezona u kojoj su Topnici stigli do četvrtfinala najprestižnijeg europskog natjecanja.

Nastojeći osigurati da se povijest ne ponovi na sjevernolondonskom tlu, portugalski divovi dolaze u englesku prijestolnicu s podignutom moralom nakon impresivnih domaćih rezultata, uključujući nevjerojatno uništenje trenutnog prvaka Primeire, Benfice, s 5:0. Conceicao i njegova momčad su na krilima pobjede nastavili niz, rutinski svladavši Portimonense 3:0 u gostima, gdje je Galeno opet bio strijelac nakon što je postigao dva gola protiv Benfice.

Nije se dogodilo od sezone 2012./2013. da su Zmajevi eliminirani iz osmine finala Lige prvaka nakon što su pobijedili u prvoj utakmici, ali Porto nije uspio pobijediti u svojih prethodnih 22 utakmice u Engleskoj, a jedini uspjeh protiv momčadi iz Premier lige na gostujućem terenu, došao je protiv Chelseaja u Sevilli 2021. godine.

Osim toga, svaka od prethodne tri posjete Emirates stadionu vidjela je portugalsku momčad kako gubi bez postignutog gola, jer su nakon pobjede 2:1 u prvoj utakmici osmine finala 2010. godine, posjetitelji bili podvrgnuti Arsenalovoj golijadi 5:0 u uzvratnoj utakmici, pri čemu je Nicklas Bendtner postigao hat-trick.

Što su rekli

Mikel Arteta, trener Arsenala: "Svakako ćemo morati prilagoditi nekoliko stvari kako bismo stvorili puno više nego što smo postigli protiv njih. To je razina Lige prvaka, suočavate se s vrhunskim momčadima. Činjenica da su tu i dvije utakmice također ima veliki utjecaj, morat ćemo biti bolji."

Sergio Conceicao, trener Porta: "Arsenal je jako agresivan i stvara mnogo pritiska. Dobro je postavljen i posjeduje mnogo individualne kvalitete. Poštujemo ga, ali ga se ne bojimo, došli smo pobijediti."

Mjesto, vrijeme, suci

Emirates Stadium, London, 21:00

Sudac: Clement Turpin

Nedostaju

Arsenal: Jurrien Timber, pod upitnikom Gabriel Martinelli i Takehiro Tomiyasu

Porto: Ivan Marcano, Goncalo Ribeiro, Zaidu

Zadnji susret

Posljednji okršaj ovih dviju momčadi dogodio se u osmini finala Lige prvaka 2010. godine. Tada je portugalska momčad na uzvrat u London također došla s prednošću od jednog pogotka nakon 2:1 pobjede u Portu, a Topnici su veličanstvenim preokretom od 5:0 prošli u četvrtfinale.

Prognoza

Iako moraju nadoknaditi zaostatak, na Emiratesu su Topnici drugačija momčad od one na gostovanjima pa će biti i favoriti za prolaz u četvrtfinale Lige prvaka.

FOTO: EPA/ESTELA SILVA

Liga prvaka, nokaut faza

osmina finala - uzvrati

Real Sociedad1:2PSG
Bayern3:0Lazio
Manchester City3:1København
Real Madrid1:1RB Leipzig
Barcelona3:1Napoli
Arsenal4:2 **Porto
Atlético Madrid3:2 **Inter
Borussia D.2:0PSV Eindhoven

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!