7. Sportnetkup, 19.12.2009., KTOC, Zagreb, gledatelja: 6
Suci: Vuk Lee Zaprovinci Yu
Metropola
Tomislav Pacak 1', 8'
Dario Dodić 2', 5', 7', 15', 16', 26'
Vedran Attias 13', 19', 23'
Hrvoje Vuković 17', 25'
Krešimir Ferlak 22'
14:12 Provincija
Mario Lešković 3', 14', 20'
Ante Jukić 4', 10', 11', 12', 18', 21', 24'
Dragan Kovač 6'
Dejan Popek 9'

Vatromet golova otišao na stranu Metropole

Sportnet • utorak, 22.12.2009.
Vatromet golova otišao na stranu Metropole

Tradicionalni, sedmi okršaj Sportnetovaca iz Zagreba (Metropola) i ostatka Hrvatske (Provincija) pripao je zagrebačkom dijelu redakcije, a zasluženom pobjedom od 14:12 Metropola je preuzela i vodstvo na vječnoj ljestvici s četiri pobjede...

Metropola
Provincija
Metropola
Provincija
1
Igor Jurišić
40
Davor Sajko
7
Borna Rupnik
6
Dario Dodić
13
Vedran Attias
8
Hrvoje Vuković
11
Krešimir Ferlak
19
Tomislav Pacak
 
Trener
Ivor Krapac
1
Nikola Vlahović
11
Marin Vuković
9
Dragan Kovač
5
Ante Jukić
10
Antonija Pavlić
7
Kristijan Komarica
8
Mario Lešković
4
Mario Majdić Natrlin
16
Dejan Popek
Trener
Branimir Korać

Božićno druženje Sportnetovih izvjestitelja, urednika, programera, kolumnista i dizajnera nije moglo proći bez tradicionalnog odmjeravanja snaga u malom nogometu.

Nakon kontroverzne odluke Fife da za Metropolu mogu nastupati samo Sportnetovci iz "tramvaj-zone", Zaprešićani Lešković i Komarica pojačali su momčad Provincije, koja je nakon debakla u prošlom susretu u potpunosti renovirala momčad, stvorivši kompaktniju (Lešković), iskusniju (Popek), agresivniju (Komarica), bržu (Majdić-Natrlin), demografski raznovrsniju (Antonija Pavlić) i jednostavno kvalitetniju (Jukić) momčad u odnosu na protekle godine. Veliko pospremanje preživio je tek programersko-dizajnerski dvojac Vuković-Kovač. Uz brojna pojačanja u polju, Provincijalci su se pojačali i među vratnicima - Nikola Vlahović bio je otkriće utakmice, nizom sjajnih obrana dugo je držao svoju momčad u egalu.

Metropola, pak, nije imala puno razloga za mijenjati pobjedničku momčad iz prethodnih susreta, pa je standardnom sastavu pridodala tek trojac Attias-Rupnik-Ferlak, koji se brzo uklopio u tehnički besprijekoran nogomet kakav godinama prikazuje Metropola, a proteklih sezona donekle uspješno kopira Barcelona. Ivor Krapac je, pak, zaključio igračku karijeru i preselio se na klupu, odakle je mudro vodio Metropolu do nove pobjede.

Ipak, bila je to sve samo ne laka pobjeda za Zagrepčane koji su naišli na vrlo čvrst otpor Provincije. Svjesni da ne mogu parirati Metropoli u posjedu lopte, gosti su se povukli u svojih devet metara gdje su proveli veći dio utakmice, kvalitetno se transformirajući iz obrane u napad gdje je izuzetno raspoložen bio Ante Jukić, popularni "Vinkovački bombarder".

Dvoboj u KTOC-u započeo je klasičnim ispipavanjem snaga od nekih 15-ak minuta, a konačno je mrežu Provincije načeo Tomislav Pacak. Kada je uskoro Dario Dodić iz kontre zabio za 2:0, činilo se da Provinciji slijed raspad sustava, no po tko zna koji puta u ovim međusobnim okršajima, Provincijalci pokazuju veliki karakter i vraćaju se iz minusa golovima Leškovića i Jukića.

Nakon izmjene pogodaka Dodića i snalažljivog Kovača, koji je u još jednom derbiju uspio povećati svoj konto pogodaka, iako mu se paralelno povećava i konto kila, Metropola opet odlazi na +2 zahvaljujući atraktivnim golovima Dodića (topovski udarac u rašlje) i Pacaka. Pacakov pogodak petom pokazao je u koliko je zapravo dobroj formi Niko Kranjčar - čak i ako samo nosite njegov dres osuđeni ste na atraktivne pogotke. Prepoznao je to Ante Jukić i krvničkim startom u butni mišić osudio Pacaka AKA Kranjčara na slabašan nastavak utakmice, statičnu igru i niz nekarakterističnih pogrešaka.

Iskusni Popek prepoznao je trenutak kada treba povući svoju momčad, zabio je za 4:5, a uslijedio je show Jukića koji s tri uzastopna pogotka donosi osjetnu prednost gostima. Čulo se tada iz usta ozlijeđenog Provincijalca Branimira Koraća "opa, moglo bi ovdje biti iznenađenja!"

Attias i dvostruki strijelac Dodić vratili su uskoro utakmicu u egal, pa je bilo jasno da nas čeka vrlo uzbudljiva i napeta završnica u kojoj smo vidjeli svega i svačega. Loptom su u glavu dobili Igor Jurišić (što nije neki problem s obzirom da je po struci zubar), Kovač i Jukić, a u žestoke dvoboje se išlo neovisno jesu li s druge strane cure (Antonija) ili stariji građani (Davor Sajko, Marin Vuković).

U neizvjesnoj završnici bitne golove zabijali su Lešković, Jukić i Ferlak, a vrhunac drame zbio se kada je Attias zabio za 12:11. Naime, dok je vratar Jurišić pohitao sa suigračima proslaviti bitan pogodak, Provincijalci su brzo izveli loptu, a Jukić sa svoje polovice sjajnim lob udarcem postiže svoj sedmi pogodak i novo izjednačenje.

Ipak, na kraju su presudili kvaliteta i karakter, a toga nije manjkalo u redovima Metropole. Bunker gostiju nije izdržao kada je bilo najvažnije, Hrvoje Vuković majstorski zabija za 13:12, a potom pobjedu potvrđuje izvrsni Dodić za konačnih 14:12.

Tako je Metropola nakon velike drame došla do nove pobjede i prava da idućih godinu dana vadi mast Provincijalcima svakom prigodom. Kod pobjednika vrijedi izdvojiti šesterostrukog strijelca Dodića, dok sedam golova Jukića i briljantne obrane Vlahovića jednostavno nisu bili dovoljni "Bijelima".

Što sada, zapitali su se navijači Provincije? Ništa, ponekada uz sav trud, krv, znoj i suze ne možete više od časnog poraza.

Ne ako je na drugoj strani Metropola.


Sada je to već prešlo u ružnu naviku, ali igrači Provincije nisu bili skloni davanju izjava novinarima nakon novog poraza, prolazili su pored njih kao pored turskog groblja. S druge strane, iz svlačionice Metropole čula se pjesma "Fenomenalno" koju je predvodio Vedran Attias zvan Bocka.

Čovjek koji je okupio tako moćnu selekciju Metropole, Davor Sajko, bio je velik i u pobjedi: "Dobili su što su zaslužili. Njihov bahat pristup i ovoga im se puta obio o glavu. Neka odu u svoju provincijsku rupu i nek tamo čame idućih sto godina."

Vedran Attias topovskim je udarcima uništavao mrežu i glave suparnika, a poslije utakmice je izjavio: "Poučen iskustvima s Dinamovih utakmica, odbijam dati izjavu novinarima. Jeste vi ikada igrali nogomet? Kako onda možete pisati o nogometu?"

Sisački dizajner i veznjak Provincije, Marin Vuković, ni u ovom porazu nije puno naučio pa je već krenuo s najavama za idući susret: "Mogu samo reći da nam je pala koncentracija nepotrebno u samoj završnici jer smo vodili do dvije minute prije kraja. To je danak neiskustvu i novoj momčadi s kojom smo igrali ovaj puta. Idući puta Metropola nema šanse."

Ta optimistična i krajnje nerealna izjava Engleskog pacijenta bilo je sve što su gosti procijedili nakon psihički teškog poraza.

Prijateljske utakmice

13.02.2010.
Hajduk0:0Željezničar
19.12.2009.
Metropola14:12Provincija
18.07.2009.
Inter-Zaprešić5:0Šentjur
17.07.2009.
Šibenik4:0Vinjani
11.07.2009.
Vorwärts Steyr1:3Hajduk
05.07.2009.
Dinamo0:1FCSB
03.07.2009.
Domžale0:1Hajduk
01.07.2009.
Hajduk1:1Baku
28.06.2009.
Domžale2:2Slaven Belupo
27.06.2009.
Nafta1:0Hajduk
26.06.2009.
Interblock0:1Slaven Belupo
25.06.2009.
Stein2:3Hajduk
24.06.2009.
Kaoter Vodoter3:11Dinamo
21.06.2009.
Rudar Velenje2:1Dinamo
19.06.2009.
1:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!