Rukomet

Tko je bolji, Katalonci ili Hrvati?

Željko Kubatka • subota, 27.03.2010.
Tko je bolji, Katalonci ili Hrvati?
Foto: Davor Sajko

U Zagrebu gostuje najuspješnija ekipa Lige prvaka, katalonska Barcelona, s ciljem da u Areni napravi isto što je radila u za njih sretnom Domu sportova. Nenad Kljaić ima težak zadatak poslije ponovnog preuzimanja trenerske klupe…

Barcelona dolazi u Zagreb na krilima pobjeda u finalu Kupa kralja i prvenstvene pobjede protiv Antequere. Katalonci se rado sjećaju svojih pobjeda i jednog neriješenog rezultata u Domu sportova u tri uzastopna finala Lige prvaka. Pored velikih pobjeda za njih je ostala nezaboravna atmosfera koju su napravili hrvatski navijači.

Jedan od članova Barceloninog dream teama Enrick Masip nikad neće zaboraviti gostovanje u Domu sportova: "To su bile nezaboravni mečevi u kojima su nas hrvatski navijači uvijek vatreno dočekali i zasuli kišom upaljača, ključeva, mobitela i ostalih predmeta…"

Za legendarnog katalonskog vratara Davida Baruffeta ostalo je u sjećanju osiguranje koje su imali tijekom gostovanja u Zagrebu: "Naš hotel je bio okružen policijom i bilo nam je zabranjeno izaći van, ali smo to mi ipak uradili i ništa nam se nije dogodilo."

Za Barcelonu ništa osim pobjede u Zagrebu ne dolazi u obzir i sve bi se ostalo smatralo neuspjehom. "Naša obaveza je u Zagrebu pokušati pobijediti i tu utakmicu ćemo igrati kao da je odlučujuća. Očekujemo da nam se suprotstavi jako dobra ekipa, osobito na individualnoj razini", kaže trener Xavier Pascual.

Barcelona je u Ligi prvaka u prosjeku postizala 34,1 gol dok je Zagrebova obrana primala 26,6 golova i tu leži ključ pobjede hrvatskog prvaka. Obrana mora odigrati čvrsto i agresivno. Upravo onako kako je Nenad Kljaić najavio: "Računamo da bi na poluvremenu trebalo biti 11 do 13 golova, 18 ili 19 je previše, sada to ovisi o dnevnoj formi.

Novi sportski direktor i trener vratara Vlado Šola je opisao zdravstvenu situaciju u Zagrebovom taboru: "Zdravstvena situacija je da je Gyula Gal trenirao, igrao je u obrani, u napadu ga Neno nije koristio iz mjera opreza da ne bi dobio neki udarac. Želi igrati i spreman je potpisati i da preuzima odgovornost na sebe ako se dogodi ozljeda. Pešić zasad još nije u kombinaciji, iako je bio na treningu, ali ne može još trenirati punim kapacitetom. Špoljarić je u istoj situaciji kao i Pešić što se ozljeda tiče."

Jedino sto posto angažirana obrana uz raspoložene vratare može donijeti prvu pobjedu Zagrebašima protiv velike rukometne ekipe kao što je Barcelona, a put i pokazatelj im može biti igra Ciudad Reala u El Clásicu kada su Katalonci zabili samo šest golova u prvom dijelu, a ukupno 19.

Nenadu Kljaiću predstoji težak prvi zadatak poslije neočekivane promjene na trenerskoj klupi. Pobijediti Barcelonu i osvetiti tri izgubljena finala Lige prvaka, započeti novu pobjedničku povijest u Areni protiv najuspješnije ekipe Lige prvaka i zaboraviti ružne uspomene iz Doma sportova. Arena će biti puna i dovoljno glasna za poraz Katalonaca i bez kiše upaljača.

Susret Zagreba i Barcelone u Areni započinje u 18 sati.

Liga prvaka - Završnica

osmina finala

Abanca Ademar Leon36:37Čehovski Medvedi
Barlinek Industria Kielce24:30HSV Hamburg
Cuatro Rayas Valladolid29:30Rhein-Neckar Löwen
KIF Kolding26:26Montpellier
RK Zagreb26:33Barcelona
Gorenje Velenje23:31Atletico de Madrid
FCK Handbold31:33Kiel
Atletico de Madrid23:27Telekom Veszprem
Čehovski Medvedi29:25Abanca Ademar Leon
Telekom Veszprem27:26CSM Constanta
Barcelona36:33RK Zagreb
HSV Hamburg27:30Barlinek Industria Kielce
Montpellier28:23KIF Kolding
Atletico de Madrid36:31Gorenje Velenje
Kiel29:23FCK Handbold
Rhein-Neckar Löwen37:33Cuatro Rayas Valladolid

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.03.2010. u 15:38
    jos jednom ponavljam - treneri košarkaša i rukometaša Barcelone imaju identično ime i prezime - Xavier ( Xavi ) Pascual
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.03.2010. u 14:47
    pa nije Xavier Pascual trener rukometasa, nego kosarkasa...ne da mi se niti provjerit na netu...pa daaaaa
    Obrisan korisnik