Nogomet

Pobjedom najaviti kvalifikacije

Nikola Vlahović • srijeda, 11.08.2010.
Pobjedom najaviti kvalifikacije
Foto: Davor Sajko

Prije kvalifikacija za Europsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini, izabranici Slavena Bilića odradit će prijateljsku utakmicu protiv Slovačke. Kako je sam izbornik najavio, Slovačka je protivnik po mjeri i poslužit će kao idealan sparing-partner pred kvalifikacijske utakmice.

Hrvatska nogometna reprezentacija večeras će u Bratislavi odmjeriti snage sa Slovačkom, reprezentacijom koja je došla do osmine finala Svjetskog prvenstva i ispala od Nizozemske, koja je kasnije igrala u finalu. Izbornik Slaven Bilić rekao je da se radi o jednoj vrlo dobroj i zanimljivoj reprezentaciji koja je idealan protivnik za prijateljsku utakmicu.

"Žao mi je što u ovoj generalnoj probi nema Strinića da stabiliziramo tu obranu. Fizički i taktički je odličan, a i dobro je surađivao s Modrićem", osvrnuo se Bilić na Strinićevu ozljedu.

Bilić trenutno može biti najzadovoljniji s napadačima, koji zabijaju golove širom Europe, dok bi mu za susret protiv Slovačke najviše glavobolja mogao zadavati lijevi bok. Naime, Ivan Strinić se ozlijedio, a Danijel Pranjić je dobio poštedu zbog prinove u obitelji. Tako je izbornik priznao da za to mjesto konkurira i Josip Šimunić. "Imamo dvije opcije, a Šimunić je jedna. Nećemo previše pretumbavati igrače. Ovo sa Strinićem nas je malo poremetilo, međutim, on će izostati samo tjedan dana i bit će spreman za kvalifikacije".

RUNJE O VRATARIMA

O tome da Hrvatska ima problema s golmanima, Runje je rekao: "Ovdje sam četiri godine i to je uvijek vezano uz moje ime. Više mi je to postala navika. Možda netko ima problem s vratarima, ali ja ga nemam".

Kao druga opcija za lijevi bok nameće se bivši Hajdukov igrač Drago Gabrić, ali Bilić nije želio otkriti konačni sastav. Hrvatski reprezentativci puni motiva otputovali su u Slovačku, a Bilić je istaknuo da odavno naši igrači nisu bili u boljoj formi. "Ne pamtim kada smo zadnji put dočekali neku utakmicu u boljoj formi. Igrači su zdravi, igraju dobro, a napadači zabijaju. Ova utakmica nam je generalna proba za ono što nas očekuje u kvalifikacijama", dodao je izbornik.

NIKICA JELAVIĆ

Iako se puno priča o njegovom transferu u Glasgow Rangerse, Nikica Jelavić je koncentriran na reprezentaciju: "Zasad nema ništa nova o transferu. U dobroj sam formi pa se nadam da ću dobiti neku minutažu, ali na izborniku je da odluči. Konkurencija je jaka".

I dok s veznim redom nema nikakvih problema te se očekuje da Modrić, Kranjčar i društvo odigraju odličnu utakmicu, stvorio se dojam da bi nam problem mogli biti vratari. Naime, Vedran Runje je izgubio prvo mjesto u Lensu, Stipe Pletikosa nije u kadru jer radi na transferu, a Danijel Subašić je pokazao određenu nesigurnost na vratima Hajduka. Međutim, Bilić se ne slaže s tim: "Nemamo nikakvih problema s golmanima. Stipe je tu, a nismo ga zvali jer je riječ o jednoj utakmici i smatram da su nam Runje i Subašić dovoljni".

Slovačka nikako nije bezopasna reprezentacija, a na Svjetskom prvenstvu su pokazali da imaju nekoliko vrlo opasnih igrača. Na vratima se u dobrom svjetlu predstavio vratar Jan Mucha, koji je nakon pet godina igranja za poljsku Legiju prešao u Everton. Obranu im predvodi iskusni stoper Martin Škrtel, a sve napadačke akcije kreću od veznjaka Mareka Hamšika. Za postizanje golova zaduženi su Stanislav Šestak i Robert Vittek.

WEISS O HRVATSKOJ

"Čeka nas težak protivnik koji igra slično kao Makedonija, naš suparnik u kvalifikacijama. Hrvatska je jaka, većina igrača igra u najboljim europskim klubovima poput Tottenhama i Bayerna. Poznati su u nogometnom svijetu, a izbornik im je relativno mlad i ambiciozan".

Upravo je prvi vratar Slovačke, Jan Mucha, najavio utakmicu protiv Hrvatske. "Hrvatska predstavlja veliki izazov za nas jer ako želimo napraviti neki dobar rezultat moramo igrati protiv kvalitetnih protivnika. Upoznati smo s njihovom snagom, a Olić i Modrić su zaista svjetske klase, naravno, kao i izbornik Bilić. Ova utakmica će nam poslužiti kao odlična provjera za dvoboje protiv Makedonije i Rusije", rekao je Mucha.

Bilićevi izabranici već su jednom igrali protiv Slovačke, bilo je to u listopadu 2007. godine, a utakmica se igrala na Kantridi. Nekoliko slovačkih reprezentativaca sudjelovalo je u toj utakmici, a Hrvatska je upisala uvjerljivu pobjedu, 3:0. Tog poraza prisjetio se i trenutno pričuvni vratar Slovačke Dušan Kuciak. "Još se uvijek sjećam tih golova. Bilo bi dobro da se sada osvetimo Hrvatima istom mjerom. Samo me pobjeda zanima, a što više golova zabijemo to bolje", optimistično je rekao Kuciak.

OLIĆ I TERMIN

"Bitan je to dvoboj i zato je dobro da smo se okupili praktički u najjačem sastavu. Iako, u mom klubu nisu bili nikako sretni zbog termina i treneru nije bilo drago što sam otišao u reprezentaciju. Vjerojatno je tako i kod ostalih"

Slovački izbornik, Vladimir Weiss, najavio je da će isprobati neke varijante koje će mu poslužiti na startu kvalifikacija za Europsko prvenstvo i smatra da je Hrvatska idealna provjera za njegove izabranike. Naš izbornik je rekao da će konačan sastav reći prije utakmice, ali da neće odstupati od standardnih formacija. Za očekivati je da će Vatreni igrati u formaciji 4-4-2 ili 4-2-3-1.

Reprezentacija - prijateljske utakmice

26.03.2024.
Egipat2:4Hrvatska
23.03.2024.
Hrvatska5:4 **Tunis
16.11.2022.
Saudijska Arabija0:1Hrvatska
29.03.2022.
Hrvatska2:1Bugarska
26.03.2022.
Hrvatska1:1Slovenija
06.06.2021.
Belgija1:0Hrvatska
01.06.2021.
Hrvatska1:1Armenija
11.11.2020.
Turska3:3Hrvatska
07.10.2020.
Švicarska1:2Hrvatska
19.11.2019.
Hrvatska2:1Gruzija
11.06.2019.
Hrvatska1:2Tunis
31.05.2019.
Omiš0:5Hrvatska
15.10.2018.
Hrvatska2:1Jordan
09.10.2018.
Bjelovar1:15Hrvatska
06.09.2018.
Portugal1:1Hrvatska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.08.2010. u 18:06
    Ne bih ja rekao ni da je Ćorluka brz niti da je spor,ali je svakako proboja,opet ne na brzinu nego na...ne znam...spretnost i snagu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.08.2010. u 16:11
    Naravno da ćorluka nije oličenje brzine, posebno kad je akceleracija u pitanju, ali je spram Šimunića, ipak mlazni avion :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.08.2010. u 15:55
    cista petica za prvi komentar!!! :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.08.2010. u 14:36
    Slažem se u potpunosti s tobom, al nebi baš reka da je Ćorluki brzina vrlina... ;)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.08.2010. u 10:33
    Mislim da je bliži Ćorluka lijevom beku, tu kombinaciju su htjeli isprobati još protiv Engleza, ali nažalost, Ćorluka nije mogao igrati, a svi znamo kako je to poslije završilo. Zašto je ta opcija bolja od Gabrića? Pa vrlo jednostavno, uzmimo primjer Ibaneza. Gabrić je, baš kao i Ibanez (premda... [više na forumu]
    Obrisan korisnik