Nogomet

Video: Kranjčar i Englezi slavili

Damir Žbulj • utorak, 07.09.2010.
Video: Kranjčar i Englezi slavili
Foto: EPA

U skupini E kvalifikacija za Euro 2012. Švedska je očekivano i sigurno došla do lagane pobjede protiv San Marina. Nizozemska je na krilima Huntelaara stigla, teže od očekivanog, do pobjede protiv Finaca, dok je Mađarska u neizvjesnom susretu pitanje pobjednika protiv Moldavije riješila tek u drugom poluvremenu. U skupini G ovo kolo slobodni su bili nogometaši Walesa, dok su Bugarska i Crna Gora te Švicarska i Engleska odigrali vrlo zanimljive utakmice...

Skupina E

Švedska, predvođena Ibrahimovićem, lagano se obračunala s amaterima iz San Marina. Bilo je samo pitanje koliko će puta golman gostiju vaditi loptu iz svoje mreže. Švedska je povela već 10. minuti golom upravo Ibrahimovića, a do kraja poluvremena gosti su uspjeli dva puta poslati loptu u vlastitu mrežu. Davide Simoncini u 12. te vratar Aldo Simoncini u 26. minuti olakšali su posao švedskim napadačima. U 36. minuti nepotreban crveni karton zaradio je Mellberg.

U nastavku još tri pogotka domaćih. Granqvist u 51. minuti zabija za 4:0, a Ibrahimović u 77. i Berg u 90. minuti postavljaju rezultat na konačnih 6:0.

Nizozemska je u Rotterdamu dočekala Fince, koji su nakon nesretnog poraza u prvom kolu priželjkivali da mogu iznenaditi domaće nogometaše. Huntelaar je nastavio odličan niz iz prošle utakmice te je zatresao mrežu već u sedmoj minuti utakmice. Nakon prekršaja na Van Bommelu, kazneni udarac u 16. minuti realizira ponovno Huntelaar te postiže svoj drugi zgoditak na susretu.

Međutim, već dvije minute kasnije, nakon udarca iz kuta, Forssell smanjuje rezultat na 2:1 te vraća nadu gostima u pozitivan rezultat. Tim rezultatom se odlazi na odmor. Do kraja utakmice rezultat se nije mijenjao, a domaći nogometaši mogu biti zadovoljni što su ipak osvojili tri boda koja su već bili upisali prije početka ovog susreta.

U Budimpešti Mađarska je dočekala Moldaviju i u neizvjesnom susretu uspjela slaviti golovima u drugom dijelu susreta. Do odmora se početni rezultat nije mijenjao, a u nastavku Rudolf dovodi domaćina u vodstvo u 50. minuti susreta. Nakon udarca iz kuta u 66. minuti Koman povisuje rezultat na 2:0. Moldavci su jedino uspjeli smanjiti vodstvo domaćih golom Suvorova u 79. minuti utakmice, ali rezultat se do kraja susreta ipak nije više mijenjao.

Skupina G

Crna Gora Zlatka Kranjčara je nakon odličnog starta i pobjede na domaćem terenu protiv reprezentacije Walesa, došla u Bugarsku u nadi da će uspjeti izvući barem neodlučen rezultat. Međutim, dobili su i puno više od toga. U ravnopravnom prvom dijelu veliku priliku za domaće propustio je Popov, koji glavom u 35. minuti puca prema vratima gostiju, ali Božović odlično brani njegov udarac. Već u idućem napadu, gol odluke za Crnogorce postiže Zverotić, odličnim udarcem s dvadesetak metara svladao je vrtara domaćih. Do poluvremena još prilika Vučinića, koji solidno puca s ruba 16-terca, međutim lopta odlazi iznad gola.

U prvoj minuti nastavka Đalović ima lijepu priliku, ali njegov udarac glavom odlazi pored desne vratnice bugarskog vratara. Pet minuta kasnije, zbog evidentnog zaleđa, poništen je gol Bojinova. Zadnjih 20-tak minuta domaći igrači krenuli su po izjednačujući zgoditak, ali su time ostavili puno prostora za kontre Crnogoraca. U 80. minuti iz slobodnog udarca M.Petrov pogađa gredu, dok se u posljednjoj minuti sudačke nadoknade Minev ne snalazi pred golom gostiju i tako propušta posljednju priliku na utakmici.

Švicarci su na St.Jakob-Parku dočekali Engleze. Bilo je pitanje da li će Wayne Rooney uopće zaigrati na ovoj utakmici zbog općepoznatih osobnih razloga. Međutim, izbornik Capello je odlučio da je Rooney spreman i maksimalno koncentriran za ovaj dvoboj, a on mu se na najbolji mogući način odužio pogotkom već u 10. minuti susreta. Prizemni ubačaj G. Johnsona iz blizine posprema u mrežu Benaglia. Zbog ozljede, u 13. minuti susreta, Walcotta mijenja A. Johnson koji se i ovaj put pokazao kao dobitak za englesku nacionalnu vrstu.

Do odmora dominacija engleskih nogometaša, a dvije prilike propušta Defoe. A Johnson u 36. minuti odlično puca, ali njegov udarac odlazi iznad gola Švicaraca. Domaći su zaprijetili dvije minute kasnije kada Degen prebačenu loptu na drugu vratnicu šalje pored gola Harta. U 43. minuti Defoe se odlično oslobodio svojih čuvara, ali je tukao ravno u vratara. U posljednjoj minuti prvog dijela A. Johnson pronalazi Rooneya koji nabacuje na glavu Defoea, ali niti ovaj put ne uspijeva zatresti mrežu.

U nastavku podjednako uzbudljiva utakmica. U 64. minuti Frei prolazi po desnoj strani, ali njegovu oštru loptu nitko od njegovih suigrača ne uspijeva pospremiti iza leđa Harta. Samo minutu kasnije domaći ostaju s desetoricom igrača. Drugi žuti karton dobiva Lichtsteiner te tako umanjuje šanse svoje reprezentacije. Četiri minute kasnije, gosti koriste igračku prednost i nakon fantastične akcije A. Johnson izlazi sam ispred vratara, te postiže drugi pogodak na susretu. Međutim, već u 71. minuti, još jedan fantastičan pogodak. Shaqiri, s dvadesetak metara, snažnim udarcem vara Harta i vraća nadu domaćim nogometašima.

Zadnjih 15-ak minuta Švicarci su krenuli u potpunu ofenzivu, ali jedino su uspjeli primiti još jedan zgoditak. Darren Bent dvije minute prije kraja susreta postiže pogodak te njime rješava sve dvojbe oko pobjednika susreta.

Kvalifikacije za EP 2012., skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica
11.10.2011.
Švedska3:2Nizozemska
Mađarska0:0Finska
Moldavija4:0San Marino
07.10.2011.
Nizozemska1:0Moldavija
Finska1:2Švedska
06.09.2011.
San Marino0:5Švedska
Moldavija0:2Mađarska
Finska0:2Nizozemska
02.09.2011.
Nizozemska11:0San Marino
Mađarska2:1Švedska
Finska4:1Moldavija
07.06.2011.
San Marino0:3Mađarska
Švedska5:0Finska
03.06.2011.
San Marino0:1Finska
Moldavija1:4Švedska
1Nizozemska 1037:8+2927
2Švedska 1031:11+2024
3Mađarska 1022:14+819
4Finska 1016:16010
5Moldavija 1012:16-49
6San Marino 100:53-530

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!