Nogomet

Vaha zaokružio ciklus, Hajduk bez izbora

subota, 05.03.2011.
Vaha zaokružio ciklus, Hajduk bez izbora
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Vodeći hrvatski dvojac bit će testiran ovoga puta protiv Slaven Belupa i Zadra, a zanimljive bitke vodit će se i u Osijeku, Šibeniku i Rijeci...

Ozljedama pogođeni Dinamo otvorio je nastavak prvenstva "ružnom" pobjedom u Karlovcu. Tri boda se pišu, a morat će se upisati i protiv Slaven Belupa jer na Maksimiru se u prvenstvu priznaju samo pobjede, bez obzira na ime protivnika.

Vezane vijesti

"To je ekipa koja u okvirima hrvatskog nogometa igra kvalitetno. Imaju neke dobre pojedince, poput Aljoše Vojnovića, koji jednim potezom može napraviti razliku. Organizirani su i dobri tehničari", rekao je Vahid Halilhodžić u komentaru Slavenove ekipe, protiv koje je i debitirao u HNL-u, ali Dinamo pod njegovim vodstvom, kako je i sam rekao, mora njegovati "kult pobjeda".

To će protiv Slavena pokušati nastaviti opet bez nekoliko igrača od kojih bi neki sigurno zauzeli mjesto u udarnoj postavi. Vahu vesele ''poletarci'' Šitum i Kovačić, koji su izvrsno iskoristili pružene prilike. Ozljede su prilika i nekima drugima da uskoče i pokušaju izboriti mjesto u momčadi. Domaća prvenstvena utakmica, u kojoj će Modri uglavnom napadati, teško da može biti bolja prilika.

Nedostaju: Lončarić, Barbarić, Bišćan, Mesarić, Vrsaljko, Chago, Sammir (ozljede)

Nakon prošlotjednog domaćeg poraza od Splita nogometaše Slaven Belupa čeka teško gostovanje na Maksimiru kod Dinama. Farmaceuti se nalaze na slabom 10. mjestu prvenstvene ljestvice. Treća Cibalia je na sedam bodova razlike, no treba napomenuti da ni zona ispadanja nije daleko, pa je tako Šibenik na 14. mjestu za Slavenom zaostaje samo pet bodova.

Nakon slabog početka proljetnog dijela prvenstva Slaven će se morati vaditi na najteži mogući način, kod lidera prvenstva i možemo reći da je u toj utakmici Dinamo izraziti favorit. Što se tiče momčadi koja će se suprotstaviti Modrima trener Mile Petković ima samo jednu dilemu. Još nije poznati hoće li Nynkeu biti spreman zaigrati na poziciji zadnjeg veznog igrača zajedno s Milardovićem ili će ga zamijeniti Maras ili Bagarić.

U momčad se vraća Purić koji je odradio žute kartone, dok s druge strane baš zbog kartona neće biti Gregurine. U kadru nije niti Poldrugač zbog loma u šaci desne ruke.

Nedostaju: Gregurina (kartoni), Poldrugač (ozljeda)

Momčad Zadra je za dvoboj s Hajdukom imala tri dana priprema manje nego što je planirala. Naime, odgođena utakmica u Vinkovcima odigrana je tek u utorak, a Zadranima je povratak kući otežalo i loše vrijeme zbog kojeg se put podosta odužio. Međutim, u tome neće tražiti opravdanja i pokušat će Splićanima što skuplje prodati kožu, a možda i iznenaditi uzimanjem (bod)ova.

Za ovu utakmicu trener Dalibor Zebić i dalje ne može računati na ozlijeđenog Terkeša, ali i tako bi se vrlo teško odlučio na igru s dvije špice protiv kvalitetnije momčadi kakva je Hajduk. Ovako će jedino mjesto u vrhu napada zauzeti najbolji strijelac momčadi Ivan Santini. Ostatak ekipe bit će sličan onom u Vinkovcima, s izuzetkom kartoniranih pojedinaca.

Protiv Cibalije dva žuta kartona, odnosno isključenje, zaradio je kapetan Jakov Surać u povratničkoj utakmici, a treći žuti karton pokazan je i stoperu Marinu Conu. Pretpostavlja se da će zbog toga od prve minute u vatru netko od mlađih igrača.

Nedostaju: Surać, Con (kartoni), Terkeš (ozljeda)

Utakmica s Interom razgolitila je Hajdukove probleme s realizacijom. Domaće utakmice u kojima će se gosti "začahuriti" ovog proljeća bit će težak posao za mladu splitsku momčad, ali treba vidjeti hoće li onda barem u gostima Hajdukova igra izgledati svrsishodnije.

Kao da nije imao dovoljno problema s lošim izgledom momčadi na početku proljeća, trenera Gorana Vučevića dan uoči puta u Zadar dočekao je još jedan "biser" iz radionice Anasa Sharbinija. Zbog vožnje suigračevog automobila tartan-stazom poljudskog stadiona mlađeg Sharbinija neće biti u Stanovima, što će dodatno otežati tečnost Hajdukove igre i smanjiti broj rješenja Hajdukovom treneru.

No i usprkos tomu, Hajduk u Stanovima ne može tražiti ništa drugo osim pobjede. Iako je Dinamo opet daleko odmaknuo, misija održavanja koliko-toliko dobre atmosfere unutar Poljuda nužno treba pobjede.

Nedostaju: Brkljača (bolest), An. Sharbini (klupska suspenzija)

Rijeka je i u drugom dijelu prvenstva nastavila s lošim predstavama. U posljednjih deset kola Riječani su osvarili samo dvije pobjede. Prilika za povratak na pravi put se pruža u dvoboju protiv neugodnog protivnika Karlovca. S pobjedom bi izabranici Elvisa Scorie preskočili naljestvici subotnje protivnike, te vratili barem malo mira na Kantridu.

Ipak, zahuktala se situacija oko najboljeg Rijekinog igrača Radomira Đalovića. Naime, na Kantridu je sletila ponuda ruskog Amkara iz Perma za crnogorskog reprezentativca. Iako je Đalović voljan otići, čini se da novi predsjednik Rijeke Robert Komen nije sklon toj ideji. ”Trenutno smo koncentrirani na važan subotnji ogled s Karlovcem i sve druge aktivnosti smo stavili po strani”, izjavio je Komen. Problem leži u činjenici da bi od ukupnog transfera Rijeka zaradila samo 200 – tinjak tisuća eura.

U susretu odigranom u jesenskom dijelu sezone Rijeka je slavila u Karlovcu pogotkom desnog bočnog Andra Švrljuge.

Nedostaju: nitko

Karlovac je u prošlom kolu domaćeg prvenstva doživio minimalan poraz od favoriziranog Dinama. Međutim, igrači Igora Pamića odigrali su jednu čvrstu i borbenu utakmicu te su pokazali da se mogu nositi s puno jačim momčadima.

Novi izazov koji je pred igračima Karlovca zove se Rijeka, momčad koja je visoko poražena od Varaždina te traži iskupljenje za taj poraz. Svjestan je toga i Pamić pa je rekao: "Ne smijemo im dopustiti da nas kontinuirano napadaju jer bi to bilo pogubno za nas. Rijeka je veliki favorit u ovoj utakmici, međutim, mi smo ih dobro proučili i idemo na Kantridu odigrati jednu pravu utakmicu".

Paminjo može računati na sve igrače osim na Matiju Štefančića. On ima privatnih problema te je Pamić odlučio da ga neće niti voditi u Rijeku. Veznjak već par tjedana ne trenira kako bi trebao te mu je Pamić rekao da neće više trpjeti nezalaganje na treningu.

Nedostaju: Štefančić (privatni problemi)

Osječane očekuju dva domaća ispita, a prvi gost bit će Istra 1961. Trener Karačić preuzeo je osječku klupu upravo protiv Puljana i upisao pobjedu, no nitko se ne usuđuje konstatirati da će Istra biti lak zalogaj. Upravo zbog pristupa "lako ćemo" Vulićeva momčad izgubila je od Hrvatskog dragovoljca i Osječani znaju da će gosti pokušati sve kako bi taj zaostatak nadoknadili upravo u Gradskom vrtu.

Karačić je temeljito proučio pulsku momčad i to gledajući uživo Istru protiv Dragovoljaca: "Puljani su ušli nonšalantno u susret i to im se obilo o glavu. Mi si to nikako ne smijemo priuštiti jer bi nas to moglo skupo koštati. Moramo biti odlučni i prisebni. Nakon poduže stanke igramo na domaćem terenu i želimo podariti pobjedu našim vjernim navijačima", izjavio je Karačić.

Što se tiče početne jedanaestorice, neće biti značajnijih izmjena u odnosu na susret s Lokosima. Eventualna izmjena tek je povratak Gavrića koji je odradio kaznu zarađenu žutim kartonima. I sam Karačić je potvrdio da vjeruje momcima koji su zaradili maksimirski bod. Sigurno je da u konkurenciji neće biti još uvijek neoporavljeni Kurtović i Pavličić.

Nedostaju: Kurtović, Pavličić (ozljeda)

Istra je tijekom zimske stanke najavila stabilizaciju kluba i nastavak uspješnog završetka jeseni. No, prva utakmica protiv Hrvatskog Dragovoljca, koju su Puljani pred domaćom publikom izgubili, pokazala je da neće sve ići po planu.

Vulićevi izabranici stoga će tražiti bod(ove) u Slavoniji, protiv neugodnog Osijeka. S osječkim nogometašima Istra 1961 ima negativan učinak, ali to nije obeshrabrilo Zorana Vulića koji najavljuje borbu za bodove. "Tradicija postoji da bi se rušila. Stiglo je vrijeme da uzmemo bodove u gostima bez obzira na sve probleme koje imamo. Cilj nam je da uzmemo barem bod", izjavio je strateg Istre.

Istra će protiv Osijeka krenuti s dvojicom debitanata, napadačkim pojačanjem Ivanom Rodićem te s iskusnim veznjakom Ninoslavom Milenkovićem. Upitni su nedovoljno oporavljeni Siniša Linić i Kamerunac Bell, no dobra vijest za Vulića sigurno je povratak napadača Asima Šehića.

Nedostaju: Linić, Stranatić, Kovačević (ozljeda), Tepurić (crveni karton)

Samo u slučaju pobjede nad Lokomotivom na domaćem terenu bod iz Kranjčevićeve dobio bi punu važnost. A za upisati sva tri boda protiv Lokosa, svjesni su Šibenčani, da će cijela momčad morati dati svoj maksimum. Uvjereni su da će tako zaista i biti, odnosno da će pobjedom krenuti u bijeg sa začelja.

O utakmici trener Lokica kaže: ''Situacija nam je takva da nam je svaki susret važan. Kući su nam općenito svi susreti teški, imamo iznimno puno problema u tim domaćim mečevima. Teško igramo pred domaćom publikom i protiv zatvorenijih formacija. Ja se ipak nadam da ćemo odigrati kvalitetnu utakmicu i da ćemo zahvaljujući takvoj igri osvojiti tri boda''.

Nekoliko je igrača zbog ozljeda upitno za nastup (Jurčević, Jelić, Malčić). Sukladno tome i trener Lokica vjerojatno će do posljednjeg trenutka imati dilemu koju početnu jedanaestoricu poslati na teren od prve minute. Tko god istrčao, cilj je samo jedan – pobjeda.

Nedostaju: Husmani (kartoni), Georgievski, Elez (ozljede), Brečević (nije registriran)

Nogometaši Lokomotive na gostovanje kod izravnog konkurenta za ostanak u prvoligaškom društvu stižu s osnovnom zadaćom da ne izgube. Bodovna razlika između Šibenika i Lokomotive iznosi samo tri boda te bi poraz u utakmici protiv Šibenčana poprilično otežao Lokomotivinu situaciju u borbi za očuvanjem prvoligaškog statusa.

Može se pretpostaviti da će se Lokosi orijentirati na obranu, a svoju priliku tražit će preko kontranapada iz kojih će domaćim vratima pokušati zaprijetiti Lokomotivin najbolji strijelac, Nino Bule, i zimsko pojačanje iz Dinama, Brazilac Dodo.

Osamnaestogodišnji gambijski branič Lamin Samateh, koji je u Lokomotivu stigao tokom zimskog prijelaznog roka, pokazao je u susretu protiv Osijeka u prošlom kolu da se radi o kvalitetnom pojačanju te će on i njegov partner na stoperskim pozicijama, Mislav Komorski, jedan od najboljih pojedinaca zagrebačkog kluba u prvom dijelu sezone, imati težak zadatak zaustavljanja napada motiviranih domaćina.

Nedostaju: nitko

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

20. kolo

Hrvatski dragovoljac3:2Varaždin
Inter-Zaprešić0:2Zagreb
Split2:1Cibalia
Zadar0:2Hajduk
Šibenik0:0Lokomotiva
Osijek2:1Istra 1961
Rijeka0:0Karlovac 1919
Dinamo0:0Slaven Belupo
1Dinamo 3052:12+4072
2Hajduk 3054:32+2255
3Split 3038:22+1653
4Cibalia 3033:24+944
5Inter-Zaprešić 3031:35-442
6Karlovac 1919 3025:27-241
7Slaven Belupo 3034:30+440
8Osijek 3031:29+239
9Rijeka 3029:35-639
10Zadar 3031:34-338
11Varaždin 3032:38-636
12Šibenik 3037:38-135
13Zagreb 3032:39-735
14Lokomotiva 3024:37-1333
15Istra 1961 3024:44-2031
16Hrvatski dragovoljac 3024:55-3123

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • TATA_svih_očeva05.03.2011. u 23:12
    Ma treba potjerati pola ovih što sebe zovu "strukom".....Prolaze samo oni sa vezama i kuvertama, hrpa klinaca velikog potencijala propada dok kvazitreneri rade u svoju korist...
    TATA_svih_očeva
  • Obrisan korisnik05.03.2011. u 14:18
    nadam se da će danas mali tić dobit šansu napokon, zabit 2 gola i istisnit bar jedno id dva lina đubreta, tomasov-šarbini
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.03.2011. u 13:18
    žap mi je hajduka ali zadar danas slavi
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.03.2011. u 12:44
    Hajduku trebaju promjene. Nisam stručnjak. neznam kakve. Al promjena je ono što nama treba. I to hitno :P
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.03.2011. u 10:55
    tko god bude igra umisto sharbinija, nadam se da ce se dokazat i izbacit seronju iz prvi 11
    Obrisan korisnik

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

20. kolo

Hrvatski dragovoljac3:2Varaždin
Inter-Zaprešić0:2Zagreb
Split2:1Cibalia
Zadar0:2Hajduk
Šibenik0:0Lokomotiva
Osijek2:1Istra 1961
Rijeka0:0Karlovac 1919
Dinamo0:0Slaven Belupo
1Dinamo 3052:12+4072
2Hajduk 3054:32+2255
3Split 3038:22+1653
4Cibalia 3033:24+944
5Inter-Zaprešić 3031:35-442
6Karlovac 1919 3025:27-241
7Slaven Belupo 3034:30+440
8Osijek 3031:29+239
9Rijeka 3029:35-639
10Zadar 3031:34-338
11Varaždin 3032:38-636
12Šibenik 3037:38-135
13Zagreb 3032:39-735
14Lokomotiva 3024:37-1333
15Istra 1961 3024:44-2031
16Hrvatski dragovoljac 3024:55-3123