Liga prvaka, završnica, četvrtfinale, 12.04.2011, 20:45 h
Manchester United
Manchester United 2:1 Chelsea
Chelsea

Video: United još jednom bolji od Chelseaja

Ante Pažanin • utorak, 12.04.2011.
Video: United još jednom bolji od Chelseaja
Foto: EPA

Nogometaši Manchester Uniteda i u drugoj su utakmici četvrtfinala bili bolji od Chelseaja i tako izborili polufinale Lige prvaka. Još je jednom sjajan bio Ryan Giggs koji je asistirao za oba pogotka Crvenih vragova.

Manchester United je i u drugom dvoboju četvrtfinala Lige prvaka pobijedio Chelsea i tako se plasirao u polufinale Lige prvaka. U prvom dijelu vidjeli smo izjednačenu utakmicu u kojoj su gosti iz Londona imali svoje prilike za gol. Ipak United je bio taj koji je okrunio svoju inicijativu pred kraj prvog dijela i prvi poveo i preko Hernandeza. U drugom dijelu Chelsea je ostao s igračem manje nakon što je bio isključen Ramires, ali nadu u prolaz pružio im je Drogba pogotkom 13 minuta prije kraja. United je odmah uzvratio preko Parka i s 2:1 u uzvratu plasirao se u još jedno polufinale najelitnijeg europskog natjecanja. Sve u svemu zaslužena pobjeda Uniteda koji je odigrao jako dobru utakmicu. Chelsea je imao svoje šanse za gol, ali ih nije uspio iskoristiti i njihova blijeda sezona nastavlja se dalje.

Utakmicu su bolje i agresivnije počeli nogometaši Uniteda. Visoko su napadali zadnju liniju obrane Chelseaja koji je imao problema s organizacijom napada. Ipak, prvo uzbuđenje vidjeli smo pred domaćim vratima kada je nakon nesporazuma Unitedove obrane Ramires izbio sam pred Edwina van der Sara, koji je ipak na vrijeme izašao i uhvatio loptu ispred veznjaka Chelseaja. U 10. minuti Park Ji-Sung je napravio mini slalom u protivničkom kaznenom prostoru i uputio opasnu povratnu loptu, no nije bilo nikog od njegovih suigrača da je iskoristi.

Nakon ubacivanja Nicolasa Anelke Fernando Torres je u 12. minuti tukao glavom, ali lopta je prošla uz lijevu vratnicu. Opasan udarac uputio je dvije minute kasnije Anelka, a lopta je još jednom prošla uz vratnicu. U 15. minuti Wayne Rooney je isprobao udarac iz daljine, no Petr Čech je lako uhvatio loptu u naručje. U istoj minuti je nakon dodavanja Florenta Maloude iz sjajne pozicije u srcu šesnaesterca Frank Lampard pucao slabo, samo u ruke Van der Sara. U tim je trenucima Chelsea bio dosta opasan pred golom Uniteda, koji pak unatoč inicijativi i aktivnoj igri nije stvarao izravne šanse za gol.

U 27. minuti je nakon ubacivanja Rooneyja s desne strane Javier Hernandez lijepo izbio pred Čecha i glavom ubacio loptu u gol, no pomoćni sudac je poništio pogodak zbog, treba reći, dvojbenog zaleđa. Nakon nesporazuma domaće obrane u 30. minuti Anelka je izbio sam pred Van der Sara koji je dobro izašao sa svog gola i ispred Francuza izbacio loptu izvan igre. Nakon toga United je preuzeo inicijativu i više boravio na gostujućoj polovici, no gosti iz Londona dobro su stajali na terenu i onemogućivali bilo koju opasnost pred svojim vratima.

Ipak, sav pritisak domaćoj se momčadi isplatio u najbolje vrijeme, dvije minute prije kraja prvog dijela. Nakon kornera i odbijanca, John O'Shea je dobro na desnoj strani pronašao Ryana Giggsa koji je sjajno ušao pred gol i ubacio na drugu stranu za Hernandeza, kojem iz blizine nije bilo teško ubaciti loptu u mrežu. Time su Crveni vragovi dodatno pojačali svoje već velike šanse za prolazak, dok se situacija za Chelsea još više pogoršala. Za prolazak u polufinale londonskoj momčadi su u tom trenutku bila potrebna dva pogotka. Taj je zadatak za Bluese bio tim teži što je United ove godine u Ligi prvaka primio svega dva pogotka.

Bilo je to sve u prvom poluvremenu u kojem je bolje, s pritiskom i presingom, počeo United. Ipak Chelsea se brzo probudio i s nekoliko dobrih šansi zaprijetio domaćim vratima. Pred kraj prvog dijela domaća momčad je ponovno preuzela inicijativu i potpuno preselila igru na protivničku polovicu, što joj se isplatilo pred kraj poluvremena kada je došla u vodstvo. Još je jednom ključan bio svevremenski Giggs koji je kao i u prvoj utakmici na Stamford Bridgeu asistirao za pogodak.

Prvo veće uzbuđenje u drugom dijelu vidjeli smo u 56. minuti kada je Didier Drogba, koji je na poluvremenu zamijenio Torresa, pucao iz daljine, ali udarac je prohujao tik uz desnu vratnicu Van der Sarovog gola. Chelsea je imao prividan pritisak iz kojeg ipak nije opasnije uspijevao ugroziti vrata Uniteda koji je se iz brzih kontri otvarao prema naprijed i pokušavao s drugim pogotkom definitivno riješiti pitanje plasmana u polufinale. Ključ igre domaćih u tim je trenucima bila sjajna igra stoperskog para Ferdinand - Vidić, koji su suvereno rješavali sve probleme pred svojim vratima, kao i Rooney, koji je bio prisutan na praktički svakom dijelu terena i bio je nerješiva zagonetka za nogometaše Chelseaja.

Blizu drugog pogotka United je bio u 68. minuti kada je Nani dobro pucao izvana, ali Čech je vršcima prstiju izbio loptu u korner. Dvije minute potom Rooney je sjajno ubacio s lijeve strane, a Giggs je iz još bolje pozicije s 10 metara od gola slabo pucao glavom u ruke Čecha. Chelsea se definitivno našao u bezizlaznoj situaciji u 70. minuti kada je ostao s igračem manje. Ramires je na centru igrališta nesmotreno, s leđa startao na Nanija i zaradio drugi žuti karton, odnosno put u svlačionicu. Kako se utakmica približavala kraju igrači Carla Ancelottija bili su sve nervozniji i s nekoliko su oštrih startova pokušavali razbiti igru Uniteda.

Kada se činilo da će United mirno privesti utakmicu kraju Chelsea je u 77. minuti izjednačio i pružio si slamku spasa. Domaća obrana nije dobro reagirala na jednu dubinsku loptu koju je dobro u kaznenom prostoru primio Drogba i sa šest, sedam metara preciznim udarcem savladao Van der Sara. Igrači Chelseaja mogli su slaviti ravno jednu minutu, jer je praktički u sljedećem napadu United došao u novo vodstvo. Još je jednom sjajno reagirao Giggs, koji je na vrhu šesnaesterca s dobrim dodavanjem pronašao Parka, koji je s desne strane od gola lijepim udarcem zatresao mrežu. Četiri minute prije kraja Malouda je iskušao udarac i dobro je pucao, no Van der Sar je još bolje obranio.

Do kraja utakmice Chelsea je pokušavao doći do novog pogotka, no bezuspješno, ritam igre gostiju s igračem manje je pao i United je rutinski zatvarao utakmicu.

Bilo je to sve u 90 minuta dvoboja na Old Traffordu u kojem je momčad sir Alexa Fergusona izborila još jedno polufinale Lige prvaka i to četvrto u posljednih pet godina. Što se tiče Chelseaja, trijumf u Ligi prvaka će i dalje za njih ostati nedosanjani san. Sve u svemu, zaslužena pobjeda Uniteda koji je pružio odličnu partiju. Chelsea je imao svoje šanse za gol, ali ih nije uspio iskoristiti i njihova blijeda sezona nastavlja se dalje.

Na kraju možemo reći da smo gledali jako dobru utakmicu, punu ritma, dobre igre, golova i prilika na obje strane.




četvrtfinale

Inter2:5Schalke 04
Real Madrid4:0Tottenham
Chelsea0:1Manchester United
Barcelona5:1Šahtar
Manchester United2:1Chelsea
Šahtar0:1Barcelona
Tottenham0:1Real Madrid
Schalke 042:1Inter

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.04.2011. u 13:24
    potpuno zaslužena pobjeda, razočaran sam igrom Chelsesa, ipak je ovo četvrtfinale
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.04.2011. u 13:01
    budeli ti barca s unitedom opet vam je potop
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.04.2011. u 11:52
    Danas se previše filozofira oko nogometne igre. Taktike, pripreme, karantene, formacije.... a  sve se svodi na kraju na to da imaš momčad uigranu s dobrom kemijom gdje svi znaju svoju ulogu. To je United, to je Barcelona i to postaje Real. Zato je Ferguson velikan... sve je to njegov rukopis i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.04.2011. u 10:59
    U jednoj utakmici sve je moguce, iako sam veliki obozavatelj Uniteda, u 2 tekme protiv Barcelone imaju malo sanse, ali u jednoj je sve moguce, a da ne govorimo o Real Madridu, uz svo duzno postaovanje prema Mourinhu. Ne moze me nitko uvjeiriti da bi Real samo tako dobio Uniteda u jednoj tekmi.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.04.2011. u 09:46
    Isto kao i Tevez u Man.Shity... Pazi to, lik hoće osvajat trofeje u klubo koji...ma nije bitno.... LOL
    Obrisan korisnik