Liga prvaka, završnica, četvrtfinale, 06.04.2011, 20:45 h
Barcelona
Barcelona 5:1 Šahtar
Šahtar

Šahtar bez izgleda na Nou Campu

Josip Piršljin • srijeda, 06.04.2011.
Šahtar bez izgleda na Nou Campu
Foto: EPA

Nogometaši Barcelone su sjajnom izvedbom u prvoj četvrtfinalnoj utakmici protiv ukrajinskog Šahtara praktički osigurali mjesto među četiri najbolje momčadi. Katalonci su na domaćem terenu uvjerljivo pobijedili s 5:1, te je El Clasico u polufinalu sve izgledniji.

Šahtar nije uspio ponoviti sjajno izdanje s posljednjeg gostovanja na Nou Campu kada je pobijedio s 3:2. Barcelona večeras nije dopuštala nikakva iznenađenja, te je momčad Josepa Guardiole slavila s uvjerljivih 5:1 i na gostovanje u Donjeck odlazi s velikom prednošću. Domaći su od samog početka dominirali susretom, te su visokom pobjedom učinili veliki korak ka plasmanu u polufinale gdje su veliki izgledi da će se susresti s najvećim rivalima Real Madridom. Darijo Srna odigrao je svih 90 minuta za Šahtar, a Eduardo Da Silva je ušao u igru sedam minuta prije kraja.

Barcelona je na najbolji mogući način otvorila utakmicu. Tek se počelo igrati, a Katalonci su već došli do vodećeg pogotka. Lionel Messi je u drugoj minuti susreta u šesnaesterac gostiju poslao jednu loptu koju Srna odbija, ali samo do Inieste koji je iz blizine posprema u mrežu vratara Andrija Pjatova. Nogometaši Šahtara su nakon primljenog pogotka stvorili nekoliko opasnih prilika, a najbolju je propustio realizirati Luiz Adriano u 12. minuti kada se nakon sjajne asistencije Douglasa Coste našao sam pred Victorom Valdesom, no nije bio dovoljno precizan.

Domaća momčad je potom preuzela kontrolu igre, te nastavila s napadima kako bi povećala svoju prednost. U 17. minuti Messi je opasno zaprijetio iz slobodnog udarca, a reprezentativac Argentine se našao u izglednoj situaciji i dvije minute kasnije. U gostujućoj obrani neoprezan je bio Mikola Iščenko kojem Messi oduzima loptu i pokušava prebaciti Pjatova, no vratar Šahtara je zaustavio njegov pokušaj.

Barcelona je do povećanja prednosti mogla doći i u 26. minuti kada Messi nije uspio zabiti poslije jednog ubačaja, a nedugo kasnije dalekometnim udarcem Pjatova je pokušao iznenaditi David Villa, no lopta odlazi pored vratnice. Ipak, Blaugrana do novog pogotka i vodstva od 2:0 dolazi u 34. minuti. Andres Iniesta je poslao dugu loptu u sredinu šesnaesterca Ukrajinaca gdje se ispred Pjatova odlično snašao Daniel Alves koji pogađa za lijepu prednost Barcelone uoči početka drugog poluvremena.

Barcelona nije stala ni početkom nastavka. Već u 53. minuti igrači Josepa Guardiole došli su do novog gola kojim su povećali prednost na 3:0. Xavi je izveo udarac iz kuta, a prema golu Šahtara pucao je Gerard Pique čiji je udarac pokušao zaustaviti Jaroslav Rakitskij, no lopta je završila u mreži. Šahtar se unatoč velikom zaostatku nije predavao, te je ubrzo sastav Mircee Lucescua smanjio.

Igrala se 59. minuta kada je Srna s desne strane iz slobodnog udarca ubacio u kazneni prostor španjolske ekipe gdje je dobro reagirao Rakitskij i uputio loptu u suprotni kut vratara Valdesa za smanjenje vodstva domaćih na 3:1. No, Ukrajinci se nisu mogli dugo radovati tom pogotku pošto je Barcelona odgovorila samo minutu kasnije.

Nakon brzog napada Messi je asistirao Seydou Keiti koji silovitim udarcem pod gredu postiže gol za 4:1. Barcelona niti poslije toga nije stala, te je imala još nekoliko prilika za povećanje vodstva. Šahtar je bio vrlo blizu drugog pogotka u 82. minuti kada je Luiz Adriano pogodio stativu, a na drugoj strani u strijelce se upisao Xavi četiri minute kasnije za konačnih 5:1 čime su Katalonci došli na korak od ulaska u polufinale Lige prvaka.

Liga prvaka, završnica

četvrtfinale

Inter2:5Schalke 04
Real Madrid4:0Tottenham
Chelsea0:1Manchester United
Barcelona5:1Šahtar
Manchester United2:1Chelsea
Šahtar0:1Barcelona
Tottenham0:1Real Madrid
Schalke 042:1Inter

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.04.2011. u 21:15
    Dudu bi zabio jednu od onih prilika s početka,to me nitko ne može razuvjerit!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.04.2011. u 20:18
    Ako netko misli da u današnje vrijeme igra neki tim bolje od Barcelone neka mi stavi minus tj. pišem gluposti !!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.04.2011. u 11:40
    nece 2 puta nego jos 4 puta
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.04.2011. u 10:01
    Iniesta maestralan, Mascherano fenomenalan, Xavi konstantno dobar. Zanimljivo je kako ove sezone često sjajnu utakmicu odigra neko od koga to ne očekuješ. Protiv Villarreala Pique, a sinoć Keita. Fenomenalan gol, a i oni driblinzi u stilu Inieste... Dobar rezultat se napravio, to je odmah jedna... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Peter Schmeichel07.04.2011. u 09:10
    Šahtar je izgubio 5:1. Nazvati to dobrom prezentacijim nogometa nije baš realno. Dudu ne igra zato što Lucesku zna koliko može- a to više nije ,,onaj'' Dudu, koji bi skoro pa i Barci bio pojačanje. Valdes je opet pokazao ,,najviši stupanj sigurnosti'' i to da je ,,u rangu Casillasa'' (čisto da se... [više na forumu]
    Peter Schmeichel