Liga prvaka, završnica, četvrtfinale, 04.04.2012, 20:45 h
Chelsea
Chelsea 2:1 Benfica
Benfica

Chelsea unatoč strepnji do prolaza

Josip Piršljin • srijeda, 04.04.2012.
Chelsea unatoč strepnji do prolaza
Foto: EPA

Jedini preostali predstavnik engleskog nogometa u Ligi prvaka, londonski Chelsea, potvrdio je prolaz u polufinale gdje će se sučeliti s braniteljem naslova Barcelonom. U uzvratnom susretu četvrtfinala na Stamford Bridgeu svladana je Benfica s 2:1, no sastav Roberta Di Mattea je za prolaz morao strepiti u zadnjim minutama. Ipak, kasno "probuđeni" Portugalci nisu imali snage za potpuni preokret.

Chelsea - Benfica 2:1 (ukupno 3:1)

Liga prvaka, četvrtfinale, uzvratna utakmica
London, Stamford Bridge
Sudac: Damir Skomina (Slovenija)

Strijelci: Lampard 21', Raul Meireles 90'/Javi Garcia 85'
Žuti kartoni: Ivanović 38', Ramires 44', Obi Mikel 79' (Chelsea); Cardozo 19', Bruno Cesar 20', Pereira 20', Aimar 27' (Benfica)
Crveni kartoni: Pereira 40' (drugi žuti karton)

Chelsea: Čech, Cole, Terry (od 59' Cahill), Ivanović, Luiz, Lampard, Obi Mikel, Ramires, Torres (od 88' Drogba), Kalou, Mata (od 80' Raul Meireles)
Trener: Roberto Di Matteo

Benfica: Artur Moraes, Emerson, Pereira, Capdevila, Aimar, Javi Garcia, Witsel, Gaitan (od 61' Djalo), Matić, Bruno Cesar (od 73' Rodrigo), Cardozo (od 57' Oliveira)
Trener: Jorge Jesus

Chelsea je u uzvratni dvoboj četvrtfinala Lige prvaka ušao s prednošću iz prvog susreta od 1:0. Roberto Di Matteo je u Lisabonu izveo kombinirani sastav i uspio izvući pozitivan rezultat nakon akcije Fernanda Torresa i Salomona Kaloua premda je Benfica stvarala više prilika.

Unatoč porazu na domaćem terenu iz prve utakmice, nogometaši Benfice su u London otputovali s nadom u preokret, a takvog je razmišljanja bio i trener Jorge Jesus. Portugalski stručnjak je imao težak zadatak, a bio je i bez nekoliko važnih igrača. Zbog ozljeda na Stamford Bridgeu nisu mogli nastupiti Ezequiel Garay, Miguel Vitor i Jardel.

Gostujući nogometaši su dosta hrabro ušli u susret i htjeli su iznenaditi svoje protivnike brzim napadima. Prvi su zatresli mrežu igrači Chelseaja, ali pogodak Juana Mate opravdano je poništen zbog zaleđa u 12. minuti. Englezi su uspjeli primiriti napade Benfice u početnim minutama, a dodatno su ih obeshrabrili nakon prvog pogotka.

Nakon 20 minuta igre Chelsea je došao do najveće prilike da prijeđe u vodstvo. Javi Garcia je u svom šesnaestercu srušio Ashleyja Colea, a slovenski sudac Damir Skomina pokazao je na bijelu točku. Kazneni udarac odlučio je izvesti Frank Lampard koji je uspio pogoditi mrežu unatoč tome što je Artur Moraes bio blizu obrane.

Domaći su se nakon prelaska u vodstvo povukli i prepustili loptu Benfici koja je imala dobru šansu u 31. minuti. Oscar Cardozo je dobio jednu loptu u sredini šesnaesterca i uputio oštar udarac, ali izjednačujući pogodak spriječio je na crti branič plavih John Terry. Novi šok za goste uslijedio je pet minuta prije kraja prvog dijela kad je kapetan Maxi Pereira dobio drugi žuti karton zbog starta na John Obi Mikelu.

S minimalnim vodstvom Chelseaja se otišlo na predah, a početkom nastavka domaći su mogli povećati svoju prednost. U 51. minuti Kalou se našao na lijevoj strani gostujućeg kaznenog prostora i uputio loptu prema golu gdje se u sjajnoj situaciji našao Ramires, ali Brazilac je na nevjerojatan način promašio i propustio zabiti za 2:0.

S igračem više na terenu Chelsea je u drugom poluvremenu lakše dolazio do protivničkih vrata i stvarao prilike, a u njima se našao u nekoliko navrata Torres. Španjolac je uputio dva opasna udarca prema vratima Artura Moraesa, no nije bio dovoljno precizan. U 66. minuti Kalou se mogao upisati u strijelce nakon brze kontre, ali vratar Benfice je bio uspješniji.

Portugalska momčad je unatoč zaostatku i manjku igrača znala zaprijetiti, a blizu izjednačenja bila je u 74. minuti kada je Capdevila ubacio za Yannicka Djaloa koji je glavom tukao preko vratiju Petra Čecha. Situacija se zakomplicirala pet minuta prije kraja kada je Javi Garcia izjednačio na 1:1 glavom poslije kornera. Bilo je napetosti na stadionu, ali ona je završena u sudačkoj nadoknadi kad je Raul Meireles pogodio za konačnih 2:1.

Liga prvaka, završnica

četvrtfinale

Benfica0:1Chelsea
APOEL0:3Real Madrid
Marseille0:2Bayern
Milan0:0Barcelona
Barcelona3:1Milan
Bayern2:0Marseille
Chelsea2:1Benfica
Real Madrid5:2APOEL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.04.2012. u 13:10
    Izgleda da su Ramires i Sivonjić rođaci.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.04.2012. u 12:19
    Da je na mjestu "padavičara" Cole-a bio npr. Obi, penala ne bi bilo, jer bi on zaboravio past, i tu je automatski jedan žuti karton manje. Penal je čist, remplanje ramenom u punom trku, tako da tu na suca nema primjedbi. Jedino ne znam što mu je to Maxi rekao, jer kapetan na terenu ima pravo... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.04.2012. u 09:22
    dobro jer možemo mi jednom komentirati utakmicu a da ne komentiramo suđenje?!?  Imamo još gore primjere suđenja po našim sudovima, pa ne pišemo toliko o tome a tiče nas se direktno.  Ovo je SAMO nogomet, a svi učesnici tih utakmica u jednoj godini zarade više nego svi mi zajedno. ... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.04.2012. u 01:48
    Benfica igrala bolje ali Cheslea postizao Golove,možda nepravedno ali takav je nogomet
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.04.2012. u 00:35
    Žao mi je Benfice. Mislim, cijeli njihov nastup u ligi prvaka je bio impresivan. Eto, nekad zbilja nije dovoljno imati inicijativu, nego dodatnu dozu sreće. U Lisabonu ih je skupo koštala nekonkretnost u završnici. Isto tako imam dojam da nogomet kakav igra Chelsea ne odgovara Benfici. Trebali bi... [više na forumu]
    Obrisan korisnik