Liga prvaka, završnica, četvrtfinale, 28.03.2012, 20:45 h
Milan
Milan 0:0 Barcelona
Barcelona

Milan zaustavio Messija i Barcu

Damir Žbulj • srijeda, 28.03.2012.
Milan zaustavio Messija i Barcu
Foto: EPA

U prvom susretu četvrtine finala Lige prvaka Milan je na San Siru zaustavio Barcelonu. Uz odlično prvo poluvrijeme na obje strane terena i nešto malo manje akcije u nastavku, u Barcelonu se na uzvrat putuje se s 0:0.

Milan - Barcelona 0:0 (0:0)

Četvrtina finala Lige prvaka, prva utakmica

Milano, Stadion San Siro

Sudac: Jonas Eriksson (ŠVE)

Strijelci: -|-

Milan: Abbiati, Mexes, Nesta (Mesbah 75'), Bonera, Antonini, Seedorf, Nocerino, Ambrosini, Boateng (Emanuelson 67'), Ibrahimović, Robinho (El Shaarawy 52')
Trener: Massimiliano Allegri

Barcelona: Valdes, Alves, Pique, Puyol, Xavi, Iniesta (Tello 65'), Mascherano, Keita, Busquets, Sanchez (Pedro Rodriguez 76'), Messi
Trener: Pep Guardiola

Milan i Barcelona stari su nogometni znanci. Ne samo zbog ovosezonskih susreta u kojima je Milan na Camp Nou kasnim pogotkom stigao do 2:2 izjednačenja da bi na San Siru upisao 2:3 poraz, nego i zbog mnogih međusobnih okršaja na najvišoj europskoj nogometnoj razini.

Domaći trener Allegri u susret je morao ući bez svog najpouzdanijeg obrambenog igrača Thiaga Silve, koji je pred ovaj okršaj obnovio ozljedu mišića, a nije mogao računati niti na Vam Bommela, Pata, Abatea...

Guardiola je u Milano stigao bez gotovo već zaboravljenog Davida Ville, ali i s problemima zbog izostanka Adriana i Abidala pa je njihovu poziciju u posljednjoj liniji obrane zauzeo Puyol. U vezi su Xaviju i Iniesti leđa čuvali Keita i Busquets, dok je uz Messija u vrhu napada zaigrao i Alexis Sanchez.

Domaćin je u najavama utakmice istaknuo kako se protiv Barce ne misli samo braniti, što su i pokazali u samom otvaranju utakmice,. Iznenadili su Katalonce visokim presingom na zadnju liniju, a poigravanje Barcelonine obrane uzrokovalo je fenomenalnu priliku za vodstvo Milana već u trećoj minuti utakmice. No, prvotni udarac Boatenga s ruba kaznenog prostora završio je u leđima Mascherana, dok je u nastavku akcije Robinho nevjerojatno promašio volej sa sedam metara, poslavši loptu visoko na tribine.

Odgovor Barce nije trebalo dugo čekati, a već nakon desetak minuta igre morali su Rossoneri posložiti dvostruki obrambeno blok pred svojim vratima. U šestoj minuti gotovo je promašeni pokušaj slobodnog udarca Messija s 18 metara završio kao odlična asistencija za Keitu, ali veznjak se glavom na metar od gola ne snalazi najbolje, a tri minute kasnije na udarac Argentinca i odbijenu loptu Abbiatija, također iz neposredne blizine, Dani Alves ne reagira na pravi način.

Opasno je pred vratima domaćih bilo i u 16. minuti, kada je nakon odlične akcije iz slobodnog udarca Alexis Sanchez izbio sam ispred vratara, pao preko njegove ruke, ali švedski sudac nije svirao kazneni udarac, a čak se minutu kasnije i zatresla mreža Milana, ali je Messi pospremio dodavanje Alvesa iz evidentnog zaleđa.

No, nakon 20 minuta igre u vodstvu je mogao biti talijanski prvak. Koliko god to nevjerojatno zvuči, Xavi je izgubio loptu na sredini terena, Seedorf je fantastično uposlio Ibrahimovića, ali s Puyolom na leđima puca traljavo i Valdes kroti njegov pokušaj. Brzi tempo dvoboja donio je još jednu priliku šest minuta kasnije, ali prodor i dvostruko proigravanje Xavija s Messijem zaključeno je udarcem Španjolca s desetak metara ravno u Abbiatija.

U posljednjih 15-ak minuta prvog dijela Milan je pokušao ponovno presingom zaustaviti akcije i tipično kombiniranje Katalonaca, ali je u 35. minuti gotovo kapitulirao, no, Antonini je u posljednji trenutak sustigao i blokirao odbjeglog Sancheza.

Do kraja ovog odličnog prvog poluvremena još je domaći sastav opasno zaprijetio nakon polukontre i akcije za Seedorfa, ali je Nizozemac loše zahvatio loptu u pokušaju volej udarca s ruba kaznenog prostora. U svlačionice se otišlo onim početnim rezultatom iako je moglo biti pogodaka na obje strane terena.

U nastavku utakmice Milan je zaigrao još hrabrije, neprimjetnog Robinha već je u 52. minuti na terenu zamijenio mladi El Shaarawy, a Barcelona je morala podignuti agresivnost svoje igre kako bi primirila domaćina, čak i ponešto oštrijim prekršajima. Guardiola je odgovorio vađenjem Inieste u 65. minuti, no pomalo iznenađujuće je na travnjak istrčao Tello.

Jako dobro su parirali Rossoneri u tim minutama utakmice, umornog i nedavno oporavljenog Boatenga Allegri mijenja Emanuelsonom, koji se odmah našao u prilici na desnom krilu. Ušao je u kazneni prostor, ali se u ključnom trenutku spetljao, bez da je ugrozio protivnička vrata. Tello se iskazao stalnim pritiskom po lijevoj strani, u dva navrata je opasno priprijetio, a obrana Milana postala je ranjivija u zadnjih 15 minuta, kada je Nesta napustio teren. U zadnjoj liniji napravljena je rošada, Antonini je završio na desnom boku, Bonera i Mexes zaigrali su stopere, a Mesbah je ušao na lijevu stranu obrambenog reda.

Abbiati i Antonini su tri minute prije kraja zaustavili još jednu dobru priliku Barcelone za važan pogodak na San Siru, no, završilo je bez pobjednika, ali i bez golova, čime si je Milan otvorio lijepu priliku za uzvrat na Camp Nou, gdje putuje s jako dobrim rezultatom i nadom kako može preko aktualnog europskog prvaka osigurati polufinale ovog natjecanja.

Liga prvaka, završnica

četvrtfinale

Benfica0:1Chelsea
APOEL0:3Real Madrid
Marseille0:2Bayern
Milan0:0Barcelona
Barcelona3:1Milan
Bayern2:0Marseille
Chelsea2:1Benfica
Real Madrid5:2APOEL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.03.2012. u 15:55
    Kvragu, očito sam propustio odličnu utakmicu. Zna li itko možda gdje se na internetu može pronaći snimka, extended highlights ili neka detaljnija analiza? unaprijed zahvaljujem, RolandG P.S. Svaka čast autoru članka za rečenicu "Koliko god to nevjerojatno zvuči, Xavi je izgubio loptu na sredini... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.03.2012. u 22:56
    istina sudac nije pokazo barceloni 2-3 cista zuta kartona, al po koji put je to da nije dosudjen cisti penal za barcelonu? samo u ovom slucaju su trebala biti 2, i to neznas koji je cisci penal od ta 2... barcu previse kradu u ligi sad su poceli i u lp... ma ima uefa prste u ovom 100%
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.03.2012. u 16:25
    Volim ovu kvazi-objektivnost ekipe ovdje. O suđenju neću ni riječi. Barcelona je jučer igrala presporo i zato je Milan u većem dijelu utakmice bio dobro postavljen. Zato je popriličan broj udaraca Barceloninih igrača bio blokiran. Čak bih rekao da su Milanove šanse bile bolje. Barcelona može biti... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.03.2012. u 13:55
    prolazi ko zabije više golova. i tu je barca redovito u plusu. al onda se obični javljaju razno razne teorije zavjere..mene ne zanima oće li barca proć milan, to znam da oće, nego oće li milan nastaviti popularnu tradiciju krivljenja sudaca za to ...
    Obrisan korisnik
  • Lomax29.03.2012. u 13:37
    i sama nula je golem uspjeh za milan
    Lomax