Nogomet

Težak ispit za Oranje na početku kvalifikacija, Švicarci u Sloveniji

Maj Gašparac • petak, 07.09.2012.
Težak ispit za Oranje na početku kvalifikacija, Švicarci u Sloveniji
Foto: EPA

U petak započinje europski dio kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će se održati 2014. godine u Brazilu. U skupini A, u kojoj se nalazi Hrvatska, sastaju se još Belgija i Wales te Škotska i Srbija. Derbijem prvog kola kvalifikacija mogla bi se okarakterizirati utakmica između Nizozemske i Turske u kojoj će Oranje pod vodstvom novog izbornika nastojati dokazati da je loš nastup na prošlom Europskom prvenstvu bio iznimka.

Skupina A

Uz utakmicu Hrvatske i Makedonije, u skupini A igraju se još dva susreta. U petak će favorizirani Belgijanci prve bodove tražiti na gostovanju u Walesu. "Radi se o otvorenoj skupini u kojoj svatko može pobijediti. Mislim da ćemo biti dobri. Ne želimo kao u prošlim kvalifikacijama izgubiti sve izglede nakon prve četiri utakmice", izjavio je belgijski nogometaš Thomas Vermaelen za Daily Mail.

"Želimo ići na Svjetsko prvenstvo. Unutar momčadi mislimo da je ovo najbolja prilika koju imamo", zaključio je.

Dan kasnije, u subotu, srpska reprezentacija putuje na zahtjevno gostovanje u Škotsku. Nogometaši Siniše Mihajlovića svjesni su važnosti dobrog rezultata na samom početku kvalifikacija. "Odgovaraju nam momčadi poput Škotske koje igraju sa srcem i na snagu. Tehnički aspekt je na našoj strani i moramo se dobro nositi s njihovom velikom željom. Mislim da to možemo", izjavio je branič Borussije Dortmund i srpske reprezentacije Neven Subotić.

Skupina A
Hrvatska – Makedonija
Wales - Belgija
Škotska - Srbija (subota)

Skupina B

U skupini B aktualni europski viceprvaci Talijani otvorit će kvalifikacije gostovanjem u Bugarskoj. Zbog operacije oka izbornik Azzura Cesare Prandelli neće moći računati na svojeg važnog napadača Marija Balotellija, no tri boda će pokušati osvojiti s nekim drugim mladim i talentiranim nogometašima poput Marca Verrattija, Fabija Borinija i Mattije Destrom.

Kroz povijest gostovanje u Bugarskoj je bio vrlo zahtjevan zadatak za Talijane. Od 1968. godine ostvarili su dva poraza i dva puta odigrali neodlučeno, a u tim utakmicama su primili čak šest pogodaka. Posljednje gostovanje Talijana u Bugarskoj prije četiri godine završeno je bez pogodaka.

U drugoj utakmici reprezentacija Češke će bez nekih vrlo važnih igrača u svojoj ekipi gostovati u Danskoj. Češki izbornik Michal Bílek u utakmici u Kopenhagenu neće moći računati na nastup Daniela Kolara, Tomaša Rosickog i Vaclava Pilara. S druge strane, danski izbornik Morten Olsen ne može računati na Nicklasa Bendtnera, novog napadača Juventusa koji je suspendiran.

U trećoj utakmici skupine B sastaju se Malta i Armenija.

Skupina B:
Malta - Armenija
Bugarska - Italija
Danska - Češka (subota)

Skupina C

Njemački nogometaši imat će lagan posao na otvaranju kvalifikacijskog ciklusa za Svjetsko prvenstvo. U Hanoveru će izabranicima Joachima Löwa protivnik biti reprezentacija Farskih Otoka, najveći autsajder skupine. "Želimo pobijediti na otvaranju. S tim pobjedama bismo stvorili dobru osnovu za nastavak", rekao je izbornik Elfa.

U drugoj utakmici te skupine Irska će u ulozi favorita pokušati izboriti pobjedu na gostovanju u Kazahstanu. No, kapetan domaćina Kairat Nurdauletov najavio je kako momčad Giovannija Trapattonija očekuje težak posao: "Želimo pobjedu, samo to će nas zadovoljiti. Neodlučen rezultat za nas nije opcija", rekao je.

Skupina C:
Njemačka – Farski Otoci
Kazahstan – Republika Irska

Skupina D

U jednoj od najzanimljivijih utakmica prvog kola kvalifikacija Nizozemska će ugostiti Tursku. Oranje, aktualni svjetski viceprvaci, bili su najveće razočaranje prošlog Europskog prvenstva te vrlo motivirani ulaze u novi kvalifikacijski ciklus.

Nakon Europskog prvenstva Nizozemci su promijenili izbornika. Na mjesto Berta van Marwijka došao je Louis van Gaal, koji će kvalifikacije započeti u nešto promijenjenom sastavu. Naime, nizozemski izbornik izostavio je s popisa Rafaela van der Vaarta, Nigela de Jonga i još neke standardne reprezentativce koji su tijekom proteklog mjeseca tražili nove klubove.

U preostale dvije utakmice u skupini Mađarska će pokušati izboriti prvu pobjedu na gostovanju u Andori, a Rumunjsku očekuje susret s Estonijom.

Skupina D:
Nizozemska - Turska
Andora – Mađarska
Estonija - Rumunjska

Skupina E

U skupni E kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo Švicarska će na krilima uvjerljive pobjede nad Hrvatskom u prijateljskoj utakmici pokušati izboriti bitne bodove na gostovanju u Sloveniji i na najbolji mogući način započeti kvalifikacije.

Drugog favorita skupine, momčad Norveške, u prvom kolu očekuje gostovanje na Islandu. Norveški branič Brede Hangeland svjestan je da je pred njegovom ekipom težak ispit, ali vjeruje u pozitivan rezultat. "Bit će vrlo teška, muška utakmica. Bitno je da imamo snažan pobjednički mentalitet, to bi moglo biti presudno", izjavio je.

U trećoj utakmici skupine E sastaju se Albanija i Cipar.

Skupina E:
Island - Norveška
Albanija - Cipar
Slovenija - Švicarska

Skupina F

Nakon ispadanja u prvom krugu Europskog prvenstva, ruska reprezentacija u ciklus kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo ulazi s novim izbornikom, slavnim Fabiom Capellom. "Imamo dobru momčad. Na Europskom prvenstvu su odigrali neke vrlo dobre utakmice i želim vidjeti isto i sada. Ako igramo na toj razini, rezultat će biti dobar", izjavio je Capello koji za utakmicu protiv Sjeverne Irske nije pozvao napadače Andreja Aršavina, Romana Pavljučenka i Pavela Pogrebnjaka.

Favorite skupine, nogometaše Portugala, u prvom kolu očekuje gostovanje u Luksemburgu. Nogometaši Paula Benta, predvođeni kapetanom i najboljim igračem Cristianom Ronaldom, nastojat će opravdati ulogu velikog favorita i upisati tri boda na startu kvalifikacijskog ciklusa.

U trećoj utakmici reprezentacija Azerbajdžana dočekuje Izrael.

Skupina F:
Rusija – Sjeverna Irska
Luksemburg - Portugal
Azerbajdžan - Izrael

Skupina G

U skupini G tri ekipe pretendiraju na mjesto koje vodi na Svjetsko prvenstvo te ne žele podbaciti na startu protiv slabije rangiranih momčadi. Među favorite skupine spada Bosna i Hercegovina, koju očekuje dvoboj s Lihtenštajnom, Slovačka, koja putuje na gostovanje u Litvu, te Grčka, koja igra s Latvijom.

Skupina G:
Lihtenštajn – Bosna i Hercegovina
Litva – Slovačka
Latvija - Grčka

Skupina H

Prvo kolo u skupini H donosi gostovanje Engleske u Moldaviji. Momčad Roya Hodgsona na travnjak stadiona u Chisnau će ući u ulozi potpunog favorita i sve osim pobjede 'Tri lava' predstavljalo bi veliko iznenađenje. Engleski izbornik u momčad je odlučio pozvati i braniča Johna Terryja, na kojeg će računati u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

U drugoj utakmici nogometaši Crne Gore na gostovanju će odmjeriti snage s Poljskom.

Skupina H:
Crna Gora – Poljska
Moldavija - Engleska

Skupina I

Nakon odlaska Laurenta Blanca s klupe francuske reprezentacije, Tricolori će nastup na Svjetskom prvenstvu nastojati izboriti pod vodstvom Didiera Deschampsa. Njegovu momčad u prvom kolu očekuje gostujući dvoboj s Finskom u koji ulazi s ulogom favorita.

U drugoj utakmici koja se igra u petak Gruzija će na travnjaku stadiona u Tblisiju odmjeriti snage s Bjelorusijom.

Skupina I:
Gruzija – Bjelorusija
Finska - Francuska

SP 2014. kval. skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica
15.10.2013.
Škotska2:0Hrvatska
Belgija1:1Wales
Srbija5:1Sjeverna Makedonija
11.10.2013.
Hrvatska1:2Belgija
Wales1:0Sjeverna Makedonija
10.09.2013.
Sjeverna Makedonija1:2Škotska
Wales0:3Srbija
06.09.2013.
Škotska0:2Belgija
Srbija1:1Hrvatska
Sjeverna Makedonija2:1Wales
07.06.2013.
Belgija2:1Srbija
Hrvatska0:1Škotska
26.03.2013.
Wales1:2Hrvatska
Belgija1:0Sjeverna Makedonija
Srbija2:0Škotska
1Belgija 1018:4+1426
2Hrvatska 1012:9+317
3Srbija 1018:11+714
4Škotska 108:12-411
5Wales 109:20-1110
6Sjeverna Makedonija 107:16-97

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • arsenalcro07.09.2012. u 18:24
    Dva remija i hrvatska pobjeda u našoj skupini!!
    arsenalcro
  • Obrisan korisnik07.09.2012. u 10:21
    Nadam se remijima u obadvije utakmice naše skupine. To bi za nas bilo najbolje. Mislim da bi tako moglo i biti. U svakom slučaju samo da ne pobjede gosti. Gostovanja na otoku nikad nisu lagana. Nakon ovih prvih utakmica će biti jasnije ko je najozbiljniji takmac našima.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.09.2012. u 09:00
    Počinje projekt Rijo.Neće baš biti puno seenzacionalnih rezultata favoriti ostaju favoriti
    Obrisan korisnik

SP 2014. kval. skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica
15.10.2013.
Škotska2:0Hrvatska
Belgija1:1Wales
Srbija5:1Sjeverna Makedonija
11.10.2013.
Hrvatska1:2Belgija
Wales1:0Sjeverna Makedonija
10.09.2013.
Sjeverna Makedonija1:2Škotska
Wales0:3Srbija
06.09.2013.
Škotska0:2Belgija
Srbija1:1Hrvatska
Sjeverna Makedonija2:1Wales
07.06.2013.
Belgija2:1Srbija
Hrvatska0:1Škotska
26.03.2013.
Wales1:2Hrvatska
Belgija1:0Sjeverna Makedonija
Srbija2:0Škotska
1Belgija 1018:4+1426
2Hrvatska 1012:9+317
3Srbija 1018:11+714
4Škotska 108:12-411
5Wales 109:20-1110
6Sjeverna Makedonija 107:16-97

Izdvojeno