Košarka

Planinić i Lončar vukli Himki do pobjede u Ateni, Ukić solidan kod Zelenih

Ivor Krapac • petak, 09.11.2012.
Planinić i Lončar vukli Himki do pobjede u Ateni, Ukić solidan kod Zelenih
Foto: EPA

Za razliku od četvrtka, kada je Mapooro Cantu kod kuće pokazao previše za Fenerbahče Ülker, petak je u skupini A košarkaške Eurolige bio sretan gostujućim momčadima. Himki je slavio kod Panathinaikosa u Ateni, uz glavne uloge Zorana Planinića i Krešimira Lončara, dok je madridski Real uzeo pobjedu u susretu s Union Olimpijom u Ljubljani...

Panathinaikos bez dovoljno goriva, Himkijev bijeg u posljednjoj četvrtini

Poravnati na omjeru 2-2 poslije prva četiri kola, Panathinaikos i Himki u petak su se sreli u Ateni, a s obzirom da su bili kod kuće, domaći Zeleni igrali su s nešto više pritiska i s parketa su otišli razočarani. Himki je slavio sa 79:67, uz odluku u posljednjoj četvrtini, koju su dobili s 21:9, a sjajna vijest za hrvatske ljubitelje košarke bila je što su goste predvodili Zoran Planinić i Krešimir Lončar.

Planinić je završio s 18 poena, najviše na utakmici, dodajući i šest skokova i tri asistencije, ali i četiri izgubljene lopte, dok je Lončar ubilježio 14 poena i osam skokova. Roko Leni Ukić imao je 13 poena, najviše u domaćoj momčadi, uz 5/12 iz igre, a pridodao je dvije asistencije.

Panathinaikos je mogao biti zadovoljan samo prvim poluvremenom, u kojem je prednost bila na njihovoj strani, najviše s 10 razlike (34:24) u 13. minuti. Himki se do poluvremena približio i poslije 20 minuta zaostajao s 41:38, dok je treća četvrtina prošla s nekoliko izmjena u vodstvu i završila s 58:58, prije nego su gosti uzeli stvari u svoje ruke u četvrtoj.

Uz Planinića i Lončara, Himki je imao i raspoložene Paula Davisa (13 poena, pet skokova) i Petterija Koponena (12 poena). U domaćoj momčadi Ukiću su se pridružili Sofoklis Schortsanitis (12 poena, nijedan skok) i Jonas Mačiulis (11 poena, četiri skoka, dvije asistencije).

Real bez iznenađenja u Ljubljani, presudila završnica druge dionice

Utakmica u ljubljanskim Stožicama imala je neobičan početak, sa serijom od 9:0 za goste iz Madrida, pa uzvratom domaćina s njihovih 10:0, a u nastavku, Real je ono najvažnije obavio u drugoj četvrtini. Povezavši 12:0 između 17. i 20. minute, Madriđani su odmaknuli do 46:31, a taj bijeg pokazao se ključnim na putu do završnih 89:76.

Union Olimpija je u posljednjoj četvrtini dvaput bila blizu, sa smanjivanjem na šest poena zaostatka, no Real je svaki put spriječio da prijetnja domaćina postane ozbiljnija.

Završivši s 18 poena, Rudy Fernandez bio je vodeći strijelac Madriđana, a Felipe Reyes dodao je 16 poena i sedam skokova. Jaycee Carroll pridružio se s 14, Nikola Mirotić s 13, a Marcus Slaughter s 11 poena.

Dontaye Draper je na parketu proveo malo manje od pet minuta i za to vrijeme ubilježio samo po jedan napravljeni i pretrpljeni prekršaj.

Ljubljančane je s 22 poena vodio Dylan Page, a prvi do njega bio je Jaka Blažič, koji je završio s 14 poena, dok je Aron Baynes ubilježio 11 poena, 10 skokova i četiri blokade. Dražen Bubnić je za pet minuta imao dva poena s 1/2 iz igre, uz dvije osobne pogreške.

Real je ovom pobjedom došao do omjera 4-1 i sada je sam na vrhu skupine, dok je Union Olimpija na 1-4, sama na dnu.

Euroliga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Red October Cantu82:58Fenerbahçe
Panathinaikos67:79Himki
Petrol Olimpija76:89Real Madrid
1Real Madrid 73+94
2Panathinaikos 64+26
3Himki 64-1
4Fenerbahçe 55-11
5Red October Cantu 37-22
6Petrol Olimpija 37-86

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!