Košarka

Tabakova Caja skinula i europske prvake, Darko Planinić debitirao u porazu Maccabija

Ivor Krapac • četvrtak, 27.12.2012.
Tabakova Caja skinula i europske prvake, Darko Planinić debitirao u porazu Maccabija
Foto: EPA

Caja Laboral nastavila je pobjedničku seriju sa Žanom Tabakom na klupi. U prvom nastupu u Topu 16 Eurolige, momčad iz Vitorije je pred svojim navijačima bila jača od Olympiakosa, aktualnog europskog prvaka, od kojega su dvaput gubili u prvom krugu. Montepaschi iz Siene također je ubilježio domaću pobjedu, slomivši telavivski Maccabi, u kojem je svoje prve minute ubilježio Darko Planinić...

Kakva promjena u samo mjesec dana

"Momčad je potpuno izgubila samopouzdanje i moramo krenuti sa svim ispočetka" - kazao je Žan Tabak prije nešto više od mjesec dana, 23. studenog, nakon što je Caja Laboral doživjela pravi potop u Kaunasu, s 82:45 u korist domaćeg Žalgirisa. Malo više od mjesec dana nakon toga, sve izgleda drugačije.

Poraz u Kaunasu bio je posljednji koji je Caja pretrpjela, a u pobjedničkoj seriji koja je slijedila i još traje, Tabakova momčad proslavila je svoju 10. uzastopnu pobjedu na početku euroligaškog drugog kruga, s 82:74 protiv Olympiakosa. No, ovog puta nije bilo lakog posla. Gosti iz Pireja su kroz prvo poluvrijeme ozbiljno prijetili prekidom domaćeg uspješnog niza.

Poslije Cajinog dobrog početka, s 13:4 u prve četiri minute, gosti su već do kraja prve četvrtine izveli preokret i stigli do sedam poena prednosti, a u drugoj dionici vodili su i s 11 razlike. No, Tabakova momčad vratila se u igru smanjujući na -4 na poluvremenu (44:40), da bi u trećoj četvrtini sasvim nadigrali goste, s 27:11 u tom razdoblju utakmice, za preokret na 67:55 uoči završnih 10 minuta.

U posljednjoj četvrtini Olympiakos nije došao bliže od šest razlike, na koliko su bili nešto više od pola minute do kraja, bez prave prilike za povratak.

Poljak Maciej Lampe je ovog puta bio najraspoloženiji u Caji, s 25 poena, dok se Brad Oleson pridružio s 15 poena. Thomas Heurtel upisao je 13 poena, sedam asistencija i četiri skoka. Vassilis Spanoulis završio je s 18 poena i tri asistencije, a Pero Antić s 13 poena, po četiri skoka i asistencije za goste iz Pireja.

Planinić debitirao, Maccabi bez željenoga

Četiri dana nakon što je odigrao svoju posljednju utakmicu za Široki WWin, uz domaći poraz od MZT-a u ABA ligi, Darko Planinić predstavio se u dresu telavivskog Maccabija u porazu svojeg novog kluba u Sieni, sa 79:69 za domaći Montepaschi. Planinić je na parketu bio nepunih pet i pol minuta, ubilježivši po jedan poen i osvojenu loptu, bez ijednog šuta iz igre, a s 1/3 iz slobodnih bacanja.

Dojučerašnjem članu Širokog trebat će vremena da se uklopi u momčad Davida Blatta, tek je na početku, ali u četvrtak ni ostatak momčadi nije bio na razini koju Maccabi očekuje. Kroz gotovo cijelu utakmicu nije bilo puno toga pozitivnog za goste iz Tel Aviva, sa stalnim lovljenjem prednosti domaće momčadi, ali bez prave mogućnosti da im taj lov prođe uspješno.

Nešto više od šest i pol minuta do kraja, Maccabi je još bio blizu (65:60), ali s domaćih 9:0, prednost je u 38. minuti narasla na 74:60, što se više nije dalo stići.

Nakon što su slavili u njihovom ogledu u Sieni u prvom krugu (89:87), momčad Luce Banchija je još jednom kod kuće bila jača od Maccabija, ovog puta uz 18 poena, pet skokova i tri blokade Tomasa Ressa. Bobby Brown bio je prvi u pratnji, sa 16 poena i sedam asistencija.

Shawn James ubilježio je 18 poena i šest skokova za goste iz Tel Aviva. Lior Eliyahu dodao je 13 poena, sedam skokova i četiri asistencije, a Ricky Hickman 12 poena i osam skokova.

Euroliga, skupina F

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Bešiktaš75:80Himki
Baskonia82:74Olympiakos
Montepaschi Siena79:69Maccabi Tel Aviv
Barcelona100:78Fenerbahçe
1Barcelona 131+165
2Olympiakos 95+35
3Maccabi Tel Aviv 86+93
4Baskonia 86+48
5Himki 77+82
6Montepaschi Siena 77-21
7Fenerbahçe 212-191
8Bešiktaš 212-211

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!