Rukomet

Dinart: "Prioritet je Hrvatska, bit će to strašna utakmica"

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 21.01.2013.
Dinart: "Prioritet je Hrvatska, bit će to strašna utakmica"
Foto: EPA

Nakon Makedonije i Rusije u nedjelju su četvrtinu finala izborile i reprezentacije Francuske te Danske. Sastav Ulrika Wilbeka bio je uvjerljiviji protiv Tunisa u odnosu na francusku borbu s Islandom. I dok su danski rukometaši tražili brzu protuigru i lake pogotke, braniteljima naslova najvažnije je bilo popraviti obrambeno izdanje...

Palmarsson: "Na glup smo način gubili lopte"

Drugo mjesto u skupini A donijelo je francuskim rukometašima u osmini finala dvoboj s Islanđanima, sastavom koji ih je porazio u grupnoj fazi olimpijskog turnira u Londonu. Baš kao i u tom susretu, niti jedna se momčad nije uspjela osjetnije odvojiti, Francuska je nekoliko puta imala priliku za to, no na kraju se pobjednik odlučivao u posljednjim minutama.

"Znali smo da je Island zahtjevan protivnik s vrlo dobrom obranom i brzim izlascima u napad. Zadovoljni smo našom borbom i našim stanjem uma, našom kolektivnom snagom. Bilo je jasno perioda utakmice u kojima je protivniku prolazilo sve ono što su si zamislili. Ostaje nam i dalje raditi na unaprjeđenju naše igre, potrebne su neke prilagodne u obranu, ali i to dolazi iz povjerenja i duha čitave momčadi", komentirao je prvi eliminacijski dvoboj u Španjolskoj izbornik francuske vrste Claude Onesta.

Nakon susreta s Njemačkom izdanjem u obrani, posebno svojim vlastitim posebno je razočaran bio Didier Dinart. Pomaci nabolje su vidljivi, potvrdio je i francuski obrambeni specijalist koji je otišao i korak naprijed i utakmicu s Hrvatskom, iako je ona tek treba izboriti, proglasio velikom poslasticom. "Ono što nismo radili dobro u utakmici s Njemačkom danas je bilo bolje. Bilo je više želje, to je napravilo razliku. Ništa još nije dobiveno, već iduća utakmica može biti kraj. Prioritet je idući dvoboj s Hrvatskom, bit će to strašna utakmica", stoji na službenoj stranici Les Expertsa.

S druge strane, skandinavski će sastav dugo pamtiti pogrešku u napadu u završnim minutama koja im je osim poravnanja mogla donijeti i psihološku prednost u odnosu na protivnika. Aron Palmarsson, jedan od najboljih pojedinaca poraženog sastava nakon utakmice je priznao kako se stvari nisu kretale u smjeru u kojem je Island to želio.

"Igrali smo protiv jedne od najboljih momčadi na svijetu. Bili smo blizu, ali nažalost stvari nisu išle u smjeru u kojem smo mi to željeli. Napravili smo previše pogrešaka, na glup smo način gubili lopte i Francuska je na kraju zasluženo stigla do slavlja."

Wilbek: "Uveli smo Nielsena, bio je odličan"

U isto vrijeme za prolazak u četvrtinu finala borili su se europski prvaci, rukometaši Danske i afrički predstavnik Tunis. Hansen i društvo susret su dobili rezultatom 30:23, a glavno im je oružje, prema običaju i prema planovima, bio efikasan kontranapad. Danski izbornik Ulrik Wilbek posebno je istaknuo jedno ime u svom kadru.

"Bila je ovo utakmica kakvoj smo se nadali. Znali smo da je potrebno što više kontri, ali i da u obrani djelujemo solidno. Smatrali smo da bismo mogli imati nekih problema u tom segmentu igre pa smo uveli novog igrača, Kaspera Nielsena. On je jedan od starijih, ali je vrlo dobar u obrani i puno nam je pomogao. Bio je odličan. Na kraju je ovo bila čista pobjeda protiv momčadi koja je izgleda bila i pomalo umorna jer joj nedostaju neki važni igrači."

Najslabiji danski period u ovom dvoboju bilo je otvaranje susreta, a upravo se tog dijela dotaknuo Lasse Svan Hansen. "Prvih sedam ili osam minuta nismo bilo dovoljno koncentrirani, ali nakon što smo to uspjeli popraviti naša je obrana zaigrala mnogo bolje, a i stigli smo do lakih pogodaka preko brzih protunapada nakon obrana našeg vratara. Izuzetno smo opasni kada igramo na taj način i nakon ove utakmice mogu biti vrlo sretan i ponosan na tu našu izvedbu. Držim da smo odigrali vrlo dobrih 30 minuta i danas je to bilo dovoljno."

Umor, ali i nervozu kao njegovu posljedicu izdvojio je u svom komentaru na službenoj konferenciji izbornik Tunisa Alain Portes, dok se Jaleleddine Touati nada kako njihovi navijači neće pamtiti samo ovaj dvoboj, već i nekoliko prethodnih u kojima se ova reprezentacija pokazala u vrlo pozitivnim izdanjima pritom posebno misleći na igru protiv Francuske. Mladost afričkog sastava kao dobar zalog za budućnost pohvalio je i Wilbek.

"Igrali smo dobro na početku, no onda smo postali nervozni i to vjerojatno zbog činjenice da smo bili vrlo umorni. Jednako tako, neke odluke sudaca smatramo nepoštenima. Želim danskom sastavu sve najbolje u ostatku natjecanja", kratak je bio Portes, uz Touatijev dodatak: "Danska je igrala vrlo brzo, mi smo se borili i s njima i s našim umorom no nije išlo. Mlada smo momčadi imamo što ponuditi u budućnosti stoga se nadam da će nas ljudi pamtiti i po odličnim izdanjima u susretima s Francuskom, Njemačkom, Crnom Gorom pa i Argentinom."

SP 2013 - Završnica

osmina finala

Njemačka28:23Sjeverna Makedonija
Brazil26:27Rusija
Danska30:23Tunis
Island28:30Francuska
Srbija20:31Španjolska
Slovenija31:26Egipat
Mađarska27:19Poljska
Hrvatska33:24Bjelorusija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.01.2013. u 00:42
    Danci trljaju ruke već par dana. Tko god im dođe u polufinalu, bit će umoran, isprebijan. Ja ipak vjerujem u naše čudo, više nego prije Bjelorusije. Zato što smo stvarno odigrali prema planu (nabili razliku i štedili glavne igrače). Samo trebamo izgurat Francuze u srijedu i dobit ćemo još... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.01.2013. u 19:14
    Neka naši pokažu karakter i pobjede Francusku i Dansku a ne pokazuju karakter u nebitnoj utakmici protiv Španjolske a onda kad treba skinu gaće kao u Londonu protiv Francuske, u Srbiji protiv Srbije i u Hrvatskoj protiv Francuske....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.01.2013. u 17:33
    utakmica u sadu je beznačajna. zašto? zato jer francuzi nisu ni imali pripreme. pojma nemate. i tak smo ih jedva dobili. da nije bilo kopljarove lude večeri pitanje ka bi završilo.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.01.2013. u 16:27
    ono u srbiji nije uopće bila nevažna utakmica u grupi, mi smo ih tom pobjedom izbacili iz daljnjeg natjecanja, iako bi možda i svejedno ispali
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.01.2013. u 16:26
    oprosti ali ono nije bila beznacajna utakmica za Francuze na EP vec je bila za njih bila 'pobijedi ili odi doma tekma', da su dobili nas i Island u zadnjem kolu prosli bi dalje kao 2 u grupi u 1/2finale, nakon sto su izgubili od nas odigrali su nerijeseno sa Islandom. Istina jest da su taj turnir... [više na forumu]
    Obrisan korisnik