Liga prvaka - završnica, Osmina finala - prve utakmice, 12.02.2013, 20:45 h, Celtic Park, gledatelja: 57.917
Suci: Alberto Undiano Mallenco, Roberto Diaz Perez del Palomar, Jesus Calvo Guadamuro (svi Španjolska)
Celtic
Celtic
0:3(0:1) Juventus
Alessandro Matri 3'
Claudio Marchisio 77'
Mirko Vučinić 83'
Juventus

Video: Juventus s visokih 3:0 slavio na Celtic Parku i napravio golemi korak prema četvrtfinalu

Igor Šestak • utorak, 12.02.2013.
Video: Juventus s visokih 3:0 slavio na Celtic Parku i napravio golemi korak prema četvrtfinalu
Foto: EPA

U prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka Juventus je u Glasgowu s uvjerljivih 3:0 pobijedio domaći Celtic i znatno se približio plasmanu u četvrtfinale Lige prvaka. Stvari su za Škote pošle krivo već u trećoj minuti kada im je mrežu načeo Matri. Celtic je ostatak prvog i veći dio drugog poluvremena bio bolja momčad, no u završnici susreta je posustao, a Talijani su to znali kazniti golovima Marchisija i Vučinića.

Celtic
Juventus
Celtic
Juventus
1
Fraser Forster
3
Emilio Izaguirre
4
Efe Ambrose
6
Kevin Wilson
21
Charlie Mulgrew
23
Mikael Lustig
(do 59')
8
Scott Brown
(do 80')
15
Kris Commons
(do 73')
67
Victor Wanyama
49
James Forrest
88
Gary Hooper
Pričuvni igrači
2
Adam Matthews
59'
32
Tony Watt
73'
33
Beram Kayal
80'
Trener
Neil Lennon
1
Gianluigi Buffon
4
Martin Caceres
13
Federico Peluso
(do 69')
15
Andrea Barzagli
19
Leonardo Bonucci
26
Stephan Lichtsteiner
8
Claudio Marchisio
21
Andrea Pirlo
23
Arturo Vidal
9
Mirko Vučinić
(do 86')
32
Alessandro Matri
(do 81')
Pričuvni igrači
20
Simone Padoin
69'
6
Paul Pogba
81'
18
Nicolas Anelka
86'
Trener
Antonio Conte

Celticov trener Niel Lennon odlučio se za formaciju 4-5-1 u kojoj je najistureniji napadač bio Hooper, no vrlo ofenzivno orijentirani bili su i Commons i James Foster. Grk Samaras nije se uspio oporaviti za ovu utakmicu i nije bio među 18 prijavljenih igrača, a Lennon je iznenadio postavljanjem Ambrosea u prvi sastav, iako se Nigerijac tek vratio s Afričkog kupa nacija. S druge strane, Antonio Conte je ostao vjeran formaciji 3-5-2. On je izvan sastava ostavio Ganca Asamoaha, a zbog ozljeda igrati nisu mogli Chiellini i De Ceglie. Najviše nepoznanica bilo je oko Juventusovog napada, a Conte se naposljetku odlučio za tandem Vučinić - Matri.

Inspirirani prepunim tribinama Celtic Parka Škoti su u utakmicu krenuli vrlo odlučno. U prve dvije minute udarce iz daljine su oprobali Wanyama i Ambrose, no u trećoj minuti navijači Celtica su zanijemili. Dugim dodavanjem Lichtsteinera Juventus je prvi put prešao sredinu igrališta, lopta je preletjela Ambrosea, a do nje je stigao Matri i prevario domaćeg vratara Frasera Fostera. Pogodak je pokušao spriječiti Wilson, no njegov klizeći start došao je prekasno. Lopta je već prešla gol-liniju, a čak i da nije, u nastavku akcije u mrežu ju je zakucao Marchisio.

Igrač utakmice

Iako je su vratar Buffon i Juventusovi braniči napravili veliki posao i sačuvali svoju mrežu, najveće zasluge za visoku pobjedu idu napadaču Alessandru Matriju. Sjajnom reakcijom iskoristio je loše postavljanje domaće obrane i već u trećoj minuti doveo Staru damu u vodstvo. Tijekom utakmice stvarao je mnogo problema Celticovim stoperima, a sjajnu partiju okrunio je vrlo lijepom asistencijom za pogodak Marchisija.

Primljeni pogodak ipak nije obeshrabrio igrače Celtica, naprotiv. U nastavku prvog poluvremena domaćini su bili znatno bolja momčad. Visokim presingom onemogućavali su Talijane u razvijanju njihovih napada, dok su svoje akcije često završavali udarcima s ruba ili izvan kaznenog prostora. Nažalost po Škote, ti udarci ili nisu bili precizni ili su pak bili lagani zalogaj za Buffona. U takvom razvoju događaja gosti su se okrenuli kontranapadima i dugim loptama na Matrija. Iz takvih su akcija nekoliko puta došli do izglednih prilika, ali Fostera nisu uspjeli zaposliti.

Taktika Celtica zasnivala se i na zaustavljanju Pirla pa su u najvećem dijelu prvog poluvremena "flastera" na iskusnom Talijanu igrali domaći kapetan Brown ili pak Foster. Terenska dominacija Bhoysima je donijela nekoliko dobrih prilika za izjednačenje, a najbolje od njih dogodile su se u 27., odnosno 38. minuti. Prvo je Commonsov pokušaj škaricama otišao malo pored vratnice, a desetak minuta kasnije Wanyama je glavom pucao poviše grede. Vrlo uzbudljivo prvo poluvrijeme okončano je minimalnim vodstvom Stare dame.

U nastavak se ušlo bez promjena u sastavima, a tempo igre značajno je pao. Celticov pritisak na gostujuću obranu splasnuo je, a to je igračima Juventusa omogućilo da lakše zadržavaju loptu u svom posjedu. U prvih 15 minuta drugog dijela nijedna momčad nije stvorila pravu priliku za pogodak, a od dvojice stratega prvi je reagirao Lennon i lakše ozlijeđenog Lustiga zamijenio Matthewsom. I Conte je svoju prvu izmjenu morao napraviti zbog ozljede. Umjesto Pelusa ušao je Padoin.

Lennon pogriješio s Ambroseom

Neil Lennon odlučio se kockati s Efeom Ambroseom i uvrstiti ga u početni sastav. Nigerijac je u nedjelju odigrao svih 90 minuta u finalu Afričkog kupa nacija, a samo 48 sati kasnije zaigrao je u Ligi prvaka. Nažalost po Celtic, taj Lennonov potez se pokazao pogrešnim jer je na Ambroseu itekako bio vidljiv umor, a svojim je pogreškama odigrao veliku ulogu kod dva Juventusova pogotka.

Nedostatak uzbuđenja na travnjaku prekinut je u 62. minuti kada je Ambrose promašio Celticovu priliku utakmice. Nakon kornera ostao je sasvim sam pred Buffonom, no glavom je pucao vrlo loše i Talijan je upisao još jednu obranu. Pet minuta kasnije u prilici se na drugoj strani našao Vučinić, no pucao je u blok Wilsona. Celtic je u drugom dijelu vratima Juventusa najčešće prijetio brojnim kornerima, ali oni za Buffona i nisu bili prevelika opasnost. U 77. minuti Juventus je znao iskoristiti trenutak nepažnje domaće obrane i udvostručiti svoju prednost.

I kod ovog pogotka važnu je ulogu odigrao Matri. Sjajno je asistirao Marchisiju, a Juventusov veznjak oslobodio se Wilsona pa pogodio prvi kut Celticovih vrata. Nogometaši Celtica tada su pali u igri i prije kraja susreta primili su još jedan pogodak. Igrala se 83. minuta kada je Marchisio iskoristio poigravanje Ambrosea na svojoj polovici, oteo mu loptu pa asistirao Vučiniću za uvjerljivih 3:0. Iz završnih pet minuta valja još izdvojiti da je prvi nastup za Staru damu upisao nedavno pristigli Anelka.

Iako je u većem dijelu utakmice bio u podređenom položaju, Juventus se u Italiju vraća s golemom prednošću i samo bi ga pravo čudo moglo izbaciti iz četvrtfinala elitnog europskog natjecanja. Uzvratni susret igra se u Torinu 6. ožujka.

Liga prvaka - završnica

osmina finala - prve utakmice

Celtic0:3Juventus
Valencia1:2PSG
Šahtar2:2Borussia D.
Real Madrid1:1Manchester United
Porto1:0Málaga
Arsenal1:3Bayern
Galatasaray1:1Schalke 04
Milan2:0Barcelona

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.02.2013. u 19:00
    a celtic nije složio niti jednu suvislu akciju, puno trke i pumpanje lopte izvana u šesnajsterac, juveova obrana doslovno niti jednom nije izigrana u 90 min dok celticova ipak je. Juve pokazao da kad nema uobicajeni posjed i kontrolu u sredini terena može odigrat i utakmicu na mišiće nisu ni malo... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • irilov13.02.2013. u 17:16
    ekipa mu je prvu suvislu akciju od početka do kraja u utakmici složila u 77. minuti za 2. gol. conte nema veze s tim, celtic je isključivo pobijedio sam sebe.
    irilov
  • Obrisan korisnik13.02.2013. u 13:54
    bravo juve
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.02.2013. u 08:45
    klasični juve u nockout fazi, Matri je u formi
    Obrisan korisnik
  • beaver13.02.2013. u 05:28
    Ambrose - tragicar. Juve rutinerski. Celtic nije dorastao Juventusu ni u kome smislu. Odradili su sto su morali bez frke.
    beaver