Liga prvaka - završnica, Osmina finala - prve utakmice, 19.02.2013, 20:45 h, Emirates Stadium
Suci: Svein Oddvar Moen, Kim Thomas Haglund, Frank Andas (svi Norveška)
Arsenal
Arsenal
Lukas Podolski 55'
1:3(0:2) Bayern
Toni Kroos 7'
Thomas Müller 21'
Mario Mandžukić 77'
Bayern

Video: Bayern na Emiratesu nastavio sjajnu seriju, Mandžukić zabio za velikih 3:1

Igor Šestak • utorak, 19.02.2013.
Video: Bayern na Emiratesu nastavio sjajnu seriju, Mandžukić zabio za velikih 3:1
Foto: EPA

Bayern iz Münchena nastavio je sa sa sjajnim igrama u 2013. godini. Nakon pet uzastopnih pobjeda u Bundesligi, s 3:1 je slavio na gostovanju kod Arsenala u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka. Bavarci su prema pobjedi zakoračili već u prvom dijelu kada su golovima Kroosa i Müllera poveli s 2:0, nadu Englezima vratio je Podolski pogotkom u 55. minuti, a istu je uništio Mario Mandžukić u 77. minuti. Hrvatski napadač tako je nastavio sjajnu golgetersku seriju, bio mu je to osmi pogodak u šestom ovogodišnjem nastupu.

Arsenal
Bayern
Arsenal
Bayern
 
Wojciech Szczesny
 
Bacary Sagna
 
Per Mertesacker
 
Thomas Vermaelen
 
Laurent Koscielny
 
Mikel Arteta
10
Jack Wilshere
 
Theo Walcott
 
Aaron Ramsey
(do 71')
 
Santi Cazorla
 
Lukas Podolski
(do 72')
Pričuvni igrači
 
Tomaš Rosicky
71'
 
Olivier Giroud
72'
 
Trener
Arsene Wenger
 
Manuel Neuer
 
Dante
 
Daniel van Buyten
 
Philipp Lahm
 
Franck Ribery
(do 63')
 
Javi Martinez
 
Thomas Müller
 
David Alaba
 
Bastian Schweinsteiger
 
Toni Kroos
(do 73')
 
Mario Mandžukić
(do 78')
Pričuvni igrači
 
Arjen Robben
63'
 
Luiz Gustavo
73'
 
Mario Gomez
78'
Trener
Jupp Heynckes

Lošim igrama u dosadašnjem dijelu sezone Arsenal se već oprostio od naslova u Premier ligi i domaćim kupovima, a nakon prve utakmice osmine finala Lige prvaka prilično je izvjesno da niti u tom natjecanju neće doći do trofeja. Na stadionu Emirates u Londonu s 3:1 je slavio münchenski Bayern i napravio veliki korak ka četvrtfinalu. Bavarci su ovom pobjedom nastavili svoj sjajni niz rezultata. U službenim utakmicama nisu poraženi još od 28. listopada, a u Londonu su upisali 15 pobjedu u posljednjih 19 utakmica, uz četiri remija.

Domaći strateg Arsene Wenger na Bayern je odlučio krenuti s prilično opreznom formacijom. Na stoperskim pozicijama zaigrali su Mertesacker i Koscielny, dok je Vermaelen postavljen na lijevu stranu kako bi pokušao zaustaviti Müllera. Napad Arsenala predvodili su Walcott, Cazorla i Podolski. S druge strane, oko sastava Juppa Heynckesa nije bilo mnogo dvojbi. U odnosu na posljednju prvenstvenu utakmicu napravio je tek jednu promjenu, umjesto Luiza Gustava utakmicu je počeo Javi Martinez. Budući da je Boateng suspendiran, a Badstuber ozlijeđen, stoperski su par činili Dante i Van Buyten, a napad je predvodio hrvatski napadač i prvi topnik Bundeslige Mario Mandžukić.

Nogometaši Arsenala obećavajuće su krenuli u susret i stvorili dva opasna napada po desnoj strani. Na njihovu žalost nijednu akciju nisu uspjeli završiti udarcem, a kako se to radi pokazao im je Bayern u svom prvom ozbiljnijem napadu. S desne je strane centrirao Müller, lopta je uz dosta sreće došla do Kroosa, a Bayernov se veznjak odlučio na udarac iz prve. Dosta tešku loptu zahvatio je na najbolji mogući način i silovito ju zakucao u Arsenalovu mrežu. Vratar Szczesny nije imao šanse.

Igrač utakmice

Još jednu odličnu utakmicu u dresu Bayerna odigrao je Thomas Müller. Iako ga je Wenger pokušao zaustaviti postavljanjem Vermaelena na lijevu stranu obrane, Müller je utakmicu završio s asistencijom i pogotkom. U sedmoj minuti njegov je centaršut u pogodak pretvorio Kroos, a 14 minuta kasnije sjajno se snašao u petercu domaćih i pogodio za 2:0.

Nakon vodećeg pogotka Bavaraca igra se umirila. Pokušavali su Nijemci nešto učiniti iz slobodnih udaraca koje su imali, no nisu bili uspješni. Prekidi igre ipak su im donijeli udvostručenje vodstva. Igrala se 21. minuta kada je nakon kornera s desne strane pucao Van Buyten. Szczesny je uspio zaustaviti, ali ne i uhvatiti loptu, a na pravom se mjestu našao Müller i pospremio ju u mrežu za veliku prednost Bayerna. Valja istaknuti da je Van Buytenovom udarcu prethodila vrlo loša reakcija domaćih braniča.

Domaćini u prvih 30 minuta nisu uputili nijedan udarac na vrata Neuera, a prvu ozbiljniju priliku imali su u 34. minuti. Nakon prekida pokušao je Mertesacker, ali Bavarci su blokirali njegov pokušaj, baš kao i Walcottov tri minute kasnije. Arsenalovi su igrači bili prilično nervozni pa su u prvih 45 minuta zaradili tri javne opomene, dok je kod gostiju "požutio" Schweinsteiger i morat će propustiti uzvratnu utakmicu. U posljednjoj minuti prvog dijela svoju prvu priliku imao je Mandžukić. Vrlo dobro je pucao glavom, no lopta je otišla tik pored desne vratnice i Arsenal je mogao biti sretan što na semaforu ne stoji 0:3.

Drugo poluvrijeme počelo je u prilično usporenom ritmu, no u 55. minuti Arsenal se vratio u život. U tome mu je u velikoj mjeri pomogla inače sjajna obrana Bayerna. Posljednjih šest utakmica Bavarci nisu primili pogodak, a onda su na Emiratesu prekinuli taj niz jednom amaterskom reakcijom kod kornera domaćih. Ubacio je Wilshere, Neuer krenuo pa stao, Schweinsteiger bio neodlučan, a sve to odlično je iskoristio Podolski i zabio klubu čiji je dres nosio od 2006. do 2009. godine.

Mandžukić ne prestaje zabijati

Mario Mandžukić je u 2013. godini postigao pogodak u svakoj utakmici u kojoj je zaigrao. U četiri prvenstvena nastupa za Bayern zabio je šest golova, u strijelce se upisao i u prijateljskoj utakmici Hrvatske i Južne Koreje, a na Emiratesu je došao i do svog prvijenca u Ligi prvaka.

Englezi su nakon pogotka malo živnuli, ali prve sljedeće prilike dogodile su se pred njihovim golom. Prvo je Szczesny pokušaj Kroosa odbio u korner, a potom je Javi Martinez glavom pogodio gornji dio mreže. Treneri su tada posegnuli i za prvim izmjenama. Robben je ušao umjesto Riberyja, a nešto kasnije Luiz Gustavo umjesto Kroosa. Za Arsenal su u 70. minuti ušli Rosicky i Giroud, a Francuz je umalo u svom prvom dodiru s loptom izjednačio na 2:2. Pucao je iz voleja nakon dodavanja Walcotta, ali je pogodio samo Neuera.

Kazna za taj promašaj Topnike je stigla u 77. minuti. Mandžukić je prvo primio jednu dugu loptu, a onda se nakon akcije Robbena i Lahma našao na pravom mjestu i uz mnogo sreće postavio konačnih 3:1 za Bayern. Do lopte su pokušali doći on i Sagna, a ona se na kraju u visokom luku od Mandžukićeve noge odbila u mrežu. Tri minute kasnije hrvatskog je napadača u igri zamijenio Gomez. Do kraja utakmice za domaće je dobrim udarcem zaprijetio Wilshere, na drugoj je strani priliku imao Gomez, no rezultat se više nije mijenjao.

Bayern iz Londona odnosi veliku prednost koju bi trebao lakoćom sačuvati u uzvratnoj utakmici. Ona se igra u Münchenu 13. ožujka.

Liga prvaka - završnica

osmina finala - prve utakmice

Celtic0:3Juventus
Valencia1:2PSG
Šahtar2:2Borussia D.
Real Madrid1:1Manchester United
Porto1:0Málaga
Arsenal1:3Bayern
Galatasaray1:1Schalke 04
Milan2:0Barcelona

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • johnny00820.02.2013. u 19:52
    nazalost moram se sloziti :/ ali vratit ce se, YNWA :)
    johnny008
  • Obrisan korisnik20.02.2013. u 17:28
    nebi se usudio to rec.... -.-
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.02.2013. u 16:23
    U pravu si, iako bi neki zlobnici sad rekli kako taj klub sa Merseysidea više nije među "top klubovima"...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.02.2013. u 16:11
    Varaš se, ima jedan klub na Merseysideu koji bi te razuvjerio. :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.02.2013. u 15:40
    Ni sam Mandžo ne zna kak je ovoga utrpao ali neka je samo tako nastavi
    Obrisan korisnik