Liga prvaka - završnica, Osmina finala - prve utakmice, 20.02.2013, 20:45 h, Türk Telekom Arena
Suci: William Collum, Martin Cryans, William Conquer (Škotska)
Galatasaray
Galatasaray
Burak Yilmaz 12'
1:1(1:1) Schalke 04
Jermaine Jones 45'
Schalke 04

Video: Schalke do zasluženog remija na gostovanju u istanbulskom grotlu

Branimir Korać • srijeda, 20.02.2013.
Video: Schalke do zasluženog remija na gostovanju u istanbulskom grotlu
Foto: EPA

Nakon prvog susreta osmine finala Lige prvaka između Galatasaraya i Schalkea, zadovoljniji mogu biti Nijemci. Schalke je odigrao dobru utakmicu u Istanbulu, stišao euforiju domaćina i na uzvrat odnosi obećavajućih 1:1...

Galatasaray
Schalke 04
Galatasaray
Schalke 04
25
Fernando Muslera
13
Dany Nounkeu
26
Semih Kaya
55
Sabri Sarioglu
(do 83')
4
Hamit Altintop
(do 66')
8
Selçuk Inan
10
Felipe Melo
11
Albert Riera
14
Wesley Sneijder
(do 46')
12
Didier Drogba
17
Burak Yilmaz
Pričuvni igrači
53
Nordin Amrabat
46'
27
Emmanuel Eboue
66'
19
Umut Bulut
83'
Trener
Fatih Terim
34
Timo Hildebrand
4
Benedikt Höwedes
32
Joel Matip
35
Sead Kolašinac
9
Michel Bastos
12
Marco Höger
13
Jermaine Jones
31
Julian Draxler
(do 84')
17
Jefferson Farfan
25
Klaas-Jan Huntelaar
(do 75')
Pričuvni igrači
20
Teemu Pukki
75'
27
Tranquillo Barnetta
84'
 
 
Trener
Huub Stevens

Nogometna groznica tresla je Istanbul ove zime. Prvo je u Galatasaray stigao Wesley Sneijder, a onda je stigla još veća zvijezda, Turci su dočekali Didiera Drogbu koji je nedvojbeno poručio - "želim osvojiti Ligu prvaka".

Preko noći Galatasaray je izrastao u veliku prijetnju, a prva momčad koja je imala priliku iskusiti tu novu momčad Galatasaraya, ne računajući one u turskom prvenstvu, bila je Schalke. Nijemci se nisu previše osvrtali na pojačavanje Turaka, doputovali su po što bolji rezultat.

Schalke se od samog početka utakmice postavio čvrsto i dobro i Galatasaray je vrlo teško dolazi do protivničkog šesnaesterca. S druge strane Nijemci su u početnih desetak minuta djelovali organiziranije s loptom, međutim unatoč svemu tome rano su morali po loptu u mrežu.

Igrač utakmice

Nije baš najlakše izabrati, a da ne pogriješite. Tri imena su se posebno izdvojila i to Jones, Farfan i Draxler, trojica veznjaka koji su stvarali ogromne probleme Galatasarayu i nisu mu dopustili razvijanje igre. Farfan je ipak bio najveća opasnost po Galatasaray, teško su njegovu braniči izlazili na kraj s njim, a uostalom, povukao je sjajnu kontru i asistirao za pogodak za 1:1.

Igrala se 12. minuta kada je Galatasaray po prvi put zaprijetio, Drogba je proigrao Selcuka Inana, ovaj bez razmišljanja gurnuo prema Buraku Yilmazu koji si lijepo petom daje loptu u for, vara braniča i pogađa mrežu Hildebranda.

Rani zaostatak nije obeshrabrio momčad Schalkea koja već tri minute kasnije ima zicer. Nakon korneraHöwedes puca glavom, nije precizan, a na drugoj vratnici Huntelaar ne uspijeva ugurati loptu u doslovno praznu mrežu.

Otvorio je gol Yilmaza utakmicu, sijevalo je i na jednoj i na drugoj strani i odmah nakon Huntelaarovog zicera, Galatasaray je morao povesti 2:0. Odlično je Sneijder proigrao Drogbu koji puca još bolje iz teške situacije, Hildebrand odbija loptu, ali do Altintopa koji natrčava i silovitim udarcem gađa gredu.

Taj visoki ritam poremetila je ozljeda Buraka Yilmaza koja je igračima poslužila da dođu do daha nakon čega je Schalke preuzeo loptu u svoje noge. Ponajviše problema Galatasarayu je stvarao Jefferson Farfan svojom brzinom, a domaćin je imao problema i prilikom prekida jer je gotovo svaki ubačaj u domaći kazneni prostor stvarao paniku u redovima istanbulske momčadi.

Ponovno je Galatasaray došao do vrlo izgledne prilike usred razdoblja u kojem je Schalke imao veći posjed lopte. Još jedan brzi napad , Drogba je došao do lopte i lijepo u prostor izbacio Yilmaza kojem je lopta bila malo prebrza i iz teškog kuta pogađa u Hildebranda.

Ključni trenutak

Dva trenutka su usmjerila utakmicu, prvi je promašaj Altintopa, to jest pogođen okvri gola kod vodstva Galatasaraya 1:0. Tu su Turci mogli otići na visoku prednost, međutim nisu uspjeli, a onda je uslijedila kazna. Schalke je igra dobro i to je naplatio u završnici prvog dijela kada je poravnao na 1:1. Taj pogodak donosi Nijemcima lijep rezultat uoči uzvrata u Gelsenkirchenu.

U samoj završnici prvog poluvremena fantastičan kontranapad Schalkea. Farfan je pobjegao obrani Galatasaraya, navukao na sebe obojicu braniča i onda vratio u sredinu za potpuno samog Jermainea Jonesa koji lakoćom pogađa za poravnanje na 1:1, potpuno zasluženo.

Fatih Terim je u drugo poluvrijeme krenuo s Nordinom Amrabatom umjesto Wesleya Sneijdera koji niti nije spreman za svih 90 minuta i izgubio je dosta bitki s veznjacima Schalkea, a tijekom prvog poluvremena zaradio je i udarac koji je utjecao na njegovu pokretljivost u nastavku poluvremena.

Na prvu ozbiljniju prijetnju u drugom dijelu čekalo se deset minuta kada je Schalke mogao do vodstva, međutim nakon dobrog dodavanja Farfana puca u blok.

Za razliku od prvog dijela kada su momčadi bile konkretnije i više prijetile, drugo poluvrijeme nije donijelo toliko otvorenu igru, vodila se velika borba na sredini terena i jako teško se dolazilo u zonu udarca. I dalje je Schalke izgledao organiziranije, Galatasarayevi igrači su više gledali gdje se nalazi Drogba kako bi mu gurnuli loptu, nego što su pokušavali nešto konkretnije odigrati.

Vezna linija Galatasaraya u nekim trenucima stajala je dosta daleko od igrača, nije bila dovoljno pokretljiva i jednu takvu statičnu situaciju Schalke je mogao kazniti 16 minuta prije kraja kada je ponovno Farfan napravio dobar dio posla, pronašao Huntelaara koji iz dobre situacije ragbijaški puca preko gola.

Dvije minute kasnije najbolja situacija za Galatasaray u prvih pola sata drugog dijela. Ponovno kooperacija Drogbe i Yilmaza, Bjelokošćanin je glavom spustio za Yilmaza koji malo iskosa gađa dalji kut - neprecizno.

Pokrenulo je to domaćina koji se dosta otvorio u narednih nekoliko minuta, Sabri je pokušao, ali nakon njegovog pokušaja uslijedila je kontra dva na dva, Draxler je pucao s ruba 16 metara, ali malo kraj gola.

Do kraja susreta više nije bilo velikih uzbuđenja, gosti su bili nešto opasniji i činilo se da su malo bliži tom drugom kolu, ali niti oni nisu uspjeli konkretnije zaprijetiti. Završilo je 1:1 čime mogu definitivno biti zadovoljniji Nijemci u pogledu uzvrata u kojem će biti domaćini.

Liga prvaka - završnica

osmina finala - prve utakmice

Celtic0:3Juventus
Valencia1:2PSG
Šahtar2:2Borussia D.
Real Madrid1:1Manchester United
Porto1:0Málaga
Arsenal1:3Bayern
Galatasaray1:1Schalke 04
Milan2:0Barcelona

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.02.2013. u 07:38
    Schalke potpuno zasluženo u uzvrat ulazi sa dobrim rezultatom, Sad odigrati još dobro u Gelsenkirchenu i sva 3 njemačka kluba u četvrtfinale!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.02.2013. u 00:13
    Fantastična utakmica - otvoreno, prilika na sve strane
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.02.2013. u 23:54
    Ocekivo sam pobjedu Galate s` obzirom na dobru formu sto nije slucaj sa Schalkeom, ali u LS se nikad nezna.
    Obrisan korisnik
  • Vugi720.02.2013. u 23:48
    Yilmaz je dobar, ali ne može mu Drogba toliko asistirati koliko on može promašiti... :D
    Vugi7
  • Obrisan korisnik20.02.2013. u 23:20
    Potpisujem da je Drogba i dalje životinja s kojom se ne da izaći na kraj. Schalke može biti presretan, nisu zaslužili ovu prednost pred uzvrat. Yilmaz from hero to zero - gol je remekdjelo, ali sanjat će još 3 fulana zicera u nastavku tekme
    Obrisan korisnik