Nogomet

Štimac: "Mislite da je jednostavno napasti Hrvatsku u Zagrebu? Nije to ni Engleska mogla, kako bi Srbija?"

S Maksimira:Bernard Jurišić • petak, 22.03.2013.
Štimac: "Mislite da je jednostavno napasti Hrvatsku u Zagrebu? Nije to ni Engleska mogla, kako bi Srbija?"
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Miran i samouvjeren, s osmijehom na licu Igor Štimac dočekao je konferenciju za medije nakon utakmice sa Srbijom. Pobjeda od 2:0 trasirala je put Hrvatskoj prema jednom od prva dva mjesta, a Srbiju praktično izbacilia iz utrke za Brazil...

Nije bilo teško već na prvi pogled primjetiti ponos i zadovoljstvo na licu Igora Štimca nakon trijumfa nad Srbijom. U puno drugačijem, pozitivnijem okružju frcala su pitanja za hrvatskog izbornika nego za srbijanskog.

"Jako teška utakmica, dva iznimno jaka protivnika i ogromna koncentracija kvalitete. Obje momčadi željele su pobijediti, znao sam da će biti teška utakmica. Najavljivali smo juriš, ali išli smo mudro, kompaktno i čekali smo svoju šansu. Srpska zadnja linija je najjači dio momčadi, ali uspjeli smo ih baciti na koljena. Mogu biti presretan jer smo uložili ogromnu energiju i u pripremi utakmice, a ta nam je energija na kraju možda malo i nedostajala."

I nastavak je bio u jednom dahu:

"Odigrali smo jako kvalitetnu utakmicu i mogu čestitati svima. Za mene je ova utakmica već zaboravljena, jer će vrijednost ovih bodova biti potvrđeni samo s tri boda iz Walesa."

Što ste rekli igračima uoči početka utakmice?

"Rekao sam im da daju svima odgovor tko je bolji oni ili generacija iz 1999. Pokazali su da su bolji od nas, da su bili zreli i da nisu podlegli onome čemu smo mi podlegli. Ova generacija može otići do samog kraja i to odgovorno tvrdim. Ja ću biti kriv ako to i ne ostvare."

Kovačićev debi je prošao jako dobro:

"Dobili smo još jednog vrhunskog reprezentativca, momka od 19 godina koji sigurno krči put prema nogometnim vrhovima. Odluku o njegovom nastupu sam prelomio jutros i nisam u njega uopće sumnjao."

Kako ste vidjeli atmosferu na stadionu i činjenicu da je sve proteklo vrlo korektno i na terenu i na tribinama?

"Atmosfera je bila sjajna i mislim da smo poslali poruku svima da moramo razmišljati o budućnosti i ostaviti se prošlosti. Susjedi smo, puno je lijepoga ispred nas."

Je li vas iznenadio Mihajlović početnim sastavom?

"Četiri mjeseca sam pratio sve srpske igrače i gledao puno puta utakmice Srbije. Sve što je on napravio večeras - i ja bih napravio. Nije me iznenadio i mislim da bi nam bilo puno lakše da nije poslao ovu momčad na teren. Nismo mi imali puno šansi kao protiv Walesa ili Makedonije gdje smo lako dolazili u prigode. Mislim da je Mihajlović poslao ono najbolje što ima."

Nastavili su srbijanski mediji "šibati" Mihajlovića, no Štimac je stao u obranu svog kolege:

"Ne možete suditi Mihajlovića i njegove trenerske kvalitete na osnovi aktualne bodovne situacije. Promašite neke prigode, izgubite utakmice, a možda niste trebali. Srbija je u stvaranju, a to košta. Mladost nema iskustva, trebat će vremena, na vama je da procijenite što želite dalje."

Srbijanski kolega upitao je kako komentira činjenicu da je Srbija igrala povučeno i preplašeno iako joj je pobjeda trebala više nego Hrvatskoj?

"Mislite da je jednostavno napasti Hrvatsku u Zagrebu? Da je tako bilo puno bi ranije utakmica bila riješena. Nema toga tko je nas ovdje napao, ni Engleska to nije mogla. Treba ipak malo mudrije gledati na neke stvari. Utakmica je bila izjednačena, ali rezultat je dobar za nas."

Srbijanski igrači pljeskali su hrvatskoj himni danas, hoćete li vi to predložiti svojim igračima u uzvratnoj utakmici?

"Nećemo pljeskati himni Srbije. Mi smo napravili ono što uvijek radimo i to ćemo napraviti u Beogradu. Stajali smo mirno i poštivali srbijansku himnu po bon-tonu kako i dolikuje. Poštujem ono što radi Mihajlović, ali mi to nećemo raditi."

Tijekom čitave konferencije za medije Štimac je po prstima vrtio krunicu: "Ne odvajam se od nje, ona mi pomaže jer radim na sebi svaki dan. Ja sam počeo mijenjati svijet mijenjajući sebe i to želim i drugima."

Razmišljate li već o uzvratu u Beogradu?

"Ne želim razmišljati o Beogradu, ali mogu samo reći da ćemo učiniti sve da ta utakmica prođe na sportski način i da sudjelujemo u nogometnoj predstavi. Nadam se da smo bili dobri domaćini našim gostima iz Srbije i neka nam oproste ako su imali bilo kakvu zamjerku. Ako su bili zadovoljni gostoporimstvom neka nam uzvrate na isti način."

Je li vam ovo bila najteža utakmica u izborničkom mandatu?

"Teže su mi bile utakmice bila protiv Švicarske i Makedonije, jer je tada bila atmosfera linča prema meni. Sad sve utakmice koje dolaze možemo u njima uživati i stvorili smo jako puno u jako malo vremena. Pokušavamo vratiti atmosferu koja je obilježila desetljeće i vidite da je publika uzvratila. 5.000 ljudi je došlo na trening. Hrvatska ljubav prema nogometu i reprezentaciji je velika i nećemo tako lako dozvoliti da se zatomi."

S Mihajlovićem je razmijenio poklone, Mihajlović je dobio vino, Štimac rakiju i ajvar:

"Razmijenili smo poklone, razmijenit ćemo ih i u Beogradu. To je puno ljepše od one priče koja nas je pratila 20 godina."

SP 2014. kval. skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica
15.10.2013.
Škotska2:0Hrvatska
Belgija1:1Wales
Srbija5:1Sjeverna Makedonija
11.10.2013.
Hrvatska1:2Belgija
Wales1:0Sjeverna Makedonija
10.09.2013.
Sjeverna Makedonija1:2Škotska
Wales0:3Srbija
06.09.2013.
Škotska0:2Belgija
Srbija1:1Hrvatska
Sjeverna Makedonija2:1Wales
07.06.2013.
Belgija2:1Srbija
Hrvatska0:1Škotska
26.03.2013.
Wales1:2Hrvatska
Belgija1:0Sjeverna Makedonija
Srbija2:0Škotska
1Belgija 1018:4+1426
2Hrvatska 1012:9+317
3Srbija 1018:11+714
4Škotska 108:12-411
5Wales 109:20-1110
6Sjeverna Makedonija 107:16-97

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.03.2013. u 23:43
    mi imamo ogromnu kvalitetu a ona je svakim danom sve veća!! svaka čast dečkima!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.03.2013. u 12:05
    Super rezultat,jer u drugom poluvremenu smo i mogli dobit 2 gola.....ali pobjeda se pamti sve ostalo će se brzo zaboravit....ali navijači katastrofa od 50. do 87. minute ja sam mislio da smo u kazalištu....Zagreb je smiješan u odnosu na Osijek,Rijeku,Split.....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.03.2013. u 04:04
    svaka cast nasim deckima na borbi i trudu i naravno na pobjedi koja nam je svima znacajnija i od samih bodova zbog svih konotacija koje je nosila....ali treba bit malo i realan, nasa repka nije pokazala neku igru, nije se vidio nekakav "trenerski rukopis" niti neki posebni pomak u igri, sve je... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • lambik23.03.2013. u 03:11
    Nisam ni ja volio Stimca, nimalo. Ali izgleda, cim je stariji i iskusniji, tim je pametniji i bolji. Daj boze da tako i ostane!
    lambik
  • Obrisan korisnik23.03.2013. u 00:01
    Kakav god da je pokazao se mudriji od naseg Mihajlovica. Hrvatska je igrala koliko joj je trebalo a oni moji nek poklope usima. Cestitam vam na zasluzenoj pobjedi!
    Obrisan korisnik