Nogomet

Arsenal i Bayern u reprizi velikog prošlosezonskog obračuna, Milan brani San Siro od sjajnog Atletica

Damir Žbulj • srijeda, 19.02.2014.
Arsenal i Bayern u reprizi velikog prošlosezonskog obračuna, Milan brani San Siro od sjajnog Atletica
Foto: EPA

Nakon uvjerljivih nastupa Barcelone i PSG-a, nastavlja se akcija u nogometnoj Ligi prvaka. Aktualni prvak Bayern vraća se u London kod Arsenala u reprizi prošlogodišnje osmine finala, dok će madridski Atletico svoju sjajnu ovosezonsku formu pokušati još jednom potvrditi u gostima kod Milana.

Povratak Bayerna u London na 'mjesto zločina'

Sjajna je bila prošla godina za njemačkog velikana, riznicu su nakrcali trofejima, a završni put prema londonskom finalu na Wembleyu započeli su upravo u susjedstvu, na Emiratesu. Bila je to sjajna predstava Bavaraca pod vodstvom Juppa Heynckesa, zabio je i Mario Mandžukić te se činilo kako je Bayern već nakon prvog dvoboja riješeno pitanje koja će ekipa među osam najboljih.

Međutim, fenomenalno izdanje Topnika u Münchenu gotovo je zaustavilo Bayern prema europskom tronu, Arsenal je bio sasvim blizu velikom rezultatskom preokretu i iznenađenju te je još tada pokazao kako može biti i više no ravnopravan suparnik najboljoj svjetskoj ekipi. Arsen Wenger u aktualnoj sezoni dobio je novu priliku da zaustavi moćni nogometni stroj, kojeg je u svoje ruke preuzeo Pep Guardiola.

"Bilo je sjajno kada smo posljednji put bili ovdje, ali mi smo realni. Ovo je novo natjecanje u novoj sezoni i sve moramo započeti od nule. Još uvijek nismo niti u četvrtfinalu i čekaju nas dvije izuzetno teške utakmice, koje će biti poput dva finala. Svjesni smo kako je Arsenal još bolji nego lani, ali mi želimo napraviti ono što nitko nije, želimo obraniti naslov u Ligi prvaka," pun je samopouzdanja Nizozemac Arjen Robben prije još jedne velike utakmice za njegov klub.

Arsenal - Bayern?

ANKETA#643

Guardiolina nogometna filozofija polagano ali sigurno počinje se nazirati i u Bayernu i bit će zanimljivo vidjeti hoće li se u ekipi naći njihov najbolji strijelac, koji je prošli bundesligaški susret pauzirao zbog suspenzije kartona ili će ispred Mandžukića priliku dobiti Thomas Müller, kako proteklih dana najavljuju njemački mediji. U svakom slučaju neće biti Francuza Riberyja i Shaqirija, zbog ozljeda, dok su se Schweinsteiger i Van Buyten vratili treninzima, no, upitno je hoće li ih španjolski stručnjak koristiti u ovom dvoboju.

Pep već ima iskustva s Arsenalom, još dok je vodio Barcelonu: "Ovo mi je već treći put da igram protiv Arsenala i nisam nikada dobio u Londonu. Ono što sam naučio je da protiv njih ne možete dominirati svih 90 minuta. Možete igrati dobro i dominirati jedno poluvrijeme ili 70 minuta, ali čitav dvoboj nikako. Znamo njihove kvalitete, znamo kako nam mogu stvoriti velike probleme. Ovo će biti veliki test za našu momčad, u Njemačkoj igramo sjajno, ali ovo će biti pravi pokazatelj na kojoj smo razini. Radujem se što ću to večeras saznati," izravan je bio strateg Bayerna.

Arsene Wenger sigurno je još ponešto naučio u proteklih godinu dana, ali što je najvažnije, osnažio je momčad i nakon odličnih ovosezonskih igara na Otoku, druge pozicije na ljestvici Premiershipa i slavlja u FA Kupu prije nekoliko dana, s velikom dozom optimizma iščekuje ovaj dvoboj.

"Svladali smo prije nekoliko dana Liverpool, u odličnom smo raspoloženju i stvarno smo odlučni da dobijemo i ovu utakmicu. Znamo kako nas čeka dvoboj protiv glavnog favorita za naslov, ali smo uvjereni kako možemo do uspjeha. Bayern je najbolja ekipa na svijetu, u ovom trenutku to ne možemo osporiti. Osvojili su sve naslove, pobjeđuju praktički u svakoj utakmici," istaknuo je Francuz, koji u sastavu neće imati ozlijeđene Ramseyja, Diabyja i Walcotta te kartoniranog Artetu, ali će mu velika snaga biti njemački majstori, Özil i povratnik Podolski.

Seedorfov prvi veliki trenerski ispit

Život Clarencea Seedorfa u potpunosti se okrenuo naglavačke u posljednjih nekoliko tjedana. Iz lagodne i smirene igračke, predumirovljeničke uloge u Brazilu ubačen je u trenerski žrvanj talijanskog velikana, koji od njega kao legende kluba očekuje ulogu spasitelja nakon ostavštine Massimiliana Allegrija. Seedorf je na terenu nemjerljivo zadužio Rossonere, ali pitanje je može li to u ovom trenutku biti dovoljno za vođenje ovog i ovakvog Milana, koji je, što financijskom nemoći, što slabom kadrovskom politikom dovođenja igrača, izgubio korak s najboljim europskim klubovima. Dovoljno je reći kako u osmini finala Lige prvaka, na svom San Siru, protiv madridskog Atletica nije favorit za pobjedu.

Motivacija im ne nedostaje, ali je pitanje hoće li biti dovoljno kvalitete, posebno u defenzivi, kako bi se Milan mogao kvalitetno suprotstaviti Madriđanima: "Ekipa je spremna i izuzetno motivirana. Bit će to jedna odlična večer gdje ćemo imati priliku pokupiti plodove našeg napornog rada. Liga prvaka je posebno natjecanje i sretni smo što predstavljamo Italiju," istaknuo je Seedorf još jednu poražavajuću činjenicu, kako je Milan jedini talijanski predstavnik među 16 najboljih ekipa Starog kontinenta u ovom trenutku.

"Atletico je odlična ekipa, a želim čestitati i Diegu Simeoneu na sjajnom poslu. Oni zaslužuju sav respekt, snažna su momčad, izuzetno organizirana, ali mi ćemo se potruditi pronaći pukotine u njihovom oklopu. Vidim kako su moji igrači izuzetno odlučni pa se nadam kako možemo do pobjede," zaključio je Seedorf, koji na teren ne može poslati Robinha, El Shaarawyja i Birsu, zbog ozljeda, dok su upitni Zapata i Kaka, što će imati velikog utjecaja na eventualni sastav: "Kakin gležanj još uvijek nije u optimalnom stanju, ali pratimo iz sata u sat njegovo stanje te se nadamo kako će se oporaviti.

Milan - Atletico Madrid?

ANKETA#644

Veliko je rivalstvo Seedorfa i Simeonea još iz igračkih dana, još od okršaja Reala i Atletica pa sve do velikih dvoboja krajem 90-tih godina prošlog stoljeća i početkom novog, kada je Simeone branio boje rimskog Lazija, a Seedorf nastupao za milanski Inter.

U kratkoj trenerskoj karijeri Argentinac je pokazao kako ima izuzetan talenat za ovaj posao pa će i iz te perspektive prve prave euroske knockout utakmice na najvećoj sceni biti zanimljivo ispratiti ovaj okršaj.

David Villa vratio se nakon ozljede, no, pitanje je koliko će ga u ovoj utakmici koristiti Simeone. Iz sastava će sigurno izostati Filipe Luís, Javi Manquillo i Tiago, no, u odnosu na prvi dio sezone bit će sigurno jači za Brazilca Diega, koji se nada kako će u Madridu vratiti svoju vrhunsku formu.

Zanimljiv je i podatak kako su igrači Milana u posljednja četiri susreta sa španjolskim klubovima u knockout fazi Lige prvaka teren u konačnici napuštali pognutih glava. "Na povijest se ne možemo osloniti u ovakvom dvoboju. Naš protivnik je europski velikan, ali moji igrači imaju priliku ispisati novo poglavlje klupske povijesti. Mislim kako će utakmica biti otvorena i kako je teško dati bilo kakva predviđanja," odmjeren je u izjavama bio Simeone, koji to za vrijeme igračke karijere svakako nije bio, na radost navijača klubova za koje je nastupao.

"U Milanu i na ovom stadionu se osjećam kao kod kuće, ali ja neću igrati. Ovdje sam proživio sjajne godine, stekao sam puno prijatelja i imam jako lijepe uspomene. Nastupiti na ovom stadionu doživljaj je za svakog igrača. Ne smatramo se favoritima, moramo na terenu pokazati kako smo bolja ekipa od njih, trebamo biti koncentrirani i dvoboj odigrati s velikim intenzitetom. Mislim kako će navijači uživati, jer obje ekipe će pretpostavljam igrati napadački," dodao je za kraj trener madridskog Atletica.

Liga prvaka

osmina finala - prve utakmice

Manchester City0:2Barcelona
Bayer Leverkusen0:4PSG
Milan0:1Atlético Madrid
Arsenal0:2Bayern
Zenit2:4Borussia D.
Olympiakos2:0Manchester United
Galatasaray1:1Chelsea
Schalke 041:6Real Madrid

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.02.2014. u 20:19
    Milan dobija!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.02.2014. u 20:04
    Zabit cega opet mandzo.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.02.2014. u 18:14
    forza Milan
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.02.2014. u 17:35
    Ajmo Atletico i Arsenal!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.02.2014. u 16:14
    arsenal !!!!
    Obrisan korisnik