Nogomet

"Ne smijemo pasti kao 1998."

Ante Pažanin • utorak, 19.08.2008.
"Ne smijemo pasti kao 1998."
Foto: Kristijan Komarica

Hrvatska nogometna reprezentacija već je u Mariboru gdje će sutra u 20:45 na stadionu Ljudski vrt igrati protiv domaćina Slovenaca. Srećom, nema nikakvih novosti o ozljedama, a izbornik Bilić svjestan je da će Slovenci biti napaljeni, ali i kvalitete naše momčadi...

Nakon kratkog boravka u Čatežu hrvatski reprezentativci i stručni stožer jutros su se zaputili u Maribor gdje ih sutra očekuje prijateljski dvoboj protiv Slovenije. Naši sutrašnji protivnici u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo bili su tek šesti u svojoj skupini pa izbornik Matjaž Kek ima težak zadatak konsolidirati redove i odvesti Deželu put Afrike. Taj uspjeh pokušat će izboriti u teškoj skupini sa Slovačkom, Poljskom, Češkom, Sjevernom Irskom i San Marinom. Bit će im to prva i posljednja provjera pred prvu utakmicu kvalifikacija koju igraju na gostovanju u Poljskoj. Isti je slučaj i s našom reprezentacijom koju 6. rujna na Maksimiru čeka utakmica s Kazahstanom.

Izbornik Bilić svijestan je snage svog protivnika, ali i toga da je Hrvatska trenutno daleko kvalitetnija momčad: "Suparnik je kvalitetan i prilično napaljen na nas, zato s nestrpljenjem očekujemo tu utakmicu koja će biti pravi test pun natjecateljskog naboja. Koga god stavimo u igru, moći ćemo ne samo parirati Slovencima nego im biti i nadmoćni. Na startu novog ciklusa važni su nam rezultati i dojam, stoga želimo dati sve od sebe u svakom smislu, što je osnovni preduvjet da stvorimo što više prilika i ostvarimo željeni rezultat. Želimo isprobati što više igrača, a da nam se igra ne razvodni i da ne izgubimo raspored na terenu. Uspjeh nam treba, on je bitan i zbog statistike i zbog ozračja uoči kvalifikacija."

U ponedjeljak navečer treniralo je 12 igrača, poštedu su dobili ozlijeđeni Modrić i Knežević te igrači koji su nastupali u nedjelju. Podsjetimo Modrić zbog bolova u koljenu sutra sigurno neće nastupiti kako se ne bi dogodila neka teža ozljeda, a upitan je i nastup Kneževića koji nije do kraja sanirao svoju ozljedu. Kapetan Niko Kovač nije ni došao u Sloveniju zbog tek sanirane ozljede. Od prve minute trebao bi nastupiti debitant Ivica Križanac, na bokovima bi trebali početi Pranjić i Šimić, u sredini terena Vukojević i Kranjčar, na krilima Rakitić i Srna, a u napadu Olić i Petrić. U kasnije tijeku utakmice priliku bi trebali dobiti i Pokrivač, Klasnić, Kalinić i Runje.

Dario Šimić će sutrašnjom utakmicom ostvariti jubilarni 100. nastup za hrvatsku reprezentaciju: "Da, došao je i taj dan, vrlo važan u mojoj karijeri, ponosan sam na to. Reprezentacija mi je puno dala, kao i ja njoj. Kad sam tek počeo bio sam uz velike igrače i to mi je jako puno značilo za daljnju karijeru. Naravno bilo je i teških situacija, ali dok budem koristio izborniku rado ću se odazivati. Dolazak u Monako svakako će mi pomoći da ostanem u tonusu, ali nemam nikakvih imperativa."

Osim treninga izbornik i stožer održali su sastanak s igračima na kojem je jedna od tema bilo karakteristično opuštanje i pad nakon uspjeha na velikim natjecanjima. Izbornik je svijestan da se takav pad našoj momčadi ne smije dogoditi: "Upozorili smo na naš primjer u kvalifikacijama za Euro 2000. nakon trećeg mjesta u Francuskoj, a isto i na Turke i Grke koji se nakon svojih velikih uspjeha nisu uspjeli plasirati na sljedeća velika natjecanja. Pad je to koji se može dogoditi i ne mora biti namjeran i svijestan. Padovi su, čak bi rekao, normalniji, jer je lakše pasti nego se održati na postignutoj razini. Mi si to ne smijemo dopustiti. Trebali bi rasti kao momčad, jer su nam samo jedan do dva igrača na silaznoj putanji, a ostali mogu biti samo bolji i iskusniji, kako pojedinačno tako i momčadski. Nismo se zasitili jedni drugih i ne sumnjamo u ove igrače. Nastavit ćemo raditi i jače i bolje nego do sad te se, uz dozu sreće koja je uvijek nužna, možemo smatrati jednim od favorita za plasman na Svjetsko prvenstvo."

Naši reprezentativci na Ljudskom vrtu će sutra u 19 sati održati kraći trening prije utakmice na kojoj se očekuje oko 1000 naših navijača. Nadajmo se samo da će zanimljivo biti samo na terenu, jer poznato je suparništvo dviju zemalja. Pobjeda i dobra predstava su jako važne kako bi se početak kvalifikacija dočekao u dobroj atmosferi i pobjedničkom duhu.

Reprezentacija - prijateljske utakmice

26.03.2024.
Egipat2:4Hrvatska
23.03.2024.
Hrvatska5:4 **Tunis
16.11.2022.
Saudijska Arabija0:1Hrvatska
29.03.2022.
Hrvatska2:1Bugarska
26.03.2022.
Hrvatska1:1Slovenija
06.06.2021.
Belgija1:0Hrvatska
01.06.2021.
Hrvatska1:1Armenija
11.11.2020.
Turska3:3Hrvatska
07.10.2020.
Švicarska1:2Hrvatska
19.11.2019.
Hrvatska2:1Gruzija
11.06.2019.
Hrvatska1:2Tunis
31.05.2019.
Omiš0:5Hrvatska
15.10.2018.
Hrvatska2:1Jordan
09.10.2018.
Bjelovar1:15Hrvatska
06.09.2018.
Portugal1:1Hrvatska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!