Nogomet

Sablić upotpunio ukrajinski dan

Borna Rupnik • četvrtak, 19.03.2009.
Sablić upotpunio ukrajinski dan
Foto: EPA

Dynamo iz Kijeva uspio je obraniti minimalnu prednost iz prve utakmice i preskočiti jedno od najugodnijih iznenađenja ovogodišnjeg izdanja Kupa Uefe, sunarodnjake iz Harkiva. Jedan od najzaslužnijih za prolaz Kijevljana je i naš Goran Sablić, strijelac prvog Dynamovog pogotka. Mjesto u četvrtfinalu osigurao je i Srnin Šahtar, dok je Udinese izbacio Križančev Zenit...

Ukrajinski dvoboj osmine finala Kupa Uefe između Metalista iz Harkiva i Dynama iz Kijeva pokazao se velikim nadahnućem za hrvatske nogometaše u dresu kluba iz glavnog ukrajinskog grada. Nakon što je Ognjen Vukojević postigao jedini pogodak na prvom susretu, Goran Sablić pronašao je put do mreže u drugom. Vukojević je u uzvratu morao odraditi kaznu zbog zarađenih žutih kartona.

Pritisak Metalista postao je neizdrživ sredinom prvog dijela i obrana Dynama morala je potpisati kapitulaciju u 29. minuti susreta, kada na ubačaj Waltera Anibala Aceveda najbolje reagira Valentin Sliusar i dovodi domaćina u vodstvo.

Na 2:0 povisio je Jaja, čiji je dalekometni slobodni udarac nezgodno odskočio ispred vratara Boguša i odsjeo iza njegovih leđa. Međutim, radost navijača Metalista trajala je tek nešto više od deset minuta jer tada Goran Sablić posprema centaršut Alijeva u mrežu za 2:1.

Nogometaši iz Harkiva nisu se tada predali, naprotiv. U prvom sljedećem ozbiljnijem napadu Acevedo se iz asistenta pretvara u strijelca i ponovno gura Metalist u četvrtfinale. Ipak, posljednju su riječ imali gosti iz Kijeva. U 79. minuti presudni pogodak postiže Miloš Ninković, koji je u drugom poluvremenu ušao kao zamjena i postavlja konačnih 3:2 te Dynamo zahvaljujući većem broju golova u gostima odnosi ukupnu pobjedu.

Srnin Šahtar također je na svom terenu lovio minimalan zaostatak iz prve utakmice. Ukrajinci su u Donjecku uspjeli nadigrati CSKA iz Moskve i okruniti svoju igru s potrebna dva pogotka. Strijelci su bili Fernandinho u 53. minuti iz jedanaesterca i Luiz Adriano u 70. minuti. Darijo Srna nosio je kapetansku traku svih 90 minuta i u dva navrata zaprijetio Igoru Akinfejevu iz slobodnih udaraca.

Ukrajinci će se vjerojatno potiho radovati i ispadanju ruskog Zenita. Udinese je u St. Petersburg stigao s prednošću 2:0, koju je udarcem glavom u 34. minuti prepolovio budući igrač Bayerna, Anatolij Timoščuk. U ravnopravnom su dvoboju obje momčadi imale priliku riješiti susret u svoju korist, ali talijanska se mreža više nije tresla i Udinese se plasirao u četvrtfinale. Ivica Križanac odigrao je cijelu utakmicu, propustio jednu priliku na samom otvaranju i zaradio žuti karton u sudačkoj nadoknadi.

Kup UEFA - Završnica

osmina finala

Dynamo Kijev1:0Metalist Harkiv
CSKA Moskva1:0Šahtar
Hamburger SV1:1Galatasaray
PSG0:0Braga
Werder Bremen1:0Saint-Étienne
Marseille2:1Ajax
Udinese2:0Zenit
Manchester City2:0Aalborg BK
Saint-Étienne2:2Werder Bremen
Ajax2:2 *Marseille
Metalist Harkiv3:2Dynamo Kijev
Šahtar2:0CSKA Moskva
Zenit1:0Udinese
Galatasaray2:3Hamburger SV
Aalborg BK3:4 **Manchester City
Braga0:1PSG

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!