Nogomet

Švicarci se oprostili od Eura

Josip Tolić • petak, 07.10.2011.
Švicarci se oprostili od Eura
Foto: EPA

U kvalifikacijskim utakmicama s početkom u 20:45 viđeno je nekoliko dramatičnih raspleta. Belgija je pobjedom nad Kazahstanom došla do drugog mjesta u skupini A, u skupini C Estonija je došla "korak do raja" pobjedom u Sjevernoj Irskoj dok je Srbija remizirala s Italijom. Švicarska je u Walesu porazom otpala iz kombinacija za prolazak dalje, a Česi u skupini I nisu uspjeli iznenaditi Španjolsku.

Skupina A

Belgija je u pretposljednjem kolu kvalifikacija dočekala šansu koja joj se pružila i visokom pobjedom nad Kazahstanom, uz poraz Turske protiv Njemačke, došla na drugo mjesto. Stvari su riješene krajem prvog poluvremena. U 41. minuti Timmy Simmons doveo je Belgijce u vodstvo, a udvostručio ga je Hazard samo dvije minute potom.

U početnim minutama nastavka lijepu pobjedu zaključio je Vincent Kompany, u strijelce se pri kraj upisao i Ogunjimi, a Kazahstanac Kurgulin dobio je crveni karton i Belgija je došla do zadanog cilja uoči raspleta u utorak. Međutim, imat će težak zadatak jer ide na noge Njemačkoj, a Turska dočekuje Azerbajdžan.

Skupina C

Nastojanja Srbije da večeras osigura dodatne kvalifikacije za Euro doživjela su bitan udarac već u drugoj minuti susreta. Neuspješno otklonjena lopta iz opasne zone došla je do Danielea De Rossija koji ju je primirio i sjajno uočio Marchisija u mat-poziciji, a Juventusov veznjak ne propušta dovesti goste u vodstvo već u ranoj fazi dvoboja.

Međutim, domaćini su uspjeli izjednačiti sredinom prvog dijela. Udarac iz kuta izveo je Krasić, na odbijenu loptu Montoliva natrčao je Tošić i uputio udarac koji je preusmjerio Ivanović i prevario Buffona. Do kraja ipak nije bilo promjene i Srbija se morala zadovoljiti bodom.

Istovremeno se u Sjevernoj Irskoj odvijala prava drama u dvoboju domaćina s Estonijom, a oba sastava imala su šanse osigurati dodatne kvalifikacije. Sjeverni su Irci poveli u 22. minuti nakon Laffertyjeva proboja kada je Davis dobro reagirao i zakucao za vodstvo domaćih.

Ipak, gosti su se senzacionalno i uz pomoć suca Gräfea vratili u utakmicu, a potom i preokrenuli. U 76. minuti Vassiljev je sve napravio sam i izjednačio rezultat, a u 84. isti se igrač upisao u strijelce nakon što se Vunk nalazio u zaleđu, pomoćnik signalizirao nedozvoljenu poziciju, a sudac pustio igru i Vassiljev je sjajnim udarcem proslavio svoju reprezentaciju u bizarnim okolnostima. Estonija sada leži na drugom mjestu, a Srbija će je moći preskočiti ako u utorak svlada Sloveniju koja se ovim raspletima oprostila od Eura.

Skupina G

U sjeni dvoboja Crne Gore i Engleske svoju šansu za dodatne kvalifikacije imala je Švicarska koja je otišla na noge posljednjeplasiranom Walesu, no iznenađujuće je poražena. Sudac Kuipers iskazao se dvjema pogrešnim odlukama kada prvo nije dosudio čisti jedanaesterac za Švicarsku, a potom, čini se, prestrogo isključio Zieglera u 56. minuti.

Domaćini su to iskoristili i ubrzo poveli nakon kaznenog udarca kojeg je izborio Gunter, a realizirao Aaron Ramsey, a pobjedu je potvrdio Gareth Bale 11 minuta poslije. Švicarci su tako, uz osvojeni bod Crne Gore protiv Engleza, ostali na nedostižnih četiri boda zaostatka, pa ih ni pobjeda protiv Crnogoraca u utorak neće spasiti ispadanja iz kalkulacija za prolazak.

Skupina I

I Česi su bili u gotovo istovjetnoj situaciji kao i Srbi, tražeći pobjedu nad liderom skupine i osiguranjem dodatnih kvalifikacija. Međutim, protiv europskih i svjetskih prvaka Španjolaca nije se moglo. Izabranici Vicentea del Bosquea poveli su nakon samo šest minuta igre. Xavi je izvrsno uposlio Matu koji je bio sam i u situaciji "jedan na jedan" načeo domaćine.

Češke muke produžio je Xabi Alonso u 23. minuti iskoristivši asistenciju Davida Silve za 0:2, a taj se rezultat održao do kraja. Ružnu večer za domaćine upotpunio Hübschmann startom nad Xabijem 20 minuta prije kraja, zbog čega je isključen. Češka će ipak imati još jednu šansu otići u dodatne kvalifikacije ako svlada Litvu u utorak, uz uvjet da Škotska na sutrašnjem gostovanju u Lihtenštajnu i u utorak u Španjolskoj ne uzme svih šest bodova.

Kvalifikacije za EP 2012., skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica
11.10.2011.
Njemačka3:1Belgija
Turska1:0Azerbajdžan
Kazahstan0:0Austrija
07.10.2011.
Belgija4:1Kazahstan
Turska1:3Njemačka
Azerbajdžan1:4Austrija
06.09.2011.
Austrija0:0Turska
Azerbajdžan3:2Kazahstan
02.09.2011.
Njemačka6:2Austrija
Turska2:1Kazahstan
Azerbajdžan1:1Belgija
07.06.2011.
Azerbajdžan1:3Njemačka
03.06.2011.
Belgija1:1Turska
Austrija1:2Njemačka
Kazahstan2:1Azerbajdžan
1Njemačka 1034:7+2730
2Turska 1013:11+217
3Belgija 1021:15+615
4Austrija 1016:17-112
5Azerbajdžan 1010:26-167
6Kazahstan 106:24-184

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometEuro 2012.
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.10.2011. u 13:56
    Ovaj poraz Švicarske me iznenadio. Drago mi je zbog Crne Gore i Kranjčara, a žao zbog njihovog zaostalog saveza.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.10.2011. u 09:24
    ajmo škoti...:)
    Obrisan korisnik