Liga prvaka - završnica, osmina finala, 09.03.2010, 20:45 h
Arsenal
Arsenal 5:0 Porto
Porto

Arsenal pokazao puni arsenal

Ante Jukić • utorak, 09.03.2010.
Arsenal pokazao puni arsenal
Foto: EPA

Minimalnih 2:1 iz prve utakmice nogometašima Porta nije bilo dovoljno za prolaz u četvrtfinale Lige prvaka. Arsenal je u uzvratnom dvoboju u potpunosti nadigrao portugalskog prvaka - Topnici su večeras na Emiratesu slavili s uvjerljivih 5:0, demonstriravši na trenutke igru koja je za goste jednostavno bila neki drugi svijet...

Iz tabora portugalskog prvaka uoči utakmice jasno su poručili kako na Emiratesu nemaju namjeru braniti minimalnu prednost iz prvog susreta, no siloviti start Topnika naprosto ih je natjerao na to. Raspoloženi Sagna i Clichy svojim su neugodnim centaršutevima "zakuhali" nekoliko gužvi u protivničkom šesnaestercu, a najbolja je bila ona iz osme minute, kada je Aršavinov udarac glavom natjerao Heltona na vrlo dobru intervenciju.

Ipak, ono što je spriječio tada, vratar Porta nije uspio i dvije minute kasnije. Helton je, istina, uspio očistiti okomito proigravanje Nasrija prema Aršavinu, no na odbijenu loptu prvi je natrčao Bendtner, koji pogađa za 1:0 Arsenala i vrlo rano rušenje snova gostiju o "nuli" u Londonu.

Tek kada su primili pogodak i shvatili kako će za prolazak dalje morati barem jedanput svladati Almuniju, Portugalci su počeli igrati. Prvu ozbiljniju prijetnju Porta vidjeli smo u 20. minuti, ali gužva u domaćem šesnaestercu nakon udarca iz kuta završila je sretno po Arsenal.

I onda, u jeku kakve-takve dominacije gostiju, Topnici su ponovno zabili. Najveći dio posla u 25. minuti napravio je sjajni Andrej Aršavin, dok je Bendtneru preostalo samo popratiti slalom ruskog igrača i proslijediti loptu u nebranjenu mrežu Porta. Bila je to situacija koja je na "prvu loptu" pomalo "vukla" na nedozvoljenu, no nakon kratkog pogleda prema pomoćnom sucu Danac je mogao proslaviti drugi pogodak na utakmici.

Malo je, pak, nedostajalo da Aršavin u 34. minuti proslavi svoj prvi. Nasri je kao vjetar projurio po desnoj strani, uslijedila je potom idealna povratna lopta prema Rusu, koji umjesto praznog gola gađa peti red tribina i spašava Portugalce pravog potopa već u prvoj trećini utakmice.

Do odlaska na odmor domaćini su imali još jednu veliku priliku za treći pogodak. U 43. minuti Campbell je bio najviši nakon udarca iz kuta, no pogotku glavom neuništivog stopera ispriječila se vratnica. Porto je, tako, prvo poluvrijeme preživio sa sasvim prihvatljivim zaostatkom, i mogućnošću da samo jednim pogotkom potpuno promijeni raspoloženje svojih navijača.

Za nogom je to umalo pošlo Falcau, čiji je udarac nakon povratne lopte Hulka domaći vratar Almunija teškom mukom uspio ukrotiti. Igrala se tada 54. minuta i nekako se u zraku osjećalo kako 2:0 neće biti konačan rezultat utakmice. Isti se mogao promijeniti već u 61. minuti, kada je Nasri morao čistiti s gol linije nakon kornera Porta.

Odličnu obrambenu reakciju iz prethodno opisane situacije francuski je reprezentativac okrunio u 63. minuti. Nasri je gledatelje na Emiratesu prvo počastio pravim slalomom, kakvog se ne bi postidjela ni Janica u najboljim danima, a potom i silovitim udarcem u suprotni kut Heltonovih vrata, za velikih 3:0 Arsenala.

Još dok je na velebnom stadionu Topnika trajala proslava Nasrijeve majstorije, Eboue je u maniri rasnog strijelca iskoristio odličnu loptu Aršavina i postigao četvrti gol za svoju momčad, čime je i definitivno ubio sve nade Portugalaca u eventualni preokret.

Konačnih 5:0 u sudačkoj je nadoknadi iz najstrože kazne postavio Bendtner, svojim trećim pogotkom na utakmici. Bila je to zaista vrhunska predstava londonske momčadi, Arsenal je u utorak navečer pokazao puni arsenal oružja s kojim raspolaže...

Liga prvaka - završnica

osmina finala

Lyon1:0Real Madrid
Milan2:3Manchester United
Bayern2:1Fiorentina
Porto2:1Arsenal
Stuttgart1:1Barcelona
Olympiakos0:1Bordeaux
CSKA Moskva1:1Sevilla
Inter2:1Chelsea
Arsenal5:0Porto
Fiorentina3:2Bayern
Real Madrid1:1Lyon
Manchester United4:0Milan
Sevilla1:2CSKA Moskva
Chelsea0:1Inter
Barcelona4:0Stuttgart
Bordeaux2:1Olympiakos

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.03.2010. u 00:27
    bentner je jedan od najgorih igraca koji je uspio u nogometu¨!!!!
    Obrisan korisnik
  • Gomez6909.03.2010. u 23:11
    Gol Nasrija jedan od najboljih ikada.
    Gomez69
  • Obrisan korisnik09.03.2010. u 22:49
    GO GUNNERS :))))
    Obrisan korisnik