Kup UEFA - Završnica, četvrtfinale, 16.04.2009, 20:45 h
Manchester City
Manchester City 2:1 Hamburger SV
Hamburger SV

Video: Spektakl u Manchesteru pripao Hrvatima

Antonija Pavlić • četvrtak, 16.04.2009.
Video: Spektakl u Manchesteru pripao Hrvatima
Foto: EPA

Uzvratne utakmice četvrtfinala Kupa UEFA između Manchester Cityja i HSV-a na City of Manchester Stadiumu u Engleskoj ne bi se zasigurno posramilo niti finale Lige prvaka. Utakmica prepuna preokreta, uzbuđenja, pogodaka i odličnih prilika ponudila je na koncu svega ipak prolaz klubu Ivice Olića i Mladena Petrića, premda je puno bolju igru prezentirao njihov suparnik iz Engleske, promašivši nekoliko veoma izglednih prilika...

Susret je, kao što se i predviđalo, počeo međusobnim odmjeravanjem snaga, zbog čega u prvih desetak minuta nismo vidjeli gotov nijedan ozbiljniji pokušaj. Prva opasnija situacija zbila se ipak u sedmoj minuti na polovici gostiju, kada je Micaha Richardsona sjajno petom proigrao Robinho, no u čistoj se situaciji Manchesterov branič okliznuo i dopustio Franku Rostu da otkloni opasnost.

Nedugo je potom s 10 metara zaprijetio i Ivica Olić, no njegov je pokušaj otišao malo pored desne vratnice. Uslijedio je potom period igre u kojem su obje ekipe pomalo "čuvale" noge, sve do 12. minute kada je Guerrero prvo doveo HSV u vodstvo, da bi Elano samo pet minuta kasnije podigao tribine na noge i iz najstrože kazne vratio susret u egal. U 21. je minuti ponovno Elano lijepom loptom u šesnaestercu pronašao strijelca jedinog Cityjevog pogotka u Njemačkoj, Stephena Irelanda, no ovaj je nešto slijeva pogodio samo vanjski dio mreže.

Dvije minute kasnije HSV je uzvratio preko Piotra Trochowskog, ali njegov udarac s 20-ak metara u korner odbija Shay Given. Ponovno je potom uslijedilo malo zatišje, da bi Robinho u 35. minuti biciklom odlučio provozati jednog HSV-ovog braniča, poslao prizemnu loptu u šesnaesterac, no prije Felipea Caiceda je do nje ipak stigao Rost i tako spasio svoju momčad u opasnoj situaciji.

Što se poluvrijeme sve više bližilo kraju to je City bivao i sve raspoloženiji, te je prije kraja prvoga dijela mogao i povesti kada je Elano silovitim udarcem iz slobodnog udarca s 25 metara zatresao gredu HSV-ovog gola.

Kako se završilo, tako je započelo i drugo poluvrijeme; zaprijetio je odmah za Engleze Elano iz kornera, da bi Boateng na drugoj strani gotovo odmah uzvratio, no do prizemnog ubačaja s desne strane nije uspio doći Ivica Olić. Minutu kasnije City uspijeva napokon kapitalizirati terensku nadmoć; Ireland je u šesnaestercu pronašao Caiceda, koji se oslobodio jednog igrača i doveo englesku momčad u vodstvo.

Cityjev se atomski pritisak nastavio i u sljedećih nekoliko minuta, a HSV može biti presretan što se iz nekoliko veoma opasnih redanih prilika provukao neokrznut. Prvo je Elano iz slobodnog udarca još jednom zatresao vratnicu, da bi iz kornera odmah potom isti igrač lukavo ubacio prizemnu loptu u šesnaesterac gdje se u čistoj situaciji ipak nije najbolje snašao Caiceda.

Jedini pokušaj HSV-a u tim je trenucima uputio u 57. minuti Ivica Olić, kada je silovito opalio sa 18 metara, no malo iznad vratnice. Siloviti tempo Manchester Cityja nije ipak nudio nimalo vremena za odmor; već je minutu kasnije Robinho izašao sam pred vratima, no Given sjajno pročitao njegov udarac, da bi odbijenu loptu preko vrata poslao Company.

U 65. je minuti s desne strane odličan centaršut uputio Wayne Bridge, ali Robinho još jednom udarcem glavom ne uspijeva povećati Cityjevu prednost. Samo tri minute kasnije u odličnoj se sitaciji ponovno našao rastrčani Robinho, no u izravnom je dvoboju s Rostom ipak izvukao deblji kraj, a pritom i gotovo ozlijedivši njemačkog vratara.

Dvadeset minuta prije kraja Martin Jol je odlučio napokon mijenjati sastav i u igru je umjesto Trochowskog ubacio Mladena Petrića. Samo nekoliko mu se minuta kasnije taj potez već isplatio, budući da je hrvatski reprezentativac u 75. minuti izborio isključenje Richarda Dunna.

Igrač manje u redovima Manchester Cityja osjetio se u tempu igre i dominaciji engleske momčadi gotovo instantno; HSV je preuzeo konce igre u svoje ruke i u narednih nekoliko minuta držao City u potpunosti na njegovoj polovici.

Najbolju priliku HSV-a propustio je pak nedugo potom realizirati Ivica Olić, kada je na sjajnu asistenciju Jansena sam pred Givenom dopustio vrataru Cityja da loptu odbije u korner. Minutu kasnije sigurne je produžetke na drugoj strani promašio Micah Richards, kada je sam pred Rostom iz voleja loptu poslao daleko na tribine.

Manchester je do kraja susreta imao i još nekoliko dobrih prilika, no pogodak koji bi im donio produžetke ipak nije uspio postići. Ivica Olić i Mladen Petrić su se tako pridružili velikoj hrvatskoj koloniji u polufinalu Kupa UEFA: Dariju Srni, Ognjenu Vukojeviću i Goranu Sabljiću.

Kup UEFA - Završnica

četvrtfinale

Šahtar2:0Marseille
PSG0:0Dynamo Kijev
Hamburger SV3:1Manchester City
Werder Bremen3:1Udinese
Dynamo Kijev3:0PSG
Manchester City2:1Hamburger SV
Udinese3:3Werder Bremen
Marseille1:2Šahtar

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!