Košarka

20 dobrih minuta za finale Cibone

Branimir Korać • nedjelja, 23.05.2010.
20 dobrih minuta za finale Cibone
Foto: Kristijan Komarica

Dok će Zadar i Cedevita odlučivati u trećoj utakmici o putniku u finale PH za košarkaše, Cibosi će se odmarati i pripremati za finalnu seriju. Kao i u prvoj utakmici, pokazali su kako su bolja momčad od Zagreba te su zasluženo slavili 78:65 za 2-0 u polufinalnoj seriji...

Već prvi dvoboj u Domu Dražena Petrovića naznačio je kako bi Cibona mogla riješiti pitanje prolaska u finale kroz dvije utakmice. Bez obzira što su nastupili bez Bojana Bogdanovića, Cibosi su i u Trnskom dominirali, posebno u drugih 20 minuta, te zasluženo slavili.

Zagreb je odlično otvorio utakmicu te je iskoristio lošiji ulazak Cibone. Krenuli su s 10:2, ali onda su se Cibosi razbudili i napravili seriju 15:3 za preokret. Prvu dionicu zaključili su s vodstvom 17:15 uz već devet poena Marka Tomasa.

Cibona je drugu četvrtinu kontrolirala bez većih problema. Iako nisu bili posebno precizni, dobrom obranom su držali Zagreb u minusu, imali su u nekoliko navrata mogućnost za bijeg na veću razliku, ali nisu je iskoristili.

Na poluvrijeme se otišlo s vodstvom Cibone 31:27 zahvaljujući čak 15 poena Tomasa te sedam poena Gordiona. Kod Zagreba je u prvih 20 minuta najbolji bio Mulaomerović s deset poena.

Na početku drugog poluvremena Cibona se uspjela odvojiti na značajniju prednost te nakon nesportske pogreške Mulaomerovića su poveli s 45:35 i tako prvi put dostigli dvoznamenkastu prednost.

Prednost je nastavila rasti pa su tako trice vezali Gordon i Udrih, a Cibona je pobjegla na 58:42. Četvrta trica Tomasa za 61:42 praktički je označila kraj Zagrebovih nadanja.

U trećoj četvrtini je odlično funkcionirao Cibonin napad, s lakoćom su pronalazili rješenja, služio ih je šut dok je Zagreb s druge strane izgledao dosta konfuzno i teško je dolazio u čiste situacije za poentiranjem. Puno soliranja Žorića i spor protok lopte s vanjskih pozicija za to su najveći krivci.

Šest i pol minuta minuta prije kraja Štimac je pogodio tricu za smanjenje na 66:52, na to je Perasović potpuno izgubio živce, pozvao minutu odmora i naredio puni angažman kako se Zagreb ne bi vratio.

Gosti su usporili Zagrebov povratak, međutim dvije minute prije kraja uspjeli su se Mravi spustiti na minus devet, ali odmah je na drugoj strani tricu ubacio Samo Udrih i tu je priči došao kraj.

Završilo je 78:65 za Cibonu, rutinska pobjeda momčadi iz Savske koja je samo potvrdila kako je brža, agresivnija i kvalitetnija momčad od rivala iz Novog Zagreba.

Kod Cibone najistaknutiji su bili Jamont Gordon s 21 poenom i osam asistencija, Marko Tomas s 22 poena i šest skokova te Lukša Andrić s 12 poena i deset skokova. Kod Zagreba Žorić je ubacio 20 poena uz 13 skokova, a Mulaomerović je dodao 12 poena.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!