Nogomet

Wales je već 'upoznao' Gradski vrt, vrijeme je za novu pobjedu Hrvatske

Damir Žbulj • utorak, 16.10.2012.
Wales je već 'upoznao' Gradski vrt, vrijeme je za novu pobjedu Hrvatske
Foto: Davor Sajko

Hrvatsku nogometnu reprezentaciju u kvalifikacijskom ciklusu za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazilu, nakon Zagreba, Bruxellesa i Skoplja, čeka utakmica u Osijeku. Napokon je i Slavonija domaćin službene natjecateljske utakmice, a izbornik Štimac i igrači ujedinjeni su u razmišljanju kako uz podršku s (gotovo) rasprodanih tribina protiv Walesa računaju samo na pobjedu...

Bodovi protiv reprezentacije Walesa važni su u kvalifikacijama baš poput onih s gostovanja u Belgiji ili Makedoniji, a hrvatski izbornik Igor Štimac i njegovi odabranici pobjedom u Gradskom vrtu na gotovo idealan način otvorili bi kvalifikacije u skupini A za odlazak na Svjetsko prvenstvo i s deset od mogućih 12 osvojenih bodova na lijep način zaokružili ovaj prvi ciklus, čime bi osigurali mir za ono što ih čeka iduće godine.

Prije svega domaći okršaj sa Srbijom.

Hrvatska je veliki favorit te od toga ne treba bježati, na Fifinoj ljestvici Hrvati su 11., dok su Velšani 57. nogometna sila svijeta, Hrvatska je redoviti sudionik posljednjih velikih nogometnih smotri, dok je Wales nastupio samo na Svjetskom prvenstvu 1958. godine u Švedskoj. Hrvatska je u dosadašnja tri kvalifikacijska susreta u ovom ciklusu upisala dvije pobjede i remi, dok su velški reprezentativci ostvarili pobjedu i dva poraza, jedan izuzetno težak u Srbiji.

Hrvatska ima kvalitetnu izabranu vrstu, dok Wales ima Garetha Balea, koji će vrlo vjerojatno ostati još jedna velika tamošnja nogometna zvijezda bez plasmana na neko veliko nogometno natjecanje.

Osijek zna kako treba 'ugostiti' Velšane

Hrvatska je s reprezentacijom Walesa dosad dva puta odmjerila snage, oba puta u prijateljskim dvobojima, a zanimljivo kako su se oba susreta igrala na hrvatskim travnjacima. Prije deset godina Wales je dočekan u Varaždinu, a pogodak Petrića bio je dovoljan samo za remi. Bilo je 1:1. Indikativnija je utakmica od prije nešto više od dvije godine. U svibnju 2010. Wales je gostovao upravo u Osijeku, u Gradskom vrtu. Poražen je 2:0, golove su zabili Rakitić i Gabrić, a vjerojatno hrvatski navijači ne bi imali ništa protiv kada bi se osječka povijest ponovila.

Slavlje kvadratića u Osijeku ne bi smjelo izostati, no, sve navedeno treba dokazati i na terenu te od prve minute Štimac i njegovi odabranici moraju zaigrati i krenuti na pobjedu, za koju će se trebati itekako potruditi na travnjaku osječkog stadiona.

"Napravit ću sve za rezultat, čak ću i srušiti Balea u 90. minuti za crveni karton ukoliko krene sam prema Pletikosi u prilici da Wales pobijedi," poručio je kapetan Darijo Srna pred ovaj kvalifikacijski dvoboja, u pokušaju da približi svoju, ali i želju suigrača za uspjehom, no, nadamo se kako ipak za takvim ekstremnim mjerama neće trebati posegnuti te kako će hrvatska nogometna reprezentacija i prije 90. minute odlučiti pitanje pobjednika. Srbija je tu istu reprezentaciju U Novom Sadu 'razmontirala' 6:1.

Štimac je najavio kako će se posebna pažnja posvetiti odličnom igraču Tottenhama, koji u reprezentaciji ima apsolutno sve ovlasti, ali i koji je zbog svoje brzine, prodornosti, ali i realizacijskih kapaciteta, kao i 'snalažljivosti' u kaznenom prostoru, u nacionalnom dresu gurnut više prema protivničkim vratima.

Hrvatska bi trebala na Gradskom vrtu istrčati u sličnom sastavu koji ih je u Makedoniji odveo do pobjede. Pozicija Pletikose na vratima je neupitna, u posljednjoj liniji trebali bi se naći Srna, Ćorluka, Šimunić, Strinić. Probleme bi Štimcu moglo donijeti neigranje Vukojevića, koji je pod suspenzijom žutih kartona, a očekuje se kako bi na njegovom mjestu u veznoj liniji mogao zaigrati Badelj. Modrić, Perišić i u Skoplju odlični Rakitić trebali bi se brinuti za kreaciju igre, dok bi za egzekuciju, uz Mandžukića, bez obzira na neka spominjanja Eduarda trebao ipak biti zadužen i Jelavić. Pravo je vrijeme i da se napadači vrate navici postizanja pogodaka.

Kritika upućenih Štimcu sigurno neće izostati ukoliko se ponovno na terenu u određenoj minutaži pojavi i Sammir, međutim, novopečeni hrvatski reprezentativac nije podbacio u debitantskom nastupu u Skoplju, a vjerojatno će kao zamjena priliku za boravak na travnjaku dobiti i u Osijeku.

Wales je loše otvorio kvalifikacije. Nakon domaćeg poraza od Belgije te katastrofe na gostovanju kod Srbije, atmosferu i raspoloženje u ekipi promijenila je fantastična pobjeda protiv Škotske, gdje su do bodova stigli u samoj završnici susreta, velikim preokretom za kojeg je zaslužan bio upravo Gareth Bale. Na krilima tog izdanja stigli su u Hrvatsku te se nadaju kako mogu iznenaditi kvalitetnijeg i boljeg suparnika i dodatno zakomplicirati ovu kvalifikacijsku skupinu.

"Wales nije unaprijed otpisao gostovanje u Hrvatskoj, ne razmišljamo kako ćemo ostati praznih ruku. U svakoj kvalifikacijskoj utakmici moramo nešto osvojiti, koliko god bilo teško i bez obzira igramo li kod kuće ili u gostima," otvoren je u najavi bio njihov izbornik Coleman, no, pitanje je da li će njegov sastav biti tako otvoren i na travnjaku.

Wales ipak nije samo Gareth Bale, makar je on igrač kojeg se svakako treba najviše pribojavati. Igraju tu još i Joe Allen trenutno veznjak Liverpoola, ali nogometaš koji je još u dresu Swanseaja prošle sezone pokazao o kakvom se talentu radi. Aaron Ramsey također spada u tu novu mladu generaciju velških vrhunskih igrača. Arsenal i Wenger računaju na njega i u budućnosti, a njegov izostanak zbog kartona svakako će biti veliki plus za Hrvatsku.

Kišni čovjek Coleman

"Protiv Škotske je padala izuzetno jaka kiša, nadam se da će tako biti i u Osijeku, jer bit će to prednost za našu reprezentaciju," naglasio je velški izbornik, dok je kapetan Hrvatske na istu temu naglasio: "Kiša bi nam mogla otežati posao. Mi imamo igrače koji vole brzi protok lopte i vole igrati. Međutim, travnjak nam ne smije biti alibi. Hrvatska mora pobijediti u ovoj utakmici."

Ostatak njihove ekipe čine manje-više iskusni i prekaljeni otočki igrači, koji će sigurno kroz defenzivno postavljenu formaciju, kao i brze protunapade, pokušati dohvatiti barem bod u Hrvatskoj, što bi za Wales svakako bio fantastičan uspjeh.

Prema nekim prognozama, na vratima će se naći Price, koji je branio i u prošlom dvoboju sa Škotskom, posljednja četvorka trebala bi biti Gunter, Blake, Davies i kapetan Ashley Williams, u veznom redu bili bi Vaughan, Edwards, Allen, Ledley i Bale, dok bi istureni jedini napadač trebao biti Morison.

Wales je solidna reprezentacija, koja ima jednu fantastičnu nogometnu zvijezdu, ali i ništa više od toga i sve osim pobjede Hrvatske u Osijeku bilo bi veliko iznenađenje. Njihova nacionalna selekcija ne smije se podcijeniti, ali se nikako ne smije niti precijeniti te se uz dobru igru hrvatski igrači ne bi smjeli pribojavati za bodove. Izbornik Štimac dobro je otvorio kvalifikacije, vukao je neke iznenađujuće poteze, ali kada se podvuče crta, svi su mu se višestruko isplatili.

Ukoliko Hrvatska upiše nove bodove, s velikim zadovoljstvom može zaključiti ovu burnu i uzbudljivu kalendarsku godinu, ali i s velikom dozom optimizma gledati prema nastavku kvalifikacija za brazilsku nogometnu svjetsku smotru 2014. godine.

Kvalifikacije za SP, skupina A:
Hrvatska - Wales, 20 sati

SP 2014. kval. skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica
15.10.2013.
Škotska2:0Hrvatska
Belgija1:1Wales
Srbija5:1Sjeverna Makedonija
11.10.2013.
Hrvatska1:2Belgija
Wales1:0Sjeverna Makedonija
10.09.2013.
Sjeverna Makedonija1:2Škotska
Wales0:3Srbija
06.09.2013.
Škotska0:2Belgija
Srbija1:1Hrvatska
Sjeverna Makedonija2:1Wales
07.06.2013.
Belgija2:1Srbija
Hrvatska0:1Škotska
26.03.2013.
Wales1:2Hrvatska
Belgija1:0Sjeverna Makedonija
Srbija2:0Škotska
1Belgija 1018:4+1426
2Hrvatska 1012:9+317
3Srbija 1018:11+714
4Škotska 108:12-411
5Wales 109:20-1110
6Sjeverna Makedonija 107:16-97

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Torca-Dubrava17.10.2012. u 16:32
    2-0 z a nas........
    Torca-Dubrava
  • Obrisan korisnik16.10.2012. u 18:19
    wales ima samo bale,,nevidim drugo nego pobjedu od hrvatske.
    Obrisan korisnik
  • Mihalj16.10.2012. u 15:38
    Oćeš tako u trećem mj. navijati i za Srbiju? Sramota..
    Mihalj
  • Obrisan korisnik16.10.2012. u 15:14
    Nećemo,aplaudirat ćemo i veličat Igora, Zdravko i Davora. Hvala ima na svemu što su pružili ovom napaćenom narodu..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.10.2012. u 15:11
    Sretno Vatreni -neka vam Slavonija ostane u ugodnoj uspomeni
    Obrisan korisnik