Rukomet

Bjeloruska prepreka u osmini finala je ozbiljna, ali Hrvatska nema pravo na pogrešan korak

Damir Žbulj • ponedjeljak, 21.01.2013.
Bjeloruska prepreka u osmini finala je ozbiljna, ali Hrvatska nema pravo na pogrešan korak
Foto: EPA

Pred hrvatskim rukometašima prva je utakmica odluke. Osmina finala u ponedjeljak u 21.30 sati donosi Bjelorusiju, no, iako protivnik nije u rangu najboljih svjetskih reprezentacija, ulog je jako velik - okršaj s Francuzima u četvrtfinalu ili odlazak kući. Popravnog ispita nema!

Hrvatska je svoj posao u madridskoj Caja Magici odradila savršeno. Pet utakmica, pet pobjeda. Pali su Mađari, a pao je u posljednjem kolu u skupini D i domaćin Španjolska.

Priče o bilo kakvim kalkulacijama trebale su završiti s posljednjim sučevim zviždukom utakmice protiv Španjolaca. Hrvatska je željela tu pobjedu, pokazala svoju snagu, pokazala karakter i odabrala svoj put na ovom natjecanju. Za mjesto u polufinalu trebat će prvo preskočiti Bjeloruse u osmini finala, dok ih u četvrtfinalu čekaju Francuzi.

"Izabrali smo ne teži ili lakši, nego pošteni put. Uvjeren sam da će nam se to isplatiti. Ekipa je homogena, čvrsta, zna svoju vrijednost," naglasio je izbornik reprezentacije Slavko Goluža čime je istaknuo još jedan važan faktor pred početak knock-out faze. Hrvatska je nakon pobjede nad Španjolskom sigurno dobila dodatno samopouzdanje, i na krilima slavlja nad Bjelorusima niti Francuzima neće biti lako. Možda će njima biti žao što nisu u svojoj skupini svladali Njemačku i smjestili se u onaj drugi, ali i samo pod navodnicima, povoljniji dio ždrijeba.

"Koncentracija na svoju ekipu"

"Igraju čvrstu 6-0 obranu, s povremenim prelaskom u obranu 5-1. Imaju sjajnog golmana, s prosjekom od 15 obrana po utakmici, dosta rotiraju i dosta trče. No, ponavljam, protivnici nas previše ne interesiraju, koncentrirani smo samo na sebe," poručio je izbornik Slavko Goluža. Hrvatska će tako nakon Madrida svoju prvu utakmicu odigrati i u Zaragozi. Četvrtfinale u ovom dijelu ždrijeba gdje svog suparnika već čekaju Francuzi igra se također u istoj dvorani, a završnica je na rasporedu u Barceloni. Protiv Bjelorusa Hrvatska je igrala još samo davne 1994. godine u Portugalu, na Europskom prvenstvu, gdje je na kraju otišla do bronce. Bjeloruska rukometna reprezentacija, osim ove godine u Španjolskoj, još je nastupala i na Svjetskom prvenstvu 1995. godine na Islandu, gdje su završili deveti.

Goluža je pred osminu finala ostao bez nesretnog Štrleka pa je u ekipi priključen iskusni njemački berlinski Lisac Ivan Ninčević. Za jedno od najboljih lijevih krila njemačke rukometne Bundeslige sada je pravi trenutak da njegove rukometne kvalitete maksimalno dođu do izražaja i u reprezentaciji. Hrvatska će u završnici morati i bez Blaženka Lackovića, kojeg je alžirski udarac u prst unazadio u oporavku i Lac jednostavno nije spreman za najveće napore koje donosi ova završnica. Damir Bičanić je pod stalnim terapijama, ali on će morati stisnuti zube i do kraja natjecanja podmetnuti svoja bolna leđa za reprezentaciju.

Bjelorusija naravno nije bezazleni suparnik. To je ozbiljna, čvrsta ekipa, koja je mjesto u Španjolskoj osigurala preko Slovačke, gdje je u dvije utakmice bila bolja za jedan, jedini pogodak. U skupini C je na otvaranju poražena od Poljaka s dva pogotka zaostatka, Srbija ih je dobila s +6, dok su od Slovenaca izgubili minimalno (27:26). Dobili su one ekipe koje su 'morali', Južnu Koreju i Saudijsku Arabiju te sigurno protiv Hrvatske neće u dvoboj ući 'spuštenog garda'.

Naravno, prvo ime reprezentacije je Sjarhej Rutenka, jedan od najboljih svjetskih rukometaša kroz posljednjih desetak godina. Do naslova u rukometnoj Ligi prvaka vodio je tri ekipe, Celje Pivovarnu Laško, Ciudad Real i Barcelonu. Ukupno ima pet europskih klupskih naslova, a sada će pokušati pomoći bjeloruskom rukometu kako bi se preko Hrvatske smjestio među osam najboljih svjetskih ekipa.

Oni su svoj cilj ostvarili, ušli su među 16, a sve ostalo bit će za njih samo jedan veliki bonus, ravan osvajanju naslova. Zato Goluža i igrači jednostavno nemaju pravo na pogrešan korak.

Osim na 'pravog' Rutenku hrvatski rukometaši morat će pripaziti i na njegova brata Dzianisa, tu su još i pivot Maksim Babičev, vanjski Nikulenkau i Šilovič te krilo Brouka, a sve je njih dobro upoznao Slavko Goluža već ove sezone, kada je s CO Zagrebom gostovao u Minsku kod Dinama u Ligi prvaka. Kod ekipe koja je jedno od ugodnijih iznenađenja ovosezonskog natjecanja, koja je odigrala odlične utakmice i kod Barcelone i Füchsea i koja je Nijemce svladala na svom terenu.

Tko će još u četvrtfinale?

Osim susreta Hrvatske i Bjelorusije, koji će odraditi suparnika Francuskoj, na rasporedu su još tri susreta osmine finala. Njemačka u četvrtfinalu čeka pobjednika dvoboja Srbije i Španjolske (19 sati). Rusija je spremna za pobjednika utakmice između Egipta i Slovenije (19 sati), a Danska se priprema za boljeg iz okršaja Mađara i Poljaka (21.30 sati).

Zagrebaši su kod njih izvukli bod. U ostatku ekipe zastupljeni su i igrači iz Meškova, koji su ove sezone na svom terenu već porazili Golužine Zagrebaše u regionalnom natjecanju pa se, ako ništa drugo, može reći kako hrvatski izbornik jako dobro poznaje suparnika reprezentacije u osmini finala.

Hrvatska je u Španjolsku stigla po borbu za medalje. Bjeloruska prepreka mora se savladati kako bi se protiv Francuza uopće dobila prilika za još jedan rukometni obračun divova.

Ekipa je spremna, motivirana, gladna uspjeha i to je ono najvažnije za pozitivan rezultat protiv Bjelorusa u osmini finala. U eventualnoj borbi s Francuzima trebat će i malo pameti, ali o tom epskom okršaju treba razmišljati tek kada za njega dođe vrijeme. Hrvatsku rukometnu reprezentaciju put je preko Madrida doveo do Zaragoze, a svi se iskreno nadamo kako će Goluža i njegovi izabranici ovog siječnja upoznati i Barcelonu. I to ne turistički.

SP 2013., osmina finala
Hrvatska - Bjelorusija, 21.30 sati

SP 2013 - Završnica

osmina finala

Njemačka28:23Sjeverna Makedonija
Brazil26:27Rusija
Danska30:23Tunis
Island28:30Francuska
Srbija20:31Španjolska
Slovenija31:26Egipat
Mađarska27:19Poljska
Hrvatska33:24Bjelorusija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.01.2013. u 11:32
    malo se raspitaj jel bila baš nebitna utakmica u grupi. pogledaj gdje su završili francuzi nakon te "nebitne" utakmice, a da ne spominjem da smo mi kolo prije izgubili od španjolaca
    Obrisan korisnik
  • nido21.01.2013. u 15:33
    Dok kazu da Lac nece nastaviti a ne pozivaju zamjenu za njega kao za malog Strleka, on ce biti spreman za Francuze, ujedno kao i malo iznenadenje :-D
    nido
  • Obrisan korisnik21.01.2013. u 14:41
    Bjelorusija će rutinski pasti, i kao sto netko prije reče, trebalo bi malo i odmarati igrače na ovoj utakmici, iako ne bi trebali biti previše umorni do sada, dosta su bili rotirani. Što se tiče Francuza, reče Vuković da trebaju puno jače ući u tu utakmicu nego je dosad bio običaj. Ovo je jedna od... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.01.2013. u 14:09
    @požežanin....što s tom tekmom? to je bila nebitna tekma u grupi! ja govorim o eliminnacijskim tekmama! zadnji put smo u ELIMINACIJSKOJ takmi pobijedili francuze na EP-u 2008! a oni su nas pobjeđivali na OI 2008, SP 2009, EP 2010, OI 2012! četiri zadnje eliminacijske tekme-4 naša poraza... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Luminarc21.01.2013. u 12:31
    @pleniglacial - Po tome da si unaprijed otpisao svoju repku jer "ionak redovito spustaju gace". Svi smo mi svijesni omjera s francuzima. Al zar ti moram ja tu objasnjavat smisao sporta i nadmetanja? Pa ne moze njih neko tolko gazit kolko ja mogu vjerovat da ce ovaj put bit drukcije. Ako se dogodi... [više na forumu]
    Luminarc