Nogomet

Video: I Švicarska iznenadila na Wembleyju

Damir Žbulj • subota, 04.06.2011.
Video: I Švicarska iznenadila na Wembleyju
Foto: EPA

U skupinama B i G, u popodnevnom terminu odigrani su susreti Rusije i Armenije te Engleske i Švicarske u sklopu kvalifikacija za EURO 2012. Rusija je na svom travnjaku okrenula vodstvo gostiju i stigla do sigurne pobjede, dok su u švicarski nogometaši, nakon odlične igre i vodstva od dva pogotka viška, stigli do boda u hramu engleskog nogometa.

Engleska nogometna reprezentacija u skupini G, na svom Wembleyju, dočekala je Švicarce sa šest bodova viška. Capello nije mogao računati na Rooneyja i Gerrarda, ali pobjeda iz prve utakmice ovog kvalifikacijskog ciklusa 3:1, na gostovanju u Švicarskoj, ipak je nudila optimizam engleskim reprezentativcima.

U samom otvaranju utakmice, već u drugoj minuti Engleska je mogla do pogotka. Nakon udarca iz kuta s lijeve strane, najviši u skoku bio je Glen Johnson, ali njegov udarac brani vratara gostiju Benaglio. Početni pritisak domaćih trajao je kratko, a Švicarci prvi put prijete nakon samo šest minuta igre. Derdiyok je ostao sam u kaznenom prostoru, ali njegov udarac nije bio dovoljno jak da svlada Harta na vratima Engleske. Samo dvije minute kasnije Švicarci su ponovno izuzetno opasni. Inler je pucao iz daljine, Hart je odbio, a iz ponovnog pokušaja Derdiyoka vratar domaćih izlazi kao pobjednik.

Odlična igra i dominacija švicarskih nogometaša nastavlja se i u narednim minutama. Nakon 20 minuta igre Shaqiri je lijevom nogom uputio odličan udarac prema vratima Engleske, no, ponovno se iskazao Joe Hart. Englezi su priprijetili tek u 24. minuti, Milner je nadvisio Lichtsteinera u skoku, ali udarac glavom odlazi pored vratnice. Dvije minute kasnije Lampard je odlično ubacio u kazneni prostor, ali Rio Ferdinand glavom loptu šalje preko gola.

Hrabra švicarska igra rezultirala je pogotkom u 33. minuti. Tranquillo Barnetta je izveo slobodan udarac s lijeve strane. Ubačena lopta nije u letu nikog dirala te je završila iza leđa neodlučnog Harta. Samo dvije minute kasnije gosti su povećali svoje vodstvo na gotovo identičan način kao kod prvog pogotka. Barnetta je izveo slobodan udarac s lijeve strane, Walcott i Milner razmaknuli su se u obrambenom zidu, a Hart nogom nije uspio spasiti mrežu Engleske.

Do odmora domaći nogometaši uspjeli su smanjiti zaostatak. Djourou je zaustavio Wilsherea u kaznenom prostoru, slovenski sudac Skomina pokazao je na bijelu točku, a Frank Lampard šalje loptu u mrežu, makar je vratar Švicarske Benaglio bio na njegovom udarcu.

U nastavku utakmice Englezi odmah kreću po drugi pogodak. Walcott se sjurio prema vratima Švicarske, srušen je na rubu 16-erca, ali Skomina nije svirao niti prekršaj za domaćina. Lampard je nakon prvih 45 minuta mjesto u sastavu prepustio Ashleyju Youngu, koji je unio živost u redove engleske reprezentacije i vrlo brzo se upisao u listu strijelaca ovog dvoboja. Nakon lijepe akcije u 51. minuti, ostao je sam u kaznenom prostoru Švicarske i poslao loptu u suprotan kut vratara Benaglia.

Englezi su do potpunog preokreta mogli u 65. minuti utakmice. Wilshere je odličnom loptom u prostoru pronašao Benta, ali Benaglio je odličnom reakcijom ušao u udarac engleskom napadaču i tako spriječio pogodak. Pritisak Engleza nastavio se i u narednim minutama. Young je nakon solo prodora pucao s ruba 16-erca, vratar gpstiju odbio je loptu, ali je Bent, u nastavku akcije, promašio gotovo prazna vrata.

Švicarci se u završnici utakmice nisu povukli, pokušavali su aktivnom igrom zaustaviti napade Engleza, što im je u gotovo u potpunosti pošlo za rukom. Četiri minute prije kraja Milner je probio po lijevoj strani, povratnom loptom na petercu pronašao je Younga, ali pokušaj s pet metara odlazi preko gola. Sama završnica donijela je uzbuđenja na obje strane terena. Prvo je sva tri boda Švicarskoj mogao osigurati Admir Mehmedi, no, njegov udarac s ruba kaznenog prostora odlazi malo pored gola Harta. U posljednjim trenucima utakmice, na isteku sudačke nadoknade, domaćin je mogao do pobjede. Nakon gužve ispred gola, Downing je pucao i pogodio samo vanjski dio mreže, a nakon promašaja sudac Skomina odsvirao je kraj ovog susreta.

U izuzetno izjednačenoj skupini B kvalifikacija za Euro 2012 Rusija je u St. Petersburgu dočekala nogometaše Armenije. Pred ovaj dvoboj čak tri reprezentacije imale su identičan bodovni učinak pa se Rusima pobjeda protiv 'papirnato' slabijeg suparnika, koji je u dosadašnjim kvalifikacijama skupio samo dva boda manje od njih, nametala kao veliki imperativ ukoliko su željeli ostati u utrci za nastup na Europskom prvenstvu iduće godine.

Posljednji dvoboj ovih reprezentacija odigran je u ožujku ove godine u Armeniji, ali izabranici Dicka Advocaata nisu, bez obzira na dominaciju, uspjeli u 90 minuta probiti obrambeni blok Armenaca te je završilo bez pobjednika i bez postignutih golova.

Rusi su odmah od prve minute krenuli svim snagama u napad i već u drugoj minuti opasno zaprijetili pred vratima Armenije. Nakon trećeg uzastopna kornera, Torbinski se našao sam na drugoj vratnici, ali iz neposredne blizine nije uspio zahvatiti loptu. Odmah nakon par minuta Pavljučenko je isprobao svoj udarac, no, nije bilo velike opasnosti za gol gostiju.

Nakon 11 minuta igre prvi put su zaprijetili Armenci, Movsisyan se na lijevoj strani kaznenog prostora oslobodio dvojice svojih čuvara, ali udarac od bloka ipak odlazi samo u korner. Utakmica je živnula u 24. minuti kada je lijep prodor po lijevoj strani Žirkov zaključio udarcem, ali krajnjim naporom obranio je vratar gostiju. Već u idućem napadu do pogotka stiže Armenija. Odličan kontranapad zaključio je Pizzelli, svladavši vratara ruske reprezentacije. Pogodak je mogao spriječiti Ignjašević, ali se na gol liniji nije najbolje snašao pa je lopta, preko njegove noge, završila u mreži.

Čim se krenulo s centra Rusi dolaze do izjednačenja. Pavljučenko je ostao sam na desnoj strani kaznenog prostora, a lijepo volej udarac s desetak metara završio je iza crte armenskog vratara. Gosti su bili opasni još u 33. minuti, kada je Ghazaryan pucao iz daljine, ali obranio je Akinfeev. Rusi su pokušali u ostatku prvog dijela doći do novog pogotka, ali rezultat se do poluvremena nije mijenjao.

Nastavak nije donio neke velike promjene na travnjaku. Domaći su krenuli po drugi pogodak, a gosti su prijetili iz brzih protunapada. Već nakon pet minuta igre u drugom poluvremenu Armeniju je u novo vodstvo mogao dovesti Pachajyan, ali njegov udarac obrana domaćih odbija u korner. Nakon sat vremena igre Rusija ipak dolazi u vodstvo. Ubacivanje Semšova s lijeve strane na petercu je lijepo pričekao Pavljučenko i ponovno volej udarcem zakucao loptu u mrežu.

U 70. minuti Armenija je stigla do novog pogotka iz kornera, atraktivan pokušaj petom Arzumanyan završio je u rukama Akinfeeva. Ipak, Samo dvije minute kasnije Rusi postižu i treći pogodak. Hovsepyan je srušio Žirkova u kaznenom prostoru, a siguran realizator bio je Pavljučenko, koji je tako stigao i do hat-tricka.

Četiri minute prije kraja Armeniji je nezasluženo poništen pogodak. Glavom je, nakon ubačaja, loptu u mrežu pospremio Mkhitaryan, ali je dosuđeno nepostojeće zaleđe gostima. U sudačkoj nadoknadi Movsisyan je s 30-ak metara lobom pokušao iznenaditi Akinfeeva, ali lopta je otišla malo iznad grede. Do kraja susreta nije više bilo prilika niti pogodaka pa su ruski nogometaši stigli do vrijedne, ali i zaslužene pobjede.

Kvalifikacije za EP 2012., skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica
11.10.2011.
Rusija6:0Andora
Irska2:1Armenija
Sjeverna Makedonija1:1Slovačka
07.10.2011.
Andora0:2Irska
Slovačka0:1Rusija
Armenija4:1Sjeverna Makedonija
06.09.2011.
Slovačka0:4Armenija
Sjeverna Makedonija1:0Andora
Rusija0:0Irska
02.09.2011.
Irska0:0Slovačka
Andora0:3Armenija
Rusija1:0Sjeverna Makedonija
04.06.2011.
Sjeverna Makedonija0:2Irska
Slovačka1:0Andora
Rusija3:1Armenija
1Rusija 1017:4+1323
2Irska 1015:7+821
3Armenija 1022:10+1217
4Slovačka 107:10-315
5Sjeverna Makedonija 108:14-68
6Andora 101:25-240

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Cholo05.06.2011. u 11:18
    Igrači iz BiH koji igraju za Hrvatsku su HRVATI i bilo bi glupo da igraju za Bih gdje su bošnjaci...
    Cholo
  • Obrisan korisnik05.06.2011. u 10:07
    a prije toga je dva puta iznenadio...dodje na isto...sta ne???samo se takve stvari brzo zaborave...
    Obrisan korisnik
  • bubici05.06.2011. u 09:05
    Ovu Englesku su svi bar jednom iznenadili u kvalifikacijama, jedino je Bilić 2 dvaput ostao iznenađen :(
    bubici
  • Obrisan korisnik05.06.2011. u 08:41
    probaj izbaciti sve igrace nase reprezentacije koji nisu rodjeni u Hrvatskoj, pa javi rezultat... zasto fifa to dopusta? zato jer su se vremena promijenila, ne zivi svako u svom selu cijeli zivot...valjda je samo nama to skandalozno
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.06.2011. u 00:38
    Koja 2 gola Švicaraca, smijeh...
    Obrisan korisnik

Kvalifikacije za EP 2012., skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica
11.10.2011.
Rusija6:0Andora
Irska2:1Armenija
Sjeverna Makedonija1:1Slovačka
07.10.2011.
Andora0:2Irska
Slovačka0:1Rusija
Armenija4:1Sjeverna Makedonija
06.09.2011.
Slovačka0:4Armenija
Sjeverna Makedonija1:0Andora
Rusija0:0Irska
02.09.2011.
Irska0:0Slovačka
Andora0:3Armenija
Rusija1:0Sjeverna Makedonija
04.06.2011.
Sjeverna Makedonija0:2Irska
Slovačka1:0Andora
Rusija3:1Armenija
1Rusija 1017:4+1323
2Irska 1015:7+821
3Armenija 1022:10+1217
4Slovačka 107:10-315
5Sjeverna Makedonija 108:14-68
6Andora 101:25-240