Košarka

Video: Igrači Heata zgrabili prstenje pa na otvaranju sezone zatrpali koš Celticsa sa 120 poena

Igor Šestak • srijeda, 31.10.2012.
Video: Igrači Heata zgrabili prstenje pa na otvaranju sezone zatrpali koš Celticsa sa 120 poena
Foto: EPA

Krenula je nova NBA sezona! Prva večer donijela je tri utakmice među kojima je najviše pažnje plijenio susret branitelja naslova Miami Heata i njihovih velikih rivala Boston Celticsa. Na parket su već prve večeri izašli i redizajnirani Los Angeles Lakersi u dvoboju s Dallas Mavericksima, dok su Cleveland Cavaliersi ugostili Washington Wizardse.

Miami Heat - Boston Celtics 120:107 (31:25, 62:54, 93:76)

LeBron James napokon je dobio svoj prsten. Košarkašima Miami Heata, NBA prvacima za sezonu 2011./2012., prstenje je uoči prve utakmice uručio vlasnik organizacije Micky Arison, ali vremena za slavlje i divljenje prstenju nije bilo. Prve večeri nove sezone NBA lige na Floridu su doputovali Boston Celticsi, prošlogodišnji finalisti Istočne konferencije, koji su tada odveli Miami do sedme utakmice. Celticsi se trenutno smatraju najvećom prijetnjom Heatovoj dominaciji na Istoku, a u American Airlines Arenu su stigli pokvariti slavlje.

No, nisu uspjeli.

Iako je LeBron James imao problema s grčevima te je zbog toga imao smanjenu minutažu, Miami je gostujući koš zatrpao s čak 120 poena i upisao prvu pobjedu u novoj sezoni. Dvije minute prije kraja gosti su opasno zaprijetili, ali Heat je imao odgovor i završio utakmicu s 13 poena prednosti.

Eric Spoelstra: "Za našu organizaciju bilo je ovo vrlo emocionalno otvaranje nove sezone i sretan sam što smo dobili utakmicu. Svečanost prije dvoboja s Bostonom podsjetila nas je na sav trud koji smo uložili da bismo došli do naslova prvaka, ali igrači su odlično ostavili emocije sa strane i već od zagrijavanja za utakmicu pokazali visoki nivo koncentracije te dali našim navijačima razlog za slavlje."

Miami je ovu utakmicu igrao bez Anthonyja i Pittmana, dok je Bostonu nešto više nedostajao Avery Bradley. Novu sezonu aktualnih prvaka tricom je otvorio Shane Battier, a u najvećem dijelu prve četvrtine igralo se izjednačeno s čestim izmjenama u vodstvu. U posljednje tri minute prvog perioda u igru je protiv svoje bivše momčadi ušao Ray Allen, a samo minutu kasnije pogodio tricu iz kuta za 27:23 vodstvo Heata.

Na početku druge četvrtine Miami je nastavio povećavati svoje vodstvo pa je nakon trice Norrisa Colea došao do plus devet. U dresu Bostona tada je proradio novi član svlačionice, Jason Terry, i uz pomoć Piercea i Ronda doveo svoju momčad do izjednačenja na polovici druge četvrtine (44:44). Da gosti ne povedu pobrinuli su se James Alley-oop zakucavanjem i Allen nevjerojatnom tricom preko ruke na isteku napada, a domaćini su na odmor otišli s osam poena prednosti.

Početkom nastavka nadmetali su se James i Wade s jedne te Pierce i Rondo s druge strane, a nekih većih rezultatskih pomaka nije bilo. Heat je pokušavao slomiti Celticse i stvoriti značajniju prednost, ali u tome nije uspio sve do same završnice treće četvrtine kada je serijom 8:0 odjurio na plus 17.

Posljednjih 12 minuta otvorio je James košem za najviših 19 poena prednosti, ali je ubrzo morao napustiti parket zbog grčeva. Činilo se kako je prednost Miamija dovoljno velika da ju i igrači s klupe sačuvaju, ali Boston se nije predavao. U posljednjih pet minuta dobru su seriju pokrenuli Garnett i još jedan novi igrač Celticsa, Leandro Barbosa. S 14:3 u tri minute Celticsi su došli na samo četiri poena zaostatka, ali u posljednje dvije minute nisu ubilježili niti poen. Chris Bosh je zato zabio sedam uzastopnih i osigurao Miamiju prvu ovosezonsku pobjedu.

Bosh je bio igrač s najviše minuta u domaćoj momčadi, njih 37, a zabio je 19 poena i dodao deset skokova. Wade je igrao dvije minute manje, iz igre je šutirao 10/22 i završio susret s čak 29 poena. James je na parketu bio nešto manje od 29 minuta, a to mu je bilo dovoljno da zabije 26 poena i ugrabi deset skokova. Mario Chalmers je podijelio čak 11 asistencija, a protiv bivšeg kluba očito je dovoljno motiva imao Ray Allen. Iz igre je šutirao 5/7 i zabio 19 poena. Na otvaranju sezone igrači Heata pogodili su čak 54,4 posto šuteva.

Nisu mnogo zaostajali ni Celticsi s 52 posto ubačaja, a predvodio ih je Paul Pierce s 23 poena (šut iz igre 6/15) za nešto više od 40 minuta na parketu. Rajon Rondo je zabio 20 poena i podijelio 13 asistencija, a odličan je u svom debiju bio Barbosa sa 16 poena (šut za tricu 3/3). Brandon Bass zabio je 15 poena i pridodao 11 skokova, dok je Garnett za 32 minute zabio devet poena i uhvatio 12 lopti.

Boston je bio nešto bolji u skokovima (41-36), ali je imao gotovo dvostruko više izgubljenih lopti (15-8). Miami je sezonu otvorio dominantnom predstavom i pokazao da je s prinovama u momčadi i jači nego lani. Ove dvije momčadi sastat će se još tri puta u regularnom dijelu sezone, a prvu priliku za uzvrat Boston će imati u svojoj dvorani 27. siječnja.

Los Angeles Lakers - Dallas Mavericks 91:99 (29:25, 46:48, 66:74)

Prve večeri nove NBA sezone na parket Staples Centra istrčali su redizajnirani Los Angeles Lakersi, a s druge strane su im stajali prvaci iz 2011. godine, Dallas Mavericksi. Iako, valja priznati da današnja momčad i nema previše dodirnih točaka s tom iz 2011. godine.

Zbog ozljede Dallas na početku sezone ne može računati na Dirka Nowitzkog, ali su tu nova imena poput Branda, Mayoa i Collisona. Lakersi su utakmicu započeli s najjačom mogućom petorkom u kojoj od ove sezone mjesto imaju Steve Nash i Dwight Howard, a uoči utakmice upitan je bio nastup Kobea Bryanta zbog ozljede stopala.

Prve koševe za Lakerse u novoj sezoni zabili su novi članovi svlačionice. Nash je pogodio otvorenu tricu, a nakon što mu je istom mjerom na drugoj strani uzvratio O.J. Mayo, u strijelce se za 5:3 upisao i Howard. Lakersi su vodili u najvećem dijelu prve četvrtine i taj su period dobili s 29:25. U prvoj minuti drugog perioda došli su do osam poena prednosti, a onda upali u napadačku krizu i u idućih pet minuta postigli tek dva poena. Dobrim dionicama Crowdera i Beauboisa Dallas je poveo s 37:35. U posljednjih šest minuta prvog poluvremena vodila se izjednačena bitka, a prednost od dva poena uoči odmora Mavsima je donio Collison sekundu prije isteka vremena.

Gosti iz Dallasa to su vodstvo u trećoj četvrtini povećavali sve do deset poena prednosti nakon ubačaja Vincea Cartera tri minute do kraja četvrtine. Lakersi nikako nisu mogli uhvatiti pravi ritam pa je Dallas nakon šest minuta igre u posljednjem periodu imao velikih plus 16. Koševima Nasha i Howarda domaća je momčad smanjila zaostatak na 11 poena, ali je bez poena ostala naredne dvije i pol minute, a u samoj završnici nisu imali vremena ni za što drugo, osim za ublažavanje poraza.

Mavericksi su iz igre pogodili 47,1 posto šuteva, a čak je šest igrača imalo dvoznamenkasti broj poena. Prvi strijelac Dallasa bio je Collison sa 17 poena uz šut iz igre 8/12. Wright je zabio 14 (šut iz igre 5/5), a Mayo 12 poena, ali uz vrlo loš šut 4/13. Shawn Marion je imao 11 poena i devet skokova, a po 11 poena su dodali i Carter te Beaubois.

Lakersi razloge poraza mogu pronaći u činjenici da su imali tek tri raspoložena igrača i vrlo loš šut za tri poena (3/13). Pau Gasol je ostvario učinak od 23 poena, 13 skokova i šest asistencija, ali je potrošio i dosta lopti (šut iz igre 8/19). Kobe je bio vrlo racionalan i učinkovit te je šutirao 11/14 za 22 poena, a 19 poena i deset skokova imao je Howard. Nash je upisao tek sedam poena i četiri asistencije, a još je slabiji bio peti član petorke, Metta World Peace, koji je iz igre gađao 1/8 i ostao na tek tri poena. Učinak je donekle popravio s osam skokova i četiri asistencije.

Trener Lakersa Mike Brown koristio je tek četiri igrača s klupe, a oni su zabili tek 17 poena, dok je klupa Mavsa doprinijela pobjedi s 37 poena. Ako je suditi po prvoj utakmici, ostvaruju se predviđanja o vrlo, vrlo tankoj klupi s kojom raspolaže momčad iz Los Angelesa.

Cleveland Cavaliers - Washington Wizards 94:84 (31:24, 50:39, 74:62)

Sjajnom partijom Kyriea Irvinga i Andersona Varejaoa Cleveland Cavaliersi su nadigrali oslabljene Washington Wizardse s deset poena razlike. Gostujući trener Randy Wittman nije mogao računati na Nenea, Seraphina i Walla, a ti izostanci pokazali su se prevelikim nedostatkom za ionako nejake Wizardse.

Na polovici prve četvrtine gosti su poveli 17:15 tricom novaka Bradleya Beala, ali su potom ostali bez ubačaja tri i pol minute, što su Cavsi iskoristili za seriju 7:0 i okončali prvih 12 minuta s plus sedam. Cleveland je još bolje zaigrao na početku druge četvrtine pa je nakon dvije i pol minute igre prvi put stigao do dvoznamenkaste prednosti (36:26). Prednost domaćih rasla je i do 15 poena, a na odmor su otišli s 11 poena viška.

Nakon tri i pol minute igre u nastavku Cavaliersi su došli do najveće prednosti od 16 poena, a do kraja trećeg perioda Wizardsima nisu dozvolili hvatanje priključka. No, gosti iz Washingtona otvorili su posljednju četvrtinu serijom 14:0 i poveli sa 76:74. Zabio je tada važne koševe Irving, a dobrom igrom mu se priključio i Tristan Thompson pa je Cleveland u posljednju minutu ušao s plus osam i ubilježio pobjedu na startu nove sezone.

Cleveland je iz igre šutirao vrlo dobrih 45,6 posto. Prvi strijelac bio je Irving s 29 poena (šut iz igre 11/20), a prikupio je i šest skokova. Centar Cavsa, Anderson Varejao, završio je utakmicu s čak 23 skoka, od čega je 12 bilo napadačkih, što mu je najbolji skakački učinak karijere. Zabio je devet poena i devet puta asistirao te mu je vrlo malo nedostajalo do triple-double učinka. Novak Dion Waiters zabio je 17 poena, a Thompson je s 12 poena i deset skokova ostvario double-double. Wizardsi su imali vrlo lošu šutersku večer (35,6 posto), posebno za tri poena (8/32). Njihov najbolji strijelac bio je Jordan Crawford s 11 poena, a deset poena i sedam skokova upisao je Emeka Okafor.

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaNBAVideo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.11.2012. u 15:15
    Iskreno, najradije bih i taj i izbacio, ali ajde, to spada u slobodno sudačko uvjerenje. U svakom slučaju, bolje je od Thundersa, Heatsa, Magicsa i sličnih momčadi koje su postojale još samo kod naših komentatora. Ja mislim da Miami osvaja opet. Tu u prvom redu podrazumijevam da svi u svim... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.10.2012. u 23:30
    Ako referiraš na slovo "s" viška, tipfeler, sorkač :) Thunderi paše, nemoj reć da ne ;) "Heatsi" po meni ove godine ne uzimaju naslov ;) kad već pitaš :P
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.10.2012. u 22:39
    Joj brate mili... Kako možeš napisati Thundersi..? Ajde da je netko tko o NBA pročita jedan članak na indeksu i odmah se svađa sa svima da je Kobe najbolji ali netko tko prati (bar se tako da zaključiti) da to kaže... I? Hoće li Heatsi biti opet prvaci?:D
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.10.2012. u 18:39
    Ma to su gluposti, kao prvo. Svi znamo tko je Antawn Jamison. Da, ne može odigrati 30 minuta na nivou, ali 15 može, i to sjajno. Jordan Hill nije vodeći centar, ali također može odmoriti Howarda. Blakeova konstanta se zna (3-5 šuteva, 2-3 asista) i svjestan sam da nije dovoljna. Zato su valjda... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.10.2012. u 16:44
    Što se tiče ovog dok se ne " pojavi " Metta , ne znam kolko pratiš nba ali Metta već zadnje dvije sezone jako oscilira u napadu , čitaj jednoznamenkast broj koševa uz jako loš postotak šuta , i ovakve predstave su za njega već uobičajeni , tako da mislim da će im se osvetiti to što nemaju praktički... [više na forumu]
    Obrisan korisnik

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies