Košarka

Video: Lakersi bez Mikea Browna razbili Warriorse, Knicksi nastavili pobjeđivati

Igor Šestak • subota, 10.11.2012.
Video: Lakersi bez Mikea Browna razbili Warriorse, Knicksi nastavili pobjeđivati
Foto: EPA

Čak 13 utakmica odigrano je u petak navečer diljem Sjedinjenih Američkih Država u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu. Odmarali su tek Clippersi, Bullsi, Raptorsi i Blazersi, a najviše pažnje bilo je usmjereno na Los Angeles gdje su Lakersi nakon otkaza treneru Brownu ugostili Golden State Warriorse i pobijedili s 24 poena razlike. Četvrtu uzastopnu pobjedu upisali su New York Knicksi, Heat i Spursi su došli do omjera 5-1, a uspješan start sezone nastavili su još Bucksi, Timberwolvesi i Grizzliesi.

Los Angeles Lakersi u petak su se zahvalili na suradnji treneru Mikeu Brownu nakon što je momčad u prvih pet utakmica pobijedila tek jednom. Nekoliko sati kasnije u Los Angelesu su gostovali Golden State Warriorsi, a pod vodstvom dosadašnjeg pomoćnog trenera, Bernieja Bickerstaffa, Lakersi su slavili s uvjerljivih 101:77. Nisu Lakersi bili toliko dobri (šut iz igre 40 posto, 16 izgubljenih lopti), koliko su Warriorsi bili loši (šut iz igre 33,7 posto, 18 izgubljenih lopti), ali očito i u Staples Centru nova metla bolje mete.

Kobe Bryant nakon utakmice s Warriorsima: "Mislim da s emocionalne strane nitko nije znao kako reagirati. Pokušali smo jednostavno raditi svoj posao i igrati najbolju košarku koju znamo. Sve te emocije koje su se nakupile večeras smo na parketu izbacili iz sebe."

Za pobjedu Lakersa ključne su bile druga i treća četvrtina. U te 24 minute ostvarili su 16 poena prednosti, a u četvrtoj kontrolirali utakmicu i došli do tek druge ovosezonske pobjede. Učinkom se istaknuo Kobe Bryant s 27 poena, devet skokova i sedam asistencija za 33 minute igre. Po 14 poena za Lakerse su ubacili Gasol i Hill, a još jednu lošu večer imao je Dwight Howard (24 minute, šest poena, osam skokova). Warriorsi su imali tek dva "raspoložena" igrača. Curry je zabio 18, a Klay Thompson 15 poena, ali su obojica iz igre šutirali slabih 6/16.

Za sada nije poznato tko će biti novi stalni trener Lakersa jer Bickerstaff je samo prijelazno rješenje. Favorit navijača je Phil Jackson, čije su ime skandirali za vrijeme utakmice.

Ne posustaju New York Knicksi. Svoju četvrtu utakmicu ove sezone odigrali su na domaćem parketu protiv Dallas Mavericksa, upisali četvrtu pobjedu te su za sada jedina neporažena momčad NBA lige. U ovu utakmicu i jedni i drugi su ušli oslabljeni neigranjem važnih igrača. New York bez Stoudemirea i Shumperta, a Dallas bez Nowitzkog i Mariona. Iako je Carmelo Anthony u prvom poluvremenu zabio 19 poena Dallas je na veliki odmor otišao s vodstvom 57:55, ali je u drugom poluvremenu proradila obrana Knicksa i ograničila Mavse na samo 37 poena. Za pobjedu New Yorka ključna je bila serija 8:0 sredinom četvrtog perioda kojom su se odvojili na plus 12, a onda rutinski priveli utakmicu kraju.

Anthony je utakmicu završio s 31 poenom i sedam skokova. Odličnu utakmicu odigrao je J.R. Smith i zabio 22 poena. Brewer je u pobjedu ugradio 13, a Chandler 11 poena. Jason Kidd je protiv bivših suigrača odigrao tek 15 minuta i zabio šest poena. Igrači Dallasa uspjeli su izgubiti čak 20 lopti, a posebno se istaknuo O.J. Mayo s osam. On je bio i prvi strijelac Mavsa s 23 poena (šut iz igre 7/16). Vince Carter je ušao s klupe i zabio 15, a Chris Kaman 14 poena.

Miami šesti put zaredom slavio u Atlanti, 76ersi bolji od Celticsa

Dwyane Wade se razbolio i u petak navečer nije mogao pomoći svojim suigračima, ali njih to nije spriječilo da upišu šestu uzastopnu pobjedu u Phillips Areni u Atlanti i petu pobjedu ove sezone. Još je jednom briljirao LeBron James. Za 35 i pol minuta na parketu zabio je 21 poen, skupio 11 skokova (prešao granicu od 5.000 skokova u karijeri) i podijelio devet asistencija. Samo jedna mu je nedostajala do triple-doublea. Najbolji strijelac Heata u ovoj utakmici bio je Bosh s 24 poena (slobodna bacanja 10/10), a 17 poena je pridodao Ray Allen.

Atlanta se dobro držala cijelu utakmicu, a momčadi su se u vodstvu izmijenile čak 14 puta uz 16 izjednačenja. Domaći su minutu i 40 sekundi prije kraja izjednačili na 89:89, ali do kraja utakmice nisu poslali loptu kroz mrežicu. James je prvo asistirao Allenu za 91:89, Smith je promašio oba slobodna bacanja, a onda je James sam pogodio za 93:89 13 sekundi prije kraja i osigurao Heatu četvrtu uzastopnu pobjedu. Smith se može smatrati tragičarem ove utakmice jer je uz ključna slobodna bacanja uspio još štošta promašiti. Iz igre je šutirao vrlo slabih 6/19 za 13 poena. Najbolji u redovima Hawksa bio je Teague s 20 poena (šut iz igre 7/8) i 11 asistencija.

Čak 76 poena postigla su četiri igrača početne petorke 76ersa i odvela svoju momčad do gostujuće pobjede kod Boston Celticsa. Treći je to poraz Bostona u pet odigranih utakmica i drugi na domaćem parketu. Philadelphia je vodila sa 16 poena prednosti u drugoj četvrtini, ali su Celticsi šest minuta prije kraja stigli na minus sedam. Tada se tricom istaknuo Holiday i usmjerio utakmicu prema pobjedi Sixersa. Momčadi su imale gotovo identičan postotak realizacije iz igre (Boston 48,7 posto, Philadelphia 48,8 posto), ali pobjeda je otišla 76ersima zbog čak 26 poena iz kontranapada (Boston 9) i 54 poena iz reketa (Boston 38).

"Mislim da je prilično jednostavno. Dobili su nas u tranziciji", rekao je nakon utakmice Doc Rivers, čiju je momčad s 24 poena i pet asistencija predvodio Paul Pierce. Garnett je zabio 19 uz deset skokova, a Rondo 14 uz čak 20 asistencija. Playu Bostona to je bila 29 uzastopna utakmica s dvoznamenkastim brojem asistencija te se na trećem mjestu najdužih nizova izjednačio s Johnom Stocktonom. Philadelphiju su do pobjede odveli Turner s 25 poena i 11 skokova te Holiday s 21 poenom i 14 asistencija. Wright i Young zabili su po 15 poena, a s klupe su se u strijelce upisala tek tri igrača.

Ibakin učinak karijere, Grizzliesi zaustavili Hardena i Rocketse

Po 25 poena zabili su Kevin Durant (13 skokova) i Serge Ibaka (učinak karijere) za treću uzastopnu i ukupno četvrtu pobjedu Thundera. U Oklahoma Cityju gostovali su Detroit Pistonsi koji nikako da se pomaknu s nule u rubrici pobjeda. Pistonsi su cijelu večer bili blizu, čak pet igrača upisalo je dvoznamenkasti broj poena, ali ipak su ubilježili i šesti uzastopni poraz. Predvodio ih je Drummond s 22 poena, 16 je imao Prince, a 15 Stuckey, ali Thunder je ipak slavio sa 105:94. Westbrook nije imao svoju večer. Iz igre je šutirao 3/10 za deset poena, ali je podijelio 6 asistencija. Martin je zabio 16 poena uz također loš šut (5/14), a ugodno je iznenadio Maynor s 13 poena za 17 i pol minuta na parketu.

Nakon što su u srijedu kod Clippersa doživjeli prvi ovosezonski poraz, San Antonio Spursi su se u petak vratili pobjedničkim navikama. Na gostovanju u Sacramentu slavili su s 97:86, a prvo ime bio je Tim Duncan s 23 poena i 12 skokova za 31 minutu na parketu.Dobivenu minutažu odlično je iskoristio Mills i za 21 minutu zabio 18 poena uz šut iz igre 8/9. Parker i Ginobili zajedno su postigli tek 12 poena i iz igre šutirali 3/12, ali Kingsi nisu znali iskoristiti njihovu slabiju večer. Četiri minute prije kraja Kingsi su zaostajali tek pet poena, ali serijom 7:2 Spursi su odveli utakmicu u mirne vode. Domaćine su sa 17 poena predvodili Jason Thompson i Thornton.

Stao je James Harden, stali su i Rocketsi. Nakon dvije sjajne utakmice bivšeg igrača Oklahoma City Thundera na otvaranju sezone, Rocketsi su imali dvije pobjede. No, u posljednje tri utakmice Harden nije bio toliko sjajan, a njegova je momčad u petak na gostovanju kod Memphis Grizzliesa upisala treći uzastopni poraz. Harden je iz igre šutirao očajnih 4/18, a do brojke od 18 poena došao je zahvaljujući slobodnim bacanjima (9/10). Rocketsima je nedostajalo raspoloženih igrača, a tek su Parsons (19 poena), Lin (15 poena) i Asik (deset poena, 13 skokova) odigrali solidnu utakmicu. Memphis su do četvrte pobjede u pet utakmica vodili Rudy Gay (21 poen, sedam skokova) i Zach Randolph (15 poena, 14 skokova). Obrana Grizzliesa bila je sjajna i prisilila Rocketse na čak 20 izgubljenih lopti (Harden pet, Lin četiri).

Budinger šokirao Pacerse, Sunsi preokrenuli minus 26

Denver Nuggetsi otvorili su sezonu s tri poraza, a onda su odgovorili s tri uzastopne pobjede. Treću u nizu ostvarili su na domaćem parketu s uvjerljivih 104:84 protiv Utah Jazza. Goste iz Salt Lake Cityja poraza je stajao očajan šut za tri poena (4/23), a ni 17 izgubljenih lopti im nije pomoglo. Nuggetsi su bili dominantni i pod koševima te odnijeli pobjedu u skokovima (53-45). S 20 poena predvodio ih je Brewer, 18 je ubacio Faried uz deset skokova, a po 15 poena su zabili Koufos i Iguodala. Najbolji među Jazzerima bio je Hayward s 15 poena, a po 13 su zabili Foye i Kanter.

U dvoboju momčadi kojima su ozlijeđeni ključni igrači, Minnesota Timberwolvesi su košem Chasea Budingera osam desetinki sekunde prije kraja utakmice pobijedili Indiana Pacerse s 96:94. Iako im nedostaju Ricky Rubio i Kevin Love, Timberwolvesi su u petoj utakmici sezone došli do četvrte pobjede. Pacersi su i bez ozlijeđenog Grangera bili blizu poravnanja omjera pobjeda i poraza na 3-3, ali su neobjašnjivo loše reagirali kod posljednjeg napada Wolvesa i upisali svoj četvrti ovosezonski poraz. Veliki doprinos u ovoj pobjedi Minnesote dali su igrači s klupe zabivši čak 48 poena. Budinger je zabio 18, a Šved i Cunningham po 11. U prvoj petorci istaknuli su se Williams s 15 poena te Peković s 13 poena i osam skokova. Loša vijest za Minnesotu je ozljeda Roya zbog koje je odigrao tek 15 minuta. Indianu je predvodio George Hill s 29 poena, a 19 je zabio West.

Izrazito uvjerljivi bili su Brooklyn Netsi. Nakon što su u srijedu poraženi u Miamiju s 30 poena razlike, košarkaši Netsa frustracije su liječili na Floridi kod Orlando Magica i slavili s čak 107:68. Ovim slavljem Netsi su prekinuli niz od deset uzastopnih poraza od Magica i u svojoj četvrtoj ovosezonskoj utakmici upisali svoju drugu pobjedu. Utakmica je odlučena serijom Netsa 20:2 u trećoj četvrtini, a zanimljivo je da su igrači Orlanda svoj prvi koš iz slobodnih bacanja dali šest minuta prije kraja utakmice. Svih 13 igrača Brooklyna upisalo se u strijelce, a najbolji su bili Andray Blatche (15 poena, devet skokova) i Brook Lopez (14 poena, deset skokova). Mirza Teletović odigrao je šest i pol minuta i zabio pet poena. Najbolji u redovima Orlanda bio je E'Twaun Moore s 18 poena i pet asistencija.

Iako su imali šest dvoznamenkastih strijelaca i početkom druge četvrtine vodili s 26 poena, Cavaliersi su poraženi na gostovanju u Arizoni kod Phoenix Sunsa. Marcin Gortat blokirao je Waitersa 44 sekunde prije kraja i omogućio kontru Shannonu Brownu za vodstvo Sunsa 105:102. Nakon slobodnih bacanja Dragića i Telfaira te trice Gibsona, Cavsi su imali pet sekundi za napad kod rezultata 107:105, ali je tricu sa zvukom sirene promašio Kyrie Irving. Dragić je za Sunse zabio 26 poena (šut iz igre 9/16), Brown 22, a Gortat je upisao 12 poena, osam skokova i pet blokada. Cleveland je s 23 poena predvodio Waiters, 19 je zabio Gibson, a 17 Irving. Nakon šest odigranih utakmica Sunsi su na omjeru 3-3, a Cavaliersi na 2-4.

Ne naziru se bolji dani za Wizardse. Četvrti uzastopni poraz nanijeli su im na njihovom parketu Milwaukee Bucksi i došli do omjera 3-1. Washington ima opravdanje u činjenici da još uvijek igra bez dva najbolja igrača, Walla i Nenea, ali loša je vijest da će još neko vrijeme morati bez njih. Protiv Bucksa im nije pomogao ni odličan ulazak u utakmicu s 12:0. Bucksi su do prvog vodstva došli već prije kraja prve četvrtine, a pobjedu su zapečatili serijom 10:0 na početku posljednjeg perioda. Monta Ellis zabio je 22 poena za Buckse, a po 13 poena i devet skokova upisali su s klupe Dunleavy i Sanders. Najbolji pojedinac Wizardsa bio je novak Beal s 22 poena, ali se istaknuo i grubim prekršajem na Ellisu u završnici utakmice. Među igračima je zaiskrilo, a isključenja su zaradili Beal i Jennings.

Ni sjajna partija Bena Gordona nije bila dovoljna Bobcatsima da izbjegnu poraz na gostovanju kod New Orleans Hornetsa. Branič Charlotte Bobcatsa zabio je 34 poena (šut iz igre 14/21), ali loša igra u obrani odvela je njegovu momčad u poraz 107:99. Priča utakmice ipak je novak Hornetsa Anthony Davis, koji se vratio nakon lakše ozljede i upisao svoj prvi double-double u NBA ligi. Zabio je 23 poena i dodao 11 skokova, a posebno se istaknuo serijom 9:0 u trećoj četvrtini. Odličan učinak od 25 poena i sedam skokova upisao je Ryan Anderson, a Hornetsi su došli do treće pobjede u pet utakmica.

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.11.2012. u 16:24
    Brewer je jako dobar obrambeni igrac-u napadackom smislu je dosta limitiran ali to svakako nadoknaduje svojom igrom u obrani-jako zahvalan igrac prije svega, milsim da ga je Chicago pustio zbog luxury tax-a, a i odlucili su se za mladog Butlera koji igra na njegovoj poziciji. Nisam siguran ali... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.11.2012. u 14:12
    Bravo Knicksi!! Drago mi je da se dominacija nastavlja... Da li netko zna kako to da je Brewer završio u Knicksima? Meni se čini da je čovjek najbolja "krađa" ove godine...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.11.2012. u 13:17
    Ove godine je strašan draft. Drummond, Davis, Waiters, Lillard, Beal...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.11.2012. u 11:13
    Za Lakerse dobro piše da nisu bili tolko dobri kolko su warriorsi bili katastrofa i još k tome je klupa lakersa zabila nekih 15-ak koševa više nego klupa warriorsa....to se sigurno ne bude često događalo tko god došao za trenera. Inače baš me zanima dal će liga kaznit(upozorit za prvi put) Duncana... [više na forumu]
    Obrisan korisnik

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies