Košarka

Video: Warriorsi zaskočili prvake u Miamiju, Sunsima iznenađenje protiv Grizzliesa

Ivor Krapac • četvrtak, 13.12.2012.
Video: Warriorsi zaskočili prvake u Miamiju, Sunsima iznenađenje protiv Grizzliesa
Foto: EPA

Miami Heat doživio je drugi ovosezonski poraz na domaćem parketu. U NBA večeri s 13 utakmica, aktualne prvake su u njihovoj dvorani svladali Golden State Warriorsi, uz odluku u posljednjim trenucima. Napeto je bilo i u Phoenixu, gdje su domaći Sunsi pobjedom nad Memphis Grizzliesima prekinuli svoj negativni niz, a među ostalim susretima, vrijedi izdvojiti peti ovosezonski poraz San Antonio Spursa, od kojih je jači bio Utah Jazz...

Neočekivani junak produžio pobjednički niz Warriorsa

Nakon što su doputovali u Miami u seriji od četiri pobjede na svojoj turneji kod suparnika iz Istočne konferencije, Golden State Warriorsi nastavili su taj pozitivni niz s 97:95 protiv aktualnih prvaka, a glavni junak bio je Draymond Green, koji je rano u svojoj prvoj NBA sezoni zabio koš kakav mnogi ne dočekaju u karijeri. Polaganjem na asistenciju Jarretta Jacka devet desetinki sekunde do kraja, Green je donio gostima dosad najzvučniju pobjedu u sezoni, u kojoj su već na omjeru 15-7.

Pacersi nadoknadili -16

Indiana Pacersi su na putu do 96:81 protiv Cleveland Cavaliersa odigrali utakmicu s dva sasvim različita poluvremena. Gostujući Cavsi su u drugoj četvrtini imali i 16 razlike (54:38), a nakon što su se Pacersi do poluvremena približili na 58:52, drugih 24 minuta bilo je samo njihovo. U preostale dvije četvrtine zadržali su suparnike na sveukupno 23 poena, postavivši klupski rekord za to razdoblje utakmice otkako su se 1976. godine priključili NBA ligi.

Paul George je s 27 poena i sedam skokova bio najefikasniji među domaćima, a C.J. Miles upisao je 28 poena za Cavse.

U dolasku do odlučujućih poena, Green je iskoristio što su sve druge opcije njegove momčadi bile dobro pokrivene, uključujući i Stephena Curryja i Klaya Thompsona, a prije nego je položio, pobjegao je svojem čuvaru Shaneu Battieru, koji je poslije susreta priznao da je pogreška bila njegova.

"Trener nije precizirao kome treba ići posljednja lopta", opisao je rookie Warriorsa završnu akciju: "Željeli smo vidjeti tko je u najboljoj poziciji i napraviti najbolje što smo mogli. Naravno da će se svi ponajprije pobrinuti za Klaya i Stepha, a dogodilo se da sam ja bio taj koji je bio sasvim otvoren i dobio sam loptu."

Greenu nije bilo teško donijeti odluku što i kako s loptom koju je dobio, a iza utakmice, lijepa vijest za njega bila je i što ga je pohvalio - LeBron James. "Igrao je na maksimumu, bila je to prava borba između mene i njega", osvrnuo se najbolji igrač NBA prvaka, koji je poslije gostujućeg ubačaja za kraj utakmice promašio dvicu za poravnanje: "Imao sam puno respekta za njega još dok je bio u sveučilišnoj košarci, pokazao je kakav je igrač, a iako mu nitko nije davao pravu priliku, vidi se da zna kako se mora igrati."

James je svoja zapažanja o Greenu, o kojima je govorio, prikupio dok je sadašnji član Golden Statea igrao za Michigan State Spartanse, a sada ga je dobio priliku upoznati i iz prve ruke.

Prije odlučujućih poena, bila je to vrlo izjednačena utakmica, a Heat je platio što je u završnici više od tri minute bio bez poena, nakon što je Dwyane Wade zabio za 95:91. Warriorsi su do kraja imali mini-seriju od 6:0.

Pobjedničku momčad je s 27 poena, sedam skokova i četiri asistencije vodio Klay Thompson, dok je David Lee imao 22 poena i 13 skokova, a Jarrett Jack 20 poena. Green je završio s po sedam poena i skokova. Najefikasniji igrači Heata bili su James (31 poen, pet asistencija) i Chris Bosh (21 poen, 13 skokova).

Dragić razveselio Sunse

Netsi dobili prvu poslije pet poraza

Brooklyn Netsi su u Toronto došli u nizu od pet izgubljenih utakmica, a tu seriju prekinuli su s 94:88 protiv domaćih Raptorsa. Na poluvremenu stvari nisu izgledale povoljno za momčad Averyja Johnsona, Raptorsi su vodili s 45:37, ali sve je promijenila treća četvrtina, koju su Netsi dobili s 31:19. U završnih 12 minuta gosti su vodili i s +15, 86:71, prije nego su usporili u završnici.

Joe Johnson je s 23 poena bio najefikasniji u pobjedničkoj momčadi, a Ed Davis imao je 24 poena i 12 skokova za Raptorse.

Odluka je u posljednjim trenucima pala i u Phoenixu. Ubačajem Gorana Dragića pola sekunde do kraja, domaći Sunsi proslavili su 82:80 protiv Memphis Grizzliesa i time prekinuli niz od sedam poraza.

"Prošli puta nisam pogodio lako polaganje protiv Dallasa, pa sam u novoj prilici rekao samome sebi da ovo moram zabiti", opisao je slovenski razigravač u dresu Sunsa, dok je trener Alvin Gentry bio sretan i zbog akcije koju je izvela njegova momčad i zbog načina kako ju je Dragić završio.

Prije nego su došli na svoje u drugom poluvremenu, Sunsi su imali više problema u prve 24 minute, sa zaostatkom koji je bio i dvoznamenkast, na 11 razlike. No, niti u jednom trenutku Grizzliesi im nisu pobjegli predaleko. U posljednjih desetak sekundi, uoči domaćeg ubačaja za pobjedu, i gostujuća momčad imala je priliku za vodstvo, ali Rudy Gay nije zabio šut za dvicu kod 80:80 devet sekundi do kraja.

Jared Dudley završio je s 15 poena, devet skokova i pet asistencija, a Shannon Brown s 15 poena i sedam skokova za Sunse. Dragić je imao 12 poena, osam asistencija i pet skokova. Goste je s 21 poenom i 11 skokova vodio Gay, a prvi u pratnji bio je Zach Randolph (18 poena, 10 skokova).

Mo Williams za slavlje sa sirenom

Bullsima četvrta gostujuća zaredom

Chicago Bullsima u posljednje vrijeme ne smeta igrati u gostima. U Philadelphiji su dobili četvrtu uzastopnu utakmicu na tuđem terenu, s 96:89 protiv 76ersa, prelomivši susret serijom od 7:0 u završnoj četvrtini, za preokret na 86:80 tri i pol minute do kraja.

Bez pomoći Richarda Hamiltona i već dugo bez Derricka Rosea, Bullse je do pobjede s 21 poenom, sedam skokova i pet asistencija vukao Joakim Noah, dok se Luol Deng priključio s 19 poena i 12 skokova. Jrue Holiday istaknuo se s 26 poena, devet asistencija i pet skokova za domaću momčad.

Za zaokruživanje trolista utakmica u kojima je sve riješeno u završnoj sekundi, na takav način slavio je i Utah Jazz, koji je došao do domaćih 99:96 protiv San Antonio Spursa tricom Moa Williamsa sa zvukom sirene. Uz Grizzliese, koji su sada na 14-5, praznih ruku je, tako, ostala još jedna momčad s vrha Zapadne konferencije. Spursima je prekinut niz od pet pobjeda, a poslije susreta u Salt Lake Cityju, njihov omjer je 18-5.

Uoči završnog naleta i trice koja je presudila utakmicu, Jazz se vratio iz zaostatka od 93:85 četiri minute do kraja. Domaća momčad je u posljednje dvije minute dvaput izjednačavala rezultat, a Spursi su svoje posljednje poene zabili dvicom Dannyja Greena za 96:94 minutu i pol prije zadnje sirene. Poslije toga, svoje dvije prilike u napadu propustili su promašajima Tima Duncana i Tonyja Parkera.

Paul Millsap bio je najraspoloženiji u pobjedničkoj momčadi, s 24 poena, 12 skokova i pet asistencija, a Al Jefferson pridružio se s 21 poenom. Mo Williams imao je osam poena, a trica koju je ubacio za pobjedu bila mu je jedina na utakmici (1/4). Duncan je ubilježio 22 poena i čak 21 skok za Spurse, dodajući i šest blokada, dok se Parker istaknuo s 22 poena i sedam asistencija.

Celticsi poslije dva produžetka, Thunder i Clippersi i dalje pobjeđuju

Vrlo uzbudljivo bilo je i u Bostonu, sa 117:115 za domaće Celticse protiv Dallas Mavericksa, poslije dva produžetka. Momčad Doca Riversa imala je priliku sve riješiti i u regularnom vremenu i u prvom produžetku, s posljednjim napadom u oba slučaja, ali oba puta završilo je blokadama suparnika, u četvrtoj četvrtini Dereka Fishera na šutu Rajona Ronda za dvicu, a u prvom dodatnom periodu Dahntaya Jonesa na sličnom pokušaju Paula Piercea.

No, predvođeni Pierceom, Celticsi nisu dopustili da im se dogodi nešto slično i u drugom produžetku. Nakon što je igrač s najdužim stažem među bostonskim Zelenima ubacio dva slobodna bacanja za 115:112 pet sekundi do kraja, domaći su u obrani profitirali izgubljenom loptom suparnika, nakon pogrešnog dodavanja Darrena Collisona, a Courtney Lee zapečatio je stvar s dva slobodna za 117:112 za Riversovu momčad. Trica O.J.-a Maya u završnim trenucima samo je postavila konačni rezultat.

Timberwolvesi iznad 50-postotnog učinka

Minnesota Timberwolvesi su u napetoj završnici stigli do domaćih 108:105 protiv Denver Nuggetsa i iznad polovičnog omjera pobjeda i poraza (10-9). U posljednjoj minuti, gosti iz Denvera su se svojom mini-serijom od 4:0 približili na 103:100, Corey Brewer im je tricom za 107:105 sedam sekundi do kraja donio još manji minus, ali poslije jednog ubačaja Dantea Cunninghama iz dva pokušaja s crte slobodnih, nije bilo potpunog povratka momčadi Georgea Karla. Ty Lawson je u zadnjim trenucima promašio tricu za izjednačenje.

T'wolvesi su slavili bez obzira na slab napadački učinak Kevina Lovea, koji se istaknuo samo skokovima (14), ostajući na osam poena sa samo 3/17 iz igre. Najviše je pokazao Nikola Peković (22 poena, 11 skokova), dok su goste iz Colorada vodili Kenneth Faried (26 poena, 14 skokova) i Danilo Gallinari (24 poena). Lawson je pridodao 17 poena i 11 asistencija.

Pierce je vukao Celticse s 34 poena i šest skokova, dok su Rondo i Kevin Garnett imali po 16 poena, Rondo korak do triple-doublea, s 15 asistencija i devet skokova. Mayo je zabio 24, a Collison 20 za Maverickse, dodajući i šest asistencija.

Oklahoma City Thunder proslavio je svoju devetu, a Los Angeles Clippersi stigli su do osme pobjede zaredom.

Thunder je svoj pozitivni niz nastavio s 92:88 protiv New Orleans Hornetsa, u susretu u kojem je domaća momčad došla na svoje u završnici treće i u posljednjoj četvrtini, nakon što su dvije minute do kraja treće gubili sa 62:51. No, do ulaska u završnih 12 minuta Thunder je smanjio na 62:58, a posljednja dionica prošla je s 34:26 u korist vodeće momčadi Zapada, koja je sve riješila tek u završnici.

Tricom Briana Robertsa devet sekundi do kraja, Hornetsi su bili na samo poenu zaostatka (89:88), a nakon što je Kevin Durant pogodio jedno od dva slobodna bacanja, Greivis Vasquez je na drugoj strani promašio tricu kod minusa od 90:88, u prilici da gosti stignu do vodstva. Thabo Sefolosha potom je s dva ubačaja s crte slobodnih riješio sve dvojbe.

Kevin Durant bio je uobičajeno efikasan u dresu OKC-a, ovog puta s 35 poena i devet skokova. Kevin Martin pridružio se sa 17 poena i šest skokova, a Russell Westbrook s 14 poena i devet asistencija, uz 4/14 iz igre. Goste su vodili Brian Roberts (16 poena, četiri asistencije) i Ryan Anderson (14 poena, sedam skokova, pet asistencija).

Clippersi su do uspjeha u Charlotteu došli bez toliko uzbuđenja u završnici, sa 100:94 protiv domaćih Bobcatsa, koji sada imaju devet poraza zaredom nakon što su poslije prvih 12 utakmica bili na 7-5. Favorizirana momčad je na ulasku u posljednju minutu vodila sa 94:85, bez prave prilike da Bobcatsi to nadoknade.

Chris Paul, Blake Griffin i Matt Barnes ubilježili su po 19 poena za Clipperse, Paul uz 10 asistencija i pet skokova. Byron Mullens imao je 19 poena i osam skokova, a Kemba Walker 17 poena i šest asistencija za domaćine.

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • nido13.12.2012. u 13:54
    "Duncan je ubilježio 22 poena i čak 21 skok za Spurse, dodajući i šest blokada."
    nido
  • nido13.12.2012. u 13:54
    Duncan zvijer :-)
    nido
  • mantula13.12.2012. u 11:47
    strašno koliko je sve još uvijek izjednačeno,nitko ne iskače previše a nitko nije ni loost case(osim wizzardsa ali i oni će nadoći kad se vrati wall)
    mantula

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies