Košarka

Video: Thunder slavio deseti put zaredom, Lakersi u Washingtonu prekinuli niz poraza

Igor Šestak • subota, 15.12.2012.
Video: Thunder slavio deseti put zaredom, Lakersi u Washingtonu prekinuli niz poraza
Foto: EPA

U noći s petka na subotu po hrvatskom vremenu odigrano je 11 utakmica NBA lige. Lakersi su nakon četiri prethodna poraza konačno pronašli put do pobjede i to na gostovanju kod najslabije momčadi lige. Sjajno guraju igrači Thundera koji su protiv Kingsa upisali desetu uzastopnu pobjedu, dok su u loše razdoblje upali Grizzliesi i na gostovanju kod Nuggetsa doživjeli treći poraz zaredom. Rocketsi su upisali novu pobjedu protiv Celticsa, Magicu leže Warriorsi, a Netsima su za pobjedu protiv Pistonsa trebala dva produžetka. George Hill iz Pacersa ostvario je triple-double učinak protiv 76ersa, a sjajni su u pobjedama svojih klubova bili Nikola Peković i Monta Ellis.

Lakersi napokon pobijedili, Celticsi pali u Houstonu

Dan nakon poraza u Madison Square Gardenu, Los Angeles Lakersi (10-14) su doputovali u goste Washington Wizardsima (3-17) i protiv najslabije momčadi lige prekinuli niz od četiri uzastopna poraza. Daleko od toga da su Lakersi bili uvjerljivi, slavili su sa 102:96, ali u završnici nisu morali strepiti. Nakon što je Nene smanjio zaostatak Wizardsa na tri poena pet i pol minuta prije kraja, Bryant i Howard odveli su Lakerse na 99:91 dvije minute prije kraja. Pobjedi unatoč, Mike D'Antoni je nakon utakmice izjavio: "Daleko smo od dobre momčadi".

Najbolji strijelac D'Antonijeve momčadi ponovno je bio Bryant s 30 poena, ali je zapravo imao vrlo lošu večer. Iz igre je ukupno šutirao 9/29, pogodio jednu od osam trica, a precizan je bio tek s linije slobodnih bacanja (11/13). Na terenu je proveo gotovo 44 minute i upisao još po sedam skokova i asistencija. Meeks je za tricu šutirao 4/7 i završio dvoboj s 24 poena, a 12 poena i 14 skokova upisao je Howard. Lakersi su i ovu utakmicu igrali bez Nasha i Gasola, dok su Wizardsi lišeni usluga Walla, Arize i Veselyja. Sa 21 poenom domaćine je predvodio Cartier Martin, Webster i Nene (osam skokova) su zabili po 17, a Seraphin 16 poena.

Houston Rocketsima (11-11) ove sezone odgovaraju momčadi s Istoka. U svojoj su dvorani sa 101:89 svladali Boston Celticse (12-10) i došli do osme pobjede u devet utakmica protiv klubova iz Istočne konferencije. Osim toga, Rocketsi su Celticse pobijedili četvrti put u posljednjih pet utakmica, a trenutno im je aktivna i zanimljiva serija od 34 uzastopne pobjede u utakmicama u kojima su primili manje od 90 poena. Iako su izgubili 17 lopti, Rocketsi su imali prilično dobru šutersku večer (48,7 posto), a prednost nad Celticsima ostvarili su i skakačkom segmentu s 45-41.

Kevin Garnett: "Mislim da u trećoj četvrtini nismo zaustavili niti jedan njihov napad. Trebala nam je tada obrambena konstantnost, no nismo bili sposobni pronaći je. Houston je u drugom poluvremenu ušao u ritam kojeg je bilo nemoguće zaustaviti."

Sama utakmica odlučena je u posljednjih pet minuta. Tricom Piercea Boston je došao na minus pet (88:83), ali je Harden tricom pokrenuo seriju Houstona od 13:2 za 101:85 na ulasku u posljednju minutu. Harden je s 21 poenom, pet skokova i pet asistencija (šut iz igre 6/17) bio najefikasniji igrač Rocketsa, a poen manje upisao je rezervni centar Smith, čije napadačke kvalitete Celticsi nisu ozbiljno shvaćali, a on im je iz igre zabio osam od svojih devet pokušaja. Vrlo dobar učinak ostvario je i Parsons s 15 poena, devet skokova i osam asistencija. Boston je s 18 poena i sedam skokova predvodio Pierce, ali nije to bila njegova večer. Iz igre je šutirao skromnih 5/18, tricu 2/6. Rondo je zabilježio 15 poena i 13 asistencija, a 14 poena zabio je Garnett.

OKC deseti put zaredom, odlični nastupi Hilla i Georgea za Pacerse

Oklahoma City Thunder (19-4) slavio je u svojoj dvorani sa 113:103 protiv Sacramento Kingsa (7-15) i došao do svoje desete uzastopne pobjede te trenutno drži prvo mjesto Zapadne konferencije ispred Spursa i Grizzliesa. Thunder je serijom 22:4 u drugoj četvrtini stvorio veliku prednost (61:42 na poluvremenu), a osam minuta prije kraja utakmice imao je 24 poena prednosti. Scott Brooks povukao je s terena svoje udarne snage, no Kingsi su ga natjerali da ih vrati na parket. Sjajnom serijom na krilima Thomasa došli su na samo pet poena zaostatka. Tada su deset poena zabili Durant i Ibaka za potvrdu nove pobjede OKC-a.

Durant je ukupno zabio 31 poen (šut iz igre 10/14) i dodao pet skokova, a zanimljiv učinak od 13 poena i 13 asistencija ostvario je Westbrook (šut iz igre 4/13). 18 poena i 11 skokova imao je raspoloženi Ibaka, a isti broj poena zabio je i Kevin Martin. Thunder je značajno dominirao skakački s čak 14 skokova više od protivnika, ali su Kingsi uspjeli zabiti više poena iz reketa (42:40). Thomas je u posljednjoj četvrtini zabio 23 od svojih 26 poena i postao najbolji strijelac svoje momčadi, a istaknuli su se još Evans s 21 i Thompson s 15 poena.

Indiana Pacersi svladali su s 95:85 Philadelphia 76erse i izjednačili se s njima na omjeru pobjeda i poraza 12-11. U momčadi Philadelphije još uvijek nema Bynuma, a ovu utakmicu zbog ozljede je morao propustiti i Holiday. Indiana pak već dugo igra bez Grangera, a protiv 76ersa nije igrao niti Stephenson. U posljednje tri minute Pacersi su ušli s vodstvom od tri poena, no onda je George pogodio tricu za plus šest, a nešto kasnije pod svojim košem blokirao Hawesa pa su posao za Indianu u posljednjoj minuti dovršili Hibbert i Hill.

"Paul je posljednjih tjedana igrao sjajno i uzbudljivo ga je gledati. Odličan je obrambeni igrač i sigurno će biti u najboljoj obrambenoj petorci lige u godinama koje dolaze. Osim toga, njegova raznovrsnost u napadu daje nam veliki poticaj", izjavio je Frank Vogel o Paulu Georgeu koji je u posljednjih šest utakmica pet puta zabio više od 20 poena, protiv 76ersa je ostvario učinak od 28 poena, šest skokova i tri blokade. U momčadi Pacersa istaknuli su se još George Hill triple-doubleom s 15 poena, deset skokova i deset asistencija te Hibbert s 19 poena i 13 skokova. Philadelphiju je predvodio Turner s 22 poena i deset skokova, a 18 poena je dodao Hawes.

Nuggetsi bolji od Grizzliesa, serija Warriorsa završila u Orlandu

U neizvjesnoj utakmici Denver Nuggetsi (12-12) su nanijeli treći uzastopni i ukupno šesti poraz Memphis Grizzliesima (14-6). U posljednje dvije minute Denver je ušao s plus dva, a onda je Iguodala zabio dva uzastopna koša za vodstvo 95:89. Nakon koša Randolpha, Gasol je pogodio iz blizine i izborio dodatno bacanje pa je 53 sekunde prije kraja prednost Nuggetsa bila samo jedan poen. Imali su Grizzliesi napad za vodstvo, ali je Gay izgubio loptu, a Miller na drugoj strani zabio dva bacanja za plus tri Denvera. Još je jednom loptu u ruke dobio Gay, ali se njegova trica za izjednačenje odbijala od obruča i "odlučila" ne proći kroz mrežicu.

Nuggetsi su iz igre pogodili 52,2 posto svojih šuteva, ali su imali čak 25 šuteva manje od svojih protivnika. Razlog tome su napadački skokovi Grizzliesa (16) i izgubljene lopte Nuggetsa (19). Najbolji strijelac Denvera bio je Iguodala s 20 poena, a dodao je i sedam asistencija te pet ukradenih lopti. Miller je svojih 18 poena zabio isključivo u drugom poluvremenu, a 14 poena postigao je Gallinari. Gay je zabio 21 poen za Memphis, a po 14 su upisali Speights i Conley.

Brooklyn Netsima (13-9) trebala su dva produžetka za pobjedu nad Detroit Pistonsima (7-18). Na isteku četvrte četvrtine pobjedu Netsima propustio je donijeti Williams, a Pistonsima na isteku prvog produžetka Stuckey. kod rezultata 105:105 s 5,8 sekundi do kraja Netsi su imali posljednji napad u drugom produžetku, a uspješno ga je završio Johnson i donio Netsima drugu uzastopnu pobjedu nakon niza od pet poraza. Johnson je utakmicu završio s 28 poena i pet asistencija, 25 poena i deset skokova za Netse je upisao Wallace, 17 poena i šest asistencija Williams, a 16 poena Blatche. Najbolji pojedinci u redovima Detroita bili su Knight s 22 poena, pet skokova i pet asistencija, Stuckey s 19 poena i šest skokova te Monroe sa 17 poena i osam skokova.

Warriorsi ovise o skokovima

U utakmicama u kojima su nadskakali protivnike Warriorsi su ostvarili omjer 14-1, a u utakmicama u kojima su skakački bili podređeni omjer im je 1-7. Magic je uspio odnijeti pobjedu u tom segmentu igre s 53-49.

Golden State Warriorsi (15-8) za sada uživaju u sjajnom početku sezone, ali probleme im stvara Orlando Magic (9-13). Magic je 3. prosinca u Oaklandu slavio sa 102:94. Warriorsi su nakon toga na turneji po Istoku nanizali pet pobjeda, da bi u petak doputovali na Floridu i izgubili od Magica s 99:85. Utakmica je riješena vrlo rano. Nakon što su na poluvrijeme otišli s plus 16, igrači Magica su u nastavku imali i 20 poena prednosti, a dvoznamenkastu prednost uspješno su sačuvali do kraja. Najbolji pojedinci Orlanda došli su s klupe. Redick je zabio 16, a novak Nicholson (devet skokova) i Moore po 15 poena. Iz početne petorke izdvojili su se Afflalo s 14 poena te Vučević s 12 poena i 17 skokova. Za Warriorse je 25 poena zabio Curry, a jedan manje Lee uz 15 skokova.

Ellisov učinak sezone za Buckse, 31 poen Pekovića za T'wolvese

Minnesota Timberwolvesi (11-9) gostovali su kod New Orleans Hornetsa (7-17) i najslabijoj momčadi Zapadne konferencije zabili rekordnih 70 poena iz reketa i slavili sa 113:102. Momčadi su na poluvremenu bile izjednačene na 50:50, no gosti su treću dionicu završili serijom 12:5 pa u posljednjoj pobjegli na dvoznamenkastu prednost koju su sačuvali do kraja. Još jednu slabu večer imao je Love (šut iz igre 4/18) s 14 poena, ali veliki posao odradili su sjajni Peković s 31 poenom (šut iz igre 14/18) te Kiriljenko s 21 poenom i 11 skokova. Dvoznamenkasti broj poena imali su još i Ridnour (15 i deset asistencija), Šved (13 i osam asistencija) te Barea (12 i pet asistencija). Utakmicu svoje kratke NBA karijere odigrao je za Hornetse novak Austin Rivers i zabio 27 poena. 20 je postigao Anderson, a sjajnih 15 poena i 17 asistencija upisao Vasquez. Anthony Davis ušao je s klupe i ostvario učinak od 11 poena i sedam asistencija.

Svoju četvrtu pobjedu u nizu proslavili su Milwaukee Bucksi (12-9) na gostovanju kod Cleveland Cavaliersa (5-19). To mogu zahvaliti Ellisu koji je s 33 poena, šest skokova i četiri asistencije ostvario napadački učinak sezone, a čak 20 poena postigao je u drugom poluvremenu nakon što su Cavsi raniji zaostatak od 16 poena pretvorili u vodstvo 57:56. Bucksi su veliku pomoć imali i u domaćinima utakmice koji su uspjeli izgubiti nevjerojatnih 27 lopti, što je apsolutni rekord ove sezone. U pobjedu Milwaukeeja 16 poena i osam asistencija ugradio je Jennings, a 11 poena i osam skokova Ilyasova. Cleveland je izgubio sedmu od posljednjih osam utakmica, a nije mu pomoglo ni 26 poena Irvinga. Valja još istaknuti da je Miles zabio 17 poena, a Varejao prikupio čak 18 skokova.

Petorka večeri

G. Hill (Indiana): 15 p, 10 sk, 10 as
M. Ellis (Milwaukee): 33 p, 6 sk, 4 as
K. Durant (OKC): 31 p, 5 sk, 3 as
D. Lee (Golden State): 24 p, 15 sk
N. Peković (Minnesota): 31 p, 5 sk

Iako su igrali bez Lowryja, Bargnanija i Fieldsa, Toronto Raptorsi (5-19) su s uvjerljivih 95:74 svladali Dallas Maverickse (11-12) i upisali svoju tek drugu pobjedu u posljednjih 14 utakmica. Raptorsi su na poluvrijeme otišli s 13 poena prednosti, a nakon šuterski katastrofalne treće četvrtine za obje momčadi, u četvrtoj su se odvojili na čak 29 poena prednosti i mirno priveli susret kraju. Mavsi su imali izrazito lošu večer. Izgubili su 17 lopti, iz igre šutirali 39,1 posto i prvi put nakon 1.108 utakmica ostali bez pogođene trice (0-13). U promašajima iz igre prednjačili su Mayo (2-8) i Carter (1-8), a učinak vrijedan spomena ostvarili su tek Kaman (15 poena) i Marion (12 poena i 13 skokova). Kod Raptorsa su se istaknuli igrači s klupe, Kleiza (20 poena) i novak Ross (18 poena), a po 14 su zabili Calderon i DeRozan.

Utakmicu s dosta oscilacija odigrali su u Arizoni Phoenix Sunsi (9-15) i Utah Jazz (13-11), a pobjedu su s 99:84 odnijeli domaćini i momčadi iz Salt Lake Cityja prekinuli niz od četiri pobjede. Sunsi su u prvom poluvremenu došli do 20 poena prednosti, ali su većinu prokockali do sredine treće dionice. Jazz je četiri minute prije kraja treće četvrtine došao na četiri poena zaostatka, da bi Sunsi u posljednjih 15 minuta utakmice ponovno zaigrali daleko bolje i upisali uvjerljivu pobjedu. Utakmicu sezone za Sunse je odigrao Dudley s 22 poena, pet asistencija, četiri skoka i tri ukradene lopte. Dragić je imao 17 poena i pet asistencija, a Gortat 12 poena i 14 skokova. U redovima Jazza pet je igrača imalo dvoznamenkasti broj poena, ali nitko više od 15. Najbolji je bio Jefferson s 14 poena i 11 skokova.

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaNBAVideo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.12.2012. u 16:51
    Howard je prvenstveno vrhunski obrambeni centar,a u napadackom djelu nije nista posebno..moze zakucat i pogodit sut s poludistance..ali sad da ima vrhunsku post igru..to nema..
    Obrisan korisnik
  • irilov15.12.2012. u 15:53
    a je, inače je howard baš profinjen post igrač...
    irilov
  • Baksuz15.12.2012. u 14:53
    vjerojatno mu se ne da vjezbati, ego kod tih likova tipa howard je iznimno velik, a sam sebe sigurno smatra najboljim centrom lige i superzvijezdom bez obzira na slobodna bacanja...
    Baksuz
  • Obrisan korisnik15.12.2012. u 13:46
    bas je Bryant nesto govorio nedavno na tu temu-tocnije o Howardu i njegovim slobodnim bacanjima. Po njemu problem nastaje u mladim kategorijama gdje se drila igraca za odredenu poziciju-kod centra najvise paznje se posvecuje u igri 1 na 1 unutar reketa-znaci nekoliko finta koje ponavljas do... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • fantom1715.12.2012. u 13:35
    rekoh bi da problem sigurno nije u visini pa pogledajte jednog s. novaka koji ako se na varam ima 2.08 a jedan od najboljih tricasa isto tako i durant ima mislim 2.06 pa je strasan suter
    fantom17

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies