Košarka

Clippersi 12. uzastopnom pobjedom srušili rekord organizacije, Bullsima burni dvoboj s Knicksima

Igor Šestak • subota, 22.12.2012.
Clippersi 12. uzastopnom pobjedom srušili rekord organizacije, Bullsima burni dvoboj s Knicksima
Foto: EPA

U NBA ligi tijekom noći s petka na subotu odigrano je deset utakmica. Vrlo zanimljivo, ali i burno bilo je u Madison Square Gardenu gdje su Bullsi domaćinima nanijeli drugi domaći poraz u sezoni. Bucksi su u produžetku porazili Celticse, kojima nije pomogla ni nova sjajna predstava Paula Piercea. Domaće pobjede upisali su Grizzliesi i Spursi, a Warriorsi su na krilima sjajnog Davida Leeja nanijeli i 14. uzastopni poraz Bobcatsima. Zvijezde večeri ipak su bili Los Angeles Clippersi, koji su protiv Kingsa upisali 12. uzastopnu pobjedu i srušili 38 godina star rekord organizacije.

Paul i Griffin na All-Star razini za rekord Clippersa

Rezultatom 97:85 protiv Sacramento Kingsa (8-18), svojih rivala iz divizije Pacific, Los Angeles Clippersi (20-6) su došli do 12. uzastopne pobjede i srušili rekord organizacije star 38 godina. Dosadašnji rekord od 11 uzastopnih pobjeda ostvaren je u sezoni 1974./1975., tada pod nazivom Buffalo Braves.

Clippersi su neporaženi od 26. studenoga, a ovo im je bila peta uzastopna pobjeda protiv nedoraslih Sacramento Kingsa. U svom Staples Centru marljivo su gradili svoju prednost sve do najvećih 17 poena prednosti (58:41) početkom treće četvrtine. Serijom 16-5 Kingsi su zaprijetili i došli na samo šest poena zaostatka, ali Clippersi su predvođeni Paulom brzo postavili stvari na pravo mjesto i odjurili do pobjede. Trener Kingsa, Kieth Smart, nije bio zadovoljan ponašanjem svog igrača DeMarcusa Cousinsa pa ga je ostavio u svlačionici cijelo drugo poluvrijeme.

Odličnu utakmicu odigrali su za Los Angeles Chris Paul i Blake Griffin. Razigravač je imao 24 poena, 13 asistencija, pet skokova, pet ukradenih i četiri izgubljene lopte, a krilni centar je ostvario učinak od 21 poena i 13 skokova. O njihovoj igri trener Vinny Del Negro je rekao: "To je ono što čine All-Star igrači. Očekujem od njih da ovako igraju. To očekuju i oni sami, ali i njihovi suigrači.".

Do dvoznamenkastog broja poena u Clippersima je došao još jedino Barnes (13 poena), a dobar je bio i Odom s osam poena i devet skokova. Sacramento je nastupio bez Evansa, a u porazu se najviše istaknuo Fredette sa 16 poena.

Bullsi slavili u Gardenu, isključenja zaradili Noah, Anthony, Chandler i Woodson

Chicago Bullsi (15-10) su 8. prosinca u prvoj ovogodišnjoj utakmici protiv New York Knicksa (19-7) slavili s 93-85, no tada nije igrao Carmelo Anthony, a s njim u sastavu Knicksi su željeli uzvratiti svojim rivalima iz Istočne konferencije. No, situacija se u Madison Square Gardenu nije odvijala prema njihovim željama.

U prvom poluvremenu Bullsi su izgradili prednost od 54:39 zahvaljujući 25 poena tandema Deng - Noah, a potop Knicksa nastavljen je u trećoj četvrtini kada je Belinelli sjajnom serijom doveo Chicago na 74:49. U posljednjih 12 minuta Bullsi su ušli s 83:61, a sredinom četvrtine isfrustrirani Anthony je zaradio drugu tehničku i isključenje, a slijedio ga je trener Woodson koji se nije mogao pomiriti s tom odlukom. Šestu osobnu je do tada već zaradio Smith, a četiri i pol minute prije kraja utakmicu su "začinili" Chandler i Noah međusobnim sukobom zbog kojeg su i oni morali napustiti parket. Predvođeni Feltonom i Copelandom Knicksi su u posljednjoj četvrtini zabili nevjerojatnih 45 poena, ali nisu imali dovoljno vremena za preokret. Pet sekundi prije kraja došli su na minus četiri, ali Deng je mirno pospremio slobodna bacanja za tek drugi domaći poraz Knicksa ove sezone.

"Ako stvorite 25 poena prednosti na gostujućem terenu protiv ovako jake momčadi, očito je da mnogo toga radite dobro. Makar, moram reći da sam razočaran disciplinom u posljednjoj četvrtini", izjavio je nakon utakmice Tom Thibodeau, dok je njegov isključeni kolega na klupi Knicksa rekao: "Treba pohvaliti Chicago. Odigrali su odlično i uspjeli otići iz naše dvorane s pobjedom. Nisam zadovoljan kako sam vodio ovu utakmicu, no preboljeti ćemo ovaj poraz i što bolje se pripremiti za nedjeljnu utakmicu s Minnesotom.

Bullse je do pobjede vodio Deng s 29 poena i 13 skokova, 22 poena je zabio Belinelli, a odličan je bio Hinrich sa 16 poena, devet skokova i osam asistencija. Noah je do isključenja postigao 15 poena i tome pridodao 12 skokova i šest asistencija. Knickse je na ovoj utakmici izdao šut za tri poena (8/26), a imali su i previše neraspoloženih igrača. Kidd je zabio osam, Chandler samo pet, a bez ubačaja su ostali Brewer i Novak. Anthony je za 37 minuta zabio 29 poena (šut iz igre 10/25), 26 poena i deset skokova imao je Smith dok nije zaradio šestu osobnu, a 21 poen postigao je Felton.

Celticsi pali u produžetku, odlična predstava Sixersa

Paul Pierce je u srijedu zabio 40 poena protiv Cavsa, a dva dana kasnije zabio je 35 Milwaukee Bucksima (14-11), ali to Boston Celticsima (13-13) nije bilo dovoljno za pobjedu. Celticsi su u prvom poluvremenu vodili s deset poena prednosti, a u posljednjih 12 minuta utakmice ušli s vodstvom 70:62. No, u četvrtoj četvrtini šut im je otkazao poslušnost (6/24) što su Bucksi iskoristili za seriju 19:6 i prelazak u vodstvo. 42 sekunde prije posljednje sirene Ellis je odveo svoju momčad na 88:81, ali su Celticsi pokazali veliku upornost i tricom Piercea dvije i pol sekunde prije kraja izborili produžetak. U dodatnih pet minuta spretniji su bili gosti iz Milwaukeeja. Kod rezultata 94:94 zabili su tri poena s linije slobodnih bacanja, a pobjedu rezultatom 99:94 potvrdio je Sanders zakucavanjem dvije sekunde prije kraja.

Igrači Milwaukeeja iz igre su pogodili 43,4 posto svojih pokušaja, a najefikasniji igrač bio im je Ellis s 27 poena, sedam skokova i pet asistencija. Sjajan je bio i Sanders sa 17 poena i 20 skokova, a 20 poena ubacio je Mbah a Moute. Šut iz igre Celticsa ostao je na 38,3 posto, a u promašajima su prednjačili Terry s 1/15 i Garnett s 6/22. Pierce je za svojih 35 poena šutirao 13/23, a upisao je još 12 skokova, pet asistencija, tri ukradene i šest izgubljenih lopti. Drugi strijelac Bostona bio je Green s 14 poena, koji je u produžetku morao napustiti igru nakon što ga je udarcem laktom "počastio" Ilyasova.

Odličnu predstavu svojim su navijačima priuštili igrači Philadelphia 76ersa (13-14). Na poluvremenu su protiv Atlanta Hawksa (15-9) vodili sa šest poena, da bi u nastavku utakmice gostima dozvolili samo 35 poena i upisali uvjerljivu pobjedu 99:80. Sixersi su iz igre pogodili 51,2 posto svojih šuteva, odnijeli su pobjedu i u broju skokova (45-37), a za 44 ubačaja su podijelili čak 31 asistenciju. Doug Collins na raspolaganju je imao veliki broj raspoloženih igrača, a najefikasniji je vio Turner s 21 poenom, šest asistencija i pet skokova. Young je skupio 18 poena i 11 skokova, a 17 poena, osam skokova i sedam asistencija djelo je Richardsona. Hawksi su imali samo tri igrača s dvoznamenkastim brojem poena. Smith je zabio 17 uz šest skokova, 13 poena je u svom prvom susretu protiv bivšeg kluba zabio Lou Williams, a 11 je dodao Korver.

Spursi i Grizzliesi "odradili" Hornetse i Mavse

Drugi poraz u dva dana doživjeli su ozljedama načeti Dallas Mavericksi (12-15). Na gostovanju kod Memphis Grizzliesa (18-6) pružili su solidan otpor, ali izborili tek pristojan poraz rezultatom 92:82. Ovu utakmicu obilježilo je gostovanje O.J. Mayoa, Dallasovog najboljeg strijelca ove sezone, kod svog bivšeg kluba, ali je prema svojim bivšim suigračima bio vrlo milostiv. Dobro čuvan od strane Allena iz igre je šutirao 3/11 i zabio samo deset poena. Mavse su predvodili Marion s 14 poena i 11 skokova te Carter s 14 poena i sedam skokova. Najbolji strijelac Grizzliesa bio je Gay s 26 poena, Randolph je ostvario učinak od 17 poena i 13 skokova, a utakmicu će pamtiti Conley jer je s 11 asistencija postao najbolji asistent u povijesti organizacije (2.079 asistencija).

Većih problema nisu imali niti San Antonio Spursi (20-8). Nakon poraza u Oklahoma Cityju i Denveru vratili su se u svoju dvoranu i s 99:94 pobijedili New Orleans Hornetse (5-21). Utakmicu je za Spurse obilježio povratak Leonarda nakon što ga je ozljeda udaljila s parketa na mjesec i pol. U prvom poluvremenu Spursi su imali 16 poena prednosti, a treću su četvrtinu završili s komotnih plus 11. No, Hornetsi su im ipak zadali još malo muka serijom 8:0, kojom su došli na samo četiri poena zaostatka. Da stvari ne bi pošle krivo pobrinuo se Parker koji je utakmicu završio s 25 poena i pet asistencija. Duncan je imao 15 poena i deset skokova, a Ginobili 13 poena i sedam asistencija. Kod Hornetsa se s 18 poena i 11 skokova izdvojio Davis, a 14 poena postigao je Vasquez.

Raptorsi dobili petu zaredom, treći triple-double Leeja

Trenutno drugu najdužu pobjedničku seriju u NBA ligi imaju Toronto Raptorsi (9-19). Do svoje pete uzastopne pobjede "Kanađani" su došli na svom parketu protiv Orlando Magica (12-14) rezultatom 93:90. Bio je to dvoboj ozljedama oslabljenih momčadi (Raptorsi bez Bargnanija i Lowryja, Orlando bez Davisa, Harringtona i Turkoglua), a gosti s Floride uspjeli su ga izgubiti iako su iz igre pogodili 50 posto svojih šuteva (Raptorsi 40,7 posto) i iako su skakačku bitku dobili s 45-32. Toronto je četiri minute prije kraja vodio s 11 poena prednosti, ali je Orlando serijom 10:2 došao u priliku izboriti produžetak. Ipak, gosti su odigrali dva neuspješna napada i ostali kratkih rukava. Najbolji strijelac Raptorsa bio je DeRozan sa 17 poena, ali je iz igre šutirao slabih 5/17. Po 13 poena zabili su Calderon (devet asistencija) i rookie Terrence Ross. Kod gostiju najbolji je bio Afflalo s 26 poena, a 16 poena i 12 skokova imao je Vučević. Zbog slomljenog prsta utakmicu je još u prvoj četvrtini morao napustiti Valanciunas.

Petorka večeri

C. Paul (LA Clippers): 24 p, 13 as, 5 uk
P. Pierce (Boston): 35 p, 12 sk, 5 as
L. Deng (Chicago): 29 p, 13 sk
D. Lee (Golden State): 23 p, 11 sk, 11 as
L. Sanders (Milwaukee): 17 p, 20 sk, 3 as

Dobrom igrom u trećoj četvrtini koju su dobili s 33:22, Indiana Pacersi (15-12) su stvorili odlučujuću prednost nad Cleveland Cavaliersima (5-23) i upisali rutinsku pobjedu rezultatom 99:89. Do pobjede na gostovanju kod druge najslabije momčadi Istočne konferencije, Pacersi su došli vrlo raznovrsnom igrom u kojoj je čak šest igrača imalo dvoznamenkasti broj poena. Hibbert je zabio 18 poena i dodao šest skokova, 16 poena i sedam asistencija imao je Stephenson, 15 poena i deset skokova West, 13 poena, osam skokova i pet asistencija Hill, a još su se istaknuli Green (14 poena) i George (deset poena). Cavaliersi su igrali bez Varejaoa, a sa 17 poena ih je predvodio Irving, uz vrlo lošu šutersku večer (5/16). S 12 poena i 13 skokova se istaknuo Thompson.

U dvoboju klubova iz donjeg dijela ljestvice Istočne konferencije Detroit Pistonsi (8-21) su na svom parketu uvjerljivo svladali Washington Wizardse (3-21), prekinuli svoj niz od šest uzastopnih poraza, a svojim protivnicima nanijeli baš šesti poraz zaredom. Iz četvrtine u četvrtinu prednost Pistonsa neprestano je rasla, a do konačnih 100:68 vodili su ih Monroe (15 poena, devet skokova) i Knight (15 poena, četiri asistencije). Stuckey je zabio 11 poena, a utakmicu je morao napustiti prije kraja nakon što je dobio udarac u lice. Dobru partiju pružio je i novak Drummond s 11 poena, 14 skokova i pet blokada. Oslabljene Wizardse (nasupili su bez Arize, Beala, Nenea, Pricea i Walla) predvodio je Crawford s 20 poena te po sedam skokova i asistencija.

Na gostovanju kod ove sezone sjajnih Golden State Warriorsa (18-9), igrači Charlotte Bobcatsa (7-19) nisu bili ni blizu prekida svoje serije poraza koja je trenutno na broju 14, a traje još od 24. studenoga. Najzaslužniji za pobjedu 115:100 je David Lee, koji je odličnom igrom došao do svog trećeg triple-doublea u karijeri. Zabio je 23 poena uz odličan šut iz igre (11/16) i tome pridodao po 11 skokova i asistencija. S osam pogođenih trica (8/13) istaknuo se pak Curry i završio utakmicu s 27 poena i osam asistencija. Warriorsi su iz igre pogodili 51,8 posto šuteva (trica 14/27), podijelili su 31 asistenciju, a učinkom se još istaknuo Thompson s 20 poena (trica 4/8). Goste je s učinkom sezone od 23 poena i pet asistencija predvodio Henderson, Walker je upisao 16 poena i šest asistencija, a 12 poena i 14 skokova upisao je Biyombo.

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.12.2012. u 18:15
    Dallas itekako moze napravit pomutnju..samo se treba Dirk vratit..ne znam..trebalo bi se neko cudo dogodit da clippersi osvoje zapad..prevelika je konkurencija jednostavno
    Obrisan korisnik
  • nebeska udica22.12.2012. u 16:44
    pa onda napisi taj playoff su ispali od spursa...a ne samo kako su ih ove sezone dobili
    nebeska udica
  • Obrisan korisnik22.12.2012. u 16:31
    Memphis koji su izbacili prosle godine u playoffu i spursi koje su uvjerljivo dobili u oba susreta ove sezone ih nemogu dobit bilo kad bilo gdje, a nece bas ni oklahomi to bit tako lako kako ti govoris makar su ipak prvi favoriti za naslov. Minnesotta je dobra i treba jos vidjet u kakvoj ce formi... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.12.2012. u 15:43
    daj malo realnosti..Oklahoma,Spursi i Memphis ih mogu dobit bilo kad bilo gdje..a onih Lakersa kakvi god da bili se moras pazit..da ne nabrajam da Minnesotta i Dallas mogu kao underdogs izbacit bilo koju ekipu iz zapada
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.12.2012. u 14:37
    Sto se Clipsa tice nije stvar u napadu to su imali i prije...al u obani su napravili prave poteze i doveli igrace koji su se preporodili kao Matt Barnes koji je u Lakersima doslovno propao..uglavnom dobili su tu obrambenu dimenziju i izgledaju kao ozbiljna momcad...jos kad se vrati Mr Big Shot da... [više na forumu]
    Obrisan korisnik

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies