Košarka

Video: Pobjednički niz Lakersa prekinut u Denveru, Smith brži od sirene za trijumf Knicksa

Igor Šestak • četvrtak, 27.12.2012.
Video: Pobjednički niz Lakersa prekinut u Denveru, Smith brži od sirene za trijumf Knicksa
Foto: EPA

Dan nakon Božića u NBA ligi je odigrano 12 utakmica. Trebalo je biti 13, ali je dvoboj Pacersa i Bullsa odgođen zbog snježne oluje koja je poharala Indianapolis. Među odigranim utakmicama valja izdvojiti sjajnu partiju Nuggetsa koji su sa 126:114 prekinuli pobjednički niz Lakersa. Knicksi su košem Smitha sa zvukom sirene pobijedili u Phoenixu, a daleko lakše do pobjeda su došli Spursi i Heat. Još je jednom sjajan bio Harden u pobjedi Rocketsa, Sixersi su se osladili pobjedom u Memphisu, a čak dva produžetka mogli su vidjeti gledatelji u Atlanti.

Denver Nuggetsi (16-14) na Božić nisu uspjeli prekinuti pobjedničku seriju Los Angeles Clippersa, ali su zato dan kasnije prekinuli onu njihovih gradskih rivala. U svojoj dvorani nadigrali su Lakerse (14-15) sa 126:114. Čak je šest igrača Denvera završilo susret s dvoznamenkastim brojem poena, dok je Kobe Bryant deseti put zaredom zabio više od 30 poena, ali svojoj momčadi nije uspio donijeti pobjedu.

"Večeras se činilo kao da smo stalno za korak sporiji, kao da smo zapeli u blatu. Izgledali smo staro, dok su oni igrali s mnogo energije, mnogo mladosti. Činilo se kao da smo u nižoj brzini", izjavio je nakon poraza od Denvera Kobe Bryant.

Nakon vrlo izjednačenog prvog poluvremena Nuggetsi su u trećoj četvrtini došli do dvoznamenkaste prednosti, a najvećih 15 poena prednosti imali su devet minuta prije kraja utakmice. Lakersi su smanjili zaostatak na sedam poena, a četiri minute prije kraja Metta World Peace je povukao kontru i promašio polaganje za minus pet. Na drugoj strani Danilo Gallinari pogodio je tricu za 116:106 i povratka za Lakerse više nije bilo.

Samo šest dana nakon što su protiv Portlanda za tricu šutirali 0/22 i srušili rekord NBA lige, Nuggetsi su se raspucali u drugom poluvremenu utakmice s Lakersima. Nakon prvog su imali 1/7, a onda su u nastavku pogodili čak 11 od 15 pokušaja za tri poena. Unatoč tome uspjeli su zabiti 58 poena iz reketa, a od Lakersa su bili bolji i u skoku (48-38).

Najefikasniji kod Nuggetsa bio je Corey Brewer koji je s 17 poena izjednačio svoj učinak karijere. 21 poen i 15 skokova imao je Kenneth Faried, 19 poena je zabio Gallinari, a po 17 su upisali Ty Lawson (14 asistencija) i Andre Iguodala (11 skokova). Kobe je iz igre šutirao 13/24 i završio utakmicu s 40 poena, šest asistencija i četiri skoka. Pau Gasol je ostvario učinak od 19 poena, šest skokova i pet asistencija, a Steve Nash od 15 poena i osam asistencija. Dwight Howard zabio je 12 poena uz sedam skokova, a utakmicu je morao napustiti u trećoj četvrtini zbog grubog prekršaja na Fariedu.

New York Knicksi (21-8) oporavili su se od Božićnog poraza u Los Angelesu pobjedom 99:97 u Phoenixu kod Sunsa (11-18), koju im je šutom sa zvukom sirene donio J.R. Smith i to iz vrlo teške pozicije. Isti je igrač donio i izjednačenje Knicksima deset sekundi ranije, a posljednji napad Sunsa upropastio je Sebastian Telfair kada je sekundu prije kraja s loptom izašao van terena. Smith je u toj preostaloj sekundi uspio prihvatiti dodavanje Jamesa Kidda i pored dobre obrane P.J. Tuckera pogoditi za pobjedu.

Knicksi su ovu utakmicu igrali bez Carmela Anthonyja, Raymonda Feltona i Rasheeda Wallacea, uz već duže ozlijeđene Stoudemirea i Shumperta, čiji se povratak uskoro očekuje. U vrlo izjednačenoj utakmici obje su momčadi iz igre pogodile nešto manje od 46 posto svojih šuteva, a najveću prednost imali su gosti u trećoj četvrtini kod rezultata 68:54. Sunsima je put otežan krajem prvog poluvremena kada je Smith neoprezno i nepotrebno faulirao Gorana Dragića na putu prema čistom polaganju, a Slovenac je vrlo ružno pao i napustio utakmicu.

Sunsi su se ipak vratili iz ponora i to ponajprije zahvaljujući Jaredu Dudleyu koji je utakmicu završio s učinkom karijere od 36 poena i pet skokova. Knickse su u izostanku glavne zvijezde predvodili Smith s 27 poena, šest skokova i pet asistencija, a 23 poena, osam asistencija i šest skokova upisao je Kidd koji je ovako prokomentirao Smithov pobjednički koš: "Ne znam kojim bih riječima to opisao, ali Smith jednostavno voli takve trenutke."

Wade vodio Heat protiv Bobcatsa, Spursi zaustavili Raptorse

Samo dan nakon pobjede protiv OKC-a aktualni su prvaci morali na gostovanje kod Charlotte Bobcatsa (7-21). Sa 105:92 Miami Heat (20-6) je odnio pobjedu te nanio domaćinima 16 uzastopni poraz, ali se u posljednjoj četvrtini morao pomučiti. Gosti s Floride su u prvom dijelu vodili s 19 poena prednosti, ali su u drugom usporili ritam i dozvolili Bobcatsima povratak u utakmicu. Sedam minuta prije kraja utakmice rezultat je bio 84:82 za Heat, no serijom 14:5 prvaci su postavili stvari na svoje mjesto i na kraju došli do uvjerljive pobjede.

Miami će do ulaska u novu godinu još tri puta gostovati, u Detroitu, Milwaukeeju i Orlandu. "S ovime ćemo se stalno susretati na gostovanjima. Domaće momčadi jednostavno ne odustaju. Prošli smo to kroz prethodne tri sezone i zato smo sada samopouzdani u tim situacijama. Bitno je samo odigrati prave akcije na obje strane parketa", izjavio je nakon utakmice Dwyane Wade, prvi strijelac Heata na ovoj utakmici s 29 poena, uz devet skokova i pet asistencija.

Igrači Miamija iz igre su pogodili 45,7 posto svojih šuteva, a odlično ih je služio šut za tri poena (12/23). Odličan je još jednom bio i LeBron James s 27 poena, 12 skokova, osam asistencija i četiri ukradene lopte, a dvoznamenkasti broj poena za Heat su još zabili Mario Chalmers (17) i Chris Bosh (14). Za Bobcatse je 27 poena, šest skokova i šest asistencija upisao Kemba Walker, 19 poena i pet asistencija imao je Ramon Sessions, a 18 poena i devet skokova Hakim Warrick.

Vrlo uvjerljivi bili su San Antonio Spursi (22-8) i s "okruglih" 100:80 u svojoj dvorani nadigrali Toronto Raptorse (9-20) te im prekinuli seriju od pet pobjeda. Spursi su do sedme uzastopne domaće pobjede stigli predvođeni Timom Duncanom (15 poena, šest skokova) i Manuom Ginobilijem (14 poena, pet skokova), a odlučujuću su prednost napravili u trećoj četvrtini. Četiri minute do ulaska u posljednjih 12 minuta Raptorsi su bili na samo četiri poena zaostatka, a onda su Spursi napravili seriju od 13:2 i s 13 poena prednosti ušli u četvrtu četvrtinu koju su dobili s 30:23. Raptorsi su bili oslabljeni neigranjem Lowryja, Valanciunasa i Bargnanija, a najefikasniji igrači bili su im Alan Anderson i Amir Johnson, svaki s 12 postignutih poena.

Sixersi se osladili u Memphisu, Harden sjajan kod T'wolvesa

Iznenađujuću pobjedu rezultatom 99:89 upisali su Philadelphia 76ersi (14-15) na gostovanju kod Memphis Grizzliesa (18-8) te prekinuli niz od šest uzastopnih gostujućih poraza. Odlučujući korak ka ovoj pobjedi Sixersi su napravili u posljednjoj četvrtini kada su kod vodstva 75:73 napravili seriju 13:0 i osigurali si mirnu završnicu. Dobar potez povukao je trener Philadelphije Doug Collins uvrstivši u početnu petorku Dorrella Wrighta umjesto ozlijeđenog Jasona Richardsona, a on mu je uzvratio učinkom sezone s 28 poena (šut iz igre 8/11) i šest skokova. Raspoložen je bio i Spencer Hawes s 20 poena i devet skokova. Sixersi su iz igre pogodili čak 52,1 posto svojih pokušaja.

Za Grizzliese nije nastupio Rudy Gay zbog "privatnih razloga", a bez njega su imali prilično lošu šutersku večer (38,9 posto iz igre, trica 5/15). Posebno se to odnosi na vanjsku liniju jer su Conley, Allen, Ellington i Bayless iz igre zajedno šutirali 8/37. Prednjačio je Mike Conley sa šutom iz igre 3/17. Na visini zadatka bili su tek Zach Randolph s 23 poena i devet skokova te Mark Gasol s 18 poena, osam skokova i osam asistencija.

Brandon Jennings s 25 poena i šest asistencija te Monta Ellis s 20 poena, sedam asistencija, šest skokova i šest ukradenih lopti odveli su Milwaukee Buckse (15-12) do pobjede protiv oslabljenih Brooklyn Netsa (14-14), koji su nastupili bez Derona Williamsa (ozljeda ručnog zgloba) i Krisa Humphriesa. Do 13. uzastopne pobjede nad Netsima Bucksi su došli serijom 21:9 u posljednjoj četvrtini nakon što su devet minuta prije kraja vodili sa samo 84:80. Buckse je odličnu služio šut (30/67 za dva, 10/17 za tri), a bolji su bili i u skakačkom segmentu (49-43). Osim tandema Jennings - Ellis, u njihovim redovima istaknuli su se Ersan Ilyasova (17 poena, 11 skokova) i Mike Dunleavy (17 poena). Netse je predvodio Brook Lopez s 21 poenom i deset skokova.

Houston Rocketsi (16-12) nisu uspjeli i peti put zaredom postići više od 100 poena, ali su ipak slavili na gostovanju kod Minnesota Timberwolvesa s 87:84. Domaćini su sredinom treće četvrtine vodili s 60:46, ali Rocketsi su uzvratili serijom 15:2 i došli na samo poen zaostatka 45 sekundi prije ulaska u posljednjih 12 minuta. Šest i pol minuta prije kraja dvoboja Minnesota je imala vodstvo 76:70, no onda je na scenu stupio James Harden i serijom od devet uzastopnih poena donio Houstonu prvo vodstvo u drugom poluvremenu. Na tome nije stao, već je u posljednjoj minuti postigao četiri poena i njima preokrenuo minimalno vodstvo Timberwolvesa koje im je donio Andrej Kiriljenko. Šut za produžetak imao je Aleksej Šved, ali nije pogodio.

Harden je u posljednjih 12 minuta zabio 17 od svojih 30 poena (šuti iz igre 11/22), a u utakmici je imao i šest skokova. Dvoznamenkasti broj poena u lošoj šuterskoj večeri Rocketsa (40,7 posto iz igre) imali su još jedino Chandler Parsons (12) i Carlos Delfino (11). Sa 17 skokova i devet poena istaknuo se Omer Asik. Kod domaćina su se istaknuli Jose Barea s 18 poena i sedam skokova te Šved sa 16 poena, a sasvim su zakazali Kevin Love (šut iz igre 3/14, trica 0/7) sa sedam poena i Nikola Peković (šut iz igre 1/7) sa samo dva poena.

Pistonsi pali u drugom produžetku, Warriorsi uspješni u Salt Lake Cityju

Atlanta Hawksima (17-9) su trebala dva produžetka za domaću pobjedu protiv Detroit Pistonsa (9-22). Domaćini su vodili 99:88 tri minute prije kraja četvrte četvrtine, a onda dozvolili Pistonsima seriju od 13:1 koju je tricom četiri sekunde prije kraja završio Austin Daye i postavio 101:100 za Pistonse. U posljednjem napadu prekršaj je zaradio Al Horford, ali je s linije slobodnih bacanja uspio tek izjednačiti i odvesti svoju momčad u produžetak. U posljednju minutu prvog produžetka ušlo se sa 108:108, a do isteka vremena nijedna momčad nije pronašla put do poena. Hawksi su do pobjede napokon stigli s uvjerljivih 18:11 u drugom produžetku, a najzaslužniji za nju su Jeff Teague s devet i Kyle Korver s pet poena u posljednjih pet minuta.

Hawksi su iz igre šutirali (46/98), a podijelili su čak 35 asistencija. Predvodio ih je Josh Smith s 31 poenom (21 u prvom poluvremenu), deset skokova i šest asistencija. Horford je utakmicu završio s 22 poena i deset skokova, Louis Williams s 18 poena, osam skokova i sedam asistencija, a Teague sa 17 poena i 11 asistencija. Pistonsi su odlično šutirali za tri poena (14/27), a skakačku su bitku dobili s 62-47, no to ih nije dovelo do pobjede. Predvodio ih je Will Bynum s 31 poenom (15 u četvrtoj četvrtini), a još su se istaknuli Andre Drummond sa 16 poena i 12 skokova te Rodney Stuckey sa 16 poena i 11 skokova.

Treći put ovog mjeseca i četvrti put ove sezone sastali su se Portland Trail Blazersi (14-13) i Sacramento Kingsi (9-19). Posljednji susret ovih momčadi dogodio se u nedjelju, a na svom su parketu slavili Kingsi sa 108:96. Trail Blazersi su željeli uzvratiti i u tome su uspjeli uvjerljivom pobjedom 109:91. Njihov međusobni omjer ove sezone je 2-2. Portland je u posljednjih pet minuta prvog poluvremena napravio seriju 18:4 i odvojio se na velikih 18 poena prednosti, a u nastavku je njegova prednost rasla i do 26 poena. Najefikasniji u redovima pobjedničke momčadi bio je LaMarcus Aldridge s 28 poena i 12 skokova, 18 poena je zabio Nicholas Batum, a odlični su bili i J.J. Hickson (17 poena, 14 skokova) te Damian Lillard (17 poena, 11 asistencija, osam skokova). Najbolji igrač Sacramenta bio je John Salmons s 19 poena.

Petorka večeri

J. Harden (Houston): 30 p, 6 sk, 3 as
K. Bryant (LA Lakers): 40 p, 6 as, 4 sk
J. Dudley (Phoenix): 36 p, 5 sk, 3 as
L. Aldridge (Portland): 28 p, 12 sk, 4 as
R. Lopez (New Orleans): 29 p, 3 sk, 3 bl

Seriju od 11 poraza prekinuli su New Orleans Hornetsi (6-22) na gostovanju kod Orlando Magica (12-16). U neizvjesnoj završnici ove izjednačene utakmice domaćini su minutu i pol prije kraja vodili s 94:93, a pobjedu Hornetsima donio je Greivis Vasquez dvicom za vodstvo, a onda kasnije i slobodnim bacanjima za konačnih 97:94. Igrači Orlanda su u posljednjoj četvrtini šutirali 5/24, a u posljednjih šest minuta nisu postigli koš iz igre te su u velikoj mjeri pomogli Hornetsima da dođu do pobjede. Magic se teško nosio s izostankom Glena Davisa, a u trećem uzastopnom porazu predvodio ga je Jameer Nelson s 28 poena, deset asistencija i pet skokova. U pobjedničkoj momčadi istaknuli su se Robin Lopez s 29 poena te Vasquez s učinkom karijere od 27 poena, osam asistencija i šest skokova.

Prvi put ove sezone dvije su pobjede povezali Cleveland Cavaliersi (7-23). Iako su pogodili tek 37,8 posto svojih šuteva uspjeli su slaviti na gostovanju kod Washington Wizardsa (3-23) s 87:84. Domaćini su u ranijoj fazi utakmice imali i dvoznamenkastu prednost, ali o pobjedniku je odlučivala neizvjesna završnica. Susret je prelomio Tristan Thompson ubačajem i slobodnim bacanjem za 85:82 24 sekunde prije kraja. Kyrie Irving je potvrdio pobjedu slobodnim bacanjima, a Jordan Crawford je promašio tricu za izjednačenje u posljednjim sekundama. Irving je bio najbolji strijelac utakmice s 26 poena, ali je čak 20 zabio u prvom poluvremenu. Iz igre je šutirao 8/23, a upisao je još osam asistencija i šest skokova. Thompson je utakmicu završio s 15 poena i 12 skokova. Za Wizardse su po 17 poena postigli Crawford i Emeka Okafor koji je skupio i deset skokova.

Golden State Warriorsi (19-10) nanijeli su tek treći domaći poraz ove sezone Utah Jazzu (15-15). U Salt Lake Cityju su slavili s 94:83 i upisali 11. gostujuću pobjedu u sezoni, te izjednačili broj prošlosezonskih gostujućih pobjeda. Momčad iz Oaklanda do velike je prednosti od 15 poena stigla krajem prvog poluvremena, a u nastavku domaćini nisu uspjeli doći do zaostatka manjeg od devet poena. Warriorsi su trice gađali 9/18, a posebno precizni bili su iz slobodnih bacanja (19/20). Predvodio ih je Stephen Curry s 23 poena, osam skokova i sedam asistencija, 18 poena i devet skokova imao je David Lee, a po 15 su zabili Jarrett Jack i Klay Thompson. Najefikasniji igrač Jazza bio je Al Jefferson s 18 poena i deset skokova.

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.12.2012. u 19:51
    Dobre brojke Drummonda
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.12.2012. u 16:14
    jaooo..J.R Swish..kakvi liiik..u pocetku mi je bilo zao kad sam u 3 ujutro vidio da ne igraju ni carmelo ni felton..al sam ipak gledo..a imo sam sta i vidjet..od kidda koji u ovim godinama cita lekciju svima..do copelanda koji na treningu ocigledno promatra carmela..ili mu melo pomaze..ne znam..al... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.12.2012. u 15:11
    s ovim lakersima nikako na zelenu granu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.12.2012. u 11:15
    Osim obrane, nažalost Dwight nije ni sjena igrača što je bio. Nikad nije bio napadačka zvijer, ali je atletikom barem zatvarao obruč i izazivao strahopoštovanje. Čitam da je oporavak nakon takve operacije težak i dugotrajan i neizvjestan. ljudi, kobe ima skoro 48% šuta. Što je možda najbolje u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.12.2012. u 11:14
    A ta Darda ima drugu najbolju obranu A1 lige :D Vjerojatno bi i oni manje primali nego Lakersi
    Obrisan korisnik

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies