Košarka

Video: Serija Clippersa prekinuta u Denveru, Blazersi pokvarili zabavu u Madison Square Gardenu

Igor Šestak • srijeda, 02.01.2013.
Video: Serija Clippersa prekinuta u Denveru, Blazersi pokvarili zabavu u Madison Square Gardenu
Foto: EPA

Prva NBA večer u novoj godini ponudila je šest utakmica i mnogo zanimljivosti, ali ne i sreću za klubove iz Los Angelesa. Clippersi su poraženi u Denveru te im je prekinuta sjajna pobjednička serija koja je zapela na broju 17, a Lakersi su u Staples Centru odigrali još jednu blijedu partiju i izgubili od 76ersa. Knicksima se vratio Stoudemire, Anthony je zabio 45 poena, ali su ipak u svojoj dvorani poraženi od Trail Blazersa. Mavericksi su u Washingtonu prekinuli niz poraza, Hawksi su nadigrali Hornetse, a Pistonsi slavili i treći put zaredom.

Nuggetsi obuzdali Clipperse, McGee zabio prvu tricu u karijeri

Nakon 36 dana i 17 uzastopnih pobjeda Los Angeles Clippersi (25-7) su napokon zaustavljeni. U toj misiji uspjeli su Denver Nuggetsi (18-15), koji su u svojoj dvorani društvo iz Kalifornije zadržali na samo 39 posto šuta iz igre i 18 posto šuta za tri poena, te slavili s 92:78.

Nakon izjednačene prve, Nuggetsi su drugu četvrtinu otvorili serijom 10:2 i prvi put došli do dvoznamenkaste prednosti. Stečenu prednost dobro su čuvali do posljednje dvije i pol minute prvog dijela kada su Clippersi serijom 9:2 smanjili zaostatak na pet poena. Domaćini su novu seriju od 10:2 napravili u završnici treće četvrtine, a zaključio ju je JaVale McGee prvo Alley-oop zakucavanjem, a onda i svojom prvom tricom u karijeri. U posljednju četvrtinu ušlo se tako s vodstvom Denvera 75:59, a ona nije donijela ni najmanju dozu neizvjesnosti. Clippersi ni u jednom trenutku nisu uspjeli značajnije smanjiti svoj zaostatak te su utakmicu završili u minusu od 14 poena.

"Stari" Miller zamijenio Lawsona

Nuggetsi su ovu utakmicu bili prisiljeni odigrati bez Tyja Lawsona zbog njegove ozlijeđene Ahilove tetive. To je u početnu petorku gurnulo Andrea Millera koji je sa 36 godina na leđima odigrao čak 42 minute, najviše u posljednje dvije godine.

"Danas smo bili za korak sporiji", izjavio je nakon utakmice Blake Griffin te dodao: "Moramo biti bolji, ali nećemo sada u avionu sjesti i plakati. Nećemo dozvoliti da nam ovaj poraz poljulja samopouzdanje, iako bi mnogi željeli da se to dogodi. Najbolja stvar u NBA ligi je što odmah stiže nova utakmica."

Osim što su loše šutirali iz igre, Clippersi su bili neprecizni i iz slobodnih bacanja (13-29), a nadigrani su i u reketu. Nuggetsi su bili bolji u skokovima (52-46), ali i u poenima iz reketa (54:40). Igrači Denvera iz igre su šutirali 37/82, a usput podijelili čak 28 asistencija. U tom je segmentu igre prednjačio Andre Miller s 12 asistencija uz postignutih 12 poena, a prvi strijelac Nuggetsa bio je Danilo Gallinari sa 17 poena. Kenneth Faried imao je 14 poena i 11 skokova, Andre Iguodala 12 poena, osam asistencija i sedam skokova, a McGee 11 poena i sedam skokova. Kod neraspoloženih Clippersa najbolji su bili DeAndre Jordan s 11 poena i isto toliko skokova te Griffin s 12 poena i devet skokova.

Trail Blazersi zasjenili povratak Amarea i sjajnu partiju Anthonyja

New York Knicksi (21-10) bili su neporaženi u svom Madison Square Gardenu sve do 17. prosinca, a od tada su na domaćem parketu odigrali pet utakmica i doživjeli tri poraza. Prvo su se pobjedama osladili Rocketsi i Bullsi, a prvog dana siječnja sa 105:100 iz Gardena su uzdignutih ruku otišli Portland Trail Blazersi (16-14). Pokvarili su tako povratak na parket Amareu Stoudemireu, ali i Carmelu Anthonyju koji je propustio prethodne dvije utakmice.

Bila je to utakmica u kojoj Knicksi nisu imali nijedno vodstvo. Gosti su na startu poveli s 9:2, a veliku prednost od 43:25 stvorili su serijom 11:0 u prvoj polovici druge četvrtine. Tricom Anthonyja u posljednjoj sekundi prvog poluvremena Knicksi su zaostatak smanjili na 11 poena, a svoj su povratak u utakmicu nastavili u trećoj četvrtini kada su dvaput stigli na minus tri. Četiri i pol minute prije kraja dvoboja Blazersi su vodili s 96:81, ali Knicksi ni tada nisu odustali, već su serijom 13:2 došli na minus četiri. Tricom Anthonyja došli su na 97:100 minutu prije kraja, a s istim se razmakom ušlo i u posljednjih 30 sekundi. Anthony je promašio tricu za izjednačenje, a pobjedu Portlanda potvrdio je Wesley Matthews slobodnim bacanjima.

Zaspala obrana Knicksa

U sva tri domaća poraza Knicksi su primili barem 105 poena, a nakon utakmice s Trail Blazersima trener Mike Woodson je poručio: "Zaboravite napad, mi postižemo dovoljno poena. Obrambeno nismo tamo gdje smo bili ranije ove sezone. Ne možete dopuštati protivnicima prednost od 20 poena i očekivati kako ćete ju svaki put dostići."

Odlučujuću prednost Trail Blazersi su imali pod koševima. Skakačku bitku su dobili s 47-37, a u poenima iz reketa su bili bolji s 48:36. Četiri gostujuća igrača zajedno su upisala 84 poena, a najefikasniji od njih bio je Nicholas Batum s 26 poena i šest asistencija. 21 poen i šest asistencija imao je Damian Lillard, 19 poena i 14 skokova upisao je LaMarcus Aldridge, a 18 poena i devet skokova J.J. Hickson.

Knicksi su i ovaj put imali dosta problema sa šutom za tri poena (10/37). J.R. Smith je trice gađao 4/12, Anthony 5/11, a po četiri promašaja su zabilježili Jason Kidd i Steve Novak. Anthony je ukupno iz igre šutirao 14/24, slobodna bacanja 12/14 i utakmicu je završio s 45 poena, sedam skokova i četiri asistencije. Bila je to sjajna predstava Anthonyja, ali mu je nedostajalo raspoloženih suigrača. Istaknuo se još jedino Smith s 28 poena (šut iz igre 10/22), 11 skokova i pet asistencija. Amare je u svojoj povratničkoj utakmici ušao s klupe i odigrao 16 i pol minuta te upisao šest poena i jedan skok.

Sixersi iskoristili vrlo slabu šutersku večer Lakersa

Prvi dan 2013. godine očito nije bio dobar za timove iz Los Angelesa budući da su poraz doživjeli i Lakersi te ponovno u ovoj sezoni imaju više poraza nego pobjeda (15-16). U svom Staples Centru Lakersi su navijačima priuštili izrazito lošu šutersku večer te su poraženi od Philadelphia 76ersa (15-17) sa 103:99.

Manje od pet minuta igre bilo je dovoljno Sixersima da ostvare dvoznamenkastu prednost, ujedno i svoju najveću na utakmici (16:5). Lakersi su se ipak brzo vratili u utakmicu, a do kraja prvog poluvremena igralo se vrlo izjednačeno. U trećoj četvrtini gosti su vodili od početka do kraja, ali nijednom s dvoznamenkastim brojem poena, a do plus deset su uspjeli doći osam minuta prije kraja utakmice. Lakersi su tada ponovno zaigrali bolje i tricom Kobea Bryanta minutu i pol do posljednje sirene stigli na 97:99. Nakon ubačaja Spencera Hawesa trice su za Lakerse promašili Steve Nash i Metta World Peace, a vrlo lošu obrambenu reakciju domaće momčadi iskoristio je raspoloženi Jrue Holiday i zakucao za 103:97 22 sekunde prije isteka vremena.

"Imali su na raspolaganju sve svoje zvijezde, no mi smo izašli na parket i igrali zaista momčadski. Osjećaj je odličan. Ovo mi je prva pobjeda protiv Lakersa u karijeri i najbolji mogući početak nove godine", rekao je Jrue Holiday.

"Ovo je frustrirajuće", izjavio je Steve Nash pa dodao: "U teškoj smo poziciji i imamo mnogo toga za nadoknaditi, ali jednostavno ne pronalazimo prava rješenja. Čini mi se da nam stalno nedostaje to zrno međusobne povezanosti koja čini jednu momčad."

Holiday je bio najraspoloženiji igrač Philadelphije s 26 poena i deset asistencija, a iz igre je šutirao 10/19. Odličan je bio i Evan Turner s 22 poena, 13 skokova i pet asistencija, a utakmicu je s 13 poena, šest asistencija i pet skokova završio Hawes. Sixersi su iz igre šutirali 41/86 (47,7 posto), tricu 8/22, a slobodna bacanja 13/20.

Skakačka bitka završila je s 52-51 za Lakerse, a domaćini su još uspjeli postići više poena iz reketa (52:38) i izgubiti manje lopti (7-11). No, sve im je to bilo uzalud s obzirom da su iz igre šutirali 37/94 (39,4 posto), a tricu tek 3/22. Kada je šut za tri poena u pitanju, bila je to najslabija šuterska večer Lakersa ove sezone. Kobe je ponovno napravio svoj dio posla te zabio 36 poena (13/23 za dva, 1/6 za tri) i dodao šest skokova. Nash je upisao 12 poena i deset skokova, "Svjetski mir" 13 poena i devet skokova, ali zakazali su Dwight Howard i Pau Gasol. Iz igre su zajedno šutirali 3/19, a tek su se djelomično iskupili dobrom skakačkom partijom (Howard 14, Gasol devet).

Carter podsjetio na stare dane, Pistonsi u pozitivnom razdoblju

Seriju poraza konačno su prekinuli Dallas Mavericksi (13-19). Nakon što su posljednjih šest utakmica u prosjeku gubili s čak 19 poena, Mavsi su sa 103:94 uspjeli slaviti na gostovanju kod Washington Wizardsa (4-25). Da su doživjeli sedmi uzastopni poraz, bila bi im to najduža negativna serija još od 1999., ali su se uspjeli izvući unatoč lošem ulasku u utakmicu. Wizardsi su početkom druge četvrtine imali 14 poena prednosti, a Dallas je do vodstva stigao u trećoj dionici nakon serije 9:0 u koju je šest poena ugradio Shawn Marion. Tri i pol minute prije kraja utakmice Dirk Nowitzki je pogodio tricu za vodstvo Mavsa 99:83, što je Wizardsima bio nedostižan zaostatak.

"Večeras sam bio napadački nastrojen. Ponekad se nakon zakucavanja u idućih nekoliko akcija držim podalje od obruča, ali ovaj sam se put dobro osjećao i odigrao akcije koje su nam bile potrebne", izjavio je Vince Carter nakon što je u Washingtonu zakucavanjima podsjetio na najbolje dane svoje karijere.

Igrači Dallasa pogodili su 50 posto svojih šuteva iz igre, a služila ih je i trica (10/22). Čak je šest igrača imalo dvoznamenkasti broj poena, a najviše se istaknuo Vince Carter. Iz igre je šutirao 9/14 te završio utakmicu s 23 poena i četiri skoka. Po 15 poena su zabili O.J. Mayo i Darren Collison, a zajedno su podijelili i 13 asistencija. Chris Kaman upisao je 12 poena i sedam skokova, a Marion 11 poena i 14 skokova. Nowitzki je igrao 17 minuta, a uz šut iz igre 5/7 stigao je do 11 poena. Šut iz igre domaćina ostao je na 40,5 posto, a njihov najefikasniji igrač bio je Bradley Beal s 22 poena. 14 poena zabio je Martell Webster, baš kao i Emeka Okafor koji je imao i 11 skokova.

Iako su u pet dana promijenili čak četiri grada, Atlanta Hawksi (20-10) su uspjeli nadvladati umor i upisati pobjedu na gostovanju kod New Orleans Hornetsa (7-24). Veći dio prvog poluvremena Hawksi su gubili, ali su u trećoj četvrtini pronašli napadački ritam, taj period utakmice dobili s 28:14 i u posljednjih 12 minuta ušli s vodstvom 72:64. Hornetsi su u posljednjih sedam minuta dva puta došli na zaostatak od samo dva poena, ali do izjednačenja nisu uspjeli doći.

Najzaslužniji za pobjedu Atlante bio je Josh Smith s 23 poena, 13 skokova, sedam asistencija i četiri blokade. Al Horford je također bio raspoložen te je postigao 20 poena, 14 je upisao Kyle Korver, a 12 poena i deset skokova Zaza Pachulia. Hawksi su iz igre ukupno šutirali 41/83 (49,4 posto), dok su domaćini ostali na 36/82 (43,9 posto). Hornetsi su s 47-39 dobili skakačku bitku, ali su izgubili 13 lopti naspram samo sedam izgubljenih lopti Hawksa. Najefikasniji član domaće momčadi bio je Ryan Anderson s 23 poena i šest skokova, a sa 17 poena, deset asistencija i devet skokova istaknuo se Greivis Vasquez.

Petorka večeri

J. Holiday (Philadelphia): 26 p, 10 as, 2 sk
K. Bryant (LA Lakers): 36 p, 6 sk
V. Carter (Dallas): 23 p, 4 sk, 2 as
C. Anthony (New York): 45 p, 7 sk, 4 as
J. Smith (Atlanta): 23 p, 13 sk, 7 as

Rezultatski uspješno razdoblje proživljavaju Detroit Pistonsi (12-22). Prvog dana 2013. godine ugostili su Sacramento Kingse i rezultatom 103:97 došli do svoje treće uzastopne, ali i pete pobjede u posljednjih šest utakmica. Minutu prije kraja trećeg perioda igre Pistonsi su vodili s 15 poena razlike, ali su se u posljednjoj četvrtini doveli u probleme. Dvije i pol minute prije kraja utakmice od velikog vodstva ostao im je samo jedan poen (96:95), ali su tada uspjeli zaustaviti nekoliko napada Kingsa i slobodnim bacanjima doći do vodstva 100:95. Kingsi su došli na minus tri 35 sekundi prije kraja, a dvoboj je tricom riješio Austin Daye.

Pistonsi su iz igre pogodili čak 52 posto svojih pokušaja, a imali su i dobru skakačku večer (44 skoka, Kingsi 37). Najbolji strijelac bio im je Brandon Knight s 20 poena, a vrlo dobro je odigrao Greg Monroe i upisao 18 poena i 11 skokova.Važnu ulogu odigrali su i igrači s klupe. 15 poena je zabio Will Bynum, 13 Daye, a devet Charlie Villanueva prije nego je isključen zbog grubog prekršaja na Isaiahu Tomasu. U redovima Kingsa istaknuli su se DaMarcus Cousins s 21 poenom i 14 skokova te Jason Thompson sa 16 poena i šest skokova.

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaNBAVideo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.01.2013. u 21:08
    Složit će se Knicksi.Meni su prvi favoriti istoka.Ova kombinacija sa Anthonyjem na četvorki je vrlo zahebana za Miami.A uvjeren sam da će Rasheed i Amare biti također vrlo zajebana kombinacija.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.01.2013. u 11:28
    krvi ti igram Mayo-a više od 15,i zabije točno 15,bem te živote
    Obrisan korisnik
  • xavier02.01.2013. u 11:21
    točno tako...Amare je na žalost čak i u najboljim danima bio totalno beskoristan u obrani. bojim se da će minute koje on provede na terenu biti samo dodatni minus za obranu Knicksa
    xavier
  • Obrisan korisnik02.01.2013. u 10:58
    To kaj knicksi gube nema nikakve veze sa napadom. Na početku sezone imali su top 5 obranu, a u 12. mjesecu su ispod 20. mjesta. Da je amare 120% spreman ne znam kak može pomoć po tom pitanju.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.01.2013. u 10:31
    jao jao jao..moji knicksi..ne mozete si dopustit da odete -19 u prvom poluvremenu..osim mela i smitha prakticki niko nije mogo pogodit sut..jedina stvar sto me veseli je Amare..konacno na parketu..posterizacija i blokada za prvu noc...meni sasvim dovoljno :)..samo mora jos puno poraditi na obrani
    Obrisan korisnik

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies