Košarka

Video: Gradski derbi Los Angelesa ponovno pripao Clippersima, Bullsi slavili u Miamiju

Igor Šestak • subota, 05.01.2013.
Video: Gradski derbi Los Angelesa ponovno pripao Clippersima, Bullsi slavili u Miamiju
Foto: EPA

U noći s petka na subotu u NBA ligi je odigrano 11 utakmica. Najviše pažnje privukao je gradski derbi u Staples Centru u Los Angelesu, iz kojeg su kao pobjednici izašli Clippersi. Druga jaka utakmica odigrana je u Miamiju, gdje su Bullsi pružili odličnu partiju i slavili protiv Heata. Celticsi su konačno prekinuli niz poraza, a vrlo uvjerljivu pobjedu upisao je Thunder protiv 76ersa. Rocketsi su do pobjede došli velikim preokretom u Milwaukeeju, a najviše drame bilo je u Washingtonu gdje su Netsi slavili nakon dva produžetka.

Clippersi slavili i u drugom ovosezonskom gradskom derbiju

U velikom gradskom derbiju Los Angelesa, koji se s nestrpljenjem iščekivao, Clippersi (26-8) su rezultatom 107:102 nadigrali Lakerse (15-17). Bio je to drugi ovogodišnji susret ovih klubova, a Clippersi su slavili u oba te opravdali status momčadi koja ima bolji omjer pobjeda i poraza od gradskih suparnika.

Clippersi, u ovoj utakmici službeno domaćini, već su u prvoj četvrtini uspjeli povesti s devet poena (25:16), a svoje su rezultatsko odvajanje nastavili početkom druge dionice kada su poveli s 45:27. Probudili su se tada i Lakersi te na krilima Kobea Bryanta i Jordana Hilla napravili seriju 16:3. Clippersi su u treću četvrtinu ušli s deset poena prednosti, a dobrom serijom u završnici iste stigli su do 87:71.

"Velika je razlika između naše i njihove momčadi. Oni igraju zajednički, lopta im ide odlično, svi su uzbuđeni kad naprave nešto dobro. Moramo biti poput njih da bismo postali sjajna momčad", izjavio je nakon utakmice centar Lakersa Dwight Howard.

No, Lakersi se nisu predali. Kod rezultata 92:73 za Clipperse (deset i pol minuta prije kraja) zaigrali su puno bolje i u idućih devet minuta stigli na samo dva poena zaostatka (99:97). Tada je odgovornost preuzeo Chris Paul te izborio šestu osobnu za Dwighta Howarda pa realizirao slobodna bacanja za 101:97. Na drugoj strani Kobe je promašio tricu, a Paul još jednim ubačajem postavio nedostižnih 103:97 sa samo 20 sekundi do kraja utakmice. Razigravač Clippersa mirno je pospremio i posljednja četiri slobodna bacanja te donio svojoj momčadi 26. pobjedu u sezoni.

Clippersi su utakmicu završili s 50 posto pogođenih šuteva (Lakersi 46,1 posto), a veliku su dominaciju ostvarili u svim segmentima igre. Trice su gađali 6/14 (Lakersi 6/25), u skokovima odnijeli pobjedu s 47-36, a u asistencijama 27-19. U poenima iz reketa bili su bolji s 53:38, a pritom na cijeloj utakmici rivalima nisu dopustili nijedno vodstvo.

Do pobjede ih je vodio Chris Paul s 30 poena (iz igre 11/25), 13 asistencija i šest skokova. Dobro je odigrao i Blake Griffin te ostvario učinak od 24 poena i pet skokova, a deset poena je postigao Willie Green. Kod Lakersa je i ovaj put najbolji bio Kobe Bryant. Iz igre je šutirao 15/25 te završio utakmicu na 38 poena. Howard je zabio 21 poena i dodao 15 skokova, 14 poena je upisao Jodie Meeks, a 13 Jordan Hill. Double-double učinak zabilježio je i Steve Nash s 12 poena i deset asistencija.

Boozer odveo Bullse do slavlja u Miamiju

Zbog lakše ozljede koljena nastup LeBrona Jamesa je u petak bio pod znakom pitanja sve do 45 minuta prije početka utakmice. On je ipak nastupio u domaćem dvoboju svog Miami Heata (22-9) s Chicago Bullsima (18-13), odigrao 41 minutu i zabio 30 poena, no nije uspio spriječiti poraz svoje momčadi. Bullsi su odigrali odličnu utakmicu i slavili s 96:89.

U izjednačenom prvom poluvremenu Bullsi su ostvarili prednost od jednog poena, a svoju najbolju igru pružili su u trećoj četvrtini koju su dobili s 26:18. Serijom od šest uzastopnih poena Jamesa Miami se približio na tri poena zaostatka, no Bullsi su brzo reagirali i vratili osjetniju prednost. Tricom Natea Robinsona došli su na 83:73, a u preostalih šest i pol minuta domaćim igračima nisu dozvolili da se približe na manje od pet poena zaostatka.

"Uvijek je sjajan osjećaj pobijediti Heat. Ove sezone nismo igrali posebno dobro i ovo je vjerojatno naša najveća pobjeda. Lijepo je pobijediti branitelje naslova", izjavio je Joakim Noah.

Igrači Miamija bili su obrambeno prilično indisponirani, a utakmicu su završili sa samo 28 skokova. Bullsi su imali 20 više, a pritom su uhvatili čak 19 napadačkih skokova koji su im osigurali 15 šuteva više od domaćina. Bullsi su utakmicu završili na 45 posto šuta iz igre (36/80), dok su domaćini pogodili 46,2 posto svojih pokušaja (30/65).

Sjajnu partiju pružio je Carlos Boozer. Iz igre je šutirao 12/17 i utakmicu završio s 27 poena i 12 skokova. Po 13 poena su zabili Robinson i Joakim Noah, koji je upisao i 12 skokova. Deset poena i osam asistencija imao je Kirk Hinrich. Osim Jamesa, u redovima Heata istaknuli su se Dwyane Wade s 22 i Chris Bosh s 14 poena, ali su zakazali svi ostali članovi momčadi.

Thunder uvjerljiv, Rocketsi nadoknadili zaostatak od 18 poena

Philadelphia 76ersi (15-19) igrali su svoju treću utakmicu u četiri dana i naletjeli "na volej" Oklahoma City Thunderu (25-7), koji se svojim navijačima želio iskupiti za poraz od Brooklyna dva dana ranije. Sixersi su se u prvom poluvremenu još držali te nakon 24 minute zaostajali 46:42, no odlučujućom se pokazala druga polovica treće četvrtine, u kojoj su domaćini odjurili do 12 poena prednosti. U posljednjoj četvrtini nije bilo nimalo neizvjesnosti, a Thunder je minutu prije kraja došao do najveće prednosti na utakmici 109:82.

Igrači OKC-a za dva su šutirali 29/58, a tricu sjajnih 10/17. Najefikasniji su bili Russell Westbrook s 27 poena (iz igre 10/17, trica 4/4) i pet asistencija te Kevin Durant s 26 poena (iz igre 8/15) i šest skokova. Odličan je bio i Serge Ibaka s 15 poena i deset skokova, a poen više od njega ubacio je Kevin Martin uz šut za tri poena 4/4. Philadelphiju je vukao Nick Young s 21 poenom, a 15 poena i devet asistencija ubilježio je Jrue Holiday.

Na krilima raspoloženih Jamesa Hardena i Carlosa Delfina Houston Rocketsi (19-14) su na gostovanju kod Milwaukee Bucksa (16-15) nadoknadili zaostatak od 18 poena i upisali uvjerljivu pobjedu rezultatom 115:101. Svojom trećom uzastopnom pobjedom Rocketsi su svojim domaćinima nanijeli treći uzastopni poraz. Bucksi su odlično odradili prvu polovicu druge četvrtine te stvorili prednost od 48:30, ali u prvih sedam minuta igre u trećoj četvrtini nisu postigli koš iz igre te su se vrlo brzo našli u zaostatku. Rocketsi su utakmicu prelomili serijom 13:0 sredinom posljednje četvrtine, koja ih je dovela do rezultata 108:90.

Gosti su iz igre pogodili 54,2 posto svojih šuteva, a trice gađali 13/33 pa im nije previše smetalo što su ih domaćini uvjerljivo nadskakali s 49-35. Harden je još jednom bio najbolji igrač Houstona. Upisao je 29 poena, sedam asistencija i četiri ukradene lopte, a sjajan je bio i Delfino s 22 poena i šutom za tricu 6/7. Po 18 poena dodali su Toney Douglas i Patrick Patterson. Bucksi su imali sedmoricu strijelaca u dvoznamenkastim brojevima, ali najbolji od njih bio je Brandon Jennings sa 16 poena i sedam asistencija. Istaknuo se još novak John Henson s 11 poena i 15 skokova.

Celticsi prekinuli seriju poraza, Blazersi slavili u Memphisu

S dobrom formom nastavili su Portland Trail Blazersi (17-15) svladavši na gostovanju Memphis Grizzliese (20-10) s 86:84. U vrlo izjednačenoj utakmici gosti su u posljednje dvije minute ušli s tri poena prednosti (85:82) te odigrali odličnu obranu i Grizzliesima do kraja susreta dozvolili samo dva poena. Propisno su se u tom periodu ispromašivali Mareesse Speights, Mike Conley i Rudy Gay, koji je promašio i posljednji šut na utakmici te propustio donijeti svojoj momčadi produžetak. U toj situaciji valja pohvaliti Nicolasa Batuma zbog dobre obrambene reakcije.

Svi članovi gostujuće početne petorke završili su utakmicu s dvoznamenkastim brojem poena, a najviše su se istaknuli Wesley Matthews (21 poen), J.J. Hickson (19 poena, 11 skokova) i LaMarcus Aldridge (15 poena, 12 skokova). Grizzliesi su ovu utakmicu igrali bez bolesnog Zacha Randolpha, a zanimljivo je da su za tricu šutirali 2/5 te da su iz slobodnih bacanja imali stopostotnih 18/18. Predvodio ih je Speights s 22 poena i 13 skokova, a Gay je upisao 19 poena i devet skokova.

Neugodnu seriju od četiri uzastopna poraza uspjeli su prekinuti Boston Celticsi (15-17). U svojoj su dvorani ugostili Indiana Pacerse te ih izvrsnom igrom u obrani ograničili na samo 75 poena (31,8 posto iz igre). Celticsi su slabo ušli u utakmicu i u prvoj četvrtini šutirali 7/24, no serija 17:3 u drugoj četvrtini lansirala ih je prema pobjedi rezultatom 94:75. Prednost su povećavali iz četvrtine u četvrtinu, a do najvećih plus 24 došli su dvije minute prije kraja. U posljednje tri četvrtine šut Celticsa bio je na visokih 50,8 posto.

Najefikasniji igrač domaćina bio je Rajon Rondo s 18 poena, sedam asistencija i pet skokova, a 18 poena i sedam skokova prikupio je Kevin Garnett prije nego je u trećoj četvrtini isključen zbog grubog prekršaja na Tyleru Hansbroughu. Paul Pierce i Courtney Lee ubacili su po 13 poena. Samo su dva igrača Pacersa upisala značajniji učinak. Hansbrough je postigao 19 poena, a David West zabio deset poena i dodao isto toliko skokova.

Novi poraz, sedmi u posljednjih osam utakmica, doživjeli su u svojoj dvorani Phoenix Sunsi (12-22). Rezultatom 87:80 nadigrali su ih gosti iz Salt Lake Cityja, koji su utakmicu prelomili bijegom na 17 poena prednosti tri minute prije kraja. Utah Jazz (17-17) trice je gađao 1/9 pa se okrenuo poenima iz reketa i u tom segmentu igre nadjačao domaćine s čak 60:28, a za to su se pobrinuli Al Jefferson s 21 poenom i osam skokova te Paul Millsap s 19 poena i deset skokova. Sunsi su izgubili čak devet lopti više od svojih suparnika, a dovoljne im nisu bile ni vrlo dobre partije Marcina Gortata (18 poena, 11 skokova) i Gorana Dragića (17 poena, šest asistencija).

Pistonsi dobili četvrtu zaredom, Netsi u drugom produžetku slomili Wizardse

Brooklyn Netsima (18-15) trebala su dva produžetka za pobjedu u gostima kod Washington Wizardsa (4-27). Domaćini su tijekom utakmice nekoliko puta gubili prilično veliku prednost, a koševima Nenea i Bradleya Beala dolazili su do izjednačenja u završnim sekundama regularnog dijela i prvog produžetka. Devet sekundi prije kraja drugog produžetka Beal je realizirao slobodna bacanja za 113:113, no preostalo vrijeme bilo je dovoljno Jou Johnsonu (18 poena) da postigne odlučujući koš i osigura svojoj momčadi drugu uzastopnu pobjedu.

Netsi su bili puno bolji u skokovima (54-41), a u tom segmentu igre ih je predvodio još jednom odlični Brook Lopez s 27 poena i 13 skokova. Deron Williams ostvario je učinak od 24 poena, deset asistencija i sedam skokova, a vrlo dobar je bio i Andray Blatche s 13 poena i 12 skokova. Najbolji u domaćim redovima bili su Beal s 24 poena i šest skokova, Jordan Crawford s 23 poena i šest skokova te Nene s 20 poena i šest skokova.

S dobrim igrama nastavili su Detroit Pistonsi (13-22). U svojoj su dvorani ugostili Atlanta Hawkse (20-11) i porazili ih s minimalnih 85:84 za svoju četvrtu uzastopnu pobjedu. Pistonsi su u prvom poluvremenu goste ograničili na samo 36 poena, a početkom treće četvrtine vodili su s 55:36. U posljednjih 12 minuta ušli su s 12 poena prednosti, a onda se slabom igrom doveli u nezgodnu poziciju. Dvije minute prije kraja 85:82 postavio je Rodney Stuckey, a Hawksi su do kraja dvoboja upisali samo dva poena. Pistonsi su bili nadmoćni pod koševima (skokovi 56-38, poeni iz reketa 52:34), a njihovi najbolji igrači na ovoj utakmici bili su Austin Daye s 20 poena i šest skokova te Greg Monroe s 18 poena i devet skokova. Najbolji među gostima bili su Josh Smith s 20 poena, Al Horford s 19 poena i 15 skokova te Lou Williams sa 17 poena i osam asistencija.

Petorka večeri

C. Paul (LA Clippers): 30 p, 13 as, 6 sk
J. Harden (Houston): 29 p, 7 as, 4 uk
K. Bryant (LA Lakers): 38 p, 3 as, 5 uk
C. Boozer (Chicago): 27 p, 12 sk
D. Cousins (Sacramento): 31 p, 20 sk, 4 as

Sacramento Kingsi (13-20) su gostovali u Air Canada Centru kod Toronto Raptorsa (12-21) te s rezultatom 105:96 došli do svoje druge uzastopne gostujuće pobjede. Predvodio ih je sjajni DaMarcus Cousins s 31 poenom i 20 skokova za 33 minute u igri, a 20 poena dodao je John Salmons. Startna petorka Raptorsa nije bila raspoložena pa su se istaknuli igrači s klupe, Kyle Lowry s 24 i Alan Anderson s 20 poena.

Kyrie Irving odigrao je sjajnu utakmicu na gostovanju Cleveland Cavaliersa (8-26) kod Charlotte Bobcatsa (8-24). Ostvario je učinak od 33 poena, šest asistencija, pet skokova i tri blokade te sve začinio pobjedničkim ubačajem za 106:104 sekundu prije isteka vremena. Za Cavse su dobro odigrali i Tristan Thompson (19 poena, 13 skokova) te C.J. Miles (18 poena), dok su poražene Bobcatse predvodili igrači s klupe, Ben Gordon s 27 poena te Ramon Sessions s 20 poena i šest asistencija.

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.01.2013. u 17:20
    Jedva čekam gledat Pistonse za koju godinu,nadam se sa Drummondom i Monroe-om ispod koševa,Knight kao play,još jedan dobar pik i nadam se da će doć PO i bolja vremena za njih!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.01.2013. u 15:30
    drummond se polako pretvara u "cudoviste"uz 2-3 kvalitetna suigraca i popravak slobodnih moglo bi bit u ligi za godinu-dvi bynum-who,howard-who
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.01.2013. u 14:40
    Dobro ne kritiziraju ga samo sa Sportneta, slušo sam jučer u prijenosu da ga dosta tamo svi kritiziraju da ne preuzima odgovornost sad kad nema Rosea. A slažem se i s ovim da nije sve ppg, al jučer se valjda napalio na to sve.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.01.2013. u 12:22
    kako stvari stoje trenutno ne vidim na koju bi foru miami riješio knickse sa ovakvim anthonyem u 6 utakmica. bit će to napeto finale istoka, u 7 tekmi sigurno
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.01.2013. u 12:10
    Boozer odigrao super utakmicu. A neki dan bio članak o njemu kak mu je ova sezona jedna od najlošijih u karijeri. Valjda su ga bocnule kritike sa sportneta. :)
    Obrisan korisnik

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies