Košarka

Video: Clippersi uzvratili Warriorsima, Spursi se oporavili kod kuće

Ivor Krapac • nedjelja, 06.01.2013.
Video: Clippersi uzvratili Warriorsima, Spursi se oporavili kod kuće
Foto: EPA

Los Angeles Clippersi i San Antonio Spursi nastavili su niz domaćih pobjeda uvjerljivim slavljima u sinoćnjem NBA programu. Clippersi su došli do uzvrata Golden State Warriorsima za poraz ranije ovog tjedna, dok su se Spursi u dvoboju s Philadelphia 76ersima vratili na uspješni put poslije poraza u New Yorku. Knicksi su također bili u akciji u noći sa subote na nedjelju po našem vremenu, a do pobjede u Orlandu vodio ih je raspoloženi Carmelo Anthony...

Clippersima uspio brzi uzvrat

Nakon što su u srijedu u gostima izgubili od Golden State Warriorsa (115:94), pretrpjevši drugi poraz u dvije večeri, Los Angeles Clippersi su u novom ogledu s istom momčadi pokazali drugačije lice. Trenutno drugoplasirana momčad Zapada (27-8) nadjačala je Warriorse (22-11) sa 115:89, pobrinuvši se za nastavak niza pobjeda na domaćem parketu, koji je sada na 12 uzastopnih utakmica.

Kao i večer ranije u gradskom ogledu s Lakersima, glavni junak Clippersa ponovno je bio Chris Paul, koji se istaknuo s 27 poena, devet asistencija i pet skokova. Blake Griffin pridružio se s 20 poena, sedam skokova i pet asistencija, a 12 od svojih 20 zabio je u prvoj četvrtini, poslije koje je domaća momčad vodila s 35:12.

S tako uvjerljivim početkom, Clippersima je u nastavku sve bilo lakše, a nakon treće četvrtine Warriorsima je prijetio potpuni potop, sa zaostatkom od 103:66 na ulasku u posljednjih 12 minuta. Ipak, momčad Vinnyja Del Negra je do kraja utakmice malo spustila brzinu, što je gostima omogućilo da uljepšaju poraz.

"Prilično smo dobri kod kuće", osvrnuo se Chris Paul poslije utakmice: "Mislim da nam je ovo bila 12. uzastopna pobjeda, a sve to radimo zbog naših navijača, koji nam daju energiju. Moramo nastaviti ovako, ovo mjesto treba ostati teško osvojivo za suparnike."

"Prvi put nakon što su nas dobili ovdje, reagirali su kao da su slavili u NBA finalu", dodao je Paul o suparnicima: "Kasnije su nas dosta lako dobili u svojoj dvorani, pa smo željeli obraniti svoj teren. Ovo je bio treći put da smo se s njima sreli u situaciji kada igramo drugi put u dvije večeri, bili smo svjesni da nas čeka duga večer ako ćemo im dopustiti da izađu na parket i trče."

Uz Paula i Griffina, Clippersi su imali još petoricu koji su završili s 10 ili više poena, a najbolji među njima bio je Eric Bledsoe, koji je ubacio 17. Goste je s 14 poena vodio Klay Thompson, dok je Harrison Barnes dodao 11, a Stephen Curry i David Lee po 10 poena.

Spursi na krilima svojeg trojca

Dva dana nakon što su im Knicksi u New Yorku prekinuli niz od sedam dobivenih utakmica, San Antonio Spursi (27-9) nastavili su drugu uspješnu seriju, proslavivši svoju 10. uzastopnu domaću pobjedu sa 109:86 protiv Philadelphia 76ersa (15-20). Momčad Gregga Popovicha slavila je s vodećim ulogama svojeg glavnog trolista, s 20 poena i pet asistencija Tonyja Parkera, 19 poena i sedam skokova Manua Ginobilija i 16 poena i osam skokova Tima Duncana.

Duncan se svojim subotnjim učinkom probio na 24. mjesto ljestvice najboljih strijelaca u NBA povijesti, sada s 23.179 poena u karijeri, čime je pretekao Adriana Dantleyja.

Od svih stvari iz pobjede, Spurse će najviše moći razveseliti Ginobilijeva igra, uz poteze kojima je 35-godišnji Argentinac pokazao da su problemi s ozljedom iz ranijeg dijela sezone sada za njim. "Natrag sam već više od mjesec dana", osvrnuo se Ginobili: "Naravno, teško je biti svjež ukoliko igrate četiri utakmica u pet večeri, ali kada dobijete dan odmora i miran san preko noći, sve se vraća na prijašnju razinu. Prije ili kasnije stvari će postati bolje, mora biti tako."

U subotnjem nastupu stvari su za domaće bile prilično dobre već u prvoj četvrtini, u kojoj su vodili s 29:16, a taj dio utakmice završili su s 31:21 na svojoj strani. S ranom poslanom porukom 76ersima što ih čeka, Spursi nisu popustili ni u nastavku.

Danny Green završio je s 13, a Tiago Splitter i Gary Neal dodali su po 12 poena u pobjedničkoj momčadi, Splitter s 10 skokova. Spencer Hawes je s 22 poena i šest skokova vodio goste iz Philadelphije.

Carmelo vukao Knickse do uspjeha u Orlandu

New York Knicksi (23-10) nisu imali jednostavan posao na gostovanju kod Orlando Magica (12-21), ali sve je lakše kada je Carmelo Anthony raspoložen kao što je bio u ovom susretu. Sa 16 od svojih 40 poena u posljednjoj četvrtini, Anthony je vodio svoju momčad u preokretu u posljednjih 12 minuta, u koje su ušli sa zaostatkom od 89:81, na putu do završnih osam poena prednosti (114:106).

Treća četvrtina u potpunosti je pripala Magicu, s 34:22 u tom razdoblju utakmice, ali predvođeni svojim najboljim igračem, Knicksi su imali odgovor u preostalom razdoblju do kraja.

Na putu do 40 poena, Anthony je pucao 14/29 iz igre, a dodao je i po šest skokova i asistencija. J.R. Smith ubilježio je 18 poena i šest skokova, Jason Kidd 15 poena, osam skokova i sedam asistencija, a Tyson Chandler 14 poena i 12 skokova.

"Stvar je bila u našem trudu da pokrenemo stvari", osvrnuo se Carmelo nakon utakmice: "Željeli smo se pokrenuti i napraviti sve što je bilo potrebno da dobijemo, što nam je i uspjelo."

Magic je imao dvojicu izrazito raspoloženih, s po 29 poena Arrona Afflala i Jameera Nelsona, koji je dodao i osam asistencija. Nikola Vučević istaknuo se s 11 poena i 18 skokova, a jednaki broj poena imao je i Andrew Nicholson.

Triple-double Ronda u Atlanti

Iako stvari za njih nisu izgledale obećavajuće u prvom poluvremenu, u kojem su imali i 19 poena zaostatka, Boston Celticsi (16-17) došli su do željenoga protiv Atlanta Hawksa (20-12). Gostujuća momčad slavila je s 89:81, a ključnom se pokazala treća četvrtina, u kojoj su zadržali Hawkse na devet ubačenih poena i dobili taj dio utakmice s 33:9.

Rajon Rondo se na putu do pobjede istaknuo triple-doubleom, s 14 poena, 11 skokova i 10 asistencija, a najviše je zabio Paul Pierce, koji je završio s 26 poena, uz devet skokova i pet asistencija. Kevin Garnett imao je 14 poena i pet skokova. Domaće su vodili Lou Williams s 28 i Jeff Teague sa 17 poena, dok je Josh Smith imao 12 poena, 10 skokova i pet asistencija.

Blazersi slavili kod oslabljenih Timberwolvesa

Portland Trail Blazersi (18-15) nastavili su svoj pozitivni nalet dolaskom do sedme pobjede u posljednjih 10 utakmica, sa 102:97 na gostovanju kod oslabljenih Minnesota Timberwolvesa (15-15). Domaća momčad ponovno je bila bez Rickyja Rubija, kojeg i dalje muče grčevi u leđima, dok im novi problem predstavlja obnovljena ozljeda desne ruke Kevina Lovea, zbog koje je već pauzirao na početku sezone.

Na pregledu je ustanovljeno da je ponovno došlo do prijeloma, što će na neko vrijeme udaljiti Lovea s parketa. No, još nije poznato koliko će dugo morati pauzirati.

Blazersi su obavili najveći dio posla u prve dvije četvrtine, sa 79:61 na ulasku u posljednju dionicu. U završnici im nije išlo lako, Timberwolvesi su se nešto više od minutu do kraja približili na 96:94, ali dvica LaMarcusa Aldridgea i dva slobodna bacanja Wesleyja Matthewsa odveli su goste na sigurnih 100:94 22 sekunde prije posljednje sirene.

Wesley Matthews i Nicolas Batum ubilježili su po 26 poena za goste. Damian Lillard dodao je 20 poena i šest asistencija, a LaMarcus Aldridge 14 poena, devet skokova i šest asistencija. Nikola Peković završio je s 21 poenom i 15 skokova za Timberwolvese, dok je prvi u pratnji bio Derrick Williams (18 poena, šest skokova).

Nuggetsi, Pacersi i Netsi obranili domaći teren, Rocketsi slavili na gostujućem

Denver Nuggetsi (19-16) došli su do nešto veće prednosti na osmom mjestu Zapada, na kojem se trenutno nalaze, s domaćih 110:91 protiv Utah Jazza (17-18). Danilo Gallinari je na putu do pobjede imao 26 poena, Andre Iguodala dodao je 18, a Kenneth Faried oporavio se od želučanih problema na dan utakmice u dovoljnoj mjeri da bude sposoban za 15 poena i 10 skokova. Paul Millsap je s 15 poena i sedam skokova vodio goste.

Indiana Pacersi (20-14) pokazali su previše za Milwaukee Buckse (16-16), nanijevši gostujućoj momčadi četvrti poraz u nizu. Završilo je s 95:80, a glavni junak pobjednika bio je Roy Hibbert, koji je ubilježio 20 poena i 15 skokova. Monta Ellis imao je 21 poen za goste.

Brooklyn Netsi (19-15) doživjeli su samo jedan poraz otkako je P.J. Carlesimo naslijedio Averyja Johnsona, a do popravljanja omjera na 5-1 s privremenim glavnim trenerom došli su sa subotnjih 113:93 protiv Sacramento Kingsa (13-21). Netsi su pritom imali šestoricu dvoznamenkastih strijelaca, a najefikasniji među njima bio je Brook Lopez, koji je zabio 18 poena. DeMarcus Cousins je s 28 poena i 11 skokova vodio Kingse.

Houston Rocketsi izgledaju sve bolje na Zapadu. Do četvrte uzastopne pobjede i popravljanja omjera na 20-14 došli su sa subotnjih gostujućih 112:104 protiv Cleveland Cavaliersa (8-27), još jednom uz glavnu ulogu Jamesa Hardena. Vodeći adut Rocketsa završio je s 29 poena, 16 u posljednjoj četvrtini, u koju se ušlo sa 78:78 na semaforu.

Uz poene, Harden je imao i sedam osvojenih lopti, dok je prvi u pratnji bio Jeremy Lin, koji se priključio s 20 poena i pet asistencija. Kyrie Irving završio je s 30 poena i šest asistencija za domaću momčad, kojoj i dalje nedostaje ozlijeđeni Anderson Varejao. Brazilac je u subotu propustio devetu uzastopnu utakmicu zbog problema s koljenom.

Dallas Mavericksi (13-21) nastavili su ići u pogrešnom smjeru, a u novom nastupu nisu dobili potrebnu iskru bez obzira na povratak Dirka Nowitzkog u početnu petorku. Nowitzki je prvi put ove sezone bio starter, a Mavericksi su to "proslavili" domaćim porazom od najslabije momčadi Zapada, s 99:96 u korist New Orleans Hornetsa (8-25), uz odluku u produžetku.

Sve najvažnije poene za Hornetse u dodatnih pet minuta zabio je Eric Gordon, predvodeći ih u preokretu poslije zaostatka od 94:91 u posljednje dvije minute.

Greivis Vasquez upisao je 25 poena, devet asistencija i sedam skokova za goste, Ryan Anderson dodao je 16 poena i sedam skokova, a Gordon je imao 14 poena. Dirk Nowitzki završio je s 20 poena i šest skokova za Mavse, dok se Vince Carter priključio sa 17 poena i pet skokova.

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.01.2013. u 17:46
    Mogli ste vala i Mirzu spomenuti, nista vam nije falilo čovijek je imao extra ucinak i napokon je proigrao, onako kako se i ocekivalo od njega da igra.... pozzz
    Obrisan korisnik
  • bonkas06.01.2013. u 16:35
    bravo za izvještaj... u zadnje vrijeme relativno opširno pišete, popravljate se... iako mmože to i još bolje, NBA definitivno ima publiku u hr
    bonkas
  • Hektor33306.01.2013. u 15:21
    LAC ponovo ulazi u seriju
    Hektor333
  • Charlie Harper06.01.2013. u 12:28
    Bravo za Spurse.Manu sve bolji,očekujem Spurse na vrhu zapada
    Charlie Harper
  • Obrisan korisnik06.01.2013. u 12:27
    Melo MVP!!
    Obrisan korisnik

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies