Košarka

Spursi nanijeli Lakersima peti uzastopni poraz, Clippersi u Staples Centru dobili 13. zaredom

Igor Šestak • četvrtak, 10.01.2013.
Spursi nanijeli Lakersima peti uzastopni poraz, Clippersi u Staples Centru dobili 13. zaredom
Foto: EPA

Bogatu srijedu u NBA ligi obilježio je dvoboj Spursa i Lakersa. Očekivano, slavili su Spursi, ali ne bez poteškoća. Clippersi za to vrijeme nižu rekorde pa su protiv Mavericksa svoj niz domaćih pobjeda produžili na 13 utakmica. Grizzliesi su slavili u zanimljivom okršaju protiv Warriorsa, a za iznenađenja dana pobrinuli su se Hornetsi, Cavaliersi i Bucksi. Thunder je lako svladao Timberwolvese koji nikako da se riješe problema s ozljedama.

Spursi umalo ispustili Lakerse, Popovichu bilo teško gledati

U svojoj drugoj utakmici bez ozlijeđenih Dwighta Howarda, Paua Gasola i Jordana Hilla, Los Angeles Lakersi (15-20) nisu uspjeli na gostovanju iznenaditi favorizirane San Antonio Spurse (28-10), ali su bili vrlo blizu. Svoj peti poraz zaredom doživjeli su rezultatom 108:105.

Spursi su prvu četvrtinu dobili s 24:17, a nakon dvije minute druge četvrtine imali su plus 11. Na poluvrijeme se otišlo s vodstvom domaćina 54:45, a treća četvrtina donijela je Spursima rast prednosti do najvećih 17 poena (83:66). Sedam minuta prije kraja utakmice Stephen Jackson je pogodio tricu za vodstvo Spursa 101:85 i činilo se u tom trenutku da je utakmica gotova. No, Spursi su pokazali za njih neobično opuštanje i napadačku nonšalanciju te su u idućih šest minuta zabili samo četiri poena. Lakersi su to znali iskoristiti pa se u posljednju minutu ušlo kod rezultata 105:102 za Spurse.

Kobe Bryant: "Izgubili smo petu utakmicu zaredom i mislim da to dovoljno govori. No, zaigrali smo čvrsto i mislim da smo naučili nešto novo. Earl Clark u avionu sjedi kraj mene i kad razgovaramo kaže mi da je spreman zaigrati. Večeras je odigrao fenomenalno protiv vraški dobre momčadi. Impresionirao me."

Domaćine je na plus šest odveo Manu Ginobili tricom 43 sekunde prije kraja, ali 12 sekundi kasnije istom je mjerom uzvratio Earl Clark. Tony Parker je u idućem napadu upisao svoju šestu izgubljenu loptu pa je Lakersima ostalo deset sekundi za posljednji napad. Uspjeli su čak dva puta šutirati tricu, ali ni Kobe Bryant ni Earl Clark nisu uspjeli pogoditi za produžetak.

"U napadu smo bili do te mjere neuredni da nisam mogao prepoznati koja je to momčad na parketu. Igrali smo sporo, uzimali neizrađene šuteve, a lopta nije išla onako kako bi trebala. Bilo je to zaista teško gledati", izjavio je nakon utakmice kritični Gregg Popovich. Njegova je momčad izgubila čak 19 lopti (Lakersi deset), od toga šest u posljednjoj četvrtini. Lakersi su zbog toga na utakmici imali čak 11 šuteva više, ali nisu bili dovoljno precizni. Iz igre su pogodili 46,3 posto svojih pokušaja, dok su domaćini završili na 48,8 posto.

Šest igrača domaće momčadi postiglo je dvoznamenkasti broj poena. Najefikasniji je bio Tony Parker s 24 poena (šut iz igre 6/10) i šest asistencija. Ginobili je ušao s klupe i upisao 19 poena i osam skokova, sjajan je bio Thiago Splitter s 14 poena i isto toliko skokova, a 14 poena je zabio i Jackson. Bryant je predvodio Lakerse s 27 poena (šut iz igre 10/24) i pet asistencija, Metta World Peace je zabio 23 poena uz osam skokova, Steve Nash upisao 14 poena i devet asistencija, no priča večeri je bio Earl Clark. Igrač koji je ove sezone nastupio na samo 12 utakmica i u cijeloj sezoni iz igre šutirao 5/17, Spursima je zabio 22 poena (iz igre 9/12) i dodao 13 skokova.

Clippersi još jednom obranili svoju utvrdu, Grizzliesi prejaki za Warriorse

Za razliku od Lakersa, Los Angeles Clippersi (28-8) nemaju problema s formom. U srijedu su ugostili Dallas Maverickse (13-23), a unatoč manjim poteškoćama uspjeli su upisati 28. pobjedu u sezoni i 13. zaredom na svom parketu (rekord organizacije). Clippersi su vodili cijelo prvo poluvrijeme, no na odmor su otišli sa samo dva poena prednosti. U trećoj četvrtini su doživjeli pad u igri te su se dvije minute prije ulaska u posljednji period našli u zaostatku od deset poena. Serijom 9:0 uhvatili su priključak, a prilično neizvjesnu utakmicu riješili su u posljednje dvije minute. Kod vodstva 95:93 Blake Griffin je pogodio dvicu, a gosti do kraja utakmice nisu pronašli put do poena.

Šut iz igre Clippersa bio je 48,1 posto, a dobili su i skakačku bitku s uvjerljivih 47-34. Odličan je bio Chris Paul s 19 poena (šut iz igre 8/13), 16 asistencija i pet skokova, a isti broj poena upisao je i Matt Barnes uz sedam skokova. Griffin nije imao posebno dobru večer (iz igre 6/13, šest izgubljenih lopti), ali je ipak završio susret s vrlo dobrih 15 poena i 13 skokova. Najbolji pojedinac Dallasa bio je Darren Collison s 22 poena i šest asistencija, 17 poena je postigao O.J. Mayo, a 13 uz šest skokova Dirk Nowitzki.

Uzbudljiv dvoboj ove sezone odličnih klubova viđen je u Oaklandu. Domaći Golden State Warriorsi (22-12) u neizvjesnoj utakmici nisu uspjeli zadržati Zacha Randolpha te su od Memphis Grizzliesa poraženi s 94:87. Gosti su minutu prije poluvremena imali 14 poena prednosti, ali Warriorsi su pronašli put do izjednačenja (74:74 sedam i pol minuta prije kraja). Nakon nekoliko minuta sasvim ravnopravne borbe Grizzliesi su kod rezultata 82:82 preko Marca Gasola i Mikea Conleya napravili seriju od 6:0. Stephen Curry je tricom za 87:90 vratio nadu domaćinima, ali u posljednjih 30 sekundi Randolph je zabio četiri poena i osigurao pobjedu Memphisu.

Grizzliesi su bili nešto bolji u skokovima (43-38), a u poenima iz reketa nadmašili su svoje protivnike sa 60:34. Trica im je bila očajna (2/17), dok su domaćini iz istog broja pokušaja zabili sedam trica. Randolph je predvodio Grizzliese s 19 poena i 12 skokova, a važnu ulogu u ovoj pobjedi odigrali su još Rudy Gay (18 poena, šest asistencija, pet skokova) i Mike Conley (16 poena, četiri asistencije). Najbolji u redovima Warriorsa bili su Curry s 24 poena te Klay Thompson s 20 poena, sedam skokova i sedam asistencija.

Nove loše vijesti za Timberwolvese, Bucksi preokrenuli Bullse

Oklahoma City Thunder (27-8) u srijedu nije imao većih problema. Rezultatom 106:84 na svom je parketu porazio desetkovane Minnesota Timberwolvese (16-16). Sezona Minnesote u potpunosti je obilježena ozljedama igrača, a novi veliki udarac za ovu momčad stigao je uoči gostovanja kod Thundera. Kevin Love morat će na operaciju desne ruke. Ozljedu je zaradio u utakmici protiv Nuggetsa, a zbog ozljede iste ruke propustio je prva tri tjedna aktualne sezone. Sada će morati pauzirati osam do deset tjedana. Wolvesi su u Oklahoma Cityju nastupili i bez Baree, Budingera, Roya, Leeja te trenera Ricka Adelmana (privatni razlozi) pa konačni rezultat i nije neočekivan.

Nakon nešto slabijeg ulaska u utakmicu (prva četvrtina 16:16), Thunderov se stroj zahuktao i do kraja utakmice iz četvrtine u četvrtinu povećavao svoju prednost. Igrači OKC-a su iz igre pogodili 47,4 posto svojih šuteva, a vrlo precizni bili su za tri poena (11/20). Do pobjede su ih već po običaju vodili Kevin Durant (26 poena, osam skokova) i Russell Westbrook (23 poena, osam skokova, sedam asistencija), a odličan je još jednom bio i Kevin Martin s 19 poena (trica 4/7). Najraspoloženiji igrači Minnesote bili su Nikola Peković sa 17 poena i deset skokova te Derrick Williams s 14 poena i 11 skokova. Aleksej Šved je postigao 18 poena, ali se istaknuo i sa sedam izgubljenih lopti.

Nakon odlaska Scotta Skilesa Milwaukee Bucksima (18-16) ide prilično dobro. Na gostovanju u Chicagu u prvom poluvremenu nisu nijednom vodili, a pritom su pali u zaostatak od 15 poena, no u drugom su poluvremenu zaigrali znatno bolje, preokrenuli utakmicu protiv Bullsa (19-14) te rezultatom 104:96 upisali drugu pobjedu s Jimom Boylanom na klupi. Utakmica je odlučena u posljednje dvije minute, u kojima je napad Bullsa potpuno zakazao. Nakon slobodnog bacanja Carlosa Boozera minutu i 50 sekundi prije kraja za 96:100 domaćini do kraja utakmice nisu upisali niti poen.

Bucksi su u posljednje dvije četvrtine trice gađali 7/15 (ukupno 10/22), a obrambeno su se istaknuli s čak 15 blokada. U tom segmentu igre predvodio ih je Larry Sanders s čak sedam blokada, a upisao je i 12 skokova. Učinak sezone ostvario je Brandon Jennings te vodio momčad do pobjede s 35 poena, šest skokova i šest asistencija. Mike Dunleavy je zabio 16, Monta Ellis 14, a Ersan Ilyasova 13 poena. Bullse je još jednom predvodio Boozer, ovaj put s 22 poena i 11 skokova. 19 poena zabio je Nate Robinson, a jedan manje Luol Deng.

Hornetsi niskom postavom šokirali Rocketse, klupa Celticsa riješila Sunse

Za iznenađenje večeri pobrinuli su se New Orleans Hornetsi (10-25) pobijedivši s 88:79 Houston Rocketse (21-15). Do svoje treće uzastopne pobjede Hornetsi su stigli sjajnom posljednjom četvrtinom koju su dobili s 29:10, a 15 poena u tom periodu igre zabio je Robert Mason, koji je usput odradio i odličan posao u zaustavljanju Jamesa Hardena. Prvi strijelac Rocketsa zabio je 25 poena, ali u posljednjoj četvrtini samo tri. Ipak, uspio je i 14. put zaredom doći do 25 poena i srušiti rekord organizacije koji je držao Moses Malone s 13. utakmica u kojima je zabijao minimalno 25 poena.

New Orleansu očito leže klubovi iz Texasa pošto su tri pobjede nanizali protiv Spursa, Mavsa i u srijedu Rocketsa. Tri igrača Hornetsa imala su po 17 postignutih poena. Već spomenuti Mason koji je iz igre šutirao 6/7, zatim Greivis Vasquez (11 asistencija) te Jason Smith (deset skokova). Posebno zanimljiva bila je odluka trenera Hornetsa, Montyja Williamsa da u četvrtoj četvrtini zaigra s niskom postavom bez Anthonyja Davisa i Robina Lopeza, a taj mu se potez u konačnici itekako isplatio. Harden je bio jedini dvoznamenkasti strijelac Houstonove momčadi, kojoj je prekinut niz od pet uzastopnih pobjeda.

Još jednu dobru obrambenu predstavu pružili su Boston Celticsi (18-17) i preko Phoenix Sunsa (12-25) došli do četvrte uzastopne pobjede. Celticsi su u četvrtu četvrtinu ušli s vodstvom 67:64, ali su ju otvorili serijom 13:4 pa odjurili do pobjede rezultatom 87:79. Sunse su u posljednjoj četvrtini ograničili na samo 16,7 posto ubačaja iz igre. Početna petorka Bostona ovaj put nije bila pretjerano efikasna pa su do izražaja došli igrači s klupe. Jared Sulinger je upisao 12 poena i za njega rekordnih 16 skokova, 14 poena zabio je Jeff Green, a 13 Jason Terry. Sunsi su doživjeli i deseti poraz u posljednjih 11 utakmica, a učinkom su se istaknuli Luis Scola (16 poena, osam skokova) i Marcin Gortat (12 poena, 14 skokova).

Petorka večeri

K. Irving (Cleveland): 33 p, 4 as, 3 uk
B. Jennings (Milwaukee): 35 p, 6 sk, 6 as
K. Durant (OKC): 26 p, 8 sk, 3 as
K. Faried (Denver): 19 p, 19 sk, 2 bl
A. Jefferson (Utah): 26 p, 8 sk, 2 as

Kenneth Faried zabilježio je 19 poena i isto toliko skokova te odveo svoje Denver Nuggetse (21-16) do pobjede nad Orlando Magicom (12-23). Osam i pol minuta prije kraja susreta Magic je imao plus osam, no uporni Nuggetsi vratili su se u susret. U posljednje dvije minute ušlo se s rezultatom 99:99, no u završnici su domaćini bili spretniji i odnijeli pobjedu sa 108:105. Denveru je to treća uzastopna pobjeda, dok su košarkaši Orlanda pretrpjeli i deseti poraz zaredom. Osim Farieda, u raznovrsnom napadu Nuggetsa 19 poena je zabio i Ty Lawson uz osam asistencija. 18 poena je zabio Andre Miller, 16 Corey Brewer, a 15 Danilo Gallinari. U momčadi s Floride najbolji su bili Jameer Nelson s 20 poena i osam asistencija te J.J. Redick sa 17 poena.

Dobru formu uhvatili su u posljednje vrijeme Toronto Raptorsi (13-22). Svoju sedmu pobjedu u posljednjih deset utakmica zabilježili su u srijedu na svom parketu protiv Philadelphia 76ersa (15-22), koji pak proživljavaju teško razdoblje od pet uzastopnih poraza. Kanađani su svoje goste ograničili na 39,2 posto ubačaja iz igre, a odlučujuću prednost ostvarili su u trećoj četvrtini. U pobjedi s konačnih 90:72 najviše su se istaknuli Amir Johnson (19 poena, 12 skokova), DeMar DeRozan (19 poena) te Ed Davis (17 poena, devet skokova). Sixersi su imali samo dvojicu donekle raspoloženih igrača. Po 16 poena upisali su Jrue Holiday i Thaddeus Young.

Treća četvrtina bila je presudna i u utakmici Cleveland Cavaliersa (9-28) i Atlanta Hawksa (20-14). Domaćini su posljednjih devet minuta te dionice igre dobili s rezultatom 26:12 te odjurili do konačne pobjede 99:83. Do pobjede ih je vodio Kyrie Irving s 33 poena (šut iz igre 11/15), dok je najbolji igrač Atlante bio Josh Smith sa 17 poena i osam skokova. Centarska linija donijela je pobjedu Utah Jazzu (19-18) na gostovanju kod Charlotte Bobcatsa (9-25). Bila je to četvrta pobjeda Jazza u posljednjih pet utakmica. Al Jefferson upisao je 26 poena i osam skokova, a Paul Millsap 19 poena, pet skokova i pet asistencija. U 12. uzastopnom domaćem porazu Bobcatsa istaknuo se Ben Gordon s 20 poena.

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.01.2013. u 15:14
    Sve podpisujem...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.01.2013. u 13:36
    hero-ball koji ti zagovaraš je statistički najneučinkovitiji mogući napad. naravno da svi žele da im najbolji igrač šutira zadnji šut, ali najbolji igrači su uvijek jako dobro čuvani. tako da je bolje da, recimo, artest šutira otvoren šut za pobjedu nego da kobe uzima fade away tricu preko dvojice.
    Obrisan korisnik
  • xavier10.01.2013. u 13:28
    mislim da bi se ipak i trenera trebalo nešto pitati...ne bi li ipak bilo logičnije da odluku o zadnjem napadu donese trener, a ne igrač na terenu bez obzira o kome se tu radilo?!
    xavier
  • Obrisan korisnik10.01.2013. u 13:23
    naravno da lopta treba ic najboljem igracu, samo onda taj igrac mora donijet najbolju odluku sta ce s njom, a fadeway trica, preko odlicne obrane Leonarda nije najbolja odluka, meni je Kobe drag, i super igra ove godine, ali pretjeruje!
    Obrisan korisnik
  • xavier10.01.2013. u 13:16
    @ Gunlitja bi ipak prije dao nekom drugom igraču koji je provjereno dobar šuter (a moram imati takvih u ekipi, ipak je ovo NBA, a ne A1 liga) i sam je iz razloga što mi glavnu zvijezdu čuvaju 2 protivnička igrača...
    xavier

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies