Košarka

Video: Thunder zadao novi udarac Lakersima, Bullsi jači od prekasno probuđenih Knicksa

Ivor Krapac • subota, 12.01.2013.
Video: Thunder zadao novi udarac Lakersima, Bullsi jači od prekasno probuđenih Knicksa
Foto: EPA

Oklahoma City Thunder pobrinuo se za nastavak negativnog niza Los Angeles Lakersa. Momčad Scotta Brooksa nanijela je Lakersima šesti uzastopni poraz, uz vodeću ulogu Kevina Duranta, koji je utrpao 42 poena. Chicago Bullsi pokazali su previše za New York Knickse, a Memphis Grizzliesi su u produžetku bili jači od San Antonio Spursa...

Thunder u pozitivnom, Lakersi produžili negativni niz

Oklahoma City Thunder (28-8) ubilježio je sedmu pobjedu u posljednjih devet utakmica slavivši u STAPLES Centeru, sa 116:101 protiv Los Angeles Lakersa (15-21), koji su izgubili šestu zaredom. I dalje bez pomoći Dwighta Howarda, Paua Gasola i Jordana Hilla, koji će najvjerojatnije morati na operaciju kuka zbog koje bi propustio ostatak sezone, momčad Mikea D'Antonija nije uspjela prekinuti negativnu seriju protiv vodećih na Zapadu. Kada već nije išlo težim putem, Lakersi će se nadati kraju lošeg niza protiv drugih najgorih na Istoku, u nedjeljnom domaćem ogledu s Cleveland Cavaliersima.

Slavnija NBA momčad iz Los Angelesa je ovim porazom poravnala svoj najgori negativni niz u gotovo šest godina. Posljednji put su šest utakmica u nizu izgubili u ožujku 2007.

Russell Westbrook o Lakersima: "Nisu gotovi. Imaju još puno utakmica do kraja i prilično sam siguran da će pronaći način da poslože stvari. No, nama je bitno da mislimo samo o sebi, o momčadi i cijelom klubu."

"Ovo nije bila laka utakmica. Mislim da smo obavili dobar posao igrajući momčadski u obrani, što je dalo ploda. Kevin je preuzeo kontrolu u najvećem dijelu susreta."

Sinoćnji ogled je već u prvom poluvremenu pokazala kako trenutno stoje stvari. Prije nego je taj period susreta okončan s 25:25, Thunder je u prvoj četvrtini imao 11 poena prednosti (25:14), a u drugoj dionici gosti su bili još bolji, s odlaskom do 64:48 na poluvremenu. Stvari su za Lakerse postale još gore u nastavku, s rastom razlike sve do velikih +27 za goste, 112:85 četiri minute do kraja.

Kako je dotad sve već bilo jasno, Kevin Durant i Russell Westbrook su nešto prije toga već završili na klupi, okončavši utakmicu u kojoj su još jednom vodili momčad iz Oklahoma Cityja. Durant je bio sjajan, završivši s 42 poena sa 16/25 iz igre, uz osam skokova i pet asistencija, dok se Westbrook pridružio s 27 poena, 10 asistencija i sedam skokova. Kevin Martin imao je 15 poena. Lakerse je s 28 poena vukao Kobe Bryant, a prvi u pratnji bio je Antawn Jamison, koji je ubacio 19, dodajući i 10 skokova.

"Doći ovdje i dobiti utakmicu je težak zadatak, bez obzira na sve", opisao je Durant poslije susreta: "Napravili smo dobar posao momčadskom igrom na oba kraja parketa tijekom cijele večeri, nismo ih shvatili olako. Imaju dvojicu koji su među najboljima na svijetu, cilj nam je bio izaći na parket i odigrati dobru utakmicu."

Na drugoj strani je ponovno bilo puno frustracije, o čemu je poslije poraza govorio Kobe Bryant, dok se Mike D'Antoni okrenuo onom što dolazi. "Rekao sam momčadi da je nama najvažnija stvar što nam sezona počinje u nedjelju", opisao je trener Lakersa: "Moramo ući u pozitivnu seriju. Imat ćemo samo jednu priliku da se pokrenemo, svi moraju biti spremni i mentalno i fizički - od sada nadalje, više ne smijemo raditi pogrešne korake, u takvoj smo situaciji. Sami smo se gurnuli u probleme, jedino se sami možemo i izvući, nadam se da će se neki igrači vratiti za naš nedjeljni početak."

Bullsi ponovno slomili Knickse

Bez obzira na povratak Carmela Anthonyja, koji je odradio jednu utakmicu suspenzije zbog sukoba s Kevinom Garnettom u dvoboju s Boston Celticsima, New York Knicksi (23-13) doživjeli su treći poraz u isto toliko ovosezonskih ogleda sa Chicago Bullsima (20-14). Ovog puta nije bilo previše uzbuđenja. Gosti iz Chicaga slavili su sa 108:101, a najveći dio posla obavili su u prvom poluvremenu, u kojem su imali i +25.

U posljednju četvrtinu ušlo se s 82:60 za Bullse, a s 41:26 u završnih 12 minuta, Knicksi su do kraja uspjeli učiniti rezultat ljepšim iz njihovog kuta gledanja.

Glavni junak pobjednika bio je Luol Deng, koji se istaknuo s 33 poena, a poslije susreta spomenuo je da se njegova momčad nikoga ne plaši čak i u očekivanju povratka Derricka Rosea, kojeg i dalje nema. "Ove sezone smo već pokazali da možemo protiv bilo koga kada smo fokusirani i potpuno unutra, bili smo blizu svakom suparniku s dobrim omjerom, bez obzira jesmo li dobili ili izgubili", opisao je Deng: "Znamo da se možemo nositi s bilo kime u ovoj ligi ukoliko se držimo našeg plana igre kada se pojavimo na parketu."

Taj plan za Denga i suigrače sinoć je bio limitirati Carmela Anthonyja barem na što veći broj teških šuteva, što im je uspjelo u prvom poluvremenu, u kojem je Carmelo pucao 4/14. U nastavku je Anthonyju išlo bolje, završio je s 39 poena uz 14/32 iz igre, dodajući i osam skokova i pet asistencija, no pokazalo se da je to stiglo prekasno da bi Knicksi izbjegli domaći poraz.

Carlos Boozer završio je sa 17 poena i šest skokova, a Richard Hamilton s 14 poena za Bullse, dok je J.R. Smith imao 13 poena uz 4/17 iz igre, a Tyson Chandler devet poena i 18 skokova za Knickse. Momčadi Mikea Woodsona nedostajali su startni razigravač Raymond Felton i pričuvni visoki igrači Rasheed Wallace i Marcus Camby.

Grizzliesi dobili četvrtu u nizu

Memphis Grizzliesi (24-10) proslavili su četvrtu uzastopnu pobjedu slomivši San Antonio Spurse (28-11) u utakmici riješenoj u produžetku. Grizzliesi su kod kuće slavili sa 101:98, a u dodatnih pet minuta postignuto je sveukupno devet poena, sa 6:3 za domaću momčad u tom razdoblju.

Povratak Nuggetsa u drugom poluvremenu

Denver Nuggetsi (22-16) oporavili su se od slabe prve 24 minute protiv Cleveland Cavaliersa (9-29), koje su na domaćem parketu nadjačali s 98:91. Gosti iz Clevelanda su na poluvremenu vodili s 56:45, a bili su u igri i u završnici susreta, s 89:89 dvije minute do kraja. No, s glavnim ulogama Tyja Lawsona i Danila Gallinarija, Nuggetsi su serijom od 7:0 prelomili utakmicu u svoju korist.

Gallinari je završio s 23 poena i sedam skokova, a Kosta Koufos s 21 poenom i šest skokova za momčad Georgea Karla. Kenneth Faried istaknuo se sa 17 poena i 11 skokova, Andre Iguodala s 13 poena i 11 skokova, a Lawson s 13 poena, osam asistencija i pet skokova.

Kyrie Irving je s 28 poena, sedam asistencija i pet osvojenih lopti vodio Cavse, dok se Dion Waiters priključio s 18 poena, a Tristan Thompson sa 16 poena i sedam skokova.

Prije toga, Spursi su došli do produžetka tricom Tonyja Parkera sa sirenom, a nakon što se u dodatni period utakmice ušlo s 95:95, odlučujuće poene zabili su Rudy Gay i Darrell Arthur, koji su se u posljednjih pola minute produžetka pobrinuli za +3 za domaće. Spursi su svoju posljednju šansu propustili promašenom tricom Manua Ginobilija u završnim trenucima.

Raniji dio susreta donio je nekoliko preokreta. S dobrom drugom četvrtinom, Grizzliesi su završili prvo poluvrijeme s 51:43 na svojoj strani, da bi se Spursi vratili u trećoj dionici, okrenuvši na 71:68 uoči četvrte četvrtine. Momčad Gregga Popovicha je rano u četvrtoj nekoliko puta vodila s +7, dvije i pol minute prije kraja četvrtine imali su +4, no domaći su izveli preokret i natjerali suparnike da do produžetka moraju tricom u svojem posljednjem napadu, uz Parkerov ubačaj za nastavak nade.

Nada Spursa nestala je u dodatnih pet minuta, što je razveselilo domaćeg trenera Lionela Hollinsa. "Bio je ovo dobar test naše mentalne snage i zajedništva, ostali smo skupa", opisao je Hollins, spominjući da njegova momčad nije pala bez obzira na razočaranje s kraja četvrte četvrtine: "Nastavili smo biti efikasni u napadu, nitko nije krenuo svojim putem, što nas je vodilo do pobjede."

Rudy Gay ubilježio je 23 poena i šest skokova, Mike Conley 21 poen i pet asistencija, a Zach Randolph 18 poena i 10 skokova za Grizzliese. Tony Parker je s 30 poena i pet asistencija vodio Spurse, Manu Ginobili pridružio se s 14 poena, šest skokova i pet asistencija, Tim Duncan s 13 poena, 15 skokova i tri blokade, a Tiago Splitter s 13 poena i pet skokova.

Celticsi u naletu, Warriorsi usporili Blazerse

Boston Celticsi (19-17) nastavili su uspješnu seriju došavši do pete uzastopne pobjede, s domaćih 103:91 protiv Houston Rocketsa (21-16). Momčad Doca Riversa dominirala je najvećim dijelom utakmice, a nakon što su se Rocketsi približili na samo 83:81 nešto manje od sedam i pol minuta do kraja, sve je riješeno s 20:10 za Celticse u ostatku susreta.

Domaće je s 23 poena i šest skokova predvodio Paul Pierce, dok se Kevin Garnett priključio s 18 poena, osam skokova i četiri blokade, a Jared Sullinger i Courtney Lee, dvojac s klupe, dodao je po 14 poena. Sullinger je imao i 11 skokova. James Harden ubilježio je 24 poena i pet asistencija, a Chandler Parsons 18 poena za momčad Kevina McHalea, jednog od glavnih aduta šampionskih Celticsa iz 80-ih.

Golden State Warriorsi (23-12) proslavili su 103:97 protiv Portland Trail Blazersa (20-16), kojima je prekinut niz od četiri pobjede. Blazersi su bili u gostima večer nakon što su na domaćem parketu svladali Miami Heat, a u tom teškom izazovu, Damian Lillard radio je najbolje što je mogao da im taj izazov ne bude i pretežak.

S 29 od svojih 37 poena u drugom poluvremenu, kandidat za najboljeg novaka sezone pobrinuo se da se Blazersi vrate u igru nakon što su četiri i pol minuta do kraja treće četvrtine gubili sa 67:47. Predvođeni Lillardom, gosti su se tri i pol minute prije posljednje sirene približili na samo 93:87, ali završnica je bila sretnija domaćoj momčadi.

Poslije Lillardove trice za smanjenje na 100:97 22 sekunde do kraja, Stephen Curry osigurao je Warriorsima mir s dva pogođena slobodna bacanja za odlazak na pet razlike 16 sekundi uoči posljednje sirene. Posljednja gostujuća šansa nestala je nakon što je Draymond Green blokirao Lillarda na trici.

David Lee istaknuo se s 24 poena i 10 skokova, a Stephen Curry s 22 poena i 12 asistencija u pobjedničkoj momčadi. Na drugoj strani, Damian Lillard je s 37 poena zabio najviše u još kratkoj NBA karijeri, dodao je i šest skokova i četiri asistencije, dok mu se Nicolas Batum pridružio sa 16 poena i devet skokova.

Netsi dobili petu zaredom, Hawksi prvu poslije četiri poraza

P.J. Carlesimo već se udomaćio na dužnosti glavnog trenera Brooklyn Netsa, zasad još uvijek i s titulom privremenog, a njegova momčad i dalje ga dobro prati. Netsi su do pete pobjede u nizu i popravljanja omjera na 21-15 došli s 99:79 protiv Phoenix Sunsa (12-26), vraćajući se poslije sedam poena zaostatka (53:46) na kraju prvog poluvremena. Preostale dvije četvrtine donijele su nešto sasvim drugačije.

Nova solidna predstava Alana Andersona

Alan Anderson, nekadašnji igrač Cibone, ubilježio je 16 poena za Toronto Raptorse (14-22) u dolasku do domaćih 99:78 protiv Charlotte Bobcatsa (9-26). Andersonu nije najbolje išao šut iz igre, pucao je 6/17, ali imao je dobru pratnju među suigračima, s 15 poena i šest asistencija Josea Calderona, 13 poena i osam skokova Amira Johnsona i 12 poena i osam skokova Eda Davisa.

Kemba Walker, Michael Kidd-Gilchrist i Ben Gordon ubilježili su po 12 poena za Bobcatse, Walker s osam, a Kidd-Gilchrist s pet skokova.

MarShon Brooks i Andray Blatche, dvojica domaćih aduta s klupe, imali su važne uloge na putu do pobjede, Brooks sa 17 poena, a Blatche s 15 poena i osam skokova. Joe Johnson ubilježio je 19 poena, a Deron Williams 15 poena i šest asistencija. Jared Dudley je s 18 poena vodio Sunse, dok je prvi do njega bio Shannon Brown, čovjek s klupe, koji je završio s 15 poena.

Atlanta Hawksi (21-14) prekinuli su niz od četiri poraza došavši do domaćih 103:95 protiv Utah Jazza (19-19). Gosti iz Salt Lake Cityja moći će žaliti zbog propuštenih 15 poena prednosti iz završnice treće četvrtine, a najveći dio glavobolja na putu do gubitka utakmice zadao im je Devin Harris, njihov nekadašnji igrač, koji je s 24 poena došao do najboljeg učinka u sezoni. Dodao je i pet asistencija i četiri skoka.

Josh Smith istaknuo se s 15 poena, 10 skokova i šest asistencija, a Lou Williams s 14 poena za Hawkse, dok je Randy Foye s 25 poena zabio najviše za Jazz. Al Jefferson imao je 23 poena i 10 skokova, a Paul Millsap 20 poena, 13 skokova i pet asistencija.

Hornetsi jači od oslabljenih T'wolvesa, Pistonsi uspješni u Milwaukeeju

New Orleans Hornetsi (11-25) i dalje su posljednji na Zapadu, ali u zadnje vrijeme ide im jako dobro. Momčad Montyja Williamsa u petak je upisala svoju četvrtu pobjedu zaredom, sa 104:92 protiv Minnesota Timberwolvesa (16-17), koji su zbog ozljeda i(li) bolesti mogli računati na samo devetoricu igrača. Glavni izostanak ponovno je bio onaj Kevina Lovea, kojeg zbog loma ruke neće biti još neko vrijeme.

Hornetsi su se na putu do pobjede vratili poslije 18 poena zaostatka (29:11) iz završnice prve četvrtine, a glavni junaci bili su im Greivis Vasquez (18 poena, 13 asistencija) i Eric Gordon (16 poena). Ryan Anderson dodao je 15 poena i sedam skokova, Jason Smith 14 poena i pet skokova, a Al-Farouq Aminu 12 poena i 13 skokova.

Najefikasniji igrač Timberwolvesa bio je Luke Ridnour, koji je upisao 20 poena. Nikola Peković imao je 18 poena i šest skokova, a Andrej Kirilenko 17 poena i pet skokova.

U trećoj utakmici pod vodstvom privremenog trenera Jima Boylana, Milwaukee Bucksi (18-17) pretrpjeli su prvi poraz otkako je njihovu klupu napustio Scott Skiles. Buckse su sa 103:87 nadjačali gostujući Detroit Pistonsi (14-23), koji su najvažniji dio posla obavili s 33:11 u trećoj četvrtini. Domaća momčad je na poluvremenu vodila s 49:41, a u posljednjih 12 minuta ušlo se sa 74:60 za Pistonse.

Greg Monroe istaknuo se s 26 poena i 11 skokova, a Brandon Knight s 20 poena, pet asistencija i četiri skoka za goste. Brandon Jennings i Beno Udrih zabili su po 15 poena za Buckse.

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • LivFan12.01.2013. u 18:57
    boston napokon poceo igrati obranu kako oni to znaju
    LivFan
  • irilov12.01.2013. u 13:04
    hihihi, bullsi sveli knickse na normalu...
    irilov
  • balaspo12.01.2013. u 12:57
    a kako igraju splita bi mozda jedino doma dobili, i to samo zbog viroze....al nikad bolja godina, istok prvih 8 je u 5 pobjeda, na zapadu svi jaki, plus prva tri po 28 pobjeda.svaka utakmica se s guston ocekuje, predobro
    balaspo
  • Obrisan korisnik12.01.2013. u 12:26
    ovi lakersi bi i u aba ligi bili tek u sredini ljestvice u rangu krke,splita i radničkog
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.01.2013. u 11:33
    Damian Lillard
    Obrisan korisnik

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies