Košarka

Video: Treći poraz Heata na gostujućoj turneji, Clippersi dominirali i bez Paula

Ivor Krapac • utorak, 15.01.2013.
Video: Treći poraz Heata na gostujućoj turneji, Clippersi dominirali i bez Paula
Foto: EPA

Miami Heat zasad se ne može pohvaliti s previše uspjeha na šest utakmica dugoj gostujućoj turneji, na kojoj su sinoć odigrali svoj četvrti susret. Aktualni prvaci pretrpjeli su poraz od Utah Jazza, koji je najveći dio posla obavio odlaskom do velike prednosti u prve tri četvrtine. Los Angeles Clippersi su uvjerljivom pobjedom u Memphisu pokazali da se mogu snaći i bez Chrisa Paula, koji je izostao zbog ozljede, dok su Chicago Bullsi bili još uvjerljiviji, slavivši s +39 protiv Atlanta Hawksa...

LeBron James odličan, ali nedovoljan Heatu

S puno problema u prve tri četvrtine, koje su okončali s 19 poena zaostatka (84:65), igrači Miami Heata (24-12) doživjeli su treći poraz na gostujućoj turneji na kojoj će odigrati još dvije utakmice, a sveukupno četvrti u posljednjih šest susreta. U ponedjeljak ih je sa 104:97 nadjačao Utah Jazz (21-19), kojem je to uspjelo uz odličan učinak igrača s klupe, s 47:26 u odnosu na pričuvnu jedinicu gostiju, ali i veliku prednost u skoku (40-23), što već postaje ozbiljan problem aktualnih prvaka.

LeBron u lovu na 20.000 poena

S 32 poena, LeBron James ostao je kratak u potrazi za dolaskom do sveukupno 20.000 poena u karijeri već u ovoj utakmici. Za to je trebao ubaciti 50, ali pokazalo se da je ovog puta to bila preteška zadaća, iako je jednom već uspio zabiti toliko puno protiv Jazza. Dogodilo se u siječnju 2006., kada je završio s 51 poenom u dresu Cleveland Cavaliersa.

Nije uspio u ponedjeljak, a nova prilika za LeBrona slijedi u srijedu, kada će biti u gostima kod Golden State Warriorsa. Ukoliko dođe do 20.000, s 28 godina i nepunih mjesec dana postat će najmlađi koji je to ostvario.

Kako su domaći u prvom poluvremenu imali i sjajan šut, sa 67,6 posto iz igre, nije iznenađenje što se Heat poslije prve 24 minute našao u ozbiljnim problemima, sa zaostatkom od 59:44. Jazz nije popustio ni u trećoj četvrtini, ali gostujuća momčad učinila je utakmicu zanimljivom u posljednjoj dionici. Tri i pol minute do kraja Heat se primaknuo na samo dva poena zaostatka (93:91), no potom je posustao i dotad odlični LeBron James, sa "skrivljenom" silaznom putanjom i prekršajem u napadu u uzastopnim akcijama, pa promašenom tricom kod zaostatka od 97:91 nešto manje od dvije i pol minute prije posljednje sirene, dok je nada gostiju još bila na životu.

Poslije 93:91, Jazz se mini-serijom od 5:0 odvojio na sedam poena prednosti, što igrači Heata više nisu uspjeli stići.

Al Jefferson bio je najraspoloženiji u pobjedničkoj momčadi, s 23 poena i 11 skokova, dok se Gordon Hayward pridružio s 22 poena i četiri asistencije, a Paul Millsap sa 17 poena i devet skokova. LeBron James ubilježio je 32 poena, šest asistencija i četiri skoka za goste, ali izostala je prava pratnja. Prvi do Jamesa bio je Chris Bosh, koji je imao 16 poena, ali i samo jedan skok, u napadu.

"LeBron je došao do svoje statistike, tako da nismo napravili puno kako bismo njega imali pod kontrolom. No, uspjeli smo izbaciti sve ostale iz njihove igre i spriječiti ih da odrade svoje", opisao je Millsap: "Nisu imali svoje prilike iz drugih napada, što je bila velika stvar za nas. Završavali smo posao u obrani uzimanjem skokova i to nam je otvaralo mogućnost da trčimo u kontru, kontrolirali smo tempo igre."

Paula muči koljeno, Clippersi svejedno dominirali

Iako na raspolaganju nije bio Chris Paul, koji je izostao zbog problema s desnim koljenom, Los Angeles Clippersi (29-9) su i bez njegove pomoći neočekivano lako prošli Memphisom, s 99:73 protiv domaćih Grizzliesa (24-12). Niti Lionel Hollins nije mogao računati na sve svoje najjače adute, Rudy Gay propustio je ovu utakmicu iz osobnih razloga, a bez njegove pomoći Grizzliesi nisu pružili jači otpor.

Wizardsi dobili treću zaredom

Washington Wizardsi (7-28) su u najvećoj pozitivnoj seriji u sezoni. Wizardsi su do treće uzastopne pobjede došli vrlo uvjerljivo, sa 120:91 protiv Orlando Magica (13-24), koji već dugo ide u krivom smjeru, s 11 poraza u posljednjih 12 utakmica.

Pobjedničku momčad je s 19 poena i 11 skokova vukao Emeka Okafor, dok je A.J. Price imao 18 poena i šest asistencija, Kevin Seraphin 18, a Bradley Beal 17 poena. Povratnik John Wall ponovno je počeo na klupi i pridodao 12 poena i šest asistencija. Najefikasniji igrač gostiju bio je Jameer Nelson (19 poena, 12 asistencija).

Utakmica je bila napeta samo u prvoj četvrtini, poslije koje su Clippersi vodili s 25:19, a nakon što je do poluvremena razlika narasla na 53:34, u nastavku više nije bilo uzbudljivo. U dolasku do poravnanja u visini gostujuće pobjede u sezoni, momčad iz Los Angelesa zadržala je Grizzliese na najmanjem ovosezonskom broju poena, a natjerala ih je i na najslabiji šut iz igre u nekoj utakmici na domaćem parketu u klupskoj povijesti. Memphis je pucao samo 30,3 posto.

"Kako nismo imali Paula, najboljeg razigravača na svijetu, svi smo morali pružiti više i odigrati kolektivno, mislim da smo obavili dobar posao da tako i bude", opisao je Jamal Crawford, dok je trener Grizzliesa Lionel Hollins odao priznanje suparnicima: "Zbog ovoga sam prije utakmice rekao da su najbolja momčad na Zapadu, trenutno možda i najbolja u ligi."

Jamal Crawford i Matt Barnes, dvojica gostujućih aduta s klupe, predvodili su Clipperse s po 16 poena, Barnes uz osam skokova. Eric Bledsoe, koji je počeo u petorci umjesto Paula, završio je s 14 poena i četiri asistencije. Za domaće je najviše zabio Zach Randolph (15 poena, 12 skokova), Wayne Ellington dodao je 11 poena i šest skokova, a Marc Gasol osam poena i 10 skokova.

Potpuna dominacija Bullsa

Nekoliko dana nakon što su pretrpjeli neočekivani poraz u Phoenixu, s 97:81 za domaće Sunse, Chicago Bullsi (21-15) vratili su se na uspješniji put protiv Atlanta Hawksa (21-16), koje su pred svojim navijačima slomili s 97:58. Bullsima je sve išlo po planu već otpočetka, s 26:15 poslije prve četvrtine, dok su u drugoj zadržali Hawkse na samo pet poena i s 22:5 odmaknuli na nedostižnih 48:20 na poluvremenu.

Mavericksi u pozitivnom nizu

Dallas Mavericksi (16-23) proslavili su treću pobjedu zaredom, produživši svoj najbolji ovosezonski niz s domaćih 113:98 protiv Minnesota Timberwolvesa (16-19). Darren Collison istaknuo se s 23 poena i devet asistencija, O.J. Mayo dodao je 20 poena, devet asistencija i sedam skokova, a Elton Brand 20 poena i šest skokova za Maverickse.

J.J. Barea (21 poen, pet asistencija) i Nikola Peković (20 poena, 12 skokova) vodili su Timberwolvese, koji su ponovno bili bez trenera Ricka Adelmana, odsutnog iz osobnih razloga. Momčad je vodio pomoćnik Terry Porter.

"Rano jutros, Thibs je poludio na pucačkom treningu, tek što smo se probudili doživjeli smo da je vikao na nas, pa još malo i onda još malo", opisao je Joakim Noah kako je Tom Thibodeau budio svoju momčad na dan utakmice: "Nismo željeli da nam se to dogodi još koji puta."

"Bili smo spremni za ovu utakmicu. Pristup je bio pravi, igrali smo s intenzitetom i radili dobar posao u skoku. Svatko tko je igrao dao je svoj dio", dodao je francuski centar u dresu Bullsa.

S druge strane, trener Hawksa Larry Drew je nastup svoje momčadi opisao kao "vrlo, vrlo posramljujuć", žaleći zbog petog uzastopnog poraza u gostima, a šestog sveukupno u posljednjih sedam utakmica. No, momčad iz Atlante barem je uspjela izbjeći najmanji broj poena u jednoj utakmici u klupskoj povijesti, a to su ostvarili ubačajem Jeffa Teaguea 7,9 sekundi prije kraja susreta.

Carlos Boozer predvodio je Bullse s 20 poena i 13 skokova, dok se Luol Deng priključio s 18 poena, a Joakim Noah s devet poena i 16 skokova. Mike Scott bio je jednaki dvoznamenkasti strijelac za blijede Hawkse, završivši s 10 poena.

Triple-double Ronda u novoj pobjedi Celticsa

Sa 17 poena, 12 asistencija i 10 skokova, Rajon Rondo došao je do svojeg trećeg triple-doublea u sezoni i 26. u karijeri, a s tim učinkom svojeg razigravača, Boston Celticsi (20-17) su sa 100:89 nadjačali Charlotte Bobcatse (9-28) i time nastavili svoju uspješnu seriju. Momčadi Doca Riversa to je bila šesta pobjeda zaredom.

"Sada sam već među starijima, u ligu dolaze mlađi od mene, moguće je da tako gledaju na mene s obzirom da sam već bio i na nekoliko All-Star utakmica", osvrnuo se Rondo poslije pobjede: "Zbog toga svake večeri imam metu na leđima, želim izaći na parket i raditi ono najbolje što znam, predvoditi show i ubaciti koji šut."

Protiv Bobcatsa je ubacio dovoljno, a uz organizatora igre Celticsa, raspoložen je bio i Paul Pierce, koji je završio s 19 poena i šest asistencija. Avery Bradley dodao je 16 poena. Goste iz Charlottea su s po 16 poena vodili Hakim Warrick i Ramon Sessions.

Domaća momčad dominirala je prvim poluvremenom, s ranim odlaskom do 11 poena prednosti (13:2), pa povećanjem na 50:32 četiri i pol minute do kraja druge četvrtine. Bobcatsi su učinili utakmicu zanimljivijom u trećoj četvrtini, u kojoj su se vratili u egal (58:58) - no, Celticsi su uzvratili svojom serijom od 7:0 i otišli do 65:58, a poslije toga se više nisu osvrtali.

Nova odlična predstava Oklahominog dvojca, Thunder slavio u Phoenixu

Kevin Durant bio je jako "vruć" na gostovanju u Phoenixu, s 41 poenom u dolasku Oklahoma City Thundera (30-8) do 102:90 protiv domaćih Sunsa (13-27). Momčad Scotta Brooksa je, tako, prva u ligi došla do 30 pobjeda u sezoni, a Durant je pritom bio osobito raspoložen u drugom poluvremenu, u kojem je imao 27 poena.

Efikasni Kingsi, double-double Cousinsa

Sacramento Kingsi (14-24) su u ogledu momčadi sa začelja svojih konferencija došli do 124:118 protiv Cleveland Cavaliersa (9-31). Kingsi su time prekinuli niz od četiri poraza, a vodio ih je DeMarcus Cousins, koji se istaknuo s 26 poena, 14 skokova i šest asistencija. Dion Waiters bio je najraspoloženiji u gostujućoj momčadi, s 33 poena i pet asistencija.

Da sve ne bi ostalo samo na najboljem strijelcu Thundera, odlično je išlo i Russellu Westbrooku, koji se pridružio s 36 poena, osam skokova i pet asistencija. Dvoznamenkast je bio i Kevin Martin, ubilježio je 12 poena, a Thunderu nije trebalo puno više od toga.

Odluka je pala tek u posljednjoj četvrtini, u koju su gosti ušli sa 72:68 na svojoj strani. Sunsi su još imali priključak šest i pol minuta prije posljednje sirene (82:77), ali nada im je bila bitno manja nakon što je Thunder sa svojih 5:0 odmaknuo do 10 poena prednosti. Brooksova momčad je nešto kasnije povećala na +16 i dvije i pol minute prije kraja otklonila sve dvojbe.

Sunse je s 21 poenom vodio Shannon Brown, dok se Marcin Gortat priključio s 19 poena i 15 skokova. Michael Beasley i Sebastian Telfair upisali su po 14 poena, Beasley s 11 skokova.

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.01.2013. u 10:10
    Ovdje stvarno ima optimista. Ekipa dobije par utakmica zaredom (ili jednu s velikom razlikom) i odmah je kandidat za naslov. Jedno je sezona a drugo je doigravanje. A u tom doigravanju na istoku je jedino pitanje da li će Miami pobjeđivati u 4, 5 ili 6 utakmica. Nemojmo biti naivi i uzdati se u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.01.2013. u 16:43
    hahahahaHA
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.01.2013. u 15:00
    niste humani bullsi..nakon sto atlanta nije zabila kos 13 min negdje..ugasio sam stream..ne znam..mozda je i duze onda trajalo..ubijacina..kad se tata-mata d-rose vrati ovo je ekipa za naslov prvaka
    Obrisan korisnik
  • Master Yoda15.01.2013. u 13:12
    boston se definitivno vraća, u ovakvoj formi mogu bilo koga dobit i izbacit iz playoffa pa čak i miamija i knickse, go celts
    Master Yoda
  • balaspo15.01.2013. u 11:44
    Bit ce prejebeno gsw s Miami. Go warriors
    balaspo

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies