Košarka

Video: Curry odveo Warriorse do pobjede, Gay zakasnio s pobjedničkim šutom

Branimir Korać • utorak, 22.01.2013.
Video: Curry odveo Warriorse do pobjede, Gay zakasnio s pobjedničkim šutom
Foto: EPA

Niz neizvjesnih dvoboja odigran je u ponedjeljak u NBA ligi, a najdramatičnije je bilo u Memphisu gdje je domaćin tijesno poražen od Pacersa te u Portlandu gdje je Washington slavio sa sirenom. Serijama u završnici do pobjede su stigli Spursi i Warriorsi...

Warriorsi na krilima Curryja okrenuli Clipperse

Na krilima raspoloženog Stephena Curryja Golden State Warriorsi su zaustavili Los Angeles Clipperse i u odličnoj posljednjoj četvrtini otišli su do pobjede 106:99.

Bio je to susret pun preokreta u kojem su i Warriorsi i Clippersi imali prilike prelomiti utakmicu, bili u dobrim situacijama, ali sve do same završnice nije bilo rješenja.

Curry u šuterskoj formi

Stephen Curry i prije i nakon ozljede igra odlično i to ne samo po pitanju dojma već i po pitanju šuterskog izdanja. U posljednjih pet susreta svaki put je išao iznad 20 poena. "Kada se govori o elitnim šuterima među playmakerima, Steph je daleko najbolji tricaš. Što duže igram s njim, to imam bolje mišljenje o njemu. Kada je ovako raspoložen, naš napad je vrhunski", komentirao je Curryjev učinak Jack.

U zadnjoj četvrtini Clippersi su imali sedam poena prednosti, međutim iskočio je nezadrživi Curry koji je ubacio četiri trice u posljednjih 12 minuta i na taj način odveo Warriorse do pobjede. Treba svakako istaknuti i ulogu Jarreta Jacka koji je također odigrao dosta dobru posljednju četvrtinu.

Curryjeva trica minutu i 25 sekundi prije kraja odvela je Warriorse na 99:95, nakon toga Blake Griffin nije pogodio na drugoj strani da bi David Lee uhvatio skok u napadu i položio za bijeg na 101:95 čime je priča zaključena.

Jedan od razloga poraza Clippersa leži i u problemima s koljenom Chrisa Paula koji je bio daleko od pravog izdanja. "Vidjeli ste da nije imao onu energiju kao inače. Lijepo je imati ga na terenu jer i takav odlično postavlja napad, ali ne može igrati na svojoj razini kroz ozljedu", rekao je Vinny del Negro.

Najbolji u redovima pobjednika bio je ponovno Curry s 28 poena (6/8 trica) i šest asistencija, Jarret Jack je upisao 18 poena, deset asistencija i šest skokova, a 12 poena, 11 skokova i šest asistencija je dodao David Lee. Kod Clippersa Griffin je ubacio 26 poena uz 13 skokova i osam asistencija, a 24 poena (6/11 trica) je dodao Jamal Crawford.

Gay pogodio, ali sirena je bila brža

Dramatična završnica u Memphisu pripala je Pacersima. Memphis je tijekom susreta bio u minusu, ali se znao vratiti, no zadnji pokušaj bio je neuspješan. Rudy Gay nije uspio prije isteka vremena pogoditi za pobjedu.

U dvoboju čvrstih obrana Indiana je imala u trećoj četvrtini prednost 50:39, no onda je domaćin napravio 14:0 i vratio utakmicu u rezultatsku neizvjesnost.

Međutim nije tu Memphis preuzeo kontrolu i zadržao je, Indiana je do kraja četvrtine ponovno preuzela vodstvo da bi četiri minute prije kraja imala vodstvo 78:72. No Conley i Randolph tada rade 7:0, uzvraća Paul George tricom da bi u neizvjesnoj završnici obje momčadi promašivale, sve do deset sekundi prije kraja kada Randolph polaže za 81:81. U posljednjem napadu Indiane Conley prekršajem zaustavlja Georgea Hilla koji 1.4 sekunde prije kraja ubacuje jedno bacanja, a nakon minute odmora Rudy Gay pogađa na drugoj strani, no koš se poništava jer je došao nakon isteka vremena.

"Morao sam Georgea zaustaviti prije nego je krenuo u prodor. Nisam mu smio dopustiti da se približi košu", priznao je nakon susreta Mike Conley koji se tako od junaka prometnuo u tragičara.

Statistički najistaknutiji kod Indiane bili su David West s 14 poena i pet blokada, George Hill s 13 poena te Paul George s 12 poena, deset skokova i devet asistencija. Kod Memphisa Wayne Ellington je još jednom odradio odličan posao s klupe ubacivši 17 poena, a 14 poena i osam skokova dodao je Rudy Gay.

Maestralni Duncan odveo Spurse do pobjede u Philadelphiji

San Antonio Spursi odnose još jednu pobjedu predvođeni Timom Duncane. Iako su ga pritisnule godine, Duncan pokazuje iz utakmice u utakmicu da je još uvijek jedan od najboljih visokih igrača lige i donosi prevagu svojom pojavom i inteligencijom na parketu.

Spursi su nastupili bez Manua Ginobilija, ali to ih nije spriječilo da upišu pobjedu. Imali su prednost tri četvrtine, kontrolirali utakmicu, da bi Philadelphia u posljednjoj četvrtini zaigrala odlično i napravila preokret.

Domaćin je manje od četiri minute prije kraja vodio 82:75 nakon čega Spursi rade seriju 13:1 i odlaze do pobjede. 15 sekundi prije kraja susreta na 88:85 smanjio je Jrue Holiday, međutim Tony Parker na drugoj strani ubacuje jedno slobodno bacanje, dovoljno za rješavanje pitanja pobjednika.

Duncan je utakmicu završio s 24 poena, 17 skokova i pet asistencija, 20 poena i osam asistencija je dodao Tony Parker, a deset poena i 12 skokova Tiago Splitter. Kod domaćina Evan Turner je ubacio 18 poena uz 12 skokova i sedam dodavanja, a Spencer Hawes je dodao 16 poena i šest skokova.

Netsi slavili u Madison Square Gardenu, Williams promašio slobodno bacanje

Brooklyn Netsi su upisali pobjedu u četvrtom susretu protiv New York Knicksa slavivši u Madison Square Gardenu 88:85 čime je svaka od momčadi upisala po dvije pobjede u međusobnim susretima ove sezone.

Williams prekinuo niz

Deron Williams je u samom finišu susreta protiv New York Knicksa prekinuo niz ubačaja s linije slobodnih bacanja. Williams je ubacio 51 slobodno bacanje u nizu dok nije promašio ono pet sekundi prije kraja čime je prekinuo seriju započetu još krajem prosinca prošle godine.

Bio je to odličan dvoboj u kojem su odlučivali živci na kraju susreta, a više su ih imali igrači Netsa. Ključni koš ubacio je Joe Johnson kada je pogodio za 85:84 22 sekunde prije kraja, nakon toga je Carmelo Anthony promašio da bi Deron Williams s linije slobodnih bacanja povisio na 87:84. Na drugoj strani je Jason Kidd ubacio tek jedno bacanje, kao i Williams pet sekundi prije kraja što je Knicksima ostavilo priliku za još jedan šut, ali JR Smith nije zabio za produžetak.

"Mislim da već sada možemo govoriti o rivalstvu, već sada je to veliko rivalstvo koje će u budućnosti biti još veće. Osim toga svi ti igrači i članovi stručnog stožera su međusobno i dobri prijatelji. Ovo je jako dobra vijest za košarku u New Yorku", govorio je PJ Carlesimo.

Netse su prema pobjedi vodili Joe Johnson s 25 poena i pet asistencija, Brook Lopez s 14 poena i 11 skokova, Deron Williams s 14 poena, 12 asistencija i pet skokova te Kris Humphries s 11 poena i 13 skokova. Kod Knicksa Carmelo Anthony je ubacio 29 poena uz sedam asistencija, 16 poena je dodao JR Smith, a 11 skokova Tyson Chandler.

Poraz Lakersa, Washington sa sirenom

Anthony Davis ponovno je ozlijedio zglob lijeve noge, propustio je drugo poluvrijeme protiv Sacramenta, ali smatra kako će se ipak uspjeti oporaviti već do sljedećeg susreta. Protiv Sacramenta je odradio izuzetno dobro prvo poluvrijeme, ubacio je 11 poena uz 11 skokova, no niti njegov izlazak nije usporio Hornetse koji su na kraju slavili 114:105. Čovjek odluke bio je Ryan Anderson koji je nadomjestio Davisa ubacivši s klupe 27 poena (7/10 trica) uz šest skokova, a odlični su bili i Greivis Vasquez s 19 poena, 11 asistencija i sedam skokova i A-Farouq Aminu s 14 poena i 11 skokova. Kod Kingsa DeMarcus Cousins je još jednom bio odličan s 29 poena i 11 skokova, a 20 poena je dodao Isaiah Thomas.

Atlanta je bila u dubokoj rupi krajem prvog poluvremena protiv Minnesote, ali se uspjela izvući i protiv značajno oslabljenog protivnika stići do pobjede. Krajem prvog dijela Timberwolvesi su vodili 52:34 i domaćinu se loše pisalo, ali drugo poluvrijeme je bilo posve drugačije i Hawksi su uspjeli napraviti veliki preokret i doći do pobjede 104:96. S 28 poena i deset skokova dominirao je Al Horford dok je ugodno iznenadio Jannero Pargo koji je na desetodnevnom ugovoru, a susret je završio sa 16 poena i igrao važnu ulogu u povratku Hawksa. Deset asistencija dodao je Jeff Teague. Kod poraženih najbolji je bio Derrick Williams sa 17 poena dok je 14 poena i sedam asistencija upisao JJ Barea.

Bobcatsi ne znaju pobijediti kod kuće

Očajna serija Charlotte Bobcatsa na domaćem terenu se tako nastavila. Jordanova momčad upisala je i 15. uzastopni domaći poraz što ju je dovelo na treće mjesto svih vremena po broju uzastopnih poraza u jednoj sezoni na svom parketu. Još jedan i uhvatit će drugoplasirane Providence Steamrollerse koji su 16 puta u nizu izgubili u sezoni 1948./1949.

U problemima su bili i Houston Rocketsi koji su na gostovanju kod Bobcatsa bili u zaostatku od samog početka susreta. Domaćin je imao i dvoznamenkastu prednost, ali Houston se ipak počeo vraćati i dobrim ulaskom u posljednju četvrtinu stigao do preokreta. U završnici susreta James Harden je uništio Bobcatse prodorima, bili su prisiljeni slati ga na liniju slobodnih bacanja što je on koristio za održavanje prednosti Rocketsa. U prekidu serije od sedam poraza u nizu Harden je ubacio 29 poena (5/20 šut, 19/21 slobodna) uz sedam skokova i sedam dodavanja, a 21 poen i osam skokova dodao je Marcus Morris. Kod Bobcatsa koji su poraženi 100:94 Kemba Walker je ubacio 35 poena (6/7 trica) uz pet asistencija, 19 poena, osam skokova i pet asistencija je dodao Ramon Sessions, a Bismack Biyombo je upisao devet skokova i čak sedam blokada.

Los Angeles Lakersi upisali su novi poraz uz napadačku sterilnost na gostovanju kod Chicaga. Bullsi su već u prvom poluvremenu naznačili kako ih zanima samo pobjeda, međutim Los Angeles se u trećoj dionici vratio iz rezultatskog minuta. Ipak, u posljednjoj četvrtini napad Lakersa ponovno nije izgledao dobro i Chicago stvara veliku prednost te konačno slavi 95:83. Kirk Hinrich je s 22 poena, osam asistencija i sedam skokova predvodio Bullse kod kojih je Marco Belinelli dodao 15 poena, a Joakim Noah 13 skokova i šest blokada. Kod Lakersa Steve Nash je ubacio 18 poena uz šest asistencija, Kobe Bryant je dodao 16 poena i šest asistencija, a Pau Gasol 15 poena i 12 skokova.

Prava drama odvijala se u Portlandu gdje su Wizardsi slavili 98:95 zahvaljujući trici Jordana Crawforda sa sirenom. Sedam sekundi ranije tricu je na drugoj strani ubacio Wesley Matthews koji je uz pomoć Damiana Lillarda vratio Blazerse u igru nakon što su zaostajali najvećim dijelom posljednje četvrtine, međutim Crawford je bio brži od sirene i donio slavlje gostima. Nene Hilario s 24 poena, devet skokova i pet asistencija, Martell Webster s 24 poena i šest asistencija te Emeka Okafor s 13 poena i 13 skokova predvodili su Wizardse, a kod Blazersa prva imena bili su Damian Lillard s 18 poena i pet asistencija, Wesley Matthews i LaMarcus Aldridge s po 17 poena (Aldridge i 12 skokova) te Nicolas Batum s 12 poena, deset skokova i 11 asistencija.

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.01.2013. u 16:40
    da perasović slaže obranu lakersa, jedan kirk hinrich bi imao duplo slabije brojke, plafon.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.01.2013. u 15:12
    Curry je bome cista elita postao.
    Obrisan korisnik

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies