Košarka

Rocketsi zaledili Salt Lake City na minus 45 i nanijeli Jazzerima najveći domaći poraz u povijesti

Igor Šestak • utorak, 29.01.2013.
Rocketsi zaledili Salt Lake City na minus 45 i nanijeli Jazzerima najveći domaći poraz u povijesti
Foto: EPA

Iako su trenutno najbolje momčadi NBA lige u ponedjeljak mirovale, na sedam odigranih utakmica imalo se što vidjeti. 28. siječnja 2013. dobro će zapamtiti Utah Jazz i to zbog najvećeg domaćeg poraza u povijesti organizacije, kojeg su im sa 125:80 nanijeli Houston Rocketsi. Iz utakmica s dramatičnim završetkom kao pobjednici su izašli Nuggetsi, Grizzliesi i Kingsi, Netsi su i četvrti put ove sezone uvjerljivo svladali Magic, a uspješni su još bili Bullsi i Warriorsi.

Ni Michael Jordan ne bi spriječio katastrofu Utah Jazza

Nakon što su prebrodili krizno razdoblje od čak sedam uzastopnih poraza, Houston Rocketsi (25-22) su se vratili pobjedničkim navikama. U posljednjih pet utakmica upisali su četiri pobjede, a posljednja od njih stigla je u ponedjeljak navečer protiv izravnih konkurenata za plasman u Zapadnoj konferenciji, košarkaša Utah Jazza (24-21). No, nije to bila obična pobjeda. Rocketsi su gostovali u Salt Lake Cityju i svoje domaćine ponizili s čak 125:80, a činjenica da je Jazz na svom parketu do ove utakmice imao omjer 15-4 jasno pokazuje o kakvoj se momčadi radi. Osim toga, Jazzeri su do ovog potopa imali niz od šest uzastopnih domaćih pobjeda.

Uvod u utakmicu za Rocketse nije bio dobar jer im je putovanje do Salt Lake Cityja usporila mećava, no na parketu nisu imali nikakvih problema. U prvih 11 minuta su se zagrijavali (22:22), a prvu četvrtinu su završili na plus šest. U drugoj četvrtini vodili su i s više od 20 poena, ali na poluvremenu "samo" 57:39, da bi treći period igre dobili s 36:20. Niti to ih nije zadovoljilo pa su u posljednjih 12 minuta nastavili zatrpavati koš Jazza i pola minute prije kraja došli do nevjerojatnih 50 poena prednosti. S konačnih 125:80 Utah Jazz je doživio svoj najveći domaći poraz u povijesti organizacije.

Svih 13 igrača Houstona upisalo se u strijelce, a ukupno su iz igre šutirali 47/89 (52,8 posto). S 25 poena predvodio ih je James Harden, Marcus Morris je zabio 16, Carlos Delfino 14 (trice 4/6), a po 12 poena su upisali Jeremy Lin (iz igre 5/5, sedam asistencija), Chandler Parsons i Patrick Patterson. Omer Asik nije se istaknuo poenima, ali je prikupio čak 19 skokova. U debaklu Jazza samo su tri igrača došla do dvoznamenkastog broja poena. Randy Foye je zabio 12, Derrick Favors 11, a Al Jefferson deset.

"Kako smo igrali? Nismo imali dovoljno energije, nismo imali realizaciju, nismo se vraćali i nismo zaustavljali njihove napade. Sve u svemu, nismo napravili ništa niti u obrambenom, niti u napadačkom segmentu igre", izjavio je nakon utakmice Tyrone Corbin, trener Utah Jazza, a zanimljiv je bio komentar Ala Jeffersona: "Kako smo igrali, ni Michael Jordan nam ne bi pomogao. Sve je pošlo krivo, ne znam gdje nam je bila energija."

Učinak sezone Marca Gasola, Iguodala donio pobjedu Nuggetsima

Na krilima utakmice sezone Marca Gasola i sjajne šuterske večeri, Memphis Grizzliesi (19-15) su uspjeli "ukrasti" gostujuću pobjedu kod Philadelphia 76ersa (18-26). Igrači Memphisa iz igre su šutirali 40/73 (54,8 posto) i pogodili osam od 13 pokušaja za tri poena, no pobjedu su osigurali preokretom u samoj završnici. U prvoj četvrtini domaćini su došli do čak 17 poena prednosti, no Grizzliesi su do poluvremena strpljivo smanjivali zaostatak i u treću četvrtinu ušli s vodstvom 57:54. U izjednačenom drugom poluvremenu nijedna momčad nije imala prednost veću od šest poena, a činilo se da su Sixersi nadomak pobjede kada su tri minute prije kraja poveli sa 100:97. No, do kraja utakmice nisu postigli niti poen, a Grizzliesi su preko Gaya i Randolpha postigli šest i upisali pobjedu sa 103:100.

Prvo ime susreta bio je Marc Gasol koji je za 43 minute na parketu postigao 27 poena i ostvario učinak sezone. Iz igre je šutirao 10/15, a sjajnu večer okrunio je sa sedam skokova, sedam asistencija, dvije blokade i prvom tricom u sezoni. Raspoložen je bio i Rudy Gay (iz igre 10/17) pa ubacio 26 poena uz sedam skokova i pet asistencija, a 21 poen i devet asistencija upisao je Jared Bayless, razigravač koji mijenja ozlijeđenog Conleya. Zach Randolph je upisao samo četiri poena (iz igre 2/7), ali se istaknuo s 12 skokova. I momčad Philadelphije je igrala inspiriranu utakmicu (šut iz igre 45/83), ali suparnicima nije mogla parirati u skoku (27-38). U njenim redovima najviše se istaknuo Evan Turner s 27 poena (iz igre 12/18) i sedam asistencija, 23 poena i sedam skokova imao je Thaddeus Young, a 18 poena i deset asistencija Jrue Holiday.

Vrlo uzbudljivu utakmicu mogli su vidjeti navijači u Pepsi Centru u Denveru, gdje su domaći Nuggetsi (28-18) ugostili Indiana Pacerse (26-19). Nakon izjednačenog prvog poluvremena, Nuggetsi su u trećoj i prvoj polovici četvrte četvrtine izgradili uvjerljivu prednost od 14 poena. No, sa šest i pol minuta do kraja i kod rezultata 96:82 za domaćine, Pacersi su pokrenuli sjajnu seriju i dvije minute prije kraja došli do izjednačenja na 99:99. U posljednjih 30 sekundi ušlo se s rezultatom 101:101, a pobjedu Denveru osigurao je Iguodala. Prvo je odigrao sjajnu obranu na Georgeu, zatim na drugoj strani iznudio prekršaj istog igrača i pet desetinki sekunde prije isteka vremena pogodio slobodno bacanje za konačnih 102:101.

Domaći igrači imali su vrlo dobru šutersku večer (47,4 posto, trica 7/14), ali su od Pacersa izgubili bitku pod obručima (43-41), posebno se to odnosi na skokove u napadu kojih su gosti imali čak 16. Pacersi su realizirali 45,9 posto šuteva, a do pobjede ih nije dovela ni vrlo dobra tricaška večer (11/23). Nuggetse je s 27 poena predvodio Danilo Gallinari (iz igre 9/16), 18 poena i sedam asistencija upisao je Ty Lawson, 16 poena Corey Brewer, dok je Iguodala ostvario učinak od 13 poena, deset skokova i sedam asistencija. Kod Pacersa su se najviše istaknuli Paul George s 23 poena, deset skokova i pet asistencija te Lance Stephenson s 20 poena, osam skokova i četiri asistencije.

Chicago Bullsi (27-17) su ugostili Charlotte Bobcatse (11-33) i osvetili im se za poraz na staru godinu. U momčad Chicaga vratio se Luol Deng nakon stanke zbog ozljede, no to kao da je dodatno motiviralo igrača koji ga je mijenjao u početnoj petorci. Jimmy Butler ušao je u igru s klupe i za 31 minutu na parketu predvodio Bullse s 19 poena, a dodao je i šest skokova. Odlučujući trenuci utakmice dogodili su se na prijelazu iz treće u četvrtu četvrtinu. Bobcatsi su tri i pol minute prije isteka trećeg perioda izjednačili rezultat na 55:55, no nakon toga su ostali bez poena do isteka prve minute posljednje četvrtine, a Bullsi su u tom periodu postigli 13 uzastopnih poena i stvorili prednost koju su do kraja lako sačuvali. Na kraju su slavili s 93:85.

Vrlo inspiriran bio je Joakim Noah koji je odigrao gotovo 45 minuta i ostvario učinak od 13 poena, 18 skokova (šest napadačkih) i sedam asistencija. Deng je u povratničkoj utakmici zabio 12, Boozer je dodao 13, a 15 poena upisao je rezervi razigravač Nate Robinson. Iako je visok tek 175 centimetara upisao je i sedam skokova te tri blokade, a svestranu večer upotpunio je s četiri asistencije i tri ukradene lopte. U redovima Bobcatsa po 18 poena postigli su Kemba Walker i Ben Gordon, a s 14 poena i deset skokova istaknuo se Jeff Adrien.

Bogut ponovno na parketu, Netsi pomeli Magic

Odličnom igrom u četvrtoj četvrtini Golden State Warriorsi (27-17) su došli do pobjede u Air Canada Centru. Tri četvrtine trajala je velika i izjednačena borba domaćih Raptorsa i gostiju iz Oaklanda. Warriorsi su u posljednjih 12 minuta ušli s vodstvom 84:82 pa u idućih šest minuta napravili seriju 12:3, a pobjedu zapečatili bijegom na 100:87 tri i pol minute prije kraja. Iako je vodstvo u utakmici 12 puta mijenjalo vlasnika, a još 12 puta rezultat je bio izjednačen, Warriorsi su u gotovo svim segmentima igre nadmašili svoje suparnike. Iz igre su šutirali odličnih 53,5 posto (Raptorsi 43,7 posto), u skokovima su bili bolji s 49-37, a u poenima iz reketa s čak 62:34.

Ovu utakmicu obilježio je povratak na parkete Andrewa Boguta nakon 7. studenoga. Australac je startao za Warriorse i upisao 12 poena, osam skokova i četiri blokade. Loša vijest za Golden State je nova ozljeda problematičnog gležnja Stephena Curryja. Razigravač je igru morao napustiti u trećoj četvrtini, a do tada je ubacio 17 poena i podijelio pet asistencija. Još ga je jednom dobro zamijenio Jarrett Jack (14 poena, četiri skoka, četiri asistencije), a sjajne su igre pružili David Lee s 21 poenom, 12 skokova i sedam asistencija te Klay Thompson s 19 poena i sedam skokova. Raptorsi su u ovoj utakmici igrali oslabljeni neigranjem nekolicine važnih igrača (Bargnani, Valanciunas, Lowry), a na parketu su se najviše istaknuli Aaron Gray s 22 poena i deset skokova te DeMar DeRozan s 21 poenom i devet asistencija.

Lišena svake drame bila je utakmica u Brooklynu gdje su domaći Netsi (27-18) lako svladali Orlando Magic (14-30) za svoju osmu uzastopnu domaću pobjedu. Momčad s Floride očito odgovara Netsima jer su ju pobijedili i četvrti put ove sezone, a zanimljivo je da su pritom u svakoj od tih utakmica imali prednost od minimalno 20 poena. Ovoga puta već u drugoj četvrtini imali su plus 18, a nakon što se Magic približio u trećoj dionici, domaćini su u četvrtu krenuli serijom 9:0 i odjurili do pobjede 97:77. Netse je do pobjede vodio Deron Williams s 20 poena i devet asistencija, a Brook Lopez je zabio 16 uz pet skokova. Gosti su doživjeli i šesti uzastopni poraz, osmi u posljednjih deset utakmica, a ovaj su put imali samo trojicu s dvoznamenkastim brojem poena. Najistaknutiji pojedinac bio je Nikola Vučević s 18 poena i devet skokova.

Isaiah Thomas donio je pobjedu Sacramento Kingsima (17-29) u vrlo izjednačenoj utakmici na gostovanju kod Washington Wizardsa (11-32). Razigravač Kingsa postigao je 22 poena i sedam puta asistirao, no posebno raspoložen bio je u četvrtoj četvrtini. U tom periodu postigao je deset poena te realizirao posljednji napad svoje momčadi. Rezultat je bio 94:94, gosti su imali osam sekundi za napad, a Thomas je uzeo loptu, nadmudrio svog čuvara i pogodio za pobjedu. Kingsi su uspjeli prekinuti niz od četiri poraza, dok su Wizardsima zaustavili seriju od pet uzastopnih domaćih pobjeda. Osim Thomasa, u pobjedničkoj momčadi istaknuo se i Francisco Garcia sa 17 poena, dok Wizardsima nisu bile dovoljne dobre partije Emeke Okafora (23 poena, 15 skokova) i Johna Walla (19 poena, šest asistencija).

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.01.2013. u 13:30
    harden igracina!
    Obrisan korisnik

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies