Košarka

Video: Nezaustavljivi Stephen Curry Knicksima utrpao 54 poena i izgubio, Sunsi šokirali Spurse

Igor Šestak • četvrtak, 28.02.2013.
Video: Nezaustavljivi Stephen Curry Knicksima utrpao 54 poena i izgubio, Sunsi šokirali Spurse
Foto: EPA

U noći sa srijede na četvrtak u NBA ligi je odigrano deset utakmica. Bila je to večer iznimno bogata događanjima, a obilježio ju je Stephen Curry zabivši 54 poena Knicksima, što njegovoj momčadi ipak nije bilo dovoljno za pobjedu. Za najveći šok pobrinuli su se Sunsi pobijedivši Spurse u San Antoniju, a jednu od najneobičnijih utakmica sezone odigrali su u Memphisu Grizzliesi i Mavericksi. Thunder je uz triple-double Duranta pregazio Hornetse, Ellis je prizvao košarkaške Bogove i sretnom tricom donio pobjedu Bucksima u Houstonu, a sa sjajnim je partijama nastavio Horford u još jednoj gostujućoj pobjedi Hawksa.

Curryjeva utakmica života nedovoljna Warriorsima za pobjedu u Madison Square Gardenu

Stephen Curry je u utorak bio u elementu i zabio 38 poena Pacersima, no što tek reći za ono što je napravio dan kasnije. U Madison Square Gardenu odigrao je utakmicu od prve do posljednje sekunde i zabio 54 poena, uvjerljivo najviše u karijeri i najviše što je jedan igrač uspio zabiti u ovoj NBA sezoni. Iz igre je šutirao 18/28, od toga trice fantastičnih 11/13, a usput je uhvatio šest skokova i podijelio sedam asistencija. Ukrao je tri, a izgubio četiri lopte. Postao je prvi igrač nakon LeBrona Jamesa (2009.) koji je u Gardenu zabio više od 50 poena, a samo mu je jedna trica nedostajala da izjednači rekord NBA lige.

Stephen Curry: "Cijelu večer sam se sjajno osjećao. Igrao sam svih 48 minuta i trudio ispunjavati svoje obaveze na oba dijela terena. Kada sam vidio kako trice ulaze i da pogađam iz svih mogućih pozicija, postalo mi je jasno da će to biti velika večer."

Bila je to nevjerojatna večer razigravača Golden State Warriorsa (33-25), no očito ne i dovoljno dobra da bi njegova momčad upisala pobjedu. Domaći Knicksi (34-20) slavili su sa 109:105, a poene odluke zabili su unutar posljednjih 70 sekundi J.R. Smith (26 poena, 10/19 iz igre, pet skokova) i Carmelo Anthony (35 poena, 10/26 iz igre, osam asistencija), ujedno i najefikasniji igrači New Yorka. Bez suspendiranog Davida Leeja i ozlijeđenog Andrewa Boguta Warriorsi pod koševima nisu mogli parirati pa je svoj "tulum" imao Tyson Chandler i ostvario učinak od 16 poena i čak 28 skokova (rekord karijere).

Ranije u utakmici, Knicksi su vodili s 14 poena prednosti (25:11), a prvo su poluvrijeme dobili s 58:55. U drugom su momčadi pružile izjednačenu borbu i nijedna momčad nije imala prednost veću od šest poena. U posljednje dvije minute ušlo se s rezultatom 105:105, a onda su gosti iz Oaklanda do kraja ostali bez poena. Minutu i pol prije kraja Raymond Felton je blokirao jedan pokušaj Curryja, a na drugoj su strani prvo Smith, a onda i Anthony zabili za pobjedu Knicksa.

Najslabija momčad Zapada zaustavila domaći niz Spursa

Za iznenađenje večeri pobrinuli su se Phoenix Sunsi (20-39). Na gostovanju u San Antoniju gubili su od domaćih Spursa (45-14) 93:86 tri minute prije kraja, a domaćini su uspješno realizirali svoja tri napada unutar posljednjih 90 sekundi. Ipak, četiri sekunde prije kraja, kod rezultata 99:97 Manu Ginobili je zabio samo jedno od dva slobodna bacanja i otvorio Sunsima vrata produžetka. Oni su pak odigrali uspješnu akciju i tricu za 100:100 zabio je sa zvukom sirene Wesley Johnson.

Hunter pogodio s Dragićem

Trener Sunsa Lindsey Hunter donio je mudru odluku kada je Gorana Dragića, svog prvog razigravača, ostavio u igri iako je sedam i pol minuta prije kraja zaradio petu osobnu pogrešku. Čuvanje Parkera u završnici su preuzeli Wes Johnson i P.J. Tucker, a Francuz je u tim minutama iz igre šutirao 2/8.

Spursi se u dodatnih pet minuta očito nisu mogli oporaviti od Argentinčevog promašaja pa su ostali bez ubačaja iz igre. Njihov jedini poen u pet minuta igre postigao je Tony Parker, a pobjedu Sunsima donijeli su svojim koševima Marcin Gortat i Jermaine O'Neal. Momčad iz Arizone na kraju je slavila sa 105:101 i Spursima prekinula seriju od 18 uzastopnih domaćih pobjeda. Valja istaknuti da su Sunsi samo 24 sata ranije produžetak igrali i u Minnesoti te također slavili. S dvije uzastopne pobjede uspjeli su pobjeći s dna Zapadne konferencije.

Phoenix je do pobjede došao uz čak 57 poena igrača s klupe, a prednjačio je O'Neal s 22 poena i 13 skokova. Za samo 20 minuta u igri 15 poena je zabio Luis Scola, 15 skokova i sedam poena je ubilježio Gortat, a 13 poena i 13 asistencija Goran Dragić. Sunsi su uspjeli nadskakati Spurse s 49-44, a do pobjede su došli usprkos lošoj tricaškoj večeri (3/12). Spurse je s 22 poena i osam asistencija predvodio Parker, ali je u produžetku promašio tri šuta. Tim Duncan je upisao učinak od 19 poena i 11 skokova (došao do brojke od 13.000 skokova u karijeri), a po 15 poena su zabili Kawhi Leonard i DeJuan Blair.

Grizzliesi spavali prvih 20 minuta pa rušili rekorde organizacije

Nakon aktualnih prvaka koji imaju niz od 12 pobjeda, drugu najdužu pobjedničku seriju u NBA ligi trenutno imaju Memphis Grizzliesi (38-18), a način na koji su upisali osmu uzastopnu pobjedu prilično je impresivan. U svojoj su dvorani ugostili Dallas Maverickse (25-32), katastrofalno otvorili utakmicu i sredinom druge četvrtine gubili s 51:26. No, od tog su se trenutka iznenada trgnuli i napravili nevjerojatnu seriju 36:4 unutar koje su uspjeli zabiti 24 uzastopna poena (rekord organizacije) i doći do vodstva 62:55 četiri minute prije kraja trećeg perioda igre.

Lionel Hollins: "Ne znam o čemu su moji igrači razmišljali kada su ulazili u utakmicu, ali zasigurno nisu razmišljali o tome kako biti profesionalni košarkaš, činiti ono što profesionalni košarkaši čine i igrati na razini svojih mogućnosti. Morao sam rano mijenjati, za drugu sam četvrtinu sve izvadio. Bili su bijesni na mene, ali i ja sam bio bijesan na njih pa mi nije bilo važno."

Memphis je to učinio prije svega obranom i Mavse u trećoj četvrtini ograničio na samo pet poena (rekord organizacije). Igrači Dallasa su u drugom poluvremenu iz igre šutirali 27 posto i zabili samo 29 poena, a zanimljivo je da su Grizzliesi u posljednjoj četvrtini ostali bez ubačaja iz igre čak sedam minuta, no bili su precizni s linije slobodnih bacanja i na kraju slavili s 90:84. Osmom pobjedom zaredom i činjenicom da su nadoknadili 25 poena zaostatka Grizzliesi su izjednačili još dva rekorda organizacije.

Najefikasniji igrači Memphisa bili su Zach Randolph s 22 poena, deset skokova i četiri asistencije te Marc Gasol s 21 poenom, 12 skokova i pet asistencija, a pravo je čudo da su uspjeli dobiti utakmicu uz samo 37,7 posto pogođenih šuteva. Dominirali su u skokovima (46-34) i prisilili Maverickse na 21 izgubljenu loptu. Gosti su utakmicu završili s 43,4 posto pogođenih šuteva, a njihov najefikasniji igrač bio je Shawn Marion sa 16 poena i osam skokova. Elton Brand je zabio 12 uz šest skokova, a O.J. Mayo 11 poena.

Durantov novi triple-double, Ellisu i Bucksima pomogli košarkaški Bogovi

Svoj treći triple-double u karijeri, drugi u posljednje četiri utakmice, upisao je Kevin Durant u uvjerljivoj domaćoj pobjedi Oklahoma City Thundera (45-15) protiv New Orleans Hornetsa (20-39). Hornetsi su zaigrali oslabljeni izostancima Erica Gordona i Anthonyja Davisa i stradali su s teških 119:74. Ključna za utakmicu bila je treća četvrtina koju je Thunder dobio s 34:15. U najvećem dijelu drugog poluvremena imao je više od 30 poena prednosti pa je Durant igrao tek 27 minuta, no uspio je zabiti 18 poena, prikupiti 11 skokova i deset puta asistirati.

Najbolji strijelac domaćih bio je Russell Westbrook s 29 poena (slobodna bacanja 12/12), a odličan je bio Serge Ibaka s 18 poena (iz igre 9/11) i sedam skokova. Po 14 poena zabili su Kevin Martin i Reggie Jackson, a debitirali su Derek Fisher (dvije asistencije) i Ronnie Brewer (pet poena, četiri skoka). Raspoloženi domaćini iz igre su pogodili 55,3 posto šuteva, dok su gosti ostali na 35,1 posto. Jedini igrač Hornetsa s dvoznamenkastim brojem poena bio je Ryan Anderson (14).

"Hvala Bogu, ušla je", izjavio je Monta Ellis nakon što je tricom očajnika sa zvukom sirene donio pobjedu Milwaukee Bucksima (28-28) u Houstonu. Kod rezultata 107:107 posljednji napad Bucksa vodio je Brandon Jennings, vrijeme je isticalo i nije znao što bi s loptom. Dao ju je Ellisu, a on brzim šutom iz vrlo nepovoljne situacije pogodio za slavlje Milwaukeeja. Ellis je utakmicu završio s 27 poena, 13 asistencija i šest skokova, no šutom iz igre se nije proslavio (9/24), barem ne do posljednje sekunde. 20 poena i deset skokova imao je Ersan Ilyasova, 16 poena je zabio Mike Dunleavy, a 14 J.J. Redick.

Ovim porazom Rocketsi (31-28) su prekinuli seriju od pet uzastopnih domaćih pobjeda, a mogu žaliti što su tijekom utakmice prokockali prednost od 17 poena. Također, u završnici su sasvim podbacili u obrani pa su Bucksi u tri od posljednja četiri napada uzimali napadačke skokove i iz ponovljenih akcija dolazili do poena, uključujući i Ellisovu sretnu tricu. Rocketse je s 25 poena i sedam skokova predvodio James Harden, a briljirao je i Omer Asik sa 16 poena i 22 skoka. Chandler Parsons je zabio 20 poena, a 13 poena, sedam skokova i pet asistencija imao je Donatas Motiejunas.

Hawksi poharali i Salt Lake City, Nuggetsima napeta završnica u Portlandu

Zanimljivu i neizvjesnu utakmicu odigrali su u Portlandu domaći Trail Blazersi (26-31) i Nuggetsi iz Denvera (37-22), a na kraju su se pobjedi radovali gosti i to sa 111:109. Momčadi su se tijekom utakmice u vodstvu izmijenile 17 puta, a rezultat je još deset puta bio izjednačen. Posljednji put na 106:106 pola minute prije kraja, a potom su su Andre Miller i Ty Lawson donijeli četiri poena prednosti Nuggetsima. Damian Lillard je zabio tricu za 110:109 četiri sekunde prije kraja, a Miller je na drugoj strani pogodio jedno od dva slobodna bacanja. Domaćima su za zadnji napad ostale tri sekunde, no pokušaj LaMarcusa Aldridgea nije bio precizan.

Ključni igrači u trećoj uzastopnoj pobjedi Denvera bili su Ty Lawson s 30 poena i šest asistencija te Andre Iguodala s 29 poena, osam asistencija i sedam skokova. Nuggetse trica ponovno nije slušala (3/14), no nadoknadili su to sa 72 poena iz reketa. Lillard je bio najefikasniji kod domaćih s 26 poena, četiri manje zabio je Aldridge, a 18 poena i 14 skokova ubilježio je J.J. Hickson.

Petu uzastopnu gostujuću pobjedu i šestu pobjedu u zadnjih sedam utakmica upisali su Atlanta Hawksi (33-23). Prilikom tih pet gostujućih pobjeda u prosjeku su zabijali 106,4 poena i svoje protivnike nadmašivali za 11,8 poena, a vrlo blizu tog prosjeka bili su i u srijedu u Salt Lake Cityju. Domaći Jazz (31-27) svladali su sa 102:91, a bila je to prilično uvjerljiva pobjeda u kojoj su imali i 20 poena viška. U životnoj formi igra Al Horford te je došao do učinka karijere od 34 poena i 15 skokova. Josh Smith zabio je 24 poena te dodao 14 skokova i sedam asistencija, a 19 poena i sedam asistencija upisao je Jeff Teague. Domaće su predvodili Al Jefferson s 26 poena i 11 skokova te Derrick Favors sa 17 poena i 15 skokova.

Večer nakon dvostrukog produžetka protiv Miamija, Sacramento Kingsi (20-39) su pregazili Orlando Magic (16-42) sa 125:101, a pritom su iz igre šutirali 54,8 posto i 64 poena zabili preko igrača s klupe. U pobjedi su se najviše istaknuli John Salmons (21 poen, pet asistencija) i Marcus Thornton (20 poena, osam skokova), dok je kod Orlanda učinak karijere ostvario Tobias Harris. Ušao je s klupe i za 31 minutu zabio 23 poena uz šest skokova.

Minutu i pet sekundi prije kraja utakmice Detroit Pistonsi (23-37) su na gostovanju kod Washington Wizardsa (18-38) imali vodstvo 96:87, a na kraju su se spašavali i jedva slavili s 96:95. Zadnjih osam poena za domaćine zabio je Trevor Ariza (22 poena, šest skokova), ali je promašio šut za pobjedu. Igrom Pistonsa sjajno je dirigirao Jose Calderon i podijelio 18 asistencija, a koš Wizardsa zatrpavali su Brandon Knight (32 poena) i Greg Monroe (26 poena, 11 skokova). Osim Arize, kod domaćih se sa 16 poena i šest skokova istaknuo Bradley Beal.

Iako bez ozlijeđenog Kyriea Irvinga, Cleveland Cavaliersi (20-38) su sa 103:92 slavili protiv Toronto Raptorsa (25-35) i tek drugi put nakon odlaska LeBrona Jamesa jedan mjesec završili s pozitivnim omjerom pobjeda i poraza. Prvi je bio listopad ove sezone kada su dobili jedinu utakmicu koju su igrali, a veljaču su završili sa 7-5. Do pobjede ih je s 23 poena i šest asistencija vodio Dion Waiters, dok gostima nije pomogao niti sjajan učinak DeMara De Rozana od 34 poena i pet skokova.

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.02.2013. u 16:32
    ... al' će play-off biti veseli!!! Jedva čekam!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.02.2013. u 14:18
    jaoo curry,uvijek kad netko dođe igrat u garden eksplodira,ali ipak je to Melova kuca,i moro je pokazat ko je gazda tamo :D GO KNICKS!
    Obrisan korisnik
  • nido28.02.2013. u 12:39
    Jbg morao je taj domaci poraz doci prije ili kasnije, nista strasno!!! GO SPURS GO!!!
    nido
  • Obrisan korisnik28.02.2013. u 10:46
    KD triple double nakon samo 26 minuta igre , bolesno
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.02.2013. u 10:43
    lakersima rezultati nevjerojatno idu na ruku, iako sa onom svojom penzionerskom igrom kakvom su prikazali u denveru teško im išta može pomoći.. inače zamislite playoff par clippers - nuggets.. bez konkurencije 2 najatraktivnije momčadi lige..
    Obrisan korisnik

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies