Košarka

Video: Heat prekinuo niz Grizzliesa i nastavio svoj, Lawsonov šut srušio Thunder

Ivor Krapac • subota, 02.03.2013.
Video: Heat prekinuo niz Grizzliesa i nastavio svoj, Lawsonov šut srušio Thunder
Foto: EPA

Miami Heat došao je do još jedne pobjede u svojoj uspješnoj seriji, koja je sada na 13 uzastopnih utakmica. Aktualne NBA prvake u noći s petka na subotu po našem vremenu nisu zaustavili ni Memphis Grizzliesi, koji su u Miami došli s osam pobjeda u nizu. U akciji su bile i dvije vodeće momčadi Zapadne konferencije. San Antonio Spursi proslavili su pobjedu, ali zabrinut će ih ozljeda gležnja Tonyja Parkera, dok je Oklahoma City Thunder doživio poraz u Denveru, s odlukom u posljednjim trenucima...

LeBron promašio puno i zabio presudnu tricu

Iako nije imao svoju uobičajenu šutersku večer, LeBron James je još jednom odigrao važnu ulogu u pobjedi Miami Heata (42-14). U dolasku do domaćih 98:91 protiv Memphis Grizzliesa (38-19) u rezultatski izjednačenom ogledu, LeBron je 24 sekundi do kraja zabio tricu kojom je Heat otišao do 93:89, što gosti iz Memphisa više nisu uspjeli stići. S pet od šest pogođenih slobodnih bacanja do kraja utakmice, James se pobrinuo da na semaforu poslije 48 minuta stoji +7 za njegovu momčad.

Heatu je ovo bila 13. pobjeda zaredom, dok je Grizzliesima prekinuta serija od osam dobivenih utakmica.

Prije nego se LeBron razbudio u posljednjoj četvrtini, u kojoj je zabio 14 od svojih 18 poena, u ranijem dijelu susreta išlo mu je neuobičajeno slabo. U prve tri četvrtine imao je niz od osam promašaja iz igre, što ga je na kraju susreta dovelo do za njega netipično lošeg šuta, 4/14, uglavnom s problemima u pokušajima za dvicu, s obzirom da za tri poena nije bio slab (2/4).

"Imam vjeru da će ući, kao što je bilo i sa svim šutevima koje sam promašio", osvrnuo se James na tricu kojom je odveo Heat na +4 u završnici utakmice: "Vjerovao sam da će ući i raniji šutevi, nije se dogodilo, nekada se dogodi da lopta ne posluša. No, uvijek vjerujem u sljedeći šut. D-Wade me pronašao odličnim dodavanjem i uspio sam zabiti."

Uz 18 poena, LeBron je imao i 10 asistencija i osam skokova, dok je Dwyane Wade zabio najviše, 22 poena, dodajući i osam asistencija. Marc Gasol je s 24 poena, devet skokova i četiri asistencije vodio Grizzliese, za koje su Zach Randolph i Mike Conley ubilježili po 14 poena, Randolph s devet skokova, a Conley s osam asistencija.

Lawson junak Nuggetsa protiv Thundera

Osim u Miamiju, u završnici susreta odlučivalo se i u Denveru, gdje su domaći Nuggetsi (38-22) sa 105:103 nadjačali Oklahoma City Thunder (42-16). Čovjek odluke bio je Ty Lawson, koji je dvije desetinke sekunde do kraja dalekom dvicom domaćoj momčadi donio pobjedu.

"Znao sam da ću ići na šut s tom zadnjom loptom, u glavi mi je bilo da moram pucati s istekom vremena, pa da bude ili produžetak ili naša pobjeda", opisao je Lawson posljednju akciju Nuggetsa, dodajući da iza toga Kevin Durant ili Russell Westbrook nikako nisu smjeli dobiti novu šansu: "Ako Oklahoma Cityju ostavite dovoljno vremena, K.D. i Russell znaju zabiti šut, nismo im željeli dati priliku."

Lawsonovim ubačajem za pobjedu, Nuggetsi su priveli kraju utakmicu u kojoj je Thunder krenuo bolje, ranim odlaskom do 17:6, pa kasnije ušao u probleme, sa zaostatkom od 12 poena u drugoj, u završnici treće i početkom četvrte četvrtine. Prije odluke u završnici, gosti iz Oklahoma Cityja uspjeli su se vratiti i povesti, najviše s 99:96 nešto manje od tri minute do kraja.

Wilson Chandler bio je najraspoloženiji u pobjedničkoj momčadi, s 35 poena uz 13/19 iz igre, 6/7 za tricu. Andre Miller i Corey Brewer dodali su po 14 poena, Miller sa sedam asistencija i šest skokova, a Brewer s pet osvojenih lopti, dok je Ty Lawson završio s 11 poena i sedam asistencija.

Russell Westbrook je ovog puta zabio najviše za Thunder, 38 poena, dodajući i šest skokova i pet asistencija. Kevin Durant istaknuo se s 25 poena, 14 skokova i tri blokade, dok je dvoznamenkasti broj poena u gostujućoj momčadi imao još jedino Serge Ibaka, koji je zabio 17, uz osam skokova i tri blokade.

Spursi na +28, Parkera čeka stanka zbog ozljede

Za razliku od momčadi koja ih prati u borbi za prvo mjesto Zapada, San Antonio Spursi (46-14) sinoć su proslavili pobjedu, ali ne bez gorkog okusa. Spursi su kod kuće sa 130:102 bili bolji od Sacramento Kingsa (20-40), no osim pobjede, utakmicu im je obilježila i ozljeda lijevog gležnja Tonyja Parkera, koji je završio nastup nešto manje od pet minuta do kraja treće četvrtine.

Parker je stradao prilikom jednog ulaza i doskoka poslije polaganja, a nakon što je odveden u svlačionicu, nije se vraćao na parket. Koliko će dugo morati pauzirati, zasad se još ne zna, ali trener Gregg Popovich najavio je da stanka neće biti kratka.

"Bio je u prvom planu u našoj momčadi, igra sezonu na All-Star razini. Već sam govorio da pokazuje više od bilo kojeg drugog organizatora igre u ligi, s konstantom tijekom godine, nedostajat će nam", osvrnuo se Popovich na Parkerovu ozljedu, dok je Tim Duncan također istaknuo da neće biti lako zamijeniti francuskog razigravača.

"Definitivno veliki gubitak, vodio nas je tijekom cijele sezone", opisao je Duncan: "Bili smo bez dosta različitih igrača ranije u sezoni, skupit ćemo se, Pop će malo izmijeniti petorke."

"Nećemo ga moći zamijeniti, ali morat ćemo promijeniti način igre na neko vrijeme", dodao je Tim Duncan.

Na putu do +28 na kraju utakmice, Spursi su imali čak osmoricu igrača s najmanje 12 poena, a najviše su zabili DeJuan Blair (16) i Danny Green (15). Tiago Splitter i Kawhi Leonard završili su s po 14 poena, Splitter uz 11 skokova, dok su Parker i Duncan dodali po poen manje. Prije ozljede, francuski razigravač imao je i sedam asistencija, dok je Duncan upisao 10 skokova, uz tri blokade. Matt Bonner također je imao 13 poena, a Patty Mills pridružio se s poenom manje.

Manu Ginobili ubilježio je 15 asistencija, najviše u karijeri.

Marcus Thornton je s 25 poena i pet asistencija vodio goste iz Sacramenta. Isaiah Thomas dodao je 18 poena, a dvoznamenkasti broj imao je još jedino Tyreke Evans, koji je završio s 10 poena.

Celticsi jači od Warriorsa, Netsi posrnuli kod kuće

Oslanjajući se na kvalitetnu obranu, Boston Celticsi (31-27) pokazali su previše za Golden State Warriorse (33-26), nadjačavši ih s 94:86 na domaćem parketu. Celticsi su ograničili goste iz Kalifornije na samo 34 posto šuta iz igre, a ono što ih čeka najavili su im već u prvoj četvrtini, koju su završili s 11 poena prednosti (31:20).

Warriorsi su se u drugoj četvrtini uspjeli približiti, a u trećoj i povesti. No, s odlaskom do 69:60 u završnici treće dionice, Celticsi su stekli prednost koju više nisu ispustili.

Paul Pierce istaknuo se s 26 poena, osam skokova i četiri asistencije, a Jeff Green s 18 poena i pet skokova za domaću momčad. Stephen Curry je s 25 poena i šest asistencija vodio goste, ali sa slabih 6/22 iz igre, dok je David Lee ubilježio 10 poena, 19 skokova i četiri asistencije. Harrison Barnes imao je 16 poena i šest skokova, a Klay Thompson 15 poena, devet skokova i četiri asistencije.

Iako su u završnici utakmice zakomplicirali naizgled već sigurno, Dallas Mavericksi (26-32) ipak su uzeli vrijedni gostujući "skalp" s 98:90 protiv Brooklyn Netsa (34-25). Momčad iz Teksasa je nešto manje od osam i pol minuta do kraja vodila s 86:66, da bi se domaći na ulasku u posljednju minutu približili na samo -5, a 37 sekundi do kraja i na četiri poena zaostatka (94:90). No, bliže od toga nisu uspjeli.

Dirk Nowitzki i Vince Carter su s po 20 poena vodili Maverickse, Nijemac uz osam skokova, dok je Deron Williams završio s 24 poena, po četiri skoka i osvojene lopte, ali i sedam izgubljenih lopti za Netse.

Jazz i Rocketsi brane prednost pred Lakersima

Trudeći se ostati na pozicijama koje vode u doigravanje u Zapadnoj konferenciji, Utah Jazz (32-27) i Houston Rocketsi (32-28) sinoć su bili uspješni protiv suparnika s dna ljestvice na Istoku. Jazz je kod kuće proslavio 98:68 protiv Charlotte Bobcatsa (13-45), dok su Rocketsi u Orlandu sa 118:110 pobijedili Magic (16-43).

U Salt Lake Cityju nije bilo problema za domaću momčad, bez obzira što su zbog ozljeda gležnja izostali Al Jefferson i Paul Millsap. To što je Jazz slavio s 30 razlike bez svoja dva važna startera dovoljno govori o snazi Bobcatsa, a ništa tako razgovijetno ne govori o snazi Bobcatsa kao to da je domaća momčad imala prednost od 62-24 u skoku.

Al Jefferson i Paul Millsap su vodeći skakači Utah Jazza.

U tom domaćem festivalu, najviše se naskakao Turčin Enes Kanter, koji je uhvatio 22 lopti, a tome je dodao 23 poena, uz 10/12 iz igre. DeMarre Carroll bio je prvi u pratnji, s 19 poena, dok je goste s 12 poena i sedam skokova vodio Byron Mullens. Preko 10 poena išao je još jedino Ramon Sessions (11).

U Orlandu je bilo puno zanimljivije. Houston Rocketsi prekinuli su niz od pet poraza protiv domaćeg Magica, a na tom putu, odluka je pala u posljednjoj četvrtini, u koju su gosti iz Houstona ušli s poenom zaostatka (87:86).

James Harden ponovno je bio glavni adut Rocketsa, završivši s 24 poena, 11 u završnih 12 minuta. Šut iz igre mu nije bio sjajan, 7/18, s 0/5 za tricu, a dodao je osam asistencija i sedam skokova. Chandler Parsons i Carlos Delfino pridružili su se s po 21 poenom, dok je Omer Aşik imao devet poena i 12 skokova.

Tobias Harris je s 27 poena i 10 skokova vodio Magic. U pratnji su bili Arron Afflalo (19 poena), Nikola Vučević (18 poena, 10 skokova) i Andrew Nicholson (17 poena).

Pacersi, Knicksi i Clippersi slavili u gostima

New York Knicksi (35-20) i Indiana Pacersi (37-22) dodali su nove pobjede u svojoj utrci za drugo mjesto u Istočnoj konferenciji. I jedni i drugi bili su uspješni na gostujućem parketu.

Knicksi su u Washingtonu s 96:88 nadjačali Wizardse (18-39), riješivši utakmicu s 23:11 u posljednjoj četvrtini, u koju su ušli s četiri poena zaostatka (77:73). Carmelo Anthony je s 30 poena i šest skokova vodio goste iz New Yorka, a prvi u pratnji bio je Raymond Felton (23 poena, šest skokova, četiri asistencije), dok je Bradley Beal završio s 29 poena i 11 skokova za Wizardse. U svojoj prvoj NBA sezoni, Beal je s tih 29 poena ostvario učinak karijere.

Pacersi su do svoje pobjede došli preko granice, s 93:81 protiv Toronto Raptorsa (23-36), kojima su uzvratili za dva poraza na domaćem parketu u ranijem dijelu sezone. Paul George (22 poena, 10 skokova), Roy Hibbert (18 poena) i David West (15 poena, 11 skokova, četiri asistencije) vodili su goste, dok je Rudy Gay s 21 poenom i pet skokova bio najbolji među Raptorsima. Alan Anderson pridružio se s 14 poena.

Los Angeles Clippersi (43-18) ostvarili su nešto što im je posljednji put uspjelo još 2002. godine. Toliko dugo prošlo je od posljednje pobjede Clippersa u Clevelandu, a sinoć su prekinuli tu 10 utakmica dugu sušu sa 105:89 protiv domaćih Cavaliersa (20-39).

Jamal Crawford istaknuo se s 24 poena, Blake Griffin sa 16 poena i 11 skokova, a Chris Paul s 11 poena i 15 asistencija za goste. I dalje bez Kyrieja Irvinga, koji je propustio treću utakmicu u nizu zbog ozljede koljena, Cavsi ovog puta nisu imali previše šansi, a najviše su pokazali Dion Waiters (17 poena, šest asistencija), C.J. Miles (16 poena, šest skokova) i Tristan Thompson (15 poena, 12 skokova).

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.03.2013. u 18:08
    @nido: Ali ako ti odigras kako treba, nemate se zasto bojat!
    Obrisan korisnik
  • nido02.03.2013. u 13:15
    Bez Parkera nemamo sta trazit u doigravanju, valjda ce bit ok do tada.
    nido
  • Obrisan korisnik02.03.2013. u 11:31
    half man half amazing <3 i sa 36 godina jedan od najboljih dunkera lige..
    Obrisan korisnik

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies