Košarka

Video: Heat bez rušenja povijesnog rekorda, niz prekinut u Chicagu

Ivor Krapac • četvrtak, 28.03.2013.
Video: Heat bez rušenja povijesnog rekorda, niz prekinut u Chicagu
Foto: EPA

Miami Heat neće srušiti rekord Los Angeles Lakersa iz sezone 1971./72. u broju uzastopnih pobjeda u NBA ligi. Poslije 27 dobivenih utakmica u nizu, aktualni prvaci izgubili su u Chicagu, u susretu s Bullsima kojima su, uz Derricka Rosea, nedostajala još trojica važnih igrača. Bez obzira na to, momčad Toma Thibodeaua slavila je u susretu kojem nije nedostajalo žestine...

Heat se ovog puta nije izvukao

U pobjedničkom nizu koji je trajao od početka veljače, Miami Heat (56-15) dobivao je i poslije velikih zaostataka, poput onoga prošlotjednog u Clevelandu, kada su nadoknadili -27 u trećoj četvrtini, ali 27 utakmica duga uspješna serija koja je negdje ipak morala stati doživjela je prekid sinoć u Chicagu. Domaći Bullsi (39-31) slavili su sa 101:97 i time spriječili Heat da napravi novi korak prema rekordu Los Angeles Lakersa iz 1971./72., s 33 pobjede zaredom u toj sezoni.

Bullsi su do pobjede došli bez Derricka Rosea, ali i bez Joakima Noaha i dvojice šutera, Ripa Hamiltona i Marca Belinellija. No, pokazalo se da ih je bilo dovoljno za rušenje prvaka.

U ogledu u kojem se išlo vrlo čvrsto, s domaćim žestokim ulascima u LeBrona Jamesa zbog kojih je prigovarao na slabu zaštitu sudaca, ali i LeBronovim uzvratom, Bullsi su izdržali u završnici utakmice, poslije vodstva s 94:85 nešto manje od dvije i pol minute do kraja. Heatu takav minus nije bio nenadoknadiv svaki put, ali ovog puta nije bilo povratka. Prije posljednje sirene uspjeli su tek smanjiti na završna četiri poena zaostatka.

Momčad Toma Thibodeaua obavila je najvažnije u posljednjoj četvrtini postupnim građenjem vodstva nakon što se u posljednjih 11 minuta ušlo u egalu, sa 69:69 na semaforu. U odlasku do osam poena prednosti sredinom završne dionice, osobito se istaknuo Luol Deng, koji je ubacio dvije trice, a uz pratnju Jimmyja Butlera, rezultatski plus domaćina je nešto kasnije postao i veći za jedan poen.

Poslije kraja drugog najdužeg pobjedničkog niza u NBA povijesti, LeBron James osvrnuo se na ostvareno u prošlom i ovom mjesecu. "Jedna od najboljih koju je ova liga ikad vidjela", kazao je LeBron o seriji: "To smo prepoznali i zaslužilo je da se prepozna."

"Još uvijek nismo imali dovoljno vremena kako bismo spoznali što smo zapravo napravili", dodao je najbolji igrač aktualnih prvaka: "Bilo je to vrlo sretno razdoblje za nas, razdoblje koje vas čini poniznima, osjećamo se blagoslovljeno što smo dio ove momčadi i takvog niza."

U pobjedi Bullsa najviše je zabio Luol Deng, 28 poena, a imao je i sedam skokova i pet asistencija. Carlos Boozer imao je 21 poen i 17 skokova, a Jimmy Butler 17 poena, pet asistencija i četiri skoka.

LeBron James ponovno je vodio Heat, ovog puta s 32 poena, sedam skokova i četiri blokade. Chris Bosh dodao je 21 poen, po četiri skoka i blokade, a Dwyane Wade je na povratku nakon kraće stanke zbog ozljede ubilježio 18 poena, sedam skokova i četiri osvojene lopte.

Knicksi na šest u nizu, Pacersi u pratnji

Serija Heata neće se produžiti, ali u pogledu unatrag, branitelji naslova su s njom daleko pobjegli svima ostalima u Istočnoj konferenciji, bez izgleda da će ih netko stići prije početka doigravanja. U borbi za drugo mjesto, New York Knicksi (44-26) i Indiana Pacersi (45-27) sinoć su proslavili nove pobjede, a svoju šansu još imaju i Brooklyn Netsi (42-29), koji su također bili uspješni.

Knicksi su do šeste pobjede zaredom, što je sada najduža aktivna uspješna serija u ligi, došli s domaćih 108:101 protiv Memphis Grizzliesa (47-24). Newyorška momčad dominirala je najvećim dijelom utakmice, u ranom dijelu treće četvrtine čak i s 30 poena prednosti, ali gosti su se u završnici gotovo u potpunosti vratili u igru.

Grizzliesi su 33 sekunde prije kraja stigli na samo 103:99, ali srećom za domaću momčad, na tome je i ostalo.

J.R. Smith ubilježio je 35 poena i sedam skokova, uz 10/18 iz igre, 3/7 za tricu, ali bez stopostotnog učinka iz slobodnih bacanja, s 12/13, što bi moglo izazvati obiteljski problem. "Mama će me ubiti, ali što mogu", osvrnuo se poslije susreta. Carmelo Anthony bio je prvi u pratnji u dresu Knicksa, s 22 poena (šut 8/20) i sedam skokova, dok je Mike Conley ubilježio 26 poena, šest asistencija i četiri skoka, a Jerryd Bayless 24 poena za gostujuće Grizzliese.

Dobra vijest za momčad iz Memphisa bio je povratak Marca Gasola poslije problema s trbušnim mišićima. Bilo je objavljeno da će stanka španjolskog centra biti nedefinirano duga, a vratio se poslije dvije propuštene utakmice, ubilježivši 13 poena i pet skokova za 36 minuta na parketu.

Indiana Pacersi uzeli su ono po što su i došli s gostujućih 100:91 protiv Houston Rocketsa (39-32). Momčad iz Indianapolisa vodila je od početka do kraja, najviše s 19 razlike, a Roy Hibbert i trener Frank Vogel su kao ključ izdvojili obranu, koja je i inače jaka strana Pacersa.

Hibbert je ovog puta bio vrlo raspoložen i u napadu, s 28 poena, najviše u sezoni, a tome je dodao i 13 skokova i tri blokade. Lance Stephenson pridružio se s 21 poenom, također najviše u sezoni, uz pet skokova, dok je domaće s 22 poena (6/24 iz igre) i osam asistencija vodio James Harden. Greg Smith imao je 18 poena i 19 skokova, najviše u karijeri.

Pacersi su još jednom bili bez Davida Westa, a i dalje su i bez Dannyja Grangera, ali nije smetalo.

Brooklyn Netsi su u Portlandu sa 111:93 nadigrali domaće Trail Blazerse (33-38), najavljujući im što ih čeka već u prvih 12 minuta, poslije kojih su vodili s 37:17. Blazersi se u nastavku nisu oporavili od tog početnog udarca.

Netsi su proslavili jubilarnu 20. ovosezonsku gostujuću pobjedu, čime su izjednačili klupski rekord za jednu sezonu, a do uspjeha su ih vodili Brook Lopez (28 poena, pet skokova) i Reggie Evans (22 poena, 26 skokova). Evans je poravnao učinak karijere u poenima i srušio onaj u skokovima - i sve to s upalom desnog oka, zbog koje je slabije vidio stvari na parketu.

U domaćoj momčadi najbolji je bio LaMarcus Aldridge, koji je završio s 24 poena.

Spursi brane prednost pred Thunderom

U Zapadnoj konferenciji još ne znamo tko će biti prvi prije doigravanja. San Antonio Spursi (54-17) su u prednosti, Oklahoma City Thunder (53-19) ih prati, a i jedni i drugi sinoć su došli do pobjeda.

Spursi su kod kuće sa 100:99 nanijeli drugi uzastopni poraz Denver Nuggetsima (49-24), koji su prije toga imali 15 pobjeda zaredom. Bila je to utakmica s čak 15 izmjena u vodstvu, a posljednja se dogodila nešto manje od sedam minuta prije kraja, kada je Tony Parker s dva pogođena slobodna bacanja donio Spursima 90:89. Domaća momčad je iza toga najviše vodila s pet razlike, a gosti su se u završnici vratili i u posljednjim trenucima imali priliku za pobjedu.

Poslije 100:95 za Spurse malo manje od minutu i pol do kraja, Nuggetsi su se približili na 100:99 i imali završni napad na utakmici. Nije završio kako su se nadali, s promašenim pokušajem Andrea Millera na ulazu.

Tim Duncan završio je s 23 poena, 14 skokova i pet blokada, Danny Green s 20 poena, a Tony Parker s 18 poena i 11 asistencija za Spurse. Domaća momčad imala je raspoložene startere, svu petoricu s dvoznamenkastim brojem poena, dok su se Nuggetsi ponajprije oslonili na svoju klupu, koja je s 59:18 u poenima nadjačala onu suparničku.

JaVale McGee pritom je bio najbolji, s 21 poenom, 11 skokova i tri blokade, dok se Wilson Chandler pridružio s 15 poena i pet skokova, a Andre Miller s 14 poena, osam asistencija i pet skokova.

Za razliku od posljednja dva susreta ove dvije momčadi, Oklahoma City Thunder sinoć se nije dao iznenaditi protiv Washington Wizardsa (26-45). Thunder je prekinuo mini-niz od dva poraza protiv momčadi iz glavnog grada SAD-a sa 103:80 na domaćem parketu, riješivši se svih briga prije posljednjih 12 minuta, s 83:66 na ulasku u završnu četvrtinu.

Russell Westbrook završio je s 21 poenom, po četiri skoka i asistencije, a Kevin Durant s 20 poena, po šest skokova i asistencija za Thunder, Westbrook s 5/8 iz igre i 10/11 iz slobodnih bacanja, a Durant s 4/10 i 10/10 u te dvije kategorije.

Kevin Martin ubilježio je 18 poena, koliko je kod gostiju imao njihov glavni adut John Wall. Najbolji igrač Wizardsa dodao je i 12 asistencija, ali šut iz igre bio mu je izrazito slab, 3/18. Iz slobodnih bacanja imao je 12/15.

Lakersi dobili staru mušteriju

S trenutkom u posljednjim trenucima koji je naljutio domaćine, Los Angeles Lakersi (37-35) su u Minneapolisu sa 120:117 pobijedili Minnesota Timberwolvese (25-45) i time zadržali malu prednost pred Utah Jazzom (36-36) i Dallas Mavericksima (35-36) u borbi za osmo mjesto na Zapadu.

Sporna situacija o kojoj se pričalo dogodila se u posljednjem napadu Timberwolvesa. Nakon što je Kobe Bryant s pogođenim jednim od dva slobodna bacanja donio Lakersima 120:117 tri sekunde prije kraja, domaći su tricom probali izboriti produžetak, pucao je Ricky Rubio, no završilo je blokadom Bryanta poslije koje se Rubio bunio da je pritom bio i fauliran. Suci su ostali nijemi.

"To nije prekršaj, neće zvati takvo s...", poručio je Kobe, ističući da je takvu odluku teško donijeti i da misli kako nije zahvatio Španjolca.

No, Bryanta ne bi iznenadilo ni da se dogodilo drugačije. "Onda bismo išli u produžetak i dobili tako, to je jednostavna stvar", zaključio je.

Lakersima obično i bude tako protiv Timberwolvesa. Ovo im je bila čak 22. uzastopna pobjeda protiv momčadi iz Minneapolisa, koja je posljednji put slavila još u ožujku 2007. godine.

Bryant je završio s 31 poenom i sedam asistencija, a Dwight Howard s 25 poena, 16 skokova, po pet blokada i osvojenih lopti za Lakerse. Nikola Peković je s 19 poena i 16 skokova vodio Timberwolvese, koji su sve bliže završetku ozljedama obilježene sezone. Glavni minus na tom putu im je izostanak Kevina Lovea, kojeg i dalje nema.

Utah Jazz zadržao je priključak u borbi za doigravanje s domaćih 103:88 protiv Phoenix Sunsa (23-49), posljednjeplasirane momčadi Zapada. Za razliku od ogleda Timberwolvesa i Lakersa, u Salt Lake Cityju nije bilo većih uzbuđenja u završnici. Jazz je poslije prve četvrtine imao 11 poena prednosti (34:23), a nakon što su im se Sunsi približili na 75:71 na ulasku u posljednjih 12 minuta, domaći su sve riješili s 28:17 u završnoj četvrtini.

Al Jefferson i Gordon Hayward zabili su po 25 poena za Jazz, Jefferson s devet skokova, a Hayward sa šest asistencija i pet skokova. Wesley Johnson završio je s 22 poena, a Luis Scola s 20 poena i sedam skokova za goste iz Arizone.

Hawksi osigurali doigravanje, Celticsi prekinuli crni niz

Atlanta Hawksi (40-32) će šestu sezonu zaredom biti sudionici doigravanja na Istoku. Hawksi su to osigurali s gostujućih 107:88 protiv Toronto Raptorsa (26-45), a glavni junaci večeri pritom su im bili Al Horford (26 poena, 12 skokova) i Jeff Teague (24 poena, 13 asistencija, četiri skoka). Jonas Valančiunas je s 19 poena i osam skokova vodio Raptorse.

Boston Celticsi (37-34) još nisu matematički sigurni za play-off, ali korak bliže tome da se to promijeni došli su s 93:92 u gostima kod Cleveland Cavaliersa (22-48), odlučujućim polaganjem Jeffa Greena sa sirenom. Celticsi su time prekinuli niz od pet poraza, a Green je završio s 21 poenom, sedam skokova i pet asistencija. Brandon Bass imao je 22 poena i pet skokova, dok je domaće sa 16 poena vodio Wayne Ellington.

Cavaliersi su i dalje bez Kyrieja Irvinga, nedostajao im je i Dion Waiters, dok su Celticsi još jednom bili bez Kevina Garnetta i Courtneyja Leeja.

Dobra vijest za Celticse je što su Milwaukee Bucksi u negativnoj seriji, s četiri poraza zaredom, čime su pali na 34-36 i povećali zaostatak u borbi za izbjegavanje osmog mjesta na Istoku, koje će u prvom kolu doigravanja značiti ogled s Miami Heatom. Bucksi su u srijedu izgubili u Philadelphiji, sa 100:92 za domaće 76erse (28-43), koje su vodili Jrue Holiday (18 poena, šest asistencija, četiri skoka), Damien Wilkins (18 poena, pet skokova, četiri asistencije) i Spencer Hawes (15 poena, 17 skokova, četiri asistencije).

Monta Ellis završio je s 29 poena i sedam asistencija za Buckse, dok je Brandon Jennings zbog slabe večeri, okončane bez poena, završio na klupi u posljednjoj četvrtini. Odlukom trenera Jima Boylana, odigrao je samo 17 minuta, a poslije utakmice nije prešutio da mu se to nije svidjelo.

"Mislim da bismo svi koji smo u svlačionici trebali preuzeti odgovornost", rekao je Jennings pred novinarima, smatrajući da on nije jedini krivac: "Nemamo igrače s maksimalnim ugovorom, ne sviđa mi se kada me netko želi istaknuti dok svi ostali imaju slobodu da rade što žele."

Jim Boylan pojasnio je da mu je želja bila probati nešto drugačije, kada već s Jenningsom nije išlo.

Sacramento Kingsi (26-46) pobrinuli su se za gostujuće iznenađenje sa 105:98 protiv Golden State Warriorsa (41-32) u Oaklandu, Los Angeles Clippersi (49-23) zadržali su prednost pred Denver Nuggetsima na trećem mjestu Zapada sa 105:91 protiv Hornetsa (25-47) u New Orleansu, dok su Charlotte Bobcatsi (17-54) proslavili domaćih 114:108 protiv Orlando Magica (18-54) u dvoboju začelja na Istoku.

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.03.2013. u 19:49
    Dobra, jaka i fizička utakmica Bullsa i Heata, šteta što su sudci oštetili Heat u barem 5,6 situacija, ali očito im vraćaju za propuste protiv Denvera, ali ako je netko morao završiti taj niz Heata drago mi je što su to bili Bullsi na kraju.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.03.2013. u 15:19
    Kako guraju ove jadne Lakerse u play-off! Možda je bolje da ne uđu nego da se tamo blamiraju!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.03.2013. u 14:39
    nisam se nadao da tu staje niz,kad sam vidio ko sve fali chicagu...steta
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.03.2013. u 14:23
    i bez Belinelija i bez Hamiltona, iako po meni je puno bolje rijesenje Butler na dvojci a Belinelli s klupe pogotovo protiv Heata, kad ima povoljniji matchup od Wade-a! a Hamilton nije puno pokazao ove sezone i mislim da su BUllsi bolja ekipa bez njega!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.03.2013. u 13:48
    Drago mi je da ih je baš Chicago zaustavio!! <3
    Obrisan korisnik

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies