Košarka

Video: Kobe Bryant prestigao Wilta Chamberlaina, triple-double Russella Westbrooka u Milwaukeeju

Igor Šestak • nedjelja, 31.03.2013.
Video: Kobe Bryant prestigao Wilta Chamberlaina, triple-double Russella Westbrooka u Milwaukeeju
Foto: EPA

U noći sa subote nedjelju u NBA ligi je odigrano deset utakmica. Za priču dana pobrinuo se Kobe Bryant koji je u pobjedi Los Angeles Lakersa u Sacramentu zabio 19 poena i stigao do četvrtog mjesta vječne ljestvice strijelaca. Lakersi su i dalje u velikoj borbi za plasman u doigravanje, a u subotu su slavili i njihovi suparnici - Utah Jazz i Dallas Mavericksi. Houston Rocketsi su bez Jamesa Hardena svladali Los Angeles Clipperse, slavili su još Memphis Grizzliesi, Golden State Warriorsi i Indiana Pacersi, a Russell Westbrook je došao do triple-double učinka u pobjedi Oklahoma City Thundera u Milwaukeeju.

Borba za osmo mjesto Zapada sve neizvjesnija

I dalje se ne nazire kraj velike borbe za osmu poziciju Zapadne konferencije. Svi kandidati u subotu u slavili, a toliko željenu poziciju trenutno drži Utah Jazz s omjerom 38-36.

Omjer pobjeda i poraza 38-36 imaju i Los Angeles Lakersi nakon što su na gostovanju svladali Sacramento Kingse (27-47) rezultatom 103:98. Bila je to vrlo izjednačena utakmica koja će ostati upamćena po ostvarenju Kobea Bryanta. Nakon slabijeg ulaska u utakmicu (iz igre 0/5), Kobe je proradio i ostvario učinak od 19 poena, 14 asistencija i devet skokova, a nakon subote je četvrti na vječnoj listi igrača s najviše poena u NBA ligi. Došao je do 31.434 poena i prestigao Wilta Chamberlaina, dok su ispred njega ostali još samo Kareem Abdul-Jabbar (38.387), Karl Malone (36.928) i Michael Jordan (32.292).

Kobe Bryant o usponu na četvrto mjesto vječne ljestvice strijelaca NBA lige: "Iskreno, najviše mi znači moja dugovječnost. Činjenica da toliki niz godina igram na vrlo, vrlo visokom nivou čini me izrazito ponosnim."

Lakersi su se za pobjedu kod Kingsa morali pomučiti jer su nakon prvih 12 minuta gubili s 12 poena razlike, a u tom im se periodu ozlijedio Steve Nash. Na poluvremenu je bilo 57:53 za domaćine, a Lakersi su do prednosti došli odličnom serijom 11:0 na isteku trećeg perioda. U posljednjoj četvrtini cijelo su vrijeme vodili, ali nisu uspjeli odvesti utakmicu u "mirne vode". Kingsi su imali napad 20 sekundi prije kraja kod rezultata 101:98 za Lakerse, ali je DeMarcus Cousins promašio tricu. Bryant je na drugoj strani pogodio slobodna bacanja i zapečatio važnu pobjedu Lakersa.

Najbolji strijelac Lakersa ovoga je puta bio Dwight Howard s 24 poena, 15 skokova i pet blokada, Steve Blake je zabio 15, Jodie Meeks 14, a Pau Gasol 12 poena i dodao deset skokova. Kod Kingsa učinkom su se istaknuli Tyreke Evans s 21 poenom, devet skokova i šest asistencija, Cousins s 19 poena i 11 skokova te Marcus Thornton s 18 poena i sedam skokova.

Momčad iz Salt Lake Cityja uhvatila je dobru formu u posljednje vrijeme te je u subotu u svojoj dvorani sa 116:107 svladala Brooklyn Netse (42-31) i upisala četvrtu uzastopnu pobjedu. Nakon izjednačenog prvog poluvremena Jazz je vodio s 54:52, no u trećem je periodu uspio otvoriti značajniju prednost. Na krilima raspucanog Randyja Foyea napravio je seriju 15:3 i stigao do dvoznamenkaste prednosti. U posljednjih 12 minuta domaći su ušli s devet poena viška, a gostima do kraja utakmice nisu dozvolili da im se približe na zaostatak manji od sedam poena.

Foye je trice gađao 8/9 i utakmicu završio s 26 poena. Šest poena manje upisao je Mo Williams, baš kao i Al Jefferson koji je pridodao i sedam skokova. Istaknuli su se još Marvin Williams s 14 poena i šest skokova te Derrick Favors s 13 poena i devet skokova. Netse je u porazu predvodio Brook Lopez s 27 poena i sedam skokova, C.J. Watson je zabio 22 poena, dok je Deron Williams svom bivšem klubu zabio 21 poen i podijelio 11 asistencija. Sa 16 skokova istaknuo se Reggie Evans.

Deseti su pak Dallas Mavericksi (36-37), koji su svoje nade za plasman u doigravanje po 13. put zaredom održali na životu nevjerojatnim preokretom protiv Chicago Bullsa (39-32). U svojoj dvorani Mavsi su četiri minute prije kraja gubili 97:85, no na krilima Dirka Nowitzkog napravili su seriju 15:1 i odnijeli pobjedu. Bullsi su promašili svojih sedam posljednjih šuteva iz igre, a Jimmy Butler je 16 sekundi prije kraja promašio oba slobodna bacanja. Posljednjih osam poena domaćina zabio je veliki Nijemac, uključujući i tricu za pobjedu tri sekunde prije kraja.

Ovom partijom Nowitzki je podsjetio na svoje najbolje dane. Iz igre je šutirao 14/17, od toga trice 5/6. Zabio je 35 poena (15 u završnoj četvrtini) i dodao sedam skokova. Dobru podršku imao je u Brendanu Wrightu (17 poena, 13 skokova) i Vinceu Carteru (17 poena, pet skokova, četiri asistencije). Bullsi su i ovu utakmicu igrali značajno oslabljeni neigranjem Rosea, Hamiltona, Noaha i Belinellija, a po 25 poena zabili su Luol Deng, Nate Robinson i Carlos Boozer koji je upisao i 11 skokova.

Šesti triple-double u karijeri Russella Westbrooka

Potjeru za prvim mjestom Zapada, koje trenutno drže San Antonio Spursi s omjerom 55-17, Oklahoma City Thunder (54-20) je uspješno nastavio u Milwaukeeju kod Bucksa (35-37). OKC je slavio sa 109:99, a do četvrte pobjede u posljednjih pet utakmica vodio ga je Russell Westbrook triple-double učinkom, svojim šestim u karijeri. Razigravač Thundera upisao je 23 poena (iz igre 6/18), 13 skokova i deset asistencija. Imao je i tri ukradene te pet izgubljenih lopti.

Scott Brooks, trener Oklahoma City Thundera: "Moji igrači su u završnici odigrali odličnu obranu. Razgovarali smo o tome tijekom minuta odmora, a oni su to odlično prenijeli na teren. Svaki od njih dao je sve od sebe kako njegov igrač ne bi postigao koš i to nas je dovelo do pobjede."

Gostujuća momčad dobro je odradila prvo poluvrijeme i završila ga u plusu od deset poena, no u trećoj su se četvrtini trgnuli domaćini pa se u posljednjih 12 minuta ušlo s izjednačenim rezultatom. Bucksi su vodili s 92:87 osam i pol minuta prije kraja, ali igrači Thundera su na to odgovorili serijom 12:0 i vratili vodstvo na svoju stranu. Tricom Kevina Duranta i dvicom Westbrooka gosti su dvije minute prije kraja došli na 12 poena viška i Bucksi na to više nisu imali odgovor.

Durant je iz igre šutirao 10/19, a slobodna bacanja 9/10 i utakmicu je završio s 30 poena, osam skokova i pet asistencija. Istaknuli su se još Serge Ibaka sa 16 poena, osam blokada i sedam skokova te Kevin Martin sa 17 poena i pet skokova. Najbolji član Bucksa ovoga je puta bio Ersan Ilyasova s 29 poena (iz igre 12/22) i 14 skokova. Double-double su još upisali Ekpe Udoh s 14 poena i 11 skokova te Larry Sanders s 12 poena i deset skokova.

Rocketsi znaju i bez Jamesa Hardena

Važan dvoboj u borbi za pozicije uoči doigravanja odigran je u Houstonu. Domaći Rocketsi ugostili su Los Angeles Clipperse i svladali ih s 98:81. Učinilo su to bez svog najboljeg igrača, lakše ozlijeđenog Jamesa Hardena, te stigli do omjera 40-33 i približili se Golden State Warriorsima koji okupiraju šestu poziciju s omjerom 42-32. Clippersi su pak na omjeru 49-25 i nalaze se u žestokoj borbi za treće mjesto s Denver Nuggetsima (50-24) i Memphis Grizzliesima (49-24). Družina iz Los Angelesa nije u posebno dobroj formi i bio joj je ovo treći poraz u posljednje četiri utakmice.

Rocketsi su na poluvremenu vodili s 55:50, a ključna je za njihovu pobjedu bila treća četvrtina. U devet minuta tog perioda izgradili su prednost od 77:59, prije svega dobrom obranom. Clippersi su u tih devet minuta iz igre šutirali 4/14 i izgubili tri lopte. Na isteku treće četvrtine napravili su seriju od osam poena i stigli do plus 22. Na početku četvrte četvrtine Clippersi su uzvratili serijom 8:0, ali se nisu uspjeli ozbiljnije približiti i na kraju su uvjerljivo poraženi.

Igrači Rocketsa timski su nadomjestili izostanak Hardena pa je pet igrača došlo do dvoznamenkastog broja poena. Po 15 su zabili Francisco Garcia, Jeremy Lin i Chandler Parsons koji je pridodao i devet skokova i četiri asistencije. Omer Asik upisao je 13 poena i 12 skokova, dok je 11 poena zabio Carlos Delfino. Clipperse je predvodio Chris Paul s 19 poena, sedam asistencija i pet skokova, Jamal Crawford je zabio 15, a Blake Griffin 12 poena.

Curry Blazersima zabio 39, preokret Grizzliesa u Minnesoti

Uspješnu večer imali su Memphis Grizzliesi (49-24). Gostovali su u Minnesoti kod Timberwolvesa (26-46) i slavili s 99:86. Domaćini su u drugoj četvrtini imali 12 poena prednosti, ali su to vodstvo brzo prokockali. Na poluvrijeme su otišli s 50:45, a u posljednju četvrtinu ušli sa 67:65. Posljednjih 12 minuta Grizzliesi su otvorili serijom 16:2 i otvorili si put do uvjerljive pobjede. Za nju su najzaslužniji Marc Gasol s 21 poenom, osam skokova i šest asistencija, Mike Conley s 19 poena te Darrell Arthur s 15 poena. U redovima domaćina još je jednom bio odličan Ricky Rubio i samo mu je jedna asistencija nedostajala do triple-doublea. Upisao je 23 poena, deset skokova i devet asistencija, dok je 19 poena postigao Derrick Williams

Potjeru za drugim mjestom Istoka nastavili su Indiana Pacersi (46-27). Do svoje treće uzastopne pobjede stigli su na gostovanju kod Phoenix Sunsa (23-50) rezultatom 112:104. Nakon što su sredinom prve četvrtine od domaćina preuzeli vodstvo, Pacersi ga do kraja susreta više nisu ispuštali. Nisu uspjeli slomiti domaćine i odjuriti do velike prednosti, ali su imali odgovor na svaku njihovu prijetnju. Vrlo efikasna bila je početna petorka Pacersa, a predvodio ju je Paul George s 25 poena, četiri skoka i četiri asistencije. 20 poena i sedam skokova imao je Roy Hibbert, 16 poena i šest skokova Lance Stephenson, 15 poena i pet skokova George Hill, a 14 poena, sedam skokova i četiri asistencije David West. Najbolji kod Sunsa bio je Goran Dragić s 21 poenom, devet asistencija i četiri skoka.

Vrlo uvjerljivi bili su Golden State Warriorsi (42-32) i sa 125:98 iz Oaklanda ispratili Portland Trail Blazerse (33-40). Warriorsi su preokrenuli rano vodstvo Blazersa i efikasnu prvu četvrtinu dobili s 36:31, a onda u preostala tri perioda povećavali svoju prednost i bez mnogo stresova stigli do pobjede. Još je jednom briljirao Stephen Curry i zabio 39 poena (iz igre 14/22) uz šest asistencija i pet skokova, a odličan je bio i Carl Landry s 25 poena (iz igre 9/10) i deset skokova. Četvrtim uzastopnim porazom Portland se dodatno udaljio od plasmana u doigravanje o kojem je donedavno sanjao, a u ovoj ga je utakmici predvodio Meyers Leonard s 22 poena i deset skokova.

Do domaćih pobjeda stigli su još Atlanta Hawksi (41-33) i Philadelphia 76ersi (30-43). U Atlanti je gostovao Orlando Magic (19-55), a poražen je s 97:88. Bila je to deseta uzastopna pobjeda Hawksa protiv Magica i šesta ukupno na domaćem parketu, a do nje su ih doveli Ivan Johnson s 21 poenom i deset skokova te Josh Smith s 21 poenom i devet skokova. Sixersi su pak ugostili Charlotte Bobcatse (17-56) i do svoje treće uzastopne pobjede došli rezultatom 100:92. Učinkom su se najviše istaknuli Evan Turner s 22 poena i sedam skokova, Spencer Hawes s 19 poena, šest skokova i šest asistencija te Thaddeus Young s 15 poena i deset skokova.

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaNBAVideo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10801.04.2013. u 13:58
    To bi Würzburg i Dallas fino mogli postati gradovi prijatelji, prema tome što duguju Dirku.
    narada108
  • Sused31.03.2013. u 23:58
    Zašto si uopće igrao to ? Ja sam igrao 200kn na under, jer sam očekivao da će opet odigrati par minuta i vidjeti da ne može,a i da može granica je bila jako dobra... Poklon kladare Žao mi samo listića od 11 parova sa 4kn na 600 gdje sam odigrao kontranavijački na Sacramento i samo to promašio
    Sused
  • Obrisan korisnik31.03.2013. u 23:12
    Da je bar sinoć zabio još 11 poena više i tako mi na kladi donio 4 glave bio bi mi još draži...
    Obrisan korisnik
  • Sused31.03.2013. u 20:00
    Gdje su usporedbe ?! Riječ je o broju poena...
    Sused
  • Obrisan korisnik31.03.2013. u 18:58
    Vec sada je Kobe odigrao 150 utakmica vise od MJ-a, znaci kad ga bude prestizao bit ce 200+ razlike. I onda su tu neke usporedbe...
    Obrisan korisnik

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies