Košarka

Video: Anthony zabio 40 poena Hawksima, Smith i Felton osigurali Knicksima desetu uzastopnu pobjedu

Igor Šestak • četvrtak, 04.04.2013.
Video: Anthony zabio 40 poena Hawksima, Smith i Felton osigurali Knicksima desetu uzastopnu pobjedu
Foto: EPA

Noć sa srijede na četvrtak donijela je bogati program u NBA ligi. Odigrano je 12 utakmica, a po šest pobjeda upisali su i domaćini i gosti. New York Knicksi su nastavili sa svojim sjajnim nizom i preko Atlanta Hawksa stigli do desete uzastopne pobjede. U Istočnoj konferenciji značajne su pobjede zabilježili Brooklyn Netsi i Boston Celticsi te se njima približili osvajanju četvrtog, odnosno sedmog mjesta uoči doigravanja. Na Zapadu, uspješni su bili San Antonio Spursi iako su igrali bez svojih najboljih igrača, a pobjede su upisale i sve tri momčadi koje se nalaze u izjednačenoj borbi za treće mjesto - Denver Nuggetsi, Memphis Grizzliesi i Los Angeles Clippersi.

Knicksi dobili desetu zaredom, Hawksi sve dalje od četvrtog mjesta

Pred sam kraj regularnog dijela sezone New York Knicksi (48-26) su uhvatili odličnu formu. U srijedu su gostovali u Atlanti i domaće Hawkse porazili s 95:82 te stigli do jubilarne desete uzastopne pobjede, kojom su održali minimalnu prednost pred Indiana Pacersima (48-27) u borbi za drugo mjesto Istočne konferencije. U prvom planu ponovno je bio Carmelo Anthony. Samo 24 sata nakon što je Miami Heatu zabio 50 poena, Hawksima je zabio 40. Iz igre je šutirao 17/27 i još upisao pet skokova i tri asistencije.

Anthony je vodio svoju momčad u prve tri četvrtine i u tom periodu postigao 36 od 68 poena Knicksa, ali nije uspio izgraditi značajniju prednost. U posljednjih 12 minuta ušlo se s izjednačenim rezultatom, a onda su na scenu stupili J.R. Smith (19 poena, iz igre 8/15) i Raymond Felton (14 poena, pet skokova, tri asistencije). Svaki od njih postigao je po deset poena, Knicksi su iz igre šutirali 12/19, a odličnom obranom prisilili su domaćine na sedam izgubljenih lopti i šut iz igre 6/12. Serijom 12:2 stigli su do deset poena prednosti šest minuta prije kraja i tu su prednost rutinski sačuvali.

Najbolji u redovima Hawksa bio je Kyle Korver s 25 poena (iz igre 9/14, trica 6/10) i šest skokova. S 15 poena i devet asistencija istaknuo se Jeff Teague, a Knicksi su odradili odličan posao u zaustavljanju udarnog centarskog tandema Atlante. Josh Smith je iz igre šutirao 5/13, slobodna bacanja 0/7, te završio utakmicu s deset poena, osam skokova i pet asistencija, dok je Al Horford prvi put nakon 32 uzastopne utakmice ostao bez dvoznamenkastog broja poena. Zabio je samo devet uz sedam skokova i pet asistencija.

Hawksi se još uvijek nadaju osvajanju četvrtog mjesta Istočne konferencije, no njega drže Brooklyn Netsi s omjerom 43-31. I oni su u srijedu bili u akciji, a domaći poraz Atlante odlično su iskoristili uvjerljivom gostujućom pobjedom kod Cleveland Cavaliersa (22-52). Već na poluvremenu Netsi su vodili s nevjerojatnih 66:36, a na kraju su slavili sa 113:95 i nanijeli svojim suparnicima deseti uzastopni poraz.

Ovom pobjedom došli su do gostujućeg omjera 21-17 i prvi put u povijesti organizacije sezonu će okončati s pozitivnim omjerom u gostujućim utakmicama. U Clevelandu ih je predvodio MarShon Brooks, učinkom karijere od 27 poena, sedam asistencija i četiri skoka. Deron Williams upisao je 24 poena i osam asistencija, Brook Lopez 14 poena i šest skokova, a Reggie Evans osam poena i čak 18 skokova. Neraspoložene Cavse predvodili su Marreese Speights sa 16 poena i deset skokova te Kyrie Irving sa 16 poena i šest asistencija.

Green osigurao pobjedu Celticsima, Wolvesi šokirali Buckse

Lošom serijom rezultata u posljednje vrijeme Boston Celticsi (39-36) su doveli u pitanje izbjegavanje osmog mjesta Istoka koje bi ih u prvom krugu doigravanja odvelo ravno na noge Miami Heatu. Ipak, u srijedu se situacija odvila njima u korist pa mogu nešto lakše disati. Pobijedili su Detroit Pistonse (25-51) s 98:93, dok su njihovi rivali, Milwaukee Bucksi (36-38), na svom parketu poraženi od Minnesota Timberwolvesa (28-46).

Celticsi za pobjedu u najvećoj mjeri mogu zahvaliti Jeffu Greenu koji je odigrao sjajnu utakmicu i ostvario učinak od 34 poena, šest skokova i četiri blokade. Iz igre je šutirao 13/19, a zabio je i tri trice. Posljednju od njih zabio je 45 sekundi prije kraja utakmice kod rezultata 93:91 za Boston. Celticsi su u krajem treće četvrtine imali 18 poena prednosti, ali su to prokockali i morali se spašavati u napetoj završnici. Osim Greena, učinkom su se još istaknuli Brandon Bass (17 poena, iz igre 6/8, sedam skokova) i Paul Pierce (17 poena, iz igre 5/14, pet asistencija). Pistonsi su imali nevjerojatnih 25 napadačkih skokova, ali pobjede ih je stajao slab šut iz igre od 36,6 posto. Najbolji u njihovim redovima bili su Greg Monroe s 24 poena i 17 skokova te Rodney Stuckey s 22 poena (slobodna bacanja 11/15).

Timberwolvesi su u Milwaukeeju sa 107:98 šokirali Buckse. Doputovali su na ovo gostovanje kao najgora tricaška momčad lige, a onda zabili osam od 13 dalekometnih šuteva. Prednjačio je Ricky Rubio s 5/6 za tri poena, što mu je uvjerljivo najbolji učinak u NBA karijeri jer u dvije sezone nijednom nije zabio više od dvije trice. Utakmicu je završio s 19 poena, 12 asistencija i osam ukradenih lopti. Odličan je bio i Nikola Peković s 27 poena (iz igre 11/14) i osam skokova, a do dvoznamenkastog broja poena stigli su i preostali članovi početne petorke. Derrick Williams zabio je 15, Luke Ridnour 13, a Andrej Kiriljenko 12 poena. Buckse je predvodio Ersan Ilyasova s 29 poena (iz igre 12/21) i 12 skokova, ali nije imao pratnju suigrača. Monta Ellis je zabio 18 poena, ali uz slab šut 7/20, dok je Brandon Jennings upisao 13 poena i osam asistencija.

Dvije utakmice odigrali su klubovi Istočne konferencije koji ove godine neće vidjeti doigravanje, a u obje su slavili domaćini. Toronto Raptorsi (28-47) ugostili su Washington Wizardse (28-47), nadoknadili zaostatak od 15 poena i zahvaljujući odličnoj trećoj četvrtini (29:12) stigli do pobjede s 88:78. Predvodili su ih DeMar DeRozan s 25 poena (iz igre 11/21) i Jonas Valanciunas s 24 poena (slobodna bacanja 16/18) i deset skokova. Philadelphia 76ersi (30-44) teoretski još nisu ostali bez doigravanja, ali u praksi su novi korak ka tome napravili porazom kod Charlotte Bobcatsa (18-57) rezultatom 88:83. Najslabija momčad Istoka nadoknadila je 16 poena zaostatka i zahvaljujući ponajprije Geraldu Hendersonu (24 poena, deset u četvrtoj četvrtini) stigla do tek 18. pobjede u sezoni.

Rezerve Spursa dovoljno snažne za pobjedu nad Magicom

San Antonio Spursi (56-19) u svojoj su dvorani ugostili slabašni Orlando Magic (19-57), rutinski slavili s 98:84 i sačuvali prednost na vrhu Zapadne konferencije pred Oklahoma City Thunderom (54-20). Spursi su nastupili bez Ginobilija, Parkera i Leonarda, dok je Tim Duncan odigrao tek 13 i pol minuta i zabio pet poena. Unatoč tome gosti na ovoj utakmici nisu imali nijedno vodstvo. Deset minuta prije kraja opasno su zaprijetili dolaskom na minus četiri, no Gregg Popovich je sabrao svoje igrače. Serijom 15:2 došli su do 17 poena prednosti četiri minute prije isteka vremena.

Najefikasniji igrač Spursa ovoga je puta bio Danny Green s 20 poena (iz igre 7/10), a čak 59 poena zabili su igrači s klupe. Gary Neal zabio je 16 i dodao osam skokova, deset poena i devet skokova upisao je Tiago Splitter, a po devet poena dodali su Matt Bonner i Aron Baynes. U momčadi s Floride istaknuli su se Maurice Harkless s 18 poena i devet skokova te Nikola Vučević sa 16 poena i 14 skokova.

Grizzliesi i Clippersi došli do rekordnog broja pobjeda

Vrlo zanimljiva borba vodi se za plasman od trećeg do petog mjesta Zapadne konferencije. U nju su uključeni Denver Nuggetsi (51-24), Memphis Grizzliesi (51-24) i Los Angeles Clippersi (50-26), koji trenutno imaju najslabiji omjer, ali će im poziciju među prva četiri donijeti izgledno osvajanje divizije Pacific. U srijedu su sva tri kluba bila u akciji i sva tri su upisala pobjede.

Najteži posao imali su Nuggetsi. Morali su put Salt Lake Cityja na noge Utah Jazzu (39-37) koji se nalazi u grčevitoj borbi za osmu poziciju i ulazak u doigravanje. Igrači Denvera bili su bolji s uvjerljivih 113:96, čime su pomogli sebi, ali i Los Angeles Lakersima (39-36), koji su preuzeli osmo mjesto iako nisu igrali. Jazz je do ove utakmice imao niz od pet pobjeda, ali protiv Nuggetsa je ostao bez rješenja. Nakon prvog poluvremena gosti su imali pet poena prednosti, a treću su četvrtinu otvorili serijom od osam poena. U posljednjih 12 minuta ušli su s 13 poena prednosti, a onda odjurili na plus 20 i upisali uvjerljivu pobjedu.

Nuggetsi su bili lišeni usluga Tyja Lawsona, ali su imali dovoljno raspoloženih igrača da se taj izostanak ne bi osjetio. Iz igre su pogodili čak 56,2 posto svojih šuteva, a Jazz su nadskakali s 42-33. Najefikasniji je bio Danilo Gallinari s 21 poenom i četiri skoka, Kenneth Faried je upisao 19 poena i osam skokova, a 18 poena je zabio Evan Fournier. Najbolji strijelac domaće momčadi bio je Gordon Hayward s 18 poena, dok su po 16 zabili Al Jefferson (devet skokova) i Paul Millsap.

Grizzliesi su gostovali u Portlandu kod oslabljenih Trail Blazersa (33-42). Bez LaMarcusa Aldridgea i Nicolasa Batuma domaćini nisu mogli parirati i poraženi su s uvjerljivih 94:76. Bila je to još jedna odlična obrambena predstava Memphisa koji je ovim trijumfom stigao do rekordne 51. pobjede u sezoni. Do sada mu je najveći uspjeh bio 50 pobjeda iz sezone 2003./2004. Grizzliesi su dvoznamenkastu prednost izgradili već u prvoj četvrtini, a pobjedu su zapečatili u drugom poluvremenu odličnom obranom. Blazerse su ograničili na 34 posto šuta iz igre i samo 30 poena u 24 minute, a usput ih prisilili na deset izgubljenih lopti.

S 20 poena i pet asistencija igrom Grizzliesa dirigirao je Mike Conley. Zach Randolph zabio je svom bivšem klubu 17 poena i uzeo osam skokova, Tony Allen je skupio 14 poena i pet ukradenih lopti, dok je Ed Davis upisao 12 poena i deset skokova. Desetkovanu momčad Portlanda predvodili su J.J. Hickson sa 17 poena i devet skokova te Damian Lillard sa 17 poena i šest asistencija.

Najlakši posao u srijedu su imali Clippersi. Jedini su igrali u svojoj dvorani, a u goste su im stigli slabašni Phoenix Sunsi (23-52). Clippersi su opravdali očekivanja i slavili sa 126:101 te prekinuli niz od tri uzastopna poraza. Stigli su tako do rekordne 50. pobjede u sezoni, a još im samo teorija dijeli od osvajanja divizije Pacific prvi put u povijesti. Protiv nemoćnih Sunsa vodili su od početka do kraja. U utakmicu su krenuli s 15:0, a put do uvjerljive pobjede trasirali su si u trećoj četvrtini koju su dobili s čak 38:20. Iako je utakmica bila lišena rezultatske neizvjesnosti, tenzija nije nedostajalo pa su Ryan Hollins i Michael Beasley nastup završili nešto ranije od ostalih.

Utakmicom je dominirao DeAndre Jordan. Istaknuo se s nekoliko spektakularnih zakucavanja, a ostvario je učinak od 20 poena (iz igre 10/15) i 12 skokova. Chris Paul upisao je 15 poena i 12 asistencija, a isti broj poena imali su još Caron Butler i Willie Green. Od igrača s klupe istaknuli su se Eric Bledsoe sa 17 poena i sedam asistencija te Jamal Crawford s 13 poena i četiri asistencije. U redovima Sunsa najbolji su bili Wesley Johnson s 20 poena i Jermaine O'Neal s 18 poena i osam skokova.

Nove pobjede Warriorsa i Rocketsa

Za šesto mjesto Zapada natječu se Golden State Warriorsi (43-32) i Houston Rocketsi (42-33), a budući da su obje momčadi u srijedu upisale pobjede, odnos je ostao nepromijenjen. Društvo iz Oaklanda ima jednu utakmicu prednosti.

Warriorsima još malo nedostaje do potvrde plasmana u doigravanje prvi put nakon 2007. godine, a kada već u njega ulaze - zasigurno bi voljeli osvojiti šesto mjesto i izbjeći Spurse i Thunder u prvom krugu. Korak u pravom smjeru napravili su u srijedu domaćom pobjedom nad New Orleans Hornetsima (26-49) rezultatom 98:88. Na putu do pobjede morali su nadoknaditi rani zaostatak od 11 poena, a učinili su to sjajnom drugom četvrtinom koju su dobili s 32:14. Nakon toga nisu ispuštali prednost, a do pobjede su ih vodili David Lee s 23 poena i 16 skokova, Stephen Curry s 20 poena i devet asistencija te Jarrett Jack s 19 poena i osam asistencija. Najbolji strijelac Hornetsa bio je Eric Gordon s 21 poenom.

S deset poena razlike slavili su i Rocketsi i to na gostovanju u Sacramentu kod Kingsa (27-48). Iako su vodili u najvećem dijelu utakmice, do pobjede nisu došli lako. Dvije i pol minute prije kraja Kinksi su serijom 6:0 stigli na samo pet poena zaostatka, no tada je važnu tricu zabio Jeremy Lin, a pobjedu 112:102 zapečatio je Omer Asik. Rocketsima se nakon dvije utakmice izbivanja vratio James Harden i ostvario učinak od 21 poena, devet asistencija i sedam skokova. Prvi strijelac bio je Chandler Parsons s 29 poena (iz igre 12/18), a istaknuli su se još Asik s 19 poena i deset skokova, Lin s 15 poena i deset asistencija te Terrence Jones s 14 poena i 12 skokova. Za Kingse, 22 poena zabio je Tyreke Evans, 21 Marcus Thornton, a 20 DeMarcus Cousins.

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.04.2013. u 14:24
    It's Melo time!!!
    Obrisan korisnik

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies