Košarka

Video: Knicksi slavili 13. put zaredom, Lakersi ponovno osma momčad Zapada

Igor Šestak • srijeda, 10.04.2013.
Video: Knicksi slavili 13. put zaredom, Lakersi ponovno osma momčad Zapada
Foto: EPA

U noći s utorka na srijedu po hrvatskom vremenu odigrano je deset utakmica NBA lige. Na Zapadu najviše je pogleda upereno ka borbi za osmo mjesto, a njega su ponovno preuzeli Lakersi. Pobijedili su Hornetse, a pomogli su im igrači Thundera pobjedom nad Jazzom u Salt Lake Cityju. Tom su pobjedom pomogli i sebi jer se još uvijek nadaju osvajanju prvog mjesta konferencije. Svoja mjesta u doigravanju osigurali su Warriorsi i Rocketsi novim pobjedama, a uspješni su bili i Grizzliesi. Na Istoku pobjede su upisali Netsi i Pacersi, dok su Bullsi izgubili od Raptorsa i udaljili se od četvrte pozicije. Heat je ponovno čuvao igrače, ali je unatoč tome pobijedio Buckse, dok su Knicksi slavili u 13. uzastopnoj utakmici...

Knicksi osigurali diviziju Atlantic, Heat nastavio rotirati i pobjeđivati

Pobjedom nad Washington Wizardsima (29-49) rezultatom 120:99 New York Knicksi (51-26) su svoj pobjednički niz produžili na 13 utakmica, a usput su osigurali i prvi naslov pobjednika divizije Atlantic od sezone 1993./1994. Protiv društva iz glavnog grada SAD-a Knicksi su imali odličnu šutersku večer, a još je jednom briljirao Carmelo Anthony.

Wall o Anthonyju

"Skidam mu kapu, odigrao je odlično. Znali smo da je u odličnoj formi i napravili smo sve kako bi lopta bila što manje u njegovim rukama, no on je vrlo efikasan i pogađa na različite načine", prokomentirao je nastup Carmela Anthonyja igrač Washingtona John Wall.

Put prema pobjedi Knicksi su si otvorili već u prvoj četvrtini, u kojoj su pogodili devet od 12 trica i dobili ju rezultatom 36:23. U preostalom dijelu utakmice Wizardsi to vodstvo i nisu ozbiljnije ugrozili, a glavni razlog tome bio je odličan šut igrača iz New Yorka. Ukupno su iz igre šutirali 45/80 (56,2 posto), dok im se šut za tri poena zaustavio na 20/36 (55,6 posto). Čak je osam od deset igrača Knicksa pogodilo barem jednu tricu, a s četiri dalekometna pogotka prednjačili su Iman Shumpert, Chris Copeland i Steve Novak.

Najefikasniji igrač utakmice bio je Anthony s 36 poena, osam skokova i šest asistencija. Do tog učinka stigao je za samo 31 minutu na parketu, a iz igre je šutirao 13/21. Shumpert je utakmicu završio s 18, a Copeland i J.R. Smith sa 17 postignutih poena. U momčadi Washingtona sjajan je bio John Wall, ali nije naišao na podršku suigrača. Za 33 minute na parketu upisao je 33 poena (iz igre 11/19), tri skoka i tri asistencije.

Miami Heat (61-16) je nastavio rotirati svoje igrače, ali i pobjeđivati. Do svoje treće uzastopne pobjede stigao je u svojoj dvorani bez Dwyanea Wadea i Chrisa Bosha, a žrtve su ovoga puta bili Milwaukee Bucksi (37-40). Aktualni prvaci slavili su rezultatom 94:83 i poslali prilično jasnu poruku svojim izglednim protivnicima u prvom krugu doigravanja. Bila je to treća ovosezonska pobjeda Heata nad Bucksima, a najveće zasluge ponovno idu LeBronu Jamesu.

Ključna je za utakmicu bila treća četvrtina. Nakon prvog poluvremena rezultat je bio 47:46 za Miami, a nakon velikog odmora domaćini su "dodali gas". Serijom 15:3, u koju je James ugradio čak devet uzastopnih poena, pobjegli su Bucksima na dvoznamenkastu prednost koju su do kraja utakmice lako sačuvali. Njihova je prednost rasla i do 18 poena, a ovom su pobjedom stigli na korak do potvrde najboljeg omjera u ligi i prednosti domaćeg parketa tijekom čitavog doigravanja.

James je igrao samo 30 minuta, no to mu je bilo dovoljno da ostvari učinak od 28 poena (iz igre 11/16), sedam skokova i sedam asistencija. Po 11 poena postigli su Norris Cole i Ray Allen, dok je Udonis Haslem upisao double-double s deset poena i 15 skokova. Najbolji strijelac utakmice, ali i jedini s dvoznamenkastim brojem poena kod Bucksa, bio je Brandon Jennings s 30 poena, četiri asistencije i tri skoka.

Bullsi sve dalje od četvrtog mjesta, čudesni preokret Pacersa

Ozljedama poharani Chicago Bullsi (42-35) doživjeli su drugi uzastopni poraz. Rezultatom 101:98 u Chicagu su slavili Toronto Raptorsi (30-48) i time svoje domaćine dodatno odmaknuli od osvajanja četvrtog mjesta Istočne konferencije. "Kanađani" su na startu utakmice poveli s 18:3, na poluvremenu su vodili 54:50, a osam minuta prije kraja utakmice 84:68. Bullsi su tada napravili seriju 10:0, a 17 sekundi prije isteka vremena stigli na samo dva poena zaostatka. Ipak, pobjedu Raptorsima osigurao je DeMar DeRozan slobodnim bacanjima.

Poredak Istočne konferencije

1. Miami Heat 61-16
2. New York Knicks 51-26
3. Indiana Pacers 49-29
4. Brooklyn Nets 45-32
5. Chicago Bulls 42-35
6. Atlanta Hawks 42-36
7. Boston Celtics 40-37
8. Milwaukee Bucks 37-40

DeRozan je bio i prvi strijelac pobjedničke momčadi s 20 poena (iz igre 8/13). Jedan manje zabio je Rudy Gay uz šest skokova, a po 13 poena su upisali Amir Johnson (11 skokova), Kyle Lowry (deset asistencija) i Terrence Ross. Domaćini su bili oslabljeni neigranjem Rosea, Noaha, Denga i Gibsona, dok je Hamilton u povratničkom nastupu odigrao samo 14 minuta i zabio četiri poena. Bullse je predvodio Jimmy Butler s učinkom karijere od 28 poena i sedam skokova. Do 22 poena stigao je Nate Robinson uz katastrofalan šut 7/22 (trica 5/9), dok je 19 poena i 11 skokova upisao Carlos Boozer.

Četvrtu poziciju Istoka ispred Bullsa i dalje drže Brooklyn Netsi. Uvjerljivom pobjedom nad Philadelphia 76ersima (31-46) rezultatom 104:83 Netsi su stigli do omjera 45-32 i imaju tri pobjede više od Bullsa. Utakmicu protiv Sixersa riješili su već u prvom poluvremenu koje su dobili s 56:38, a u nastavku je njihova prednost rasla i do najvećih 28 poena. Parketom su dominirali visoki igrači Brooklyna, Brook Lopez s 29 poena i 11 skokova te Reggie Evans sa 17 poena i 24 skoka. Prvi strijelac Sixersa bio je Nick Young s 18 poena.

Na ljestvici Istočne konferencije ispred Netsa su Indiana Pacersi s omjerom 49-29. Iako u posljednje vrijeme igraju dobro, velika pobjednička serije Knicksa udaljila ih je od druge pozicije. U utorak su s 99:94 pobijedili Cleveland Cavalierse (24-53) i to impresivnim preokretom nakon što su devet minuta prije kraja utakmice gubili s 88:68. U preostalom vremenu ograničili su Cavse na 2/15 iz igre i prisilili na sedam izgubljenih lopti. Napad Pacersa ovoga je puta predvodio George Hill s 27 poena (iz igre 9/15) i četiri asistencije, a 15 poena i devet skokova upisao je David West. Kyrie Irving zabio je za Cleveland 29 poena (iz igre 10/20) i podijelio sedam asistencija.

Thunder svladao Jazz, pomogao sebi i Lakersima

Oklahoma City Thunder ne odustaje od prvog mjesta Zapadne konferencije. U utorak je s 90:80 na gostovanju svladao Utah Jazz i stigao do omjera 57-21, no još uvijek gleda u leđa San Antonio Spursima koji su na omjeru 57-20. Za novu pobjedu pobrinuli su se Kevin Durant i Russell Westbrook, a njome su napravili i veliku uslugu Los Angeles Lakersima.

Prvo poluvrijeme Thunder je dobio s 45:35, a onda početkom trećeg perioda stigao do najvećih 14 poena prednosti. Održavali su gosti svoju prednost i u posljednje tri minute ušli s rezultatom 82:70. Tada su domaći napravili seriju 10:2 i doveli pobjedu Thundera u pitanje, no slobodnim bacanjima Duranta i zakucavanjem Westbrooka nakon ukradene lopte OKC se vratio na pravi put.

Westbrook je bio prvi strijelac Thundera s 25 poena (iz igre 8/21), a upisao je i pet skokova. Durant je ponovno bio racionalniji (iz igre 6/10), a utakmicu je završio s 21 poenom, 12 skokova i devet asistencija. Od ostalih igrača najviše im je pomogao Serge Ibaka sa 16 poena i osam skokova. Jazz nije imao posebno raspoloženog igrača, a najbliže tome bili su Mo Williamss 19 poena i šest asistencija te Al Jefferson s 15 poena i 11 skokova.

Utah Jazz je ovim porazom ponovno izgubio osmo mjesto Zapadne konferencije. Trenutno je na omjeru 41-38, a prestigli su ga Los Angeles Lakersi, koji su prilično teško sa 104:96 svladali New Orleans Hornetse (27-51) i stigli do omjera 41-37. U centru pažnje ponovno je bio Kobe Bryant, koji je zabio čak 23 poena u posljednjih 12 minuta.

Raspored Lakersa i Jazza

Do kraja regularnog dijela sezone Lakersi imaju još četiri utakmice, gostujuću u Portlandu pa tri domaće protiv Warriorsa, Spursa i Rocketsa. Jazzu su preostale tri utakmice, od toga dvije protiv Timberwolvesa. Prvu će odigrati kod kuće, drugu u gostima, a sezonu će završiti gostovanjem u Memphisu.

Do izuzetno važne pobjede Lakersi su došli uz puno muke. U drugoj četvrtini imali su deset poena viška pa ostali pet i pol minuta, što su Hornetsi iskoristili za preokret i u drugo poluvrijeme ušli s vodstvom 50:45. U posljednjih 12 minuta ušlo se s izjednačenim rezultatom, a onda je stvari u svoje ruke uzeo Kobe Bryant, koji je do tada postigao tek sedam poena uz šut iz igre 2/7.

U četvrtoj je četvrtini sve nadoknadio. Iz igre je šutirao 7/11, a slobodna bacanja 8/9 i postigao čak 23 poena. Zabio je prvih 14 poena svoje momčadi u četvrtom periodu igre, no time nije slomio otpor Hornetsa, koji su šest minuta prije kraja držali izjednačenje na 84:94. Tada je Bryantu pomogao Antawn Jamison ubacivši pet uzastopnih poena, a isto je nešto kasnije učinio i Kobe te odveo Lakerse na prednost od osam poena, na koju Hornetsi više nisu imali odgovor.

Osim 30 poena, Kobe je upisao šest skokova, šest asistencija, pet ukradenih i pet izgubljenih lopti. Odličnu su utakmicu odigrali i centri Lakersa pa je Pau Gasol upisao 22 poena i 11 skokova, a Dwight Howard 19 poena i šest skokova. Svaki je imao i četiri asistencije, a zajedno su iz igre šutirali 18/28. Hornetse je s 22 poena predvodio Eric Gordon, Anthony Davis je upisao 18 poena i 14 skokova, a Greivis Vasquez 11 poena i isto toliko asistencija.

Grizzliesima 13. uzastopna domaća pobjeda, Warriorsima i Rocketsima mjesto u doigravanju

Memphis Grizzliesi (53-25) su još jednom demonstrirali kako se igra obrana. S 94:75 svladali su Charlotte Bobcatse (18-60), upisali 13. uzastopnu domaću pobjedu i nastavili potjeru za trećim mjestom Zapadne konferencije. Grizzliesi su u prve tri četvrtine konstantno držali vodstvo, ali nisu uspijevali slomiti otpor gostiju. U posljednjih 12 minuta ušli su s 63:57, a onda odličnom igrom dobili četvrtinu s 31:18 i zapečatili pobjedu. Najbolji strijelac Memphisa bio je Mike Conley s 20 poena i sedam asistencija, dok je Zach Randolph upisao 11 poena i 13 skokova. Najefikasniji među gostima bio je Kemba Walker s 19 poena.

Poredak Zapadne konferencije

1. San Antonio Spurs 57-20
2. Oklahoma City Thunder 57-21
3. Denver Nuggets 53-24
4. Los Angeles Clippers 51-26
5. Memphis Grizzlies 53-25
6. Golden State Warriors 45-33
7. Houston Rockets 44-34
8. Los Angeles Lakers 41-37
9. Utah Jazz 41-38
10. Dallas Mavericks 38-39

Grizzliesi su i dalje peta momčad Zapada jer Denver Nuggetsi imaju omjer 53-24, dok su na četvrtom mjestu Los Angeles Clippersi s omjerom 51-26 zahvaljujući tituli pobjednika divizije Pacific. Iza leđa ovih klubova vodi se izjednačena bitka za šesto mjesto, a u njoj sudjeluju Golden State Warriorsi i Houston Rocketsi. Obje su momčadi u utorak upisale pobjede.

Warriorsi su u utorak u svojoj dvorani s uvjerljivih 105:89 pobijedili Minnesota Timberwolvese (29-48), stigli do omjera 45-33 i osigurali nastup u doigravanju. Prvi put nakon 2007. godine i tek drugi put u posljednjih 19 godina. Bitnu pobjedu osigurali su u drugom poluvremenu. Prvo je završilo 55:54 za domaćine, koji su u trećoj četvrtini napravili seriju 19:4 i odvojili se na prednost koju su do kraja lako sačuvali. Najefikasniji igrač Warriorsa ovoga je puta bio Klay Thompson s 30 poena. Stephen Curry je zabio 24 uz deset asistencija, a David Lee je upisao 15 poena i 12 skokova. Timberwolvesi su imali užasnu šutersku večer (iz igre 36,7 posto), a predvodio ih je Chase Budinger sa 17 poena i šest skokova.

Houston Rocketsi prate Warriorse u stopu. U utorak su sa 101:98 svladali Phoenix Sunse (23-55) i trenutno su na omjeru 44-34, a i oni su ovom pobjedom osigurali svoje mjesto u doigravanju. Bit će im to prvi nastup od 2009. godine. Sunsi, najslabija momčad Zapada, pružili su dobar otpor i bili su na pragu iznenađenja, no pobjedu su im odnijeli James Harden i Jermaine O'Neal. Prvi s 33 poena, šest skokova i šest asistencija te posljednjim šutom za tri poena, prilikom kojeg je O'Neal dotaknuo loptu iznad obruča i velikom pogreškom omogućio pobjedu Rocketsima. U redovima Houstona još se istaknuo Omer Asik s 22 skoka i osam poena, dok je kod Sunsa najbolji bio Luis Scola s 28 poena i osam skokova.

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.04.2013. u 22:42
    3 pobjednika divizija i jos jedna momcad sa najboljim omjerom uzimaju poziciju od 1-4 po ulasku u doigravanje. Ekipe iz iste divizije mogu startati sa 1. i 2. pozicije ako imaju najbolje omjere pobjeda i poraza a broj 3 i 4 dobivaju pobjednici ostalih divizija. 1.momcad igra sa 8., 2. sa 7, 3. sa... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • balaspo10.04.2013. u 20:22
    al koliko se sican imaju minimalno 4 poziciju ali memphis ima prednost domaćeg terena?
    balaspo
  • Obrisan korisnik10.04.2013. u 19:37
    Divizijski prvaci minimum moraju biti na 4. mjestu u konferencijskoj tablici, nebitno kakav imaju omjer.
    Obrisan korisnik
  • renimus10.04.2013. u 19:30
    jel netko zna kako clippers mogu biti ispred memphisa sa gorim omjerom? jel zato sta su divizijski prvaci, a ovi nisu? iako po to logici bi onda bili i ispred denvera!?!? ili zato sta imaju manje odigranih utakmica!?
    renimus
  • renimus10.04.2013. u 18:32
    bravo za warriorse, jos samo da lakersi ne vide playoff - odlicna sezona!
    renimus

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies