Košarka

Video: Rasterećeni Lakersi dohvatili sedmo mjesto Zapada, Curryju rekord u tricama

Ivor Krapac • četvrtak, 18.04.2013.
Video: Rasterećeni Lakersi dohvatili sedmo mjesto Zapada, Curryju rekord u tricama
Foto: EPA

Završen je regularni dio NBA sezone. U noći sa srijede na četvrtak po našem vremenu dobili smo posljednje odgovore prije početka doigravanja, uključujući i onaj o posljednjem putniku u play-off iz Zapadne konferencije. Razlog za slavlje imali su Los Angeles Lakersi, koji su postali sigurni za najmanje osmo mjesto Zapada prije početka svoje utakmice, a bez pritiska da poraz znači kraj sezone, na kraju večeri dohvatili su sedmu poziciju...

U Los Angelesu prvo slavili doigravanje, kasnije i sedmo mjesto

Prije početnog podbacivanja u domaćem susretu s Houston Rocketsima na kraju regularnog dijela sezone, Los Angeles Lakersi već su znali da neće igrati eliminacijsku utakmicu. Za to su se pobrinuli Memphis Grizzliesi, koji su kod kuće s 86:70 nadigrali Utah Jazz, pobrinuvši se da momčad iz Salt Lake Cityja završi na omjeru 43-39 i ostane bez prilike za prestizanje Lakersa, koji su uoči dvoboja s Rocketsima imali 44-37.

Nakon što se u STAPLES Centeru proslavio ulazak u doigravanje, momčadi Mikea D'Antonija preostalo je boriti se za sedmo mjesto, koje su i dohvatili s 99:95 protiv gostiju iz Houstona, s odlukom u produžetku. Lakersi i Rocketsi završili su s jednakim brojem pobjeda i poraza, 45-37, bili su izjednačeni i u međusobnom omjeru u sezoni (2-2), ali momčadi iz Los Angelesa je prednost dao bolji omjer u utakmicama protiv suparnika iz Zapadne konferencije.

Pau Gasol o prvom krugu doigravanja: "Svjesni smo da će biti vrlo teško, San Antonio je sjajna momčad. No, vjerujemo u sebe, u ono što smo sposobni napraviti."

S takvim raspletom, Lakersi su osigurali susret sa San Antonio Spursima na početku doigravanja, dok će osmoplasirani Rocketsi ići na Oklahoma City Thunder.

Utakmica u Los Angelesu izgubila je dio svoje draži nakon što je Jazz izgubio u Memphisu, ali ispala je dovoljno zanimljiva i bez toga. Rocketsi su držali prednost na svojoj strani tijekom prve tri četvrtine, da bi se domaća momčad vratila u četvrtoj. U posljednju minutu tog perioda ušlo se s 88:87 za Lakerse, koji su slobodnim bacanjima Jodieja Meeksa povisili na 90:87 16 sekundi do kraja, ali trica Chandlera Parsonsa s istekom vremena osigurala je gostima ulazak u produžetak.

U dodatnih pet minuta Rocketsi su vodili samo jednom, s 91:90 na početku produžetka. Lakersi su otklonili sve dvojbe u posljednjih 20 sekundi, prvo s Meeksovim slobodnim bacanjem za 97:93, pa s dva pogođena slobodna Stevea Blakea za 99:95 10 sekundi prije kraja.

U domaćem dolasku do pobjede i sedmog mjesta, u završnici sezone u kojoj su ostali bez Kobea Bryanta, osobito je raspoložen bio Pau Gasol. Španjolski reprezentativac ubilježio je 17 poena, 20 skokova i 11 asistencija, svoj sedmi triple-double u karijeri, a drugi u posljednje tri utakmice, nakon dvoboja s Golden State Warriorsima prošlog petka. Steve Blake imao je 24 poena (6/20 iz igre), po sedam skokova i asistencija, a Dwight Howard i Antawn Jamison po 16 poena, Howard s 18 skokova, četiri blokade i tri osvojene lopte.

James Harden završio je s 30 poena za Rocketse, ali na tom putu potrošio je dosta lopti, s 8/25 iz igre, dodajući i osam skokova. Chandler Parsons bio je prvi u pratnji, s 23 poena.

Grizzliesi olakšali stvar Lakersima, Nuggetsi i Clippersi ostali ispred

Memphis Grizzliesi slomili su Utah Jazz obavivši najvažniji dio posla u trećoj četvrtini, koju su dobili s 25:13. Predvođeni Zachom Randolphom, Grizzliesi su u tom razdoblju utakmice vodili i sa 16 razlike, a u posljednju dionicu ušli su sa 65:51 na svojoj strani. U preostalih 12 minuta nije bilo povratka gostiju iz Salt Lake Cityja.

Jazz je, tako, završio na devetom mjestu Zapada, a Grizzliesi su na kraju večeri bili peti u konferenciji, s omjerom 56-26 i sa zaostatkom za Los Angeles Clippersima koji su prikupili isto toliko. No, Clippersima je prednost donijelo osvajanje Pacifičke divizije, što je, po pravilima, prvi uteg na vagi kod izjednačenog omjera dviju momčadi.

Zach Randolph zaključio je odličnu večer protiv Jazza s 25 poena i 19 skokova, a Mike Conley imao je 14 poena i pet asistencija. Al Jefferson bio je jedini dvoznamenkasti strijelac u gostujućoj momčadi, s 22 poena i 16 skokova.

"Uvijek postoji razočaranje kada ne uđete u doigravanje", osvrnuo se Tyrone Corbin, trener Utah Jazza, iza posljednje utakmice u sezoni: "To je bio cilj koji smo imali na početku, razočaravajuće je što nismo uspjeli. Imali smo priliku, ali nismo obavili posao."

Kako su svoju utakmicu završili ranije, Grizzliesi su se nadali da bi im u kasnijem terminu mogli pomoći Sacramento Kingsi (28-54). U možda i posljednjoj utakmici u Sacramentu, u slučaju da dođe do selidbe u Seattle, Kingsi su pobjedom nad Clippersima mogli donijeti Memphisu prednost domaćeg terena u prvom krugu doigravanja - no, momčad iz Los Angelesa spriječila je takav rasplet sa 112:108 u kalifornijskom ogledu.

Zapadna konferencija, prvo kolo doigravanja

Oklahoma City Thunder (1) - Houston Rockets (8)
San Antonio Spurs (2) - Los Angeles Lakers (7)
Denver Nuggets (3) - Golden State Warriors (6)
Los Angeles Clippers (4) - Memphis Grizzlies (5)

Clippersi i Grizzliesi ići će jedni na druge na početku play-offa, a domaći parket bit će na strani momčadi iz Los Angelesa.

Odluka u Sacramentu pala je u obostrano efikasnoj četvrtoj četvrtini, koju su Clippersi dobili s 38:34. Gosti su pritom okrenuli minimalni zaostatak (98:97) na ulasku u posljednje dvije i pol minute, riješivši većinu dvojbi odmakom do 105:100 58 sekundi do kraja.

Chris Paul (25 poena, 11 asistencija) i Jamal Crawford (24 poena, šest asistencija) vodili su goste, a DeMarcus Cousins istaknuo se s 36 poena i 22 skokova za domaće. Marcus Thornton dodao je 21 poen.

Denver Nuggetsi (57-25) ostali su korak ispred Clippersa i Grizzliesa. Momčad Georgea Karla osigurala je treće mjesto Zapada s domaćih 118:98 protiv Phoenix Sunsa (25-57), koji su završili sezonu na posljednjoj poziciji u konferenciji.

Utakmica u Denveru bila je riješena već do poluvremena. Nuggetsi su poslije prve 24 minute vodili sa 66:40 i već tada imali praktički osigurani nastavak uspješne serije na domaćem parketu, najduže u klupskoj povijesti. Ovo im je bila 23. uzastopna pobjeda kod kuće.

"Mislim da možemo ostaviti ovu utakmicu za sobom i biti sretni zbog onoga što smo postigli, kako smo se skupili kao momčad", osvrnuo se Andre Iguodala, koji je prošlog ljeta pristigao iz Philadelphia 76ersa: "Bila je ovo velika godina za nas. No, sutra je vrijeme za povratak poslu, trebamo se spremiti za našeg sljedećeg protivnika."

Taj suparnik bit će Golden State Warriorsi (47-35), koji su završili na šestom mjestu Zapada.

U pobjedi nad Sunsima, Nuggetse je vodio Wilson Chandler (21 poen, šest skokova), dok je Andre Iguodala imao 20 poena, po pet skokova i asistencija. Luis Scola ubilježio je 17 poena i 11 skokova za goste iz Arizone.

Bullsi na Netse, Hawksi protiv Pacersa

Dva od četiri para prvog kruga doigravanja u Istočnoj konferenciji bila su poznata i prije posljednjeg dana regularnog dijela sezone. Prije srijede nismo znali jedino tko će slaviti u utrci Chicago Bullsa i Atlanta Hawksa za peto mjesto, a ta utrka okončana je pobjedom Bullsa, koji su kod kuće s 95:92 nadjačali Washington Wizardse (29-53) i time završili s omjerom 45-37.

Istočna konferencija, prvo kolo doigravanja

Miami Heat (1) - Milwaukee Bucks (8)
New York Knicks (2) - Boston Celtics (7)
Indiana Pacers (3) - Atlanta Hawks (6)
Brooklyn Nets (4) - Chicago Bulls (5)

Hawksi su s 98:92 izgubili na gostovanju kod New York Knicksa, u utakmici u kojoj je predah dobilo niz startera na obje strane. Među ostalima, mirovao je i Carmelo Anthony, koji je ranije u srijedu osigurao titulu najboljeg strijelca lige.

Chris Copeland istaknuo se s 33 poena, James White s 20 poena i šest skokova, a Iman Shumpert s 18 poena, osam asistencija i sedam skokova za Knickse, koji su završili s omjerom 54-28. Posljednji put su podjednako dobri bili još u sezoni 1996./97., kada su imali 57-25.

Mike Scott (23 poena, 14 skokova) i John Jenkins (20 poena) vodili su goste iz Atlante, kojima je ovaj poraz značio završetak s omjerom 44-38. Hawksi su ostali na šestom mjestu Istoka i u prvom krugu doigravanja čeka ih sudar s Indiana Pacersima.

Chicago Bullsi bili bi peti i da nisu svladali Washington Wizardse, s obzirom da bi im prednost donosilo 2-1 u međusobnom omjeru s Atlantom, no s još jednom pobjedom, ispalo je još ljepše za momčad Toma Thibodeaua. S petom pozicijom na Istoku, Bullsi će se na početku doigravanja sresti s Brooklyn Netsima.

Na putu do 95:92 protiv Wizardsa Thibodeau je koristio gotovo sve svoje ključne igrače, s izuzetkom Derricka Rosea, koji službeno još nije stavljen "u mirovanje" do početka sljedeće sezone - iako je sada upitno koliko bi mudro bilo da prve utakmice u sezoni odigra tek u doigravanju. Carlos Boozer pokazao je najviše protiv gostiju iz Washingtona, ubilježivši 19 poena i 15 skokova, Kirk Hinrich imao je 18 poena i pet asistencija, a Nazr Mohammed 17 poena i sedam skokova.

A.J. Price (24 poena, četiri asistencije) i John Wall (23 poena, četiri asistencije) vodili su Wizardse.

Magic s najgorim omjerom u ligi

Porazom na gostovanju kod Miami Heata (66-16), koji je bio bez LeBrona Jamesa, Chrisa Bosha i Marija Chalmersa, Orlando Magic završio je sezonu s omjerom 20-62, naslabijim u ligi. Magic će, tako, imati najviše izgleda za prvi izbor na ovoljetnom NBA Draftu, a u ogledu s aktualnim prvacima i momčadi s najboljim omjerom na kraju regularnog dijela sezone, taj svoj učinak "oplodili" su izgubivši sa 105:93.

Među ostalim vijestima iz posljednje večeri prije početka doigravanja, vrijedi izdvojiti rekord Stephena Curryja u broju ubačenih trica u jednoj sezoni. U gostujućoj pobjedi njegovih Golden State Warriorsa protiv Portland Trail Blazersa (99:88), Curry se pobrinuo za završetak s 272 trice u 2012./13., čime je prestigao dosadašnji najbolji učinak Raya Allena, s 269 pogođenih trica u sezoni 2005./06., dok je Allen igrao za Seattle SuperSonicse.

Doigravanje počinje u subotu, kada će se odigrati po dvije utakmice na Istoku i Zapadu. U akciji će biti NY Knicksi i Boston Celticsi, odnosno Brooklyn Netsi i Chicago Bullsi u Istočnoj, a Denver Nuggetsi i Golden State Warriorsi, odnosno LA Clippersi i Memphis Grizzliesi u Zapadnoj konferenciji.

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.04.2013. u 18:41
    Ajmo Lakersi u bitku pa što bude. Za Kobea i sav trud uložen ove sezone za playoff poziciju usprkos silnim ozljedama
    Obrisan korisnik
  • Mrki_Medo18.04.2013. u 17:30
    Po meni su spursi jos uvijek favoriti (pogotovo jer nema mambe), ali ne igraju bas najbolje u zadnjih mjesec (mozda i malo vise) dana, a nije svaki put bilo u pitanju odmaranje igraca. Treba uzet u obzir da je bilo ozljeda ali nekako mi se cini da su dosta pali u napadackom dijelu igre. Pogotovo u... [više na forumu]
    Mrki_Medo
  • maxi18.04.2013. u 17:06
    spursi imaju 4 poraza za redom, ali nisu bili na sto posto i to je sigurno, pa dajte pop odmara igrace u pola sezone a sto da ih ne odmara sada? naravno nije da nemaju sanse ali da spursi nisu veliki favoriti?
    maxi
  • Obrisan korisnik18.04.2013. u 13:00
    Ja ne bih otpisivao ove Lakerse niti bez Brayanta sigurno da imaju sanse protiv Spursa zasto ne?? Kad pogledate kako su igrali ovaj drugi dio svakako da su svakome prijetnja pa cak i Spursima po meni ti mogla odlucivat mozda cak i 7 utakmica
    Obrisan korisnik
  • nido18.04.2013. u 12:09
    Spursi-Lakersi = finale odmah u prvoj rundi doigravanja :-D Steta sta nema Kobea da bude spektakl upotpunjen! GO SPURS GO!!!
    nido

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies