Košarka

Video: Celticsi i Rocketsi upisali gostujuće pobjede i izborili šeste utakmice protiv Knicksa i Thundera

Igor Šestak • četvrtak, 02.05.2013.
Video: Celticsi i Rocketsi upisali gostujuće pobjede i izborili šeste utakmice protiv Knicksa i Thundera
Foto: EPA

Boston Celticsi i Houston Rocketsi još su "na životu". U noći sa srijede na četvrtak upisali su neočekivane gostujuće pobjede kod New York Knicksa i Oklahoma City Thundera te izborili šeste utakmice, u kojima će pred svojim navijačima imati priliku poravnati serije. Čast domaćina spasili su Indiana Pacersi izrazito uvjerljivom pobjedom nad Atlanta Hawksima.

Celticsi iskoristili lošu večer Anthonyja i tricama potopili Knickse

Boston Celticsi su u srijedu šokirali Madison Square Garden. U petoj utakmici prvog kruga doigravanja dobili su New York Knickse 92:86 i izborili šestu utakmicu koja će se u petak odigrati u Bostonu. Knicksi su dobili prve tri utakmice serije, no od tada ne uspijevaju dokrajčiti "žilave" Celticse i morat će još jednom posjetiti TD Garden.

Celticsi su ovoga puta Knickse dobili njihovim oružjem - tricom. Dok domaće igrače dalekometni šut nije služio (5/22), Celticsi su za tri poena šutirali 11/22. Jason Terry je gađao 5/9, Paul Pierce 4/8, a Jeff Green 2/2. U tri poraza od Knicksa, igrači Bostona su ukupno pogodili 16 trica, dok su ih u četvrtoj utakmici zabili osam.

Utakmica je za momčad iz New Yorka počela idealno, serijom 11:0, no gosti su se brzo trgnuli i preostalih sedam i pol minuta prve četvrtine dobili s 20:11. U drugoj se četvrtini vodila izjednačena borba, a na poluvrijeme su s vodstvom 45:39 otišli igrači Bostona, zahvaljujući seriji 11:2 u posljednje tri i pol minute druge četvrtine.

Doc Rivers, trener Boston Celticsa: "Otkad smo izgubili prve tri utakmice ove serije, svaka iduća utakmice je za nas sedma utakmica. Sedmu utakmicu uvijek želite dobiti, a mi smo dobili već dvije. Trenutno igramo odličnu košarku, no pritisak je i dalje na našoj strani. Očekuje nas još jedna "sedma" utakmica koju moramo dobiti prije prave sedme utakmice."

Mike Woodson, trener New York Knicksa: "Imali smo priliku večeras zaključiti ovu seriju, ali nismo uspjeli i sada se ona zakomplicirala. Još se ima dosta za igrati, ali ja bih rekao da i dalje sami kontroliramo našu sudbinu."

U trećem periodu utakmice Knicksi ni u jednom trenutku nisu uspjeli doći do izjednačenja, a Celticsi su tricom Terryja u posljednjoj minuti dobili četvrtinu s 24:21. U posljednjih 12 minuta ušli su s devet poena prednosti i vrlo brzo riješili pitanje pobjednika. Prve tri minute posljednje četvrtine ostavili su Knickse bez ubačaja i pobjegli im na plus 15.

Domaćini su se pokušali vratiti u utakmicu i uspjeli su u preostalom vremenu napraviti dvije serije od sedam uzastopnih poena. Drugu takvu seriju zaključio je J.R. Smith tricom za 83:88 minutu prije kraja, no odlični Kevin Garnett otklonio je sve sumnje u ishod ovog dvoboja dvicom 48 sekundi prije kraja i slobodnim bacanjima osam sekundi kasnije.

Upravo je Garnett bio najbolji pojedinac Bostona sa 16 poena, 18 skokova, pet asistencija i dvije blokade. Učinak je malo pokvario s pet izgubljenih lopti, a Celticsi su ih ukupno izgubili 17, čak osam više od domaćina. Knicksi su stoga uzeli 11 šuteva više na ovoj utakmici, no bili su neprecizniji pa su obje momčadi imale 32 ubačaja iz igre. Celticsi su pritom podijelili 20, a Knicksi samo 13 asistencija. Valja još istaknuti kako su igrači Bostona slobodna bacanja šutirali 17/17.

Doc Rivers je petu utakmicu izgurao sa samo sedam igrača, a pet ih je imalo dvoznamenkasti broj poena. Najbolji strijelac je bio Green s 18 poena, po 17 su zabili Terry i Brandon Bass, a 16 je, baš kao i Garnett, pridodao Pierce.

"Udarne igle" New Yorka nisu imale svoju večer. Carmelo Anthony je iz igre šutirao vrlo slabih 8/24 (trice 0/5) i završio utakmicu s 22 poena (12 u prvoj četvrtini) i sedam skokova. U četvrtoj je četvrtini pri duelu s Garnettom zaradio ozljedu ramena i nakratko napustio igru, no vratio se i trebalo bi biti sve u redu s njim. Najbolji šesti igrač NBA lige, J.R. Smith, šutirao je 3/14 i postigao 14 poena. Najraspoloženiji je bio Raymond Felton s 21 poenom (iz igre 10/19), šest skokova i četiri asistencije.

Harden sa sedam trica potopio bivše suigrače i održao Rocketse "na životu"

Kako se moglo i očekivati, Oklahoma City Thunder se ozljedom Russella Westbrooka našao u velikim problemima. U srijedu je izgubio drugu uzastopnu utakmicu od Houston Rocketsa, ovoga puta u svojoj Chesapeake Energy Areni i morat će još jednom na put do Texasa. Rocketsi su na krilima bolesnog, ali odličnog Jamesa Hardena slavili sa 107:100 i "preživjeli" još jednu utakmicu doigravanja. Seriju će pokušati poravnati u petak u svojoj dvorani.

Uoči utakmice James Harden je osjetio simptome prehlade, ali to ga nije zaustavilo i "zapaprio" je svom bivšem klubu učinkom od 31 poena, osam skokova i tri asistencije. Pritom je iz igre šutirao 10/16, a pogodio je čak sedam trica. Prvih sedam njegovih dalekometnih pokušaja pronašlo je cilj, a tek je u završnici promašio dva šuta iz daljine i malo pokvario fantastičnu statistiku.

U prvom poluvremenu Houston je imao blagu dominaciju. U najvećem dijelu prve i druge četvrtine imao je prednost, ali se nije uspio značajnije odvojiti. Thunder je u prvih 12 minuta vodio samo jednom (17:16 u sedmoj minuti), a nakon dvije i pol minute igre u drugoj četvrtini našao se u zaostatku od osam poena. Uz šest uzastopnih poena Kevina Duranta domaćini su izjednačili na 36:36, no završnicu poluvremena su ponovno bolje odigrali gosti i tricom Hardena devet sekundi prije odlaska na odmor došli do prednosti 50:43.

James Harden, igrač Houston Rocketsa: "Spavao sam cijeli dan kako bih imao dovoljno energije za utakmicu i dao sam zaista sve od sebe. Bila je ovo utakmica koju smo morali dobiti kako ne bismo završili sezonu i pobjeda u njoj nam mnogo znači. Sada imamo priliku izjednačiti seriju pred svojim navijačima i pokušat ćemo ju iskoristiti."

Scott Brooks, trener Oklahoma City Thundera: "Dobra je vijest da još uvijek vodimo. Oni su dobili posljednje dvije utakmice, a mi prve tri pa je prednost i dalje na našoj strani. Na početku utakmice nismo bili dobri, ali protivnici su bili zaista sjajni. Ubuduće im moramo bolje parirati u tranziciji."

Početak treće četvrtine Rocketsi su odradili sjajno i za samo dvije minute pobjegli na plus 14. U dva su navrata imali i 16 poena viška, no domaći su se vratili u igru serijom 11:2. U posljednju četvrtinu ušlo se s rezultatom 87:75 za Houston, a domaćini se u prvih šest i pol minuta tog perioda nisu uspjeli značajnije približiti. Na semaforu je stajalo 85:93 kad se Thunder okrenuo očajničkom potezu.

Igrači Scotta Brooksa radili su namjerne prekršaje na Omeru Asiku, igraču koji je ove sezone na 56 posto s linije slobodnih bacanja, no taktika nije upalila. Centar Rocketsa je u manje od dvije minute ispalio 12 slobodnih bacanja i pogodio deset te odveo svoju momčad na 101:92. Dvije minute prije kraja pogodio je još dva bacanja, a priči je bio kraj pola minute kasnije kad je Francisco Garcia pogodio tricu za 107:94.

Rocketsi su na ovoj utakmici imali manje skokova (42-43), manje asistencija (22-28), manje blokada (5-10) i više izgubljenih lopti (15-9) od Thundera, ali šut je presudio. Domaćini su iz igre šutirali 36/86 (41,9 posto), a pritom su ispalili čak 33 pokušaja za tri poena i pogodili samo osam. Rocketsi su iz igre šutirali 34/72 (47,2 posto), a gotovo polovicu svojih šuteva uputili su iza linije za tri poena. Od 35 pokušaja za tricu pogodili su 14.

Osim sjajnog Hardena, Houston je imao još petoricu igrača s dvoznamenkastim brojem poena. Asik je utakmicu završio s 21 poenom (slobodna bacanja 13/18) i 11 skokova. Garcia je zabio 18 poena (trica 5/12), Patrick Beverley 14 uz osam skokova, a po deset poena su upisali Chandler Parsons i Aaron Brooks. Rocketsima nije smetao izostanak Jeremyja Lina, koji je propustio već drugu utakmicu zbog ozljede prsnog mišića.

Kevin Durant vukao je Thunder koliko je mogao i utakmicu je završio s učinkom od 36 poena, sedam skokova i sedam asistencija. Polovicu svojih poena postigao je u trećoj četvrtini, dok je u četvrtoj ostao bez pogođenog šuta (0/5). Ukupno je iz igre šutirao 11/23, no trica ga nije služila i pogodio je jednu iz osam pokušaja. Reggie Jackson je zabio 20 poena (iz igre 7/15), Serge Ibaka je stigao do učinka od 14 poena i devet skokova, dok je silno razočarao Kevin Martin s 1/10 iz igre i samo tri poena.

Domaćini i dalje dominiraju u seriji Pacersa i Hawksa

U seriji između Indiana Pacersa i Atlanta Hawksa gostujuća momčad se još uvijek nije niti približila pobjedi. Nakon prve četiri utakmice serije rezultat je bio 2-2, a u svim su utakmicama slavili domaćini i to s dvoznamenkastom razlikom poena. Niti peta utakmica, odigrana u srijedu u Indianapolisu, nije bila iznimka. Pacersi su bili uvjerljivi i slavili sa 106:83.

O odnosu snaga na ovoj utakmici najbolje govori podatak da su članovi početne petorke Pacersa iz igre šutirali 29/48 (60,4 posto), a članovi početne petorke Hawksa 18/58 (31 posto). Društvo iz Atlante dobro se držalo do sredine druge četvrtine, a onda se "raspalo".

U prvoj četvrtini nijedna momčad nije imala prednost veću od tri poena, a Hawksi su nakon 12 minuta vodili s minimalnih 22:21. Nakon četiri minute igre u drugom periodu vodili su 31:28, a onda je krenuo domaći "stroj". Ključna figura bio je David West. Zabio je deset uzastopnih poena Pacersa i 12 poena u seriji 15:4 kojom su domaćini stigli na osam poena prednosti.

David West, igrač Indiana Pacersa: "Prvi put u seriji mi se činilo da igramo zaista dobru obranu. Odlično smo se postavljali, stalno bili ispred igrača i tjerali ih na teške šuteve. Bili smo vrlo aktivni i radili velike probleme njihovom napadu."

Prvo poluvrijeme završilo je rezultatom 50:43, a Pacersi su se tada okrenuli Paulu Georgeu. Zabio je devet poena u seriji 18:5 i Pacersi su pet i pol minuta prije kraja treće četvrtine vodili sa 68:48. Dobrim dionicama Kylea Korvera i Ala Horforda Hawksi su smanjili zaostatak, ali ne značajno. U posljednjih 12 minuta ušli su s minusom od 14 poena, a onda u prvih osam minuta posljednjeg perioda postigli samo pet poena. Pacersi su to iskoristili i stvorili golemu prednost koja je išla i do 27 poena, a na kraju su slavili sa 106:83.

Pacersi su iz igre šutirali 35/69, odličnih 50,7 posto, a u skokovima su bili bolji s pomalo nevjerojatnih 51-28. Za 35 ubačaja podijelili su 24 asistencije, a jedina slaba točka njihove igre bile su izgubljene lopte kojih su imali čak 17, dok su Hawksi izgubili samo šest. Slaba im je bila korist od toga budući da su iz igre pogodili tek 33,3 posto svojih šuteva (25/75).

West je na kraju bio najbolji strijelac utakmice s 24 poena (iz igre 11/16), a pridodao je još i pet skokova. George je iz igre šutirao sjajnih 7/8, a utakmicu j završio s 21 poenom, deset skokova i pet asistencija. Roy Hibbert je upisao 18 poena (slobodna bacanja 12/14) i devet skokova, George Hill 15 poena i deset asistencija, a Lance Stephenson osam poena i čak 12 skokova. U redovima Atlante najbolji strijelci su bili Josh Smith i Al Horford, svaki s 14 poena, no zajedno su iz igre šutirali 10/30.

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.05.2013. u 16:20
    Nakon sto su dali ugovor Durantu i Westbrooku bilo je jasno da ce ili Ibaka ili Harden morati otici. Vodstvo kluba se je odlucilo za Ibaku i to je bila gotova prica. Traziti krivca je smijesno i glupo, dali je on otisao iz principa ili zbog love nije vazno, dali su mogli zadrzati i Hardena uz vec... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.05.2013. u 14:09
    Opet netočno. I sam si napisao kolika je razlika u ugovoru. Slažem se, relativno je mala. Isto tako taj lux porez ne bi bio baš jako velik. A ako ti omogućuje veliku šansu za naslov, onda je još i jako malen. A također, on bi se aktivirao ne ovu sezonu, nego tek iduću. Za koju bi mogli amnestirati... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • emilio2102.05.2013. u 14:09
    Kakva bi se priča dala složiti ukoliko se dogodi toliko željeni comback sa 0-3 BOSTONA! Samo 4 puta se dogodio preokret u "seven series" (baseball, hokej, košarka), a jedan od tih je legendaran preokret Boston Red Soxa 2004. protiv NEW YORK Yankeesa!!!!!!!!!!!!!! 3 puta su momčadi uspjele... [više na forumu]
    emilio21
  • Obrisan korisnik02.05.2013. u 13:56
    Nije kriva Oklahoma,nego je krivac iskljucivo bradonja i to se zna...Okc mu je nudio 55$ za cca 5 godina, on je otisao u houston za 60$, tj.za jednu milju po sezoni vise. a tamo nikad nece uzet prsten. Pitajte hardena je li njemu do naslova ili do love.. pippen je jedno vrijeme igrao u bullsima za... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.05.2013. u 13:04
    Hajde Boston po treću i onda isprašiti ih u New Yorku! Ako itko može okrenuti 0:3 onda su to veterani u Bostonu!
    Obrisan korisnik

NBA

19.06.2013.
Miami Heat95:88San Antonio Spurs
18.06.2013.
Miami Heat103:100 *San Antonio Spurs
16.06.2013.
San Antonio Spurs114:104Miami Heat
13.06.2013.
San Antonio Spurs93:109Miami Heat
11.06.2013.
San Antonio Spurs113:77Miami Heat
09.06.2013.
Miami Heat103:84San Antonio Spurs
03.06.2013.
Miami Heat99:76Indiana Pacers
01.06.2013.
Indiana Pacers91:77Miami Heat
28.05.2013.
Indiana Pacers99:92Miami Heat
27.05.2013.
Memphis Grizzlies86:93San Antonio Spurs
26.05.2013.
Indiana Pacers96:114Miami Heat
25.05.2013.
Memphis Grizzlies93:104 *San Antonio Spurs
24.05.2013.
Miami Heat93:97Indiana Pacers
22.05.2013.
Miami Heat103:102 *Indiana Pacers
21.05.2013.
San Antonio Spurs93:89 *Memphis Grizzlies